Blackhawks zahájí sezonu 2009–10 ve Finsku

Dnes bylo oficiálně potvrzeno, že Chicago Blackhawks zahájí sezonu v Evropě. Bohužel místem, kde se předvedou, nebude Praha, jak říkaly úvodní spekulace, nýbrž Helskinki ve Finsku. Blackhawks se tam utkají ve 2 zápasech se svým dnešním soupeřem – Floridou Panthers.

Utkání se budou konat 2. a 3. října 2009 v Hartwall Areně. Ve stejnou dobu se ve Švédsku v Globe Aréně ve Stockholmu utkají Detroit Red Wings a St. Louis Blues. Znamená to, že v Evropě začnou 3 celky z Centrální divize.

Vedení NHL sice uvažovalo o uspořádání zápasu Blackhawks-Panthers v Praze, což potvrdil i GM Chicaga Dale Tallon, ale agentura Česká sportovní se nakonec rozhodla nabídku nevyužít. "Po půlročních jednáních jsme se dohodli se zástupci NHL, ze nevyužijeme nabídku odehrát úvodní utkaní v ročníku 2009/10 v Praze. V tuto chvíli jednáme o roce 2010," řekl ČTK mluvčí České sportovní Karel Tejkal. "Jedním z důvodů je rostoucí kurz dolaru a také skutečnost, že se bude Česká sportovní soustředit na jiné akce, kterými jsou Davis Cup, Fed Cup, halová atletika a jeden další projekt na konci roku," dodal.

Po šanci uspořádat na svém území zápas NHL proto skočili Finové a to i přes to, že na soupisce obou týmů nemusí být v den zahajovacího zápasu ani jeden hráč finské národnosti. Blackhawks mají nyní na soupisce jediného finského hráče, kterým je zaskakující gólman za Khabibulina Antti Niemi. Na farmě pak hraje Petri Kontiola. Niemimu končí smlouva po této sezoně a není jisté, zda ji bude chtít prodloužit, když za Blackhawks doposud neodehrál jediné utkání a na farmě se dělí o čas v brance s Corey Crawfordem. Kontiola má smlouvu sice do roku 2010, ale i zde prosákly navenek spekulace, že se svou situací není spokojen a chtěl by výměnu do jiného týmu a nebo se vrátit zpět do rodné země. Pathers pak mají v systému jediného Fina a to Ville Peltonena, kterému na konci sezony skončí smlouva.

Blackhawks odehrají utkání v Evropě poprvé po 17 letech. V roce 1992 totiž odehráli 2 přátelská utkání s Montrealem Canadiens v Londýně. Pro Floridu to bude první pobyt na půdě Starého kontinentu.