Robert Lang odchází do Montréalu

Po Davidu Kočím se Blackhawks v létě rozloučili s dalším českým hráčem, veterán Robert Lang byl dnes vyměněn do Montréalu za právo volby ve 2. kole 2010 (Toronto).

O tom, že Langova budoucnost v týmu je nahnutá, svědčil fakt, že byl pro trénikový kemp zařazen do útoku s Bryanem Bickellem a Jackem Skillem. Oba tito hráči nemají místo v NHL zdaleka jisté a o svou příležitost se musí pořádně rvát.

Sedmatřicetiletý Lang přišel do Chicaga loni v létě, v podstatě jako náhradní varianta na post prvního centra. V 76 utkáních nasbíral slušných 54 bodů za 21 branek a 33 přihrávek. Často byl kritizován pro svůj typický nedůsledný přístup k obraně, stejně ale pravidelně prokazoval svou zkušenost a pevné nervy v klíčových momentech. Po vynikajícím představení Jonathana Toewse však Hawks nyní doufají, že uvolněné místo převezme finský forvard Petri Kontiola.

Třiadvacetiletý Kontiola odešel do zámoří loni v létě z Tappary Tampere, většinu sezony však strávil na farmě v Rockfordu. V 66 utkáních nasbíral 68 bodů (18+50) a do NHL nakoukl na 12 střetnutí (0+5). Ačkoliv ho tréner Denis Savard stavěl spíše na křídlo, Kontiola je typický střední útočník a svými výkony jak v hlavním týmu, tak na farmě si řekl o větší prostor. Podle předpokladů nyní půjdou Blackhawks do sezony s hodně mladou čtveřicí centrů: Toews, Kontiola, David Bolland a Adam Burish. Sestavu sice zřejmě rozšíří Kevyn Adams, přesto však v případě zranění nebo lehčí krize by toto mohlo být jedno z bolavých míst chicagského kádru.

„Robert je správný chlapík a my si ceníme toho, že nám dal vše, ale touto výměnou získává jeden z našich skvělých mladíků příležitost se prosadit,“ vyjádřil se k trejdu GM Dale Tallon. „Máme ohromnou radost, že jsme získali volbu ve 2. kole draftu 2008. Pokračujeme tak v naší filozofii budování týmu zevnitř, z vlastních zdrojů.“

Pro Blackhawks má tato výměna jeden velice příjemný „vedlejší“ efekt: týmové finance jsou nyní pod platovým stropem a to je nakonec možná to hlavní, co tento přestup Chicagu přinesl.