Nordström a Kostka si vybojovali místo na soupisce

Útočník Joakim Nordström a obránce Mike Kostka získali místo na soupisce hlavního týmu. U Blackhawks dále zůstávají také útočníci Jimmy Hayes a Ben Smith. Otazníky stále zůstávají nad obsazením postu centra druhého útoku, jak Brandon Pirri, tak Drew LeBlanc zahájí sezonu na farmě v Rockfordu.

21letý útočník Joakim Nordström přišel do kempu s dobrou reputací hráče, který je zodpovědný v obranné činnosti, a nakonec získal místo v hlavním týmu. Ve hře by měl zřejmě nahradit Michaela Frolíka, který byl v létě vyměněn do Winnipegu, tedy využít své rychlosti při napadání, hrát solidně pozičně a často nastupovat do oslabení.

Nordström, kterého si Blackhawks vybrali ve 3. kole draftu 2010, odešel do zámoří letos na jaře po dvou a půl sezonách v AIK Stockholm. V nejvyšší švédské soutěži stihl přes svůj mladý věk 101 utkání, ve kterých vstřelil 8 branek a na 8 přihrál. V roce 2012 zaujal na juniorském šampionátu, když Švédsku pomohl k titulu mistrů světa 4 góly v 6 zápasech. O dva roky dříve získal na MS hráčů do 18 let stříbro.

Poté, co Stockholmu skončila sezona, dohrál Nordström ročník v Rockfordu v AHL. Za IceHogs naskočil do 11 zápasů, v nichž si přípsal 3 přihrávky, 12 trestných minut a +2 ve statistice +/-. Jeho schopnosti zejména v obranné činnosti nasvědčovaly tomu, že si na zámořský styl rychle zvykl a bude schopen zvládnout svou roli také v NHL. To se nakonec prokázalo už v přípravném kempu, kde získal jedno z míst pro 13 útočníků v kádru Blackhawks.

Sedmadvacetiletý obránce Mike Kostka má za sebou průlomovou sezonu. Ve zkráceném ročníku debutoval v NHL a v Torontu nasbíral ve 35 zápasech 8 asistencí. V AHL předtím zářil a zaznamenal v průměru přesně bod na utkání (6+28 ve 34 střetnutích). Kostka navázal v AHL na zdařilou univerzitní kariéru na UMass Amherst a postupně nastupoval za Rochester, Portland, znovu Rochester, San Antonio, Norfolk a Toronto. V Rochesteru byl se 16 góly nejlépe střílejícím obráncem soutěže, o rok později pak byl nejproduktivnějším obráncem playoff (6+6 v 16 zápasech) a s Norfolkem získal Calder Cup.

Letos v létě se pak Kostka dohodl na roční dvoucestné smlouvě s Chicagem a v přípravném kempu zaujal natolik, že Hawks vstoupí do sezony s 8 obránci na soupisce. Urostlý Kanaďan prokázal, že dobře zapadne do herního stylu Jestřábů, a po střetu s Teemu Pulkkinenem v utkání proti Detroitu se pak brzy vrátil do akce a dal tak najevo, že ho jen tak něco nezabrzdí. V přípravě si zároveň nečekaně vyzkoušel úlohu útočníka ve čtvrté formaci a nevedl si vůbec špatně. V součtu tak poskytl trenéru Joelu Quennevillovi dostatek důvodů, proč by měl začít sezonu v NHL.

Podle očekávání se pak v kádru Blackhawks udrželi forvardi Jimmy Hayes a Ben Smith. Pětadvacetiletý Smith loni stihl za Chicago jediné utkání, ve kterém se ale prosadil gólově. Na farmě v Rockfordu nasbíral 47 bodů (27+20) v 54 zápasech a patříl k lídrům rezervního mužstva. Za Hawks odehrál v průběhu tří let 20 utkání (4+0), 8 dalších přidal v playoff. Letos na jaře zaskočil na poslední chvíli v jednom z finálových střetnutí za Mariána Hossu a proto se tak může pyšnit ziskem Stanley Cup. Smith patří mezi všestranné hokejisty, na Boston College i v Rockfordu má dobrou produktivitu, v omezené roli v Chicagu se ale soustředil spíše na defenzivní činnost a pohotové napadání. Několik letních odchodů mu tak vydláždilo cestu ke stálému místu v sestavě, ke kterému měl už delší dobu blízko.

Třiadvacetiletý Jimmy Hayes byl dva roky spoluhráčem Smitha na Boston College a po výměně z Toronta, které jej draftovalo ve 2. kole v roce 2008, zahájil svou profesionální kariéru na farmě v Rockfordu. V NHL debutoval před dvěma lety, když odehrál 31 zápasů (5+4), minulou sezonu ale strávil skoro celou v znovu AHL, kde za IceHogs nasbíral 45 bodů (25+20) v 67 utkáních. Blackhawks jej povolali do hlavního týmu jen pro 10 zápasů, nyní se ale pro obrovitého útočníka našlo místo už na pro začátek sezony.

Přípravný kemp alespoň prozatím stále nepřinesl odpověď na dlouhodobou otázku, kdo bude centrem druhé formace s Patrickem Sharpem a Mariánem Hossou na křídlech. Podle všeobecných předpokladů se o toto místo měli poprat Brandon Pirri, nejproduktivnější hráč AHL v minulé sezoně (75 bodů v 76 zápasech), a Drew LeBlanc, poslední vítěz Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče univerzitních soutěží NCAA. Ani jeden z nich ale v tuto chvíli neuspěl a oba zahájí sezonu v Rockfordu. Kouč Quenneville zkoušel ve středu útoku Brandona Saada, nyní se ale zdá že od tohoto experimentu upustil. Dá se tak očekávat, že se zopakuje situace z minulého playoff, kdy se tohoto místa nakonec ujal veterán Michal Handzuš, kterého občas zastoupil Marcus Krüger. Pro začátek sezony se také zdá, že Bryan Bickell bude nastupovat na levém křídle prvního útoku, což také slibuje souhru Saad-Andrew Shaw ve třetí formaci.