Kane získal Calder Trophy, oceněn i Toews

Patrick Kane se stal nováčkem roku v NHL, když na včerejším předávání cen NHL dostal Calder Trophy. S polečně s Jonathanem Toewsem pak byli zařazeni do All-Star týmu nováčků NHL, ve kterém je doplnili brankář Carey Price, obránci Tobias Enstrom a Tom Gilbert a útočník Nicklas Backstrom.

Devatenáctiletý Kane je prvním hráčem Blackhawks, který se od roku 1991, kdy byl nováčkem roku vyhlášen Ed Belfour, dočkal tohoto ocenění. Blackhawks tak mají ve své organizaci 8. hráče, který získal Calder Trophy, dalšími byli Steve Larmer (1983), Tony Esposito (1970), Bill Hay (1960), Ed Litzenberger (1955), Carl Dahlstrom (1938) and Mike Karakas (1936). Kanea umístilo na 1. místo 71 ze 133 hlasujících, Backstrom měl celkem 30 1. míst a Toews 19.

Patrick Kane byl v základní části nejproduktivnějším nováčkem, když nasbíral 72 bodů (21+51) ve všech 82 utkáních. Zároveň byl nejproduktivnějším hráčem Chicaga. Jeho 51 asistencí je novým rekordem Blackhawks v počtu asistencí nasbíraných nováčkem za sezonu.

"Byl to neuvěřitelný pocit, když jsem slyšel, že vyhlásili mé jméno," řekl Kane po té, co získal Calder Trophy před také nominovanými Toewsem a Backstromem. "Je to nervydrásající sedět tam. Chcete slyšet své jméno, ale mohu čestně říct, že bych byl také šťastný, kdyby Jonathan vyhrál. Bez něj bych možná nebyl tam, kde jsem. Bylo by pěkné, kdybychom cenu dostali oba. Je to těžké, že jen jenden z nás 2 mohl vyhrát, protože oba jsem měli opravdu dobrý rok. A kdyby se býval nezranil, mohl ze mně udělat ještě lepšího hráče."

Kane v telefonickém rozhovoru z Toronta pro Sun-Times řekl: "Abych řekl pravdu, nezačínal jsem sezonu s cílem vyhrát nováčka sezony. Když jsem přišel do přípravného kempu, mými jedinými cíli bylo dostat se do týmu a pomoci nám vyhrávat zápasy. Je to zajímavé, jak se od snahy dostat se do týmu dostanete až k ceně pro nejlepšího nováčka. Celkově to byl skvělý rok. Tuhle cenu jsem nevyhrál jen pro sebe, protože sám bych jí nevyhrál. Vyhrál jsem ji pro své spoluhráče, protože oni mi to umožnili, také pro mojí rodinu a organizaci Blackhawks. Je to motivace pro to, abych pracoval tvrději a stal se ještě lepším hráčem. Cítím, že náš tým má před sebou dobrou budoucnost s talentem a zkušenostmi hráčů, kteří se ukáží v přípravném kempu."

Jonathan Toews byl pro změnu nejlepším střelcem mezi nováčky v NHL, když dokázal nastřílet 24 gólů. Kvůli zranění odehrál jen 64 utkání, v těchto utkáních ovšem nasbíral 54 bodů, což stačilo na 3. místo mezi nováčky za třetím nominovaným Backstromem, který nasbíral 69 bodů. V prvním utkání v kariéře skóroval z první střely, následně měl sérii dalších 9 utkání s bodem, takže dokázal bodovat v prvních 10 utkáních v kariéře v NHL, což je od roku 1992 nejlepší výkon.

Kane i Toews si navíc prodloužili sezonu, když byli nominováni do svýn národních týmů pro Mistrovství světa v Kanadě. Toews si přivezl stříbrnou medaili.