Přípravný kemp na sezonu 2013-14

Před dvěma a půl měsíci zvedl kapitán Blackhawks Jonathan Toews nad hlavu Stanley Cup, ale nyní nastal čas na přípravu na další sezonu a případnou obhajobu titulu. Naposledy se povedlo týmu NHL obhájit vítězství v letech 1997 a 1998, kdy Stanley Cup dvakrát získal Detroit. Přípravný kemp Blackhawks začíná ve středu 11. září, kdy se sejde kromě realizačního týmu celkem 56 hráčů. A dočkat se ho nemohou ani fanoušci, neboť vyprodali všechny 3 veřejně přístupné akce, které během začátku kempu proběhnou.

Na rozdíl od vítězství v roce 2010 bude v kempu přítomno celkem 19 hráčů z vítězného týmu, takže volných míst v sestavě příliš nebude. Konkrétně budou volná jen 2 až 3 místa v útoku, protože o složení brankářské dvojice Crawford-Khabibulin je prakticky rozhodnuto a v obraně zůstává všech 7 obránců z uplynulé sezony (Keith, Seabrook, Hjalmarsson, Rozsíval, Oduya, Leddy, Brookbank).

Hlavní pozornost v kempu Blackhawks bude zaměřena na obsazení pozice 2. centra. Hlavním favoritem na obsazení tohoto místa je Brandon Pirri, loňský nejproduktivnější hráč základní části AHL. Dvaadvacetiletý centr se v každé ze svých 3 sezon v AHL zlepšoval a během této doby také odehrál 7 zápasů v NHL. Podle všeho by měl být produktivní hráč připraven na další krok a zaujmout post, na kterém mají Blackhawks dlouhodobé problémy se stabilním obsazením, k tomu ale bude muset v kempu rozptýlit obavy, že má výrazné mezery v defenzivní činnosti. Jeho hlavním konkurentem bude čtyřiadvacetiletý Drew LeBlanc, nejlepší hráč uplynulé sezony v univerzitních soutěžích. LeBlanc loni odehrál po konci univerzitní kariéry 2 zápasy za Blackhawks a dále se pak podílel na bronzových medailích USA na Mistrovství světa. Na kempu nadějí i během turnaje nováčků ale příliš nevyčníval a v kempu hlavního týmu tak nad jeho výkony panuje velké očekávání. Tuto dvojici mohou doplnit ještě Mark McNeill a Phillip Danault, oba draftovaní v 1. kole před dvěma lety. Zejména Danaulta si klubové vedení dlouhodobě považuje a mladý centr tak není před přípravným kempem bez šancí na zisk místa v sestavě.

V elitní šestce je tak pouze jedno volné místo. Jasné pozice v ní mají kapitán Toews, Patrick Kane, Patrick Sharp a Marián Hossa. O místo na levé straně elitního útoku budou nejspíše bojovat Brandon Saad, který zde strávil většinu základní části zkrácené sezony, a Bryan Bickell, který se do elitního útoku prosadil výbornými výkony v playoff.

Ve 3. a 4. řadě by se tedy měli usadit kromě jednoho z dvojice Saad-Bickell také Andrew Shaw, Michal Handzuš, zřejmě i Brandon Bollig a Marcus Kruger, který by sice mohl promluvit i do bojů o 2. centra, ale zatím neprokázal potřebnou produktivitu, i když osvědčil své defenzivní schopnosti. Jen jedno místo tak zůstává neobsazené, případně pokud se Blackhawks rozhodnou mít na soupisce i útočníka v záloze, tak jsou volná místa dvě.

O tato zbylá volná místa by měli bojovat již ostřílení hráči z Rockfordu Jimmy Hayes, Jeremy Morin, Ben Smith a Kyle Beach a také v létě získaný volný hráč Brad Winchester. Nejvíc zkušeností z NHL má Winchester, který má na kole 390 zápasů. Druhý je ve zkušenostech v NHL Hayes se 41 zápasy, pak Smith s 20 zápasy a 8 zápasy playoff včetně jednoho finálového z letoška. Morin má na kontě 15 zápasů a Beach zatím nemá ani jeden a také má asi nejmenší šance na zisk postu u Blackhawks. Zprávy ze zámoří ale hovoří o tom, že bývalá volba Blackhawks v 1. kole draftu na sobě během letní připravy hodně zapracovala a zdá se, že si Beach uvědomuje, že se jedná možná o jeho poslední šanci probojovat se v Chicagu do NHL.

Výše uvedené hráče na soupisce doplní brankáři Antti Raanta, Mac Carruth, Kent Simpson a Brandon Whitney. Zatímco Whitney se vrátí zpět mezi juniory, tak Raanta by měl obsadit místo jedničky v Rockfordu a zbylá dvojice se utká o post dvojky v Rockfordu. Brankář, který prohraje bude chytat v ECHL.

Mezi obránci se představí Adam Clendening, Michael Kostka, Klas Dahlbeck, Dylan Olsen, Theo Peckham a Ryan Stanton, kteří by v příští sezoně měli tvořit defenzivu IceHogs. Dalšími účastníky z řad obránců budou naděje Travis Brown a Dillon Fournier, kteří by měli zamířit zpět mezi juniory a dále na zkoušku pozvaní Joe Gleason, Jared Nightingale, Bobby Shea a Viktor Svedberg. Nightingale a Svedberg mají smlouvu s Rockfordem. Gleason, volba Blackhawks z roku 2008, i Shea jsou pozvaní na zkoušku a oba již hráli za Blackhawks na turnaji nadějí v Londonu.

Nejpočetnější zastoupení pak mají na kempu útočníci, kterých bude celkem 31. Kromě již výše jmenovaných se zúčastní bratři Broadhurstové, Byron Froese, David Gilbert, Joakim Nordstrom a Garret Ross. Tito útočníci by měli společně s výše jmenovanými, kteří si nevybojují místo v sestavě Blackhawks pak tvořit kostru útoku IceHogs. Svůj talent na kemp přijedou ukázat i poslední 2 první volby Blackhawks Teuvo Teräväinen a Ryan Hartman a také ruský útočník Maxim Shalunov, kterého si Blackhawks vybrali ve 4. kole v roce 2011. První dva jmenovaní se určitě vrátí do svých týmů, zatímco Shalunov by si mohl vysloužit smlouvu a hrát v AHL. Do kompletního výčtu útočníků pak ještě chybí Wade Brookbank, Brad Mills a Pat Mullane, kteří mají smlouvu s Rockfordem.

Vzhledem k vysokému počtu obsazených míst na soupisce Blackhawks nebude přípravný kemp Blackhawks tak důležitý pro obsazení volných míst, ale účast kvalitních hráčů, kteří by v jiných týmech NHL měli místo na soupisce NHL, snad pomůže tomu, aby hráči Blackhawks netrpěli v úvodu sezony kocovinou vítězů a vstoupili do soutěže dobře připravení. K dobré přípravě pomůže i 6 přípravných zápasů s Detroitem, Pittsburghem a Washingtonem, když první přípravný zápas Blackhawks odehrají 17. září proti Red Wings.

Na závěr článku zkusím tipnout sestavu Blackhawks pro první zápas základní části proti Washingtonu, který Blackhawks odehrají 1. října za předpokladu, že všichni hráči zůstanou po kempu zdraví:

Bickell-Toews-Hossa

Sharp-Pirri-Kane

Saad-Kruger-Shaw

Bollig-Handzuš-Smith

Keith-Seabrook

Leddy-Hjalmarsson

Oduya-Rozsíval

Crawford (Khabibulin)

náhradníci: Brookbank, Winchester, Hayes