Draft 2008: Colton Teubert

Jako předposledního si představíme obránce Reginy (WHL) Coltona Teuberta. Hráč ostrý jak břitva by měl podle předpokladů jít na draftu kolem 20. příčky, jeho styl a osobnost ale může lákat týmy vybírající výše, mezi němi třeba právě Hawks.

Letos má za sebou druhou celou sezonu ve WHL, zatím nejlepší. V 66 utkáních vsítil 7 branek a přihrál na 16 dalších. Posbíral 135 trestných minut. Osmnáctiletý obránce má výbornou postavu (190 cm, 83 kg) a hraje zatraceně trvdě. Skauti často chválí jeho přístup, novináře zase potěší nevybíravými prupovídkami na adresu soupeřů a zdravým sebevědomím.

Teubert je řízný obránce, který umí jak trefit prohráče v plné jízdě, tak vyčistit prostor před brankou. Co z něj ale dělá víc než jen bitkaře s potenciálem na třetí obranu v NHL? Předně výborně bruslí, což mu zaručí, že se na rozdíl od většiny bitkařů nebude muset strachovat o místo v NHL, kdykoliv někdo zazáří na farmě. Jeho obranné instikty jsou průměrné, ale očekává se zlepšení. Dopředu toho zatím také moc nepřevedl, ale i zde jeho fanoušci očekávájí nezanedbatelný nárust.

Názory na jeho hru a postavení na draftu se velice různí. Zatímco co pro jedny je to rváč, který umím slušně hrát, pro jiné je to nové vydání Shey Webera nebo snad Scotta Stevense. Jakkoli jsou na draftu k dispozici lepší obránci než jen ze známé Top 4, tak šikovného hráče s jeho stylem naleznete těžko.

Chicagu by se hodil tvrdý hokejista, to je bez debat. Teubert je se svými bruslařskými dovednostmi lákavou volbou, neztratí se v žádné herní činnosti. Ne nadarmo byl jedničkou draftu WHL. Přesto by se musel o hodně zlepšit, aby dosáhl na mety, které se mu předvídají. Netřeba ale zapomínat, že nemnoho podobný styl význavajících hráčů se z 1. kola propracovalo k průměrným kariéram, viz např. Ben Eager, momentálně hráč Blackhawks. Potenciál tu je a obrovský, otázkou je zda-li se ho podaří naplnit.

Teubert, který reprezentoval Kanadu jak na Memoriálu Ivana Hlinky loni v létě, tak na letošním MS18, má všechny předpoklady, že to zvládne. Jeho přístup, nasazení a odhodlání svědčí o tom, že si za slušným místem v NHL půjde nekompromisně a bude mezi fanoušky oblíbený. Jestli to ale bude v týmu, který ho draftuje, nebo v některém jiném mužstvu, to je další otazník. Podobní hráči často mění dres, dokud v některém klubu konečně neukáží své skutečné dovednosti.

Proč by ho Blackhawks mohli draftovat: Stylem by ideálně zapadl do organizace Blackhawks, takový hráč Chicagu velmi schází. Přináší do hry vzácnou kombinaci někdy až přehnané tvrdosti a dobré bruslení, ve spojení s citem pro hru a solidní šikovností je to lákavá volba.

Proč by ho Chicago získat nemuselo: Nikde není psáno, že jen nezapadne do dlouhé řady běžných bitkařů a svůj potenciál naplní jen zčásti. Na 11. místě bude několik talentovanějších hokejistů nejen na jeho postu.

Další miniportrét: centr Colin Wilson