Mark Osiecki jde trénovat reprezentaci USA do 20 let

Mark Osiecki končí po jedné sezoně na pozici asistenta trenéra Teda Denta v Rockfordu a stal se hlavním trenérem americké juniorské reprezentace. Osiecki v minulosti působil na různých pozicích u národních týmů USA, třeba v letech 1999 a 2000 získal jako asistent trenéra a hlavní trenér dvě stříbrné medaile na letním Memoriálu Ivana Hlinky hráčů do 18 let. Před příchodem k IceHogs byl hlavním trenérem Ohio State University. Během své hráčské kariéry strávil Osiecki dvě sezony v NHL a zúčastnil se i Mistrovství světa v Praze v roce 1992. Novým trenérem brankářů juniorské reprezentace bude Mike Ayers, bývalý hokejista draftovaný Chicagem v roce 2000, video pak bude mít na starost Adam Nightingale, starší bratr kapitána Rockfordu Jareda Nightingalea.

„Mike byl pro nás v minulých letech u juniorské reprezentace velkým přínosem, takže jsme nadšení, že teď bude hlavním trenérem,“ uvedl Jim Johannson asistent sportovního ředitele hokejové svazu USA, který bude GM juniorské reprezentace pro světový šampionát, který se uskuteční na přelomu roku v Montréalu a Torontu. „Vedle úspěchů na mezinárodním poli má spoustu zkušeností z trénování v juniorských, univerzitních i profesionálních soutěží. Rád bych poděkoval Chicagu Blackhawks a Rockfordu IceHogs, že nám Mika uvolnili.“

„Mám velkou radost, že mohu přijmout roli hlavního trenéra juniorského národního týmu USA,“ pověděl Osiecki. „Pokaždé, když jsem byl součástí týmu reprezentace USA, tak mi to hodně dalo. Využiji to, co jsem se naučil od Phila Housleyho, Keitha Allaina a Deana Blaise na dřívějších šampionátech, stejně tak jako své zkušenosti, které jsem nasbíral pod Mikem Eavesem na universitě ve Wisconsinu. V naší zemi máme ohromně talentované hráče a já se už těším na to, až s nimi začneme v srpnu v Lake Placid spolupracovat.“

Osieckiho asistenty budou Don Granato, Kevin Patrick a Mike Ayers. Ayers, bývalá brankářská hvězda University of New Hampshire, byl draftován Chicagem v 6. kole v roce 2000. V Hockey East získal dva tituly a v roce 2003 byl nejlepším hráčem soutěže. Blackhawks mu ale smlouvu nenabídli a Ayers pak mezi profesionály odehrál čtyři sezony v AHL, ECHL, Dánsku a druhé švédské lize. V předchozích letech působil jako trenér brankářů u reprezentace USA do 17 a 18 let.

Adam Nightingale, starší bratr kapitána Rockfordu Jareda Nightingalea, bude u juniorské reprezentace videokoordinátorem, což je stejná pozice, kterou v posledních čtyřech sezonách zastával na Michigan State University, kde sám před lety dvě sezony hrával. V té době byl spoluhráčem svého mladšího bratra Jareda, v univerzitní lize ale původně začínal v Lake Superior State University, kde napak hrával dvě sezony s nejstarším z bratrské trojice Jasonem.

  • Jared Nightingale

    Nightingale USA

    41 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí