Draft 2008: Cody Hodgson

Dnes si v našem seriálu představíme všestranného středního útočníka Codyho Hodgsona, osmnáctiletého hráče Bramptonu (OHL).

Cody Hodgson má za sebou vynikající sezonu, když prakticy zdvojnásobil počet nastřílených branek i nasbíraných přihrávek z předchozího ročníku, kdy byl v OHL nováčkem. Letos v 68 utkáních vsítili 40 gólů a přidal 45 asistencí. V bodování +/- se zlepšil o 36 bodů na +15. Vyloučen byl na 36 minut. V 5 utkáních playoff přidal dalších 5 branek.

Na MS18 byl kapitánem Kanady a nejproduktivnějším hráčem turnaje (2+10 v 7 utkáních). Hrál ve všech situacích, v prvním útoku, v přesilovkách i v oslabeních a byl klíčovým hráčem Javorových listů, kteří ve finále deklasovali domácí Rusko. Během vydařené sezony se zúčastnil také Utkáni hvězd OHL. Před příchodem do OHL hrál se Stevenem Stamkosem a Michaelem Del Zottem v týmu Markham Waxers, a odmalička zpravidla nastupoval proti starším hráčům, když chtěl hrát v jednom týmu se svým bratrem.

Na letošním draftu by se hodil více do společnosti nejlépe hodnocených obránců; narozdíl od většiny útočníků na vrchu žebříčku nemá vyloženě přednost či slabinu, je ceněn pro svou všestrannost a výbornou hru v obraně i v útoku. Je to dobrý bruslař a přestože se svými 180 centimetry není žádný obr, těžko se odstavuje od puku. Velice dobře, prudce a přesně, střílí a umí číst hru. Této své dovednosti využívá třeba v oslabení, kam je často trenéry Bramptonu nasazován.

Je to inteligentní hráč bez vyloženě slabé stránky, naopak je lídrem na ledě i mimo něj. Právě v jeho přístupu a vůdčích schopnostech jedni spatřují jen další úroveň jeho přínosu pro mužstvo, pro jiné je ale tato charakteristika synonymem pro typického „charakterního“ hokejistu, který talentu moc nepobral. Otázkou u Hodgsona je, jak daleko to může dotáhnout. Není pochyb, že bude hrát NHL, ale bude to v první, druhé či třetí řadě? Nezdá se, že by měl potenciál hrát v elitním útoku a tak možná některé kluby NHL na draftu upředností na první pohled nadanější hráče.

Přesto na velkém ledě na MS18 potvrdil, že je dostatečně kvalitní bruslař a může se přizpůsobit. 40 branek ve 2. sezoně v OHL je těžko vizitka hráče, jehož ofenzivní dovednosti nemají být špičkové. Není důvod pochybovat, že v dalších sezonách zlepší jak své výkony, tak své bodové zisky. Přinejhorším v něm tým, který ho draftuje, získá solidního centra třetí řady, schopného hrát v jakékoliv situaci. A přinejlepším? Třeba se naplní srovnání s Chrisem Drurym, velice dobrým a zodpovědným hráčem, který je vždy nejvíce vidět v důležitých okamžicích.

Hodgson je na jednu stranu mezi nejvýše hodnocenými hráči na draftu málo viditelný, když ale nastoupí na led, je to přesně naopak. Má schopnost naprosto ovlivnit hru a dirigovat vývoj utkání. Je to typický „two-way“ útočník, v defenzívě má výtečný výběr místa a předvídavost, v ofenzívě naopak dělá správná rozhodutí, dobře střílí i přihrává. Má vynikající zrychlení a je skvělý na vhazování. Neoslní technikou hole, ale nasazením a herní chytrostí. Je to inteligentní člověk, rozený vůdce, který bude s největší pravděpodobností jednou kapitánem týmu NHL.

Proč by ho Blackhawks mohli draftovat: Hodgson je jistota, hráč, který bude přínosem a s vyhlídkami na skvělou kariéru hlavně v playoff. Ve dvojici s Jonathanem Toewsem by Chicago mělo na postu středního útočníka na dlouhá léta vystaráno. Hodgson zapadá do koncepce odhodlaných a chytrých hráčů, vítězných typů, které Blackhawks rádi poslední dobou draftují.

Proč by ho Chicago získat nemuselo: Na centru Hawks bota netlačí, podobných hokejistů je v organizaci mnoho. Chicago potřebuje spíš obránce nebo střelce. Je otázkou nakolik se Hodgsonovy ofenzivní schopnosti přenesou mezi profesionály. Zájem o něho mají údajně Maple Leafs, kteří ale draftují už o několik příček dříve než Blackhawks a budou mít na výběr možná i talentovanější hokejisty.

Další miniportrét: obránce Colby Robak