Ironie v Chicagu

Blackhawks mají na stole dohodu o příchodu centra Mikaela Nylandera, který v Chicagu již dříve působil. Aby vše dobře dopadlo, musejí se však nejdříve zbavit některého drahého hráče. V předkladu dnešního blogu Boba McKenzieho, se dozvíte, jak situaci vidí tento odborník na NHL z televizní stanice TSN.

Ach, ta ironie.

Chicago Blackhawks, podle několika různých zdrojů z NHL, mají hotovou dohodu, která se může uskutečnit každým okamžikem, o příchodu zkušeného centra Mikaela Nylandera z Washingtonu Capitals.

Jediný háček je v tom, že aby mohli trejd uskutečnit, musejí si Blackhawks uvolnit značnou část pod platovým stropem. Logicky se jako jediné řešení nabízí výměna gólmana Nikolaie Khabibulina.

Je tu ale jeden problém. Khabibulin chytá daleko lépe než Cristobal Huet, letní posila z trhu volných hráčů, která měla být chicagskou jedničkou. Ačkoliv se na první pohled nezdá, že by Hawks dokázali v tuto chvíli Khabibulina vyměnit, celkový dojem je takový, že právě k tomu se schyluje, jelikož Blackhawks cítí silnou posílit se na pozici středního útočníka.

Ironií, samozřejmě, je, že Huet býval brankářem Capitals a když mu Washington odmítl zaplatit, Hawks se zapojili do hry a dali mu smlouvu na 4 roky a 22,5 milionu dolarů. Kontrakt dnes nevypadá tak dobře jako v létě, když měli Hawks za sebou sezonu, ve které chytal Khabibulin dalece pod své dovednosti. Washington pak musel najít jiné řešení a podepsal José Theodora, který byl letos několikrát zastíněn náhradníkem Brentem Johnsonem. Vysoké platy brankářů tak teď Blackhawks brání, aby získali Nylandera od Capitals.

Nylander, který má smlouvu ještě na následující dvě sezony s průměrným platem 4,875 milionu dolarů, se ve Washington stal přebytečným díky nástupu mladíku jako jsou mj. Alexander Ovechkin, Alexander Semin, Nicklas Backström, Brooks Laich a Tomáš Fleischmann. Je obtížné, ne-li nemožné, najít Nylanderovi nějaký čas na přesilovku a Caps mu platí příliš mnoho na to, aby početní výhodu sledoval jen ze střídačky.

Odchod do Chicaga by tak přišel vhod, nedojde k němu ale dříve než se nějak vyřeší situace s Huetem a Khabibulinem.

Je těžké představit si, že o Hueta může být zájem. Nechytá tak dobře, jako v určitých chvílích během svého půsbení v Montréalu a Washingtonu. Khabibulin je přes svůj plat 6,75 milionu dolarů lépe vyměnitelný, přesto touto dobou nejsou v NHL gólmani na roztrhání.

A kdo vlastně nějakého potřebuje?

Možná New Jersey [Martin Brodeur je dlouhodobě zraněný – pozn. př.], ačkoliv se teď snaží spoléhat na dvojici Scott Clemmensen a Kevin Weekes.

Peter Budaj střídá v Coloradu dobré chvíle (občas) se špatnými (často), ale Avs nevypadají jako tým, který by se pustil do podobné výměny.

Columbus by chtěl více od Pascala Leclaira (když je zdravý), ale nováček Steve Mason hodně vypomohl.

O potížích Martyho Turca v Dallasu se letos hodně píše, ale nikdo si nemyslí, že Stars by skutečně na tomto postup chtěli dělat změny.

Všichni mluví o tom, že Los Angeles potřebuje gólmana, ale Erik Ersberg chytá spolehlivě. LA mimo to není ve fázi, kdy by platilo spousty peněz brankáři, který, ať chytá jak chce dobře, je nedostane do playoff.

V Ottawě chytá dobře Alex Auld, takže si Senators, pro změnu, na brankářskou situaci nestěžují.

Marty Biron podává ve Philly nevyrovnané výkony, ale těžko si představit, že Flyers najdou místo v rozpočtu na Khabibulina, když mají v plánu naléhavější změny na soupisce.

Gólmani v St. Louis jsou slabší, ale Blues spoléhají na Mannyho Legaceho a Chrise Masona. Spíš než větší výměnu potřebují, aby se tato dvojice chytla a začala hrát lépe.

Jiné týmy, které by přišly na mysl a mohli by mít zájem o brankáře s Khabibulinovým platem (6,75 milionu dolarů v letošní sezoně, po které mu smlouva končí), nejsou. Přesto se zdá, že k něčemu brzy dojde, aby mohl Nylander přestoupit.

[Pozn. př.: Mikael Nylander v Chicagu již dříve působil, prosadil se hlavně v útoku se Stevem Sullivanem a Ericem Dazem. Nakonec v týmu upadl v nemilost a byl vyměněn právě do Washingtonu, kam se později vrátil. Nyní má ve smlouvě dodatek, podle kterého může výměnu odmítnout, je však v jeho zájmu s trejdem jinam souhlasit a přestože z Chicaga neodcházel zrovna v ideální situaci, nic nenasvědčuje tomu, že by zde nechtěl hrát. Jeho smlouva je však zádrhelem a jeho příchod by tak vynuloval dřívější odchod Roberta Langa do Montréalu. Sice by mohl být později vykoupen ze smlouvy, přesto se dá očekávat, že na oplátku budou chtít Hawks poslat Washingtonu také některého ze svých nechtěných, nejspíše Brenta Sopela, který se stává přebytečným. Mluví se také o odchodu Martina Havláta či Cristobala Hueta, obojí jsou však zřejmě jen nepodložené dohady.]