Draft 2008: Michael Del Zotto

Ve druhém dílu seriálu k nadcházejícímu Draftu NHL si blíže představíme ofenzivního obránce Michaela Del Zotta, spoluhráče supertalentovaného Johna Tavarese v týmu Oshawa Generals (OHL).

Zadák Michael Del Zotto, který krátce po draftu oslaví 18. narozeniny, vletěl do juniorské OHL jako raketa. Před dvěma lety si ho jako celkovou dvojku vybrala Oshawa, kam Del Zotto přišel z Markhamu, dorosteneckého týmu, kde nastupoval společně s dalšími vysoko hodnocenými hráči na letošní draft Stevenem Stamkosem a Codym Hodgsonem. Ve své první sezoně v OHL nasbíral 57 bodů (10+47) v 64 utkáních a jako první šestnáctiletý obránce v historii ligy se zúčastnil All-Stars Game.

V letošním ročníku nasbíral opět 47 přihrávek, počet gólů však navýšil na 16 (5x se trefil v oslabení). V bodování obránců skončil na třetím místě. V létě 2007 reprezentoval Kanadu na Memoriálu Ivana Hlinky, přičemž se Javorové listy umístily na 4. příčce. V sezoně byl vybrán na CHL Top Prospect Game a v dovednostních soutěžích na sebe upozornil, když v přesnosti střelby trefil 4 terče ze 4 pokusů.

Del Zotto je typickým ofenzivním zadákem. Začínal jako útočník, který se po příchodu do špičkového dorosteneckého týmu v Markhamu přeškolil na obránce. Má vynikající přehled a excelentní přihrávku. Jakkoli je za své útočné schopnosti chválen např. jeden z nejnadanějších hráčů na letošním draftu Zach Boghosian, Del Zotto je zřejmě ofenzivně nejtalentovanější ze všech obránců, kteří budou k dispozici. Jeho dovednosti jsou patrné zejména v přesilových hrách, které diriguje. Výborně střílí a je nadprůměrný bruslař. Neuhýbá před tvrdou hrou, ale jeho defenzivní činnost potřebuje vylepšit.

Narozdíl od skupiny obránců, které se předpovídá lepší umístění, totiž nemá tak dobré přirozené obranné instinkty, musí přidat v odhadu, výběru místa a dalších drobnostech, které určí jak kvalitní bude jeho kariéra mezi profesionály. Ofenzivní potenciál má obrovský, rád a výborně podporuje útok a ve své dominantní roli pokračuje i po příchodu na další úroveň do juniorské OHL. Má schopnosti, které se dají těžko naučit, ale na druhou stranu není jasné, jak moc dokáže zapracovat na obranné činnosti. Bude to stačit na NHL? Není důvod předpokládat, že neuspěje. Ale pokud se dostane do NHL, bude jeho úloha marginální nebo bude elitním obráncem?

Takové otázky se u Drewa Doughtyho, Boghosiana nebo Alexe Pietrangela nekladou. Není snad jediný skaut, který by přes jejich občasné výpadky očekával, že se neprosadí do NHL, a to brzy. V případě Del Zotta je toto riziko nepřehlédnutelné, v sezoně sice sbíral body po hrstech, častěji ale v obraně nezářil. Svůj tým sice svou hrou ve vlastní třetině rozhodně nepoškozuje (hraje přesilovky i oslabení, je lídrem obrany Generals), pozici na draftu to však ovlivní. Příliš mu nevyšel start do sezony a zřejmě mu bude trvat déle než bude přínosem pro některý z týmů v NHL.

Při hodnocení jeho potenciálu a možnostech nelze přehlédnout fakt, že hraje v ofenzivně zaměřeném týmu Oshawy. To může zároveň trochu přecenit jeho bodové zisky, stejně jako ovlivnit defenzivní hru, kdy jsou zadáci Generals často přečíslováni hráči soupeře. Tým, který Del Zotta draftuje, bude jistě se svou volbou spokojen. Ještě ne osmnáctiletý hráč záři v OHL a způsob, s jakým pracuje na své obranné hře (což prokázal zejména v letošním playoff, kdy byl nejvylučovanějším hráčem Oshawy), napovídá, že by měl zvládnout i přechod na další úroveň.

Na začátku sezony měl lepší výchozí pozici do draftu, nyní se objevuje v odhadech na 20–30 místě. Sice zlepšil obrannou hru, ale to hlavně tak, že přidal na důrazu. Defenzivních instinktů v sobě prostě příliš nemá a tuto část hry bude muset získat jedině zkušenostmi. Jeho možnosti, potenciál dosáhnout na vynikající kariéru, však nasvědčují tomu, že kolem 20. místa už bude mít jasno a na sobě dres některého z mužstev NHL.

Proč by ho Blackhawks mohli draftovat: Stejně jako minule přestavený Boychuk, i Del Zotto má dovednosti, které se prostě naučit nedají. Je to vynikající prototypický útočný obránce se skvělým přehledem a úžasnou přihrávkou. Dobře střílí a diriguje přesilové hry, takový hráč Chicagu chybí. V OHL přes občasné výpadky září od svého příchodu mezi juniory a způsob s jakým se s postupem na další úroveň vypořádal napovídá, že se mu podaří prosadit i mezi profesionály. Během této sezony výrazně zapracoval na defenzivě a přestože mu to bude možná trvat déle, měl by být stále lepší komplexnějším obráncem.

Proč by ho Chicago získat nemuselo: GM Tallon by rád hráče, který může naskočit do NHL co nejdříve; to není zrovna Del Zottův případ. Přestože má ofenzivní nadání, jeho obranná činnost je řekněme průměrná a je tak u něj větší pravděpodobnost než u jiných, že se do NHL nikdy nepodívá.

Další miniportrét: střední útočník Cody Hodgson