Savard se vrací do klubu, bude dalším ambasadorem

Chicago dostálo svému slibu, že bude chtít udržet Denise Savarda nadále v týmu. Dnes již bývalý trenér Hawks přijal nabídku stát se vyslancem klubu a připojí se tak ke Stanu Mikitovi, Bobby Hullovi a Tony Espositovi.

Již před vstupem do sezony neměl Savard jako hlavní trenér moc pevnou židli, ta se pod ním ale zachvěla ještě dříve než někdo čekal. Bývalý vynikající útočník Hawks byl odvolán už po 4 utkáních, kdy ho nahradil Joel Quenneville, dříve kouč St. Louis a naposledy Colorada.

Savard působil po konci hráčské kariéry, kterou v Chicagu zahájil a později též uzavřel, jako asistent trenéra u Blackhawks a bez jakékoliv zkušenosti na hlavní pozici převzal tým po odvolaném Trentu Yawneym. Savard byl mezi hráči oblíben, přesto negativa nad jeho působením v obtížné roli převažovala. V taktice během utkání ho protivníci převyšovali a Chicagu se vymstila hlavně častá rotace hráčů v útocích a defenzivní hra v závěrech zápasů, kdy tým často pasivní hrou nedokázal udržet vedení. Mezi jednoznačné klady pak patří celkové zofenzivnění a zatraktivnění hry, stejně jako výrazná příležitost, kterou dával Savard mladým hráčům.

Krátce po svém vyhazovu z trenérské lavice se Savard do klubu oficiálně vrací, tentokrát zřejmě na vhodnější pozici. Narozdíl od dříve zmíněné trojice však jeho role nebude tolik ceremoniální, v orgranizaci by měl mít více úkolů.

„[Ve středu] jsem se Savvym dlouze hovořil a mám za něho velkou radost,“ říká spokojeně GM Dale Tallon. „Myslím si, že je to pro klub skvělá zpráva, ale určitě ho využijeme, jak to jen půjde.“

Podle Tallona je Savard více „ve hře“ a tak bude je práce poněkud odlišná od toho, čím se prezentují legendy Mikita, Hull a Esposito. Zřejmě částečně zastoupí Marca Bergevina ohledně pro skautingu. „Má větší přehled o ostatních týmech a hráčích, pravděpodobně ho tak pošleme na pár různých misí okouknout případné volné hráče a aby pracoval s našimi nadějemi. Cokoliv se mu bude zamlouvat a co bude pro nás užitečné, to zužitkujeme.“

Při vyřazení čísla 3 na počest Pierra Pilota a Keitha Magnusona se Savard poprvé od vyhazovu ukázal chicagské veřejnosti a vysloužil si velké ovace. „Neočekával bych nic méně, plně si je zasloužil,“ souhlasí GM Tallon.

„Naneštěstí začali s hymnou příliš brzy, nemohli jsme si ani pořádně promluvit,“ řekl loňský nováček roku Patrick Kane, který si byl se Savardem asi nejblíže. „Je dobře, že je zpátky. Měl jsem za něj radost z těch ovací, bylo pěkné vidět, jak ho fanoušci přivítali. Zamával nám na střídačku, skoro jako by se loučil, ale je bezvadné, že ho tu máme zpátky.“

„Všichni ho tu rádi viděli a řekl bych, že fanoušci to cítí stejně,“ přidal Patrick Sharp. „Bylo pěkné si s ním potřást rukou a říct mu osobně, jak moc znamenal pro mou kariéru a jak moc si toho cením.“

Prezident John McDonough po vyhazovu veřejnost ubezpečil, že Blackhawks pro Savarda naleznou v klubu místo a ve správný čas mu ho nabídnou. „Pro naše fanoušky a celý klub je důležité, že Denis zůstává součástí naší velké rodiny,“ pochvaloval si.

„Měl jsem to štěstí patřit k tomuto klubu, nosit jeho barvy, po tak dlouhou dobu. Nyní mám příležitost být nadále součástí nečeho, co miluji,“ vyjádřil se Savard v oficiálním prohlášení.

Jako hlavní trenér byl Savard v těžké úloze, a přes řadu světlých momentů celkově neuspěl. V nynější roli snad bude spokojený a klubu přínosem. Fanoušci na něj nezanevřeli a konečně snad našel to správné místo pro sebe i pro Blackhawks.