Justin Holl se raduje se svého vítězného gólu v semifinále
Justin Holl se raduje se svého vítězného gólu v semifinále

Titul v NCAA získala Union, Justin Holl ve finále neuspěl

Obránce Justin Holl rozhodl ve čtvrtek jen 0,6 vteřiny před koncem o výhře Minnesoty nad North Dakotou 2:1, v sobotním finálovém utkání ale jeho tým nestačil na Union College. Soupeř, papírový outsider závěrečného turnaje Frozen Four, který se uskutečnil ve Philadelphii, vyřadil ve čtvrtek po dramatické výhře 5:4 favorizovanou Boston College s Kevinem Hayesem (0+2) a Chrisem Calnanem (0+1) v sestavě. Ve finále pak Union College zvítězila nad Minnesotou 7:4.
Doplněno: Obránce North Dakoty Nick Mattson získal ocenění Elite 89 pro hráče s nejlepšími akademickými výsledky na závěrečném turnaji Frozen Four.

„Většina z nás se už asi soustředila jen na to abychom ubránili oslabení a dotáhli zápas do prodloužení,“ řekl ve čtvrtek hrdina Holl, který se trefil poprvé v sezoně. „Zbývalo pět vteřin, řekl jsem si že můžu klidně vyrazit dopředu a padlo to tam. Ani jsem gól neviděl, všichni pak na mě ale naskákali a já jsem tam dole pod nimi málem umřel.“

„Justin to udělal dobře, moc chytře,“ pochválil obránce, kterého si Hawks vybrali ve 2. kole v roce 2010, trenér Minnesoty Don Lucia. „Vteřiny utíkaly, přečetl situaci a bylo to od něj chytré, že se vydal do útoku.“

Ještě před zápasem Minnesoty proti North Dakotě odehráli svůj zápas hráči Boston College a Unionu. Už ve 3. minutě zakončil Johnny Gaudreau akci Kevina Hayese a BC šla do vedení. Union pak otočil skóre, Chris Calnan ale v 16. minutě našel pěknou přihrávkou najetého obránce Steva Santiniho a bylo srovnáno. Ve třetí části opět Union odskočil, diváci si ale užili fantastický závěr. Při hře bez brankáře snížil Ryan Fitzgerald, minutu před koncem ale dojel vyhozený kotouč Daniel Ciampini a do prázdné branky završil hattrick. Boston College se ale nevzdala a 4,2 vteřiny před koncem překonal gólmana Colina Stevense lehkou střelou Patrick Brown. BC si vzala oddechový čas a v minimálním čase ještě dokázala sehrát svou akci, na jejímž konci střílel Gaudreau. Letošní držitel Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče NCAA byl v této sezoně nezastavitelný, jeho poslední střelu ale Stevens kryl a Union překvapivě prošla do finále.

Justin Holl po porážce ve finále
Justin Holl po porážce ve finále

V sobotním finále Union College dotáhla svou pohádku do konce a po výhře 7:4 získala titul v NCAA. O svém vítězství rozhodla už na konci první třetině, kdy třemi rychlými góly odskočila do vedení 4:1. Chicago mělo na závěrečném turnaji hned pět zástupců, šampionem se ale stal jediný tým, kde Hawks žádného draftovaného hráče nemají (tak jako ostatně valná většina všech klubů NHL). Gophers hráli o titul poprvé od roku 2003, kdy úspěšně obhájili předchozí vítězství, a ve finále prohráli posedmé v klubové historii. Dutchmen na cestě ke svému prvnímu titulu v závěru sezony neprohráli 12 utkání v řadě.

„Teď už o nás nikdo nebude mluvit jako o Popelce,“ pověděl obránce Shane Gothisbehere. „Oba týmy mají lepší obranu, než by se mohlo zdát podle výsledku 7:4. Ale to se někdy stane,“ řekl kapitán Unionu a jeden z nejlepším obránců NCAA v tomto ročníku, Mat Bodie. „Byl to nejtěžší zápas v našem životě, člověk se musí opravdu soustředit, aby to vnímal jako každé jiné utkání.“

Obránce Nick Mattson převzal ve středu cenu Elite 89 (foto), která se uděluje sportovcům s nejlepším průměrem známek, kteří se zúčastní každého z 89 finálových turnajů NCAA. Mattsonova University of North Dakota vypadla v semifinále proti nejvýše nasazené Minnesotě. Dvaadvacetiletý hokejista studuje podnikání a pravidelně získává za své studijně-sportovní výsledky různá ocenění. V letošní sezoně nasbíral 23 bodů (4+19) a 6 trestných minut ve 40 zápasech a byl druhým nejproduktivnějším obránce North Dakoty. Chicago jej draftovalo v 6. kole v roce 2010, rok poté, kdy Mattson s americkou reprezentací získal zlato na šampionátu hráčů do 18 let.

  • Chris Calnan

    Calnan USA

    29 let, Pravé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Nick Mattson

    Mattson USA

    32 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Kevin Hayes

    Hayes USA

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Justin Holl

    Holl USA

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Luke Johnson

    Johnson USA

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu: