Blackhawks draftovali centra Kylea Beache

Chicago si z 11. příčky na draftu zajistilo ostrého centra z Everettu Kylea Beache. Hráč se špatnou pověstí je riskantním výběrem, zároveň v sobě skloubí důrazný herní styl s šikovností.

GM Dale Tallon potvrdil svá poslední vyjádření, že letos Hawks v prvnm kole draftují útočníka a že na rozdíl od minulých let si letos mohou dovolit zariskovat. Beach je s asi nejvyšším rizikovým faktorem v tomto draftu. 1) má za sebou v mladém věku už dva otřesy mozku, stačí jeden nebo dva smolné nárazy a kariéra může být u konce. 2) Má pověst raubíře a zlého kluka, protivníky provokuje svým chováním i slovně, jeho přístup a nasazení jsou kritizovány. Sám se sice ohrazuje, že ho jeho kritici neznají a konflikty jsou zveličovány (to samé loni prohlašoval Akim Aliu), právě z toho důvodu ale letos nebyl vybrán do kanadské reprezentace. 3) jeho bruslení není nějak vynikající a druhá polovina sezony, kdy se mu nedařilo často bodovat, naznačila, že i jeho ofenzivní schopnosti mohou být limitovány.

Ovšem i přesto je Beach velice talentovaný hráč, který nejen že disponuje unikátní kombinací dovedností, zároveň také přináší do organizace Blackhawks tvrdou hru ze staré školu, po které fanoušci již nějaký čas volají. Pokud mu vydrží zdraví a udrží disciplínu na takové míře, aby nepoškozoval svůj tým nebo svůj herní rozvoj, bude to na dlouhá léta ústřední postava druhého útoku.

Vyznává ostrý provokativní styl (je přirovnáván k Seanu Averymu nebo Claude Lemieuxovi), dohrává souboje při každé příležitosti a s ničím a nikým se nepáře. Někdy se zdá nemotivovaný a nesoustředěný. Otázkou je jeho defenzivní hra, oceňován je pro svou bojovnost a schopnost hrát s pukem v útočné třetině, kde je často dominantní. Má vynikající střelu. V tom co umí, je jedinečný a vynikající. Není ale vůbec jisté, že dokáže předvést své maximum pravidelně v každém utkání na další úrovni.

V letošním ročníku, svém druhém v týmu Everett Silvetips (WHL), odehrál 60 utkání, ve kterých nasbíral 60 bodů (27+33), většinu v první polovině sezony. Vyloučen byl na 222 minut. Osmnáctiletý útočník má dobrou postau: 188 centimetrů, 85 kilogramů. Je schopný hrát jak ve středu útoku, tak na levém křídle.