Draft 2008: Colin Wilson

Na poslední chvíli si představíme všestranného útočníka Boston University Colina Wilsona, dost možná nejlepšího ze sedmičky hráčů, kterým jsme se v posledních dnech věnovali.

Wilson je jedním ze starších hráčů na draftu, v říjnu mu bude 19 let. Letos byl ale jako nováček v týmu Boston University benjamínkem. Po dvou sezoních v reprezentaci USA (Wilson má dvojí občanství) zamířil do Bostonu a ve 37 utkáních nasbíral 35 bodů (12+23) a 22 trestných minut. Trenéry ohromil svým přehledem a hokejovou inteligencí, hra proti starším a zkušenějším hráčům mu nedělá problémy.

Na draftu by přirozeně rád zamířil kamkoli, doufá ale, že si ho vybere mužstvo, které mu dá do dvou let šanci hrát v NHL. Silově by na nejlepší ligu světa měl už letos, postavu má také solidní (183 cm, 95 kg), otázkou je ale jeho bruslení. Dříve bylo terčem kritiky, jak se ale ukázalo, důvodem jeho slabšího pohybu byly dlouhodobější potíže s levo achillovkou. Wilson sice není skvělý, ale také ne podprůměrný bruslař. Letos zapracoval na zrychlení a sám tvrdí, že musí zlepšit pohyb do stran a celkově výbušnost.

Herně je to velice lákavý hráč na draftu. Prokazuje vynikající herní vyzrálost, oproti řadě konkurentů hraje stejně tak dobře s pukem jako bez něho a mezi stejně starými talenty vyniká svou silovou připraveností. Má skvělý cit pro hru, umí rozehrát i přesně zakončit. Jistě se cítí v útočné i obranné třetině, sám ale chce přitvrdit a více dohrávat souboje.

Vedle úspěšné nováčkovské sezony se může pochlubit i vydařenými účastmi na mezinárodním poli. V roce 2006 získal s reprezentací 18letých zlato ve Švédsku, o rok později se dělil o vedení v tabulce produktivity šampionátu (5+7) a přivezl si stříbro. Letos na MSJ se dělil o první místo mezi střelci (6 branek) a na konci sezony získal ocenění pro nejlepšího nováčka HE.

Jeho otec, bývalý hráč NHL Carey Wilson, ho učil už ve 12 letech taktické věci ohledně přesilovek a oslabení, dlouhodobě s ním pracoval na fyzické připravenosti a vzahováních. To vše teď chválí Wilsonovi trenéři a vlivu jeho otce přisuzují jeho píli, odhodlanost a vůli věnovat se maličkostem a ne zrovna zábavným herním činnostem. Přesto je na Colinu Wilsonovi nejzajímavější, že vedle této černé práce a bojovnosti je velice šikovný v ofenzívě, nadaný stejně jak pro kombinační hru, tak pro zakončení.

Jedinou otázkou tak zůstává bruslení a právě pohyblivost nakonec rozhodne o tom, jak úspěšný bude Wilson v NHL. Pokroky jaké učinil v posledním roce dávájí ve spojení s jeho naturelem tušit, že v otázce bruslařských schopností nebude do budoucna velký problém. Rychlost a předvídavost mu nechybí, jen musí přidat na agilitě.

Proč by ho Blackhawks mohli draftovat: Do týmu přináší unikátní kombinaci šikovností, bojovnosti a píle. Je sebevědomý a herně vyzrálý, po většině stránek se zdá být brzy připravený na místo v NHL.

Proč by ho Chicago získat nemuselo: Podobné hráče Blackhawks už v organizaci mají, ačkoliv třeba na horší úrovni dovedností. Asi je namístě při výběru zariskovat. V posledních letech se snažilo Chicago vybírat hráče, u nichž byli minimální pochybnosti ohledně bruslení, což je jediný předmět výraznější, byť možná neoprávněné, Wilsonovy krtitiky.