Před kempem 08: Obránci

Podpisem smlouvy s Campbellem sice GM Tallon sestavu obránců stabilizoval, podobně jako u gólmanů je ale i na tomto postu velice slušná konkurence. Hendry, Hjalmarsson, Janik a Walker se zřejmě poperou o dvě volná místa, přičemž jedno později obsadí zraněný Wisniewski.

Čtveřice Brian Campbell, Brent Sopel, Brent Seabrook a Duncan Keith má místo na soupisce jisté, další pozice jsou obsazené víceméně mlhavě. O mnohém nasvědčuje již rozdělení hráčů do týmů pro přípravný kemp. Campbell ve dvojici s Cam Barkerem, dále pak prověřené páry Keith se Seabrookem a Sopel s Jordanem Hendrym, tak by mohla vypadat základní sestava Blackhawks na začátku sezony.

Do situace samozřejmě může zasahnout výměna. Nezdá se, že by Hawks chtěli obětovat Seabrooka, Sopel je však, i díky většímu kontraktu (2,33 milionu dolarů na rok), nahraditelný. Otazník visí možná poněkud překvapivě nad Keithem. Ten se v poslední době pozvedl mezi vyjímečně kvalitní beky a vzhledem ke končící nízké smlouvě je jeho cena na trhu vysoká. Je možné, že příští rok a s novým kontraktem si ho Blackhawks již nebudou moci dovolit, a tak by nyní mohli náhradou získat kvalitního útočníka. Obránců má Chicago zdá se dostatek na to, aby si poradili se ztrátou jednoho či dvou hráčů. Přesto by případná Keithova výměna byla motivována spíš snahou ztratit co nejmín než něco získat.

Pokud budeme předpokládat, že k žádné zaznamenáníhodnému trejdu nedojde, je Barker favoritem na páté místo v sestavě. Vedle Campbella se může hodně naučit o ofenzivní hře, snad zlepší pohyb a bude užitečnější v přesilovce. Campbell je pro něho ideálním parťákem do dvojice a zároveň Barker loňskými vzestupnými výkony dokázal, že má slibnou budoucnost a že již může pravidelně hrát v NHL.

Na poslední místo je jednoznačným adeptem Jordan Hendry. Ten se poté, co se překvapivě usadil v hlavním týmu, projevil jako spolehlivý, málo chybující zadák a lehce se adaptoval na vyšší úroveň. Přesto je jeho talent otazníkem a pokud se najde někdo schopnější, Hendry půjde na tribunu nebo na farmu.

Tím kvalitnějším bezpochyby jednou bude Niklas Hjalmarsson. Mladý Švéd dělá Chicagu radost a pokud se mu kemp podaří, může Hendryho vytlačit. Vzhledem k tomu, jakou má ale u Blackhawks pozici, pokud si nevybojuje šanci na větší prostor, odešlou Hjalmarssona Hawks na farmu, kde by měl být lídrem prakticky úplně obměněných zadních řad.

Chicago dále přes léto získalo několik zkušených zadáků, jmenovitě Aarona Jonhsona, Douga Janika, Matt Walkera a naposledy Keitha Carneyho. Bývalý hráč Hawks se zúčastní kempu na zkoušku. Johnson byl asi podepsán pro roli na farmě, Janik i Walker ale nejsou bez šancí a zřejmě jeden z nich obsadí místo 7. beka, který může operativně zaskočit, většinu času ale stráví na tribuně. Walker jako prověřený bitkař dává Chicagu alternativu ke křídelníku Benu Eagerovi, na druhou stranu Janik je zodpovědější a prostě kvalitnější obránce. Oba přišli do Chicaga s vidinou místa v hlavním týmu, mají před sebou ale obtížný kemp.

Těžko soudit, jaké naděje má Carney. Nezapomínejme, že Sopel se loni na zkoušku zúčastnil kempu Red Wings a zaujal natolik, že ho rivalům dokonce Hawks vyfoukli. Carney je nebývale zkušený a spolehlivý obránce, v nové NHL se neztratil, v 38 letech ale rozhodně ztrácí na pohyblivosti. Pokud Walker nebo Janik vyhoří nebo naopak předčí Hendryho či Barkera, může se Carney prosadit na místo sedmého obránce, jinak jsou ale jeho šance nižší, přestože o jeho kvalitách nikdo nepochybuje.

Z kempu na farmu do Rockfordu jistojistě zamíří Tim Hambly, Brennan Turner, Jean-Claude Sawyer, Danny Groulx a Mike Brennan. Pokud k tomu připočteme např. Hjalmarssona, Walkera a Johnsona, budou mít i IceHogs kvalitní výběr. Nepočítaje v to jedno místo, které by měl mít v kádru Blackhawks jisté momentálně zraněný James Wisniewski.

Kempu se ještě zúčastní letos draftovaní Teigan Zahn a Shawn Lalonde, kteří utvoří ideální dvojici typově odlišných hokejistů. Pro oba to bude velká zkouška, očekává se, že ve svých juniorských týmech pozvednou výkony na vyšší úroveň. V kempu mezi profesionály z NHL to budou mít těžké, doufejme že se ale oba 18letí hráči neztratí a prokáží svůj potenciál.