Sestavy na kempu: V rozdělení vládne logika a řád

Ačkoliv se to možná na první pohled nezdá, uspořádání jednotlivých formací v týmech pro přípravný kemp má jasnou logiku. Nad některými zařazeními sice lze vidět otazníky, při bližším pohledu ale zjistíme, že vše je tak, jak má být. Trenér Denis Savard letos zvolil model, kdy je již při rozřazení hráčů snadné nacházet kontury sestavy pro sezonu.

V prvních dvou útocích není situace úplně jasná. Jonathan Toews nečekaně nefiguruje ve formaci s Patrickem Kanem, ale na křídlech má Martina Havláta a Igora Makarova. Kane nastoupí ve formaci s Petrim Kontiolou a Patrickem Sharpem.

Kane, Toews, Havlát a Sharp jistě budou tvořit základ prvních dvou útoků a po odchodu Roberta Langa zřejmě Kontiola obsadí jedno ze zbylých míst. Na poslední pozici – levé křídlo – je adeptů několik. Největší šanci toto místo obsadit získal ruský mladík Makarov, který již letos stihl za Petrohrad soutěžní zápas v nové KHL. Makarov zazářil na kempu nadějí a Hawks dodrželi sliby, že hráči, kterým se bude na kempu nadějí dařit, dostanou výrazný prostor pak i v přípravě Hawks. Makarov má v útoku s Toewsem a Havlátem vynikající spoluhráče a je jen na něm, jak moc jim dokáže stačit a v jakém světle se ukáže.

Pomineme-li fakt, že se do první/druhé lajny může posunout Dustin Byfuglien nebo Andrew Ladd (a volné místo tak bude ve třetí pětce), v dobré výchozí pozici jsou Jack Skille a Bryan Bickell. Oba mají za sebou solidní sezonu na farmě a ať se jim kemp vydaří nebo nikoli, v sezoně na ně dřív nebo později dojde řada a zahrají si za Blackhawks. Nyní měli hrát na křídlech Langova útoku, zkušený centr byl ale ještě před zahájením přípravy vytrejdován. Jeho umístění do formace s do jisté míry neprověřenými mladíky vyvolalo otázky. Je to náznak Langovi, že se s ním nepočítá? Nebo Kontiolovi, že má velkou šanci na pozici v NHL? Nebo Bickellovi a Skillemu, že vedle ostříleného forvarda se budou moci pořádně ukázat? Zařazení k Langovi jim oběma mohlo pomoci, bohužel k tomu však již nedojde.

V poměrně obtížné, ale ne vyloženě beznadějné roli je Kris Versteeg. Jinak takříkajíc člen širšího kádru Blackhawks nastoupí za černý tým koučů Peterse a Denta (trenéři Rockfordu) ve formaci s Colinem Fraserem a Kylem Beachem. Zatímco Versteeg by měl mít reálnou šanci na místo v NHL, Fraser a Beach by asi museli hodně zaujmout, ačkoliv jejich vyhlídky nejsou nulové. V podobné situaci je Troy Brouwer. Ten se na úrovni AHL již osvědčil jako schopný střelec, pro vyšší úroveň mu ale stále nestačí průměrné bruslení. V útoku s mladým Akimem Aliu a Mikem Radjou zřejmě cesta do sestavy Blackhawks nepovede. Zajímavé je zařazení Mikea Blundena do lajny s Adamem Bertim a Jakem Dowellem. Všichni tři mají malou šanci zůstat v Chicagu jako hráči „do počtu“, zřejmě je ale čeká další rok v Rockfordu.

Trenér Savard se již dříve nechal slyšet, že třetí útok chce mít na kempu pohromadě, a to samé platí asi také pro čtvrtou lajnu. V té třetí, jinak elitní u černých, se na kempu scházejí Ladd, Dave Bolland a Byfuglien. Ve čtvrté, druhé u bílých, pak Ben Eager, Adam Burish a Craig Adams.

V obraně je situace jednoznačnější. Duncan Keith zůstává ve dvojici s Brentem Seabrookem a Brent Sopel utvoří opět spolehlivou dvojku s Jordanem Hendrym. Nová posila Bryan Campbell tak bude hrát po boku s Camem Barkerem a ostatní se poperou o místo sedmého beka, případně se budou pokoušet vedení přesvědčit, že mohou zaujmout Hendryho post.

Největší šance má Niklas Hjalmarsson, kterého si Blackhawks velice pochvalují. Na kempu nastoupí ve dvojici s ostrým zadákem Mattem Walkerem, který též není bez šance na místo v NHL. Do situace jistě promluví Doug Janik, relativně zkušená posila z Tampy Bay bude mít za Seabrookem a Keithem dost práce. V bílém týmu totiž jinak chybí zraněný Wisniewski a Danny Groulx s Brennanem Turnerem jsou tu víceméně do počtu. Naopak zařazení Aarona Johnsona do dvojice s JC Sawyerem hovoří jasně o tom, že jeho místo by mělo být na farmě.

Ještě nad slunce jasnější je situace u brankářů. Corey Crawford s Antti Niemim se sešli v týmu červených Johna Torchettiho a v přímém souboji tak buď budou bojovat o místo jedničky na farmě nebo dvojky u hlavního týmu. Prověření Cristobal Huet a Nikolai Khabibulin dostali do dvojice mladého Joshe Unice, respektive dalšího nováčka Joea Fallona.

Blackhawks na kempu rozdělili hráče do logických celků, situace ohledně umístění Roberta Langa byla nakonec vyřešena tou nejjednodušší cestou a možná škoda, že vyšší záměr (dát Bickellovi a Skillemu do útoku zkušeného a schopného borce, aby se vedle ostříleného hráče NHL ukázali v pravém světle) asi nebyl nikdy reálný. Český útočník už bude nyní bojovat o uplatnění v jiném dresu a jeho místo zaujme v Chicagu někdo jiný.

Kouč Savard v podstatě na kempu zkouší jednu variantu hotové sestavy pro ligové zápasy. V případě, že Makarov, Kontiola nebo Bolland vyhoří, má pohromadě v jednotlivých útocích další možné adepty, a to včetně mladých Aliu a Beache, kteří dostali do formací kvalitní spoluhráče. Ti hráči, kteří pravděpodobně zamíří na farmu nebo do juniorky, již v tuto chvíli dali dohromady zbývající formace a očekává se od nich zejména to, že si vytvoří jméno či pověst do budoucna.

A co nebo koho na kempu nejvíce sledovat? Vedle Makarova, Kontioly a Hendryho se vyplatí dávat pozor na výkony Skilleho, Bickella, Brouwera, Versteega, Hjalmarssona a Janika. Konkrétněji si tyto „trhliny“ v sestavě probereme v dalších článcích před zahájením a během přípravného kempu.