Draft 2008: Colby Robak

Tentokráte se blíže podíváme na zadáka Brandonu (WHL) Colbyho Robaka, jehož případná volba by byla asi ze všech 7 představovaných hráčů nejpřekvapivější.

Osmnáctiletý obránce má za sebou solidní druhou sezonu ve WHL. V 71 utkáních si připsal 30 bodů za 6 branek a 24 přihrávek, vyloučen byl na 25 minut a do statistiky +/- nasbíral 6 záporných bodů. Robak má dobrou postavu (189 centimetrů, 91 kilogramů), ale příliš často ji nevyužívá. Před draftem si může těžko malovat na jaké pozici bude asi vybrán, jeho možnosti jsou rozsáhlé. Pravděpodobně bude vybrán na konci první kola, narozdíl od hráčů, kteří umí jednu dvě věci velice dobře, ale je u nich riziko, že se nikdy nedostanou do fáze, kdy by mohli hrát slušnou roli v NHL, bude asi naopak vybrán výš než jeho talent a schopnosti odpovídají. Na jednu stranu sice nelze říct, že bude jistě hrát NHL, šance má ale veliké. Těžko z něho ale bude klíčový hráč svého mužstva, Robak se výhledově řadí spíše k těm, kteří poctivě pracují ve skrytu a poskytují trenérům kvalitní náhradu a druhou možnost.

Ačkoliv to jeho statistiky příliš neukazují, Robak je šikovným obráncem s vynikající rozehrávkou. Hraje přesilové hry a hlavně v této herní situaci může zužitkovat svůj přehled a velice dobré bruslení. V obranné fázi není rozhodně špatný, ale musí být důraznější. Právě v tomto ohledu pak někteří skauti zpochybňují jeho hokejové myšlení nebo odhodlání dát do hry více srdce, intenzity a nasazení.

Robak je typem nadějného hráče, u kterého se bude muset na hodnocení počkat delší dobu. Jeho bruslení a kombinační schopnosti mu zaručí nejen dobrou pozici na draftu, ale také více než dost šancí prosadit se na vyšší úrovni. Pokud přitvrdí (což sám uznává a pod dohledem dobrých trenérů a trpělivých skautů/GM by to neměla být potíž), měl by mít před sebou dlouhou profesionální kariéru. Pokud ne, ztratí se třeba někde v německé lize.

Povedl se mu konec základní části WHL, v playoff už to zase tak velká sláva nebyla. Upozornil na sebe při Utkání nejnadanějších hráčů na Draft NHL 2008 (Top Prospects Game CHL), když krásnou přihrávkou našel Jamieho Arniela, který pak skóroval v oslabení. Na dovednostích soutěžích se poté ukázal jako jeden z nejrychlejších bruslařů.

Třebaže se nezdá, že by měl být podle charakteristiky Robak hráčem do prvního kola, ve druhé polovině sezony projevil své útočné schopnosti. Ve WHL je jistější a sebevědomější, ukazuje se, že je velmi užitečný nejen v přesilových hrách. A i když ve vlastní třetině nikoho nesestřelí na led, je zodpovědný, má slušný výběr místa a dělá málo chyb. Základ má dobrý, do WHL rychle zapadl a už v 16 letech neměl problém hrát proti až o 4 roky starším hráčům.

V létě 2007 byl jedním z posledních hokejistů vyřazených z kádru kanadské osmnáctky na Memoriál Ivana Hlinky. Tou dobu ho limitoval naražený bok, ale těžko soudit, jestli by se i v plném zdraví prosadil do sestavy Javorových listů. Na jaře už v v reprezentačním výběru pro MS18 nechyběl.

Proč by ho Blackhawks mohli draftovat: Robak je lákavý hráč, zodpovědně a takřka bezchybně brání, skvěle bruslí a výtečně rozehrává. Kombinaci těchto schopností na takové úrovni a u tak mladého hráče nenajdete snadno.

Proč by ho Chicago získat nemuselo: Jedenáctá příčka je přecijen trochu vysoko, k dispozici budou talentovanější hráči. Robak asi nikdy nebude klíčový hráč nebo lídr obrany, přičemž právě takového hráče by Blackhawks mohli klidně na 11. místě získat. Pokud nezesílí a nepřidá na důrazu, může se lehce stát, že se do NHL vůbec nepodívá.

Další miniportrét: obránce Luca Sbisa