Draft 2008: Luca Sbisa

Jako pátého v pořadí si dnes představíme ofenzivního švýcarského obránce Lucu Sbisu, osmnáctiletého hráče Lethbridge (WHL).

Italský rodák v létě zamířil do kanadské juniorské soutěže WHL a ve své první sezoně v zámoří na sebe vydatně upozornil. V Zugu sice dostal místo v mužském A-týmu, mnoho prostoru by ale na ledě asi neměl. Po poradě s Romanem Wickem, švýcarským útočníkem, který hrával v Lethbridge, a loni draftovaným Yannickem Weberem se rozhodl odejít do Kanady a tato volba se ukázala jako velmi povedená. Za Hurricanes odehrál 62 utkání, vstřelil 6 branek a u 27 asistoval. Připsal si +19 a 63 trestných minut. Ještě lepší statistiky pak přidal v 19 střetnutích playoff (3+12, +8 a 17 trestných minut). Vedle ostříleného Bena Wrighta (Columbus) byl často nejlepším obráncem svého mužstva.

Velice se mu povedla první část sezony, kdy sbíral bod na zápas. Ve druhé části sice v produktivitě trochu polevil, přidal ale na důrazu a byl jistější v obranné fázi. Zúčastnil se Top Prospects Game a zahrál si na pro Švýcary nevydařeném MS juniorů.

Sbisa je šikovným obráncem, podle TSN stylově podobný české hvězdě Tomáši Kaberlemu. V Lethbridge řídí přesilové hry a i při standardním počtu hráčů na ledě vyčnívá svou kvalitní a přesnou rozehrávku. Někdy se zdá, že puk drží příliš dlouho nebo má pomalejší rozhodování, vždy ale pak zvolí nejlepší variantu a tak je častěji chválen pro svou herní chytrost a vyzrálost. S kotoučem je klidný, nenechává se rozhodit. Velmi dobře bruslí a dohrává své souboje, ačkoliv není přehnaně tvrdý. Hraje podobně jako minule představený Colby Robak, oproti němu ale nemusí nijak vydatně přiostřit, aby byl považován za solidního hráče pro NHL.

Do WHL přišel jako málo známý hráč a hned na sebe upoutal pozornost. V prvním utkání nasbíral 3 přihrávky, ve druhém pak neváhal shodit rukavice. Později sice polevil, v playoff ale opět podal vynikající výkon. Ačkoliv nejeden skaut jistě podlehne skepsi v souvislosti s váhavou pozicí Švýcarů na draftu, je bezpochyby, že Sbisa je aktuálně nejlepší mezi početnou skupinou zadáků druhého sledu. Jeho obranná hra vykazuje minimum chyb, dalo by se říct, že pouze postrádá něco navíc. Sbisa neoslní ostrým hitem nebo skvělou předvídavostí při přečíslení 2 na 1, je ale jistý, důsledný a zodpovědný. Je spolehlivý v rozehrávce, určuje tempo hry a vytrvalo podporuje ofenzívu. Jeho útočný potenciál je nejasný, přesto ukazuje, že bude užitečným hráčem nejen do přesilových her.

Má solidní postavu, potřebuje ale zesílit. Pokud přitvrdí, měl by být bez potíží jednou obráncem do druhé dvojice. A i kdyby svůj styl ani trochu nezměnil, pravděpodobně více či méně okrajové uplatnění v NHL nalezne tak jako tak. Má pevné nervy, je sebevědomý, nebojí se a nevyhýbá se černé práci.

Proč by ho Blackhawks mohli draftovat: Na 11. místě bude zřejmě nejlepším obráncem k dispozici. Vedle kvalitní ofenzivní činnosti přináší do hry také zodpovědnou a poctivou defenzívu. Dobře bruslí a je užitečný v přesilových hrách. Stylem podobného hráče se schopnostmi na takové úrovni Blackhawks mezi svými nadějemi postrádají.

Proč by ho Chicago získat nemuselo: Blackhawks v poslední letech na draftu zrovna evropské hráče nevyhledávájí a pokud by měl být hlavní postavou jejich letošních výběrů Švýcar, bude to nečekané. Vedle toho je bezpochyby faktorem jeho pouze jedna sezona v zámoří, až druhá napoví víc, jestli bude dál pokračovat ve sbírání bodů nebo spíš naváže na důraznější výkony z druhé poloviny sezony. Anebo v ideálním případě skloubí tyto dvě herní činnosti dohromady a bude z něho nadprůměrný obránce NHL. Je však příliš brzy Sbisu takto hodnotit.

Další miniportrét: obránce Colton Teubert