Anders Nilsson v dresu NY Islanders
Anders Nilsson v dresu NY Islanders

V pátek začíná Mistrovství světa, Chicago zastupuje Nilsson

Blackhawks ještě oficiálně nezveřejnili podpis smlouvy s útočníkem Petrohradu Artemy Panariem a tak je zatím jediným zástupcem klubu na letošním šampionátu švédský brankář Anders Nilsson. Pětadvacetiletý gólman Kazaně, jehož zámořská práva získalo Chicago před sezonou z Islanders při výměně Nicka Leddyho, má za sebou velmi povedenou sezonu a v playoff přispěl šesti vychytanými nulami k postupu do finále. Podle předpokladů by měl být na turnaji dvojkou za Enrothem z Buffala. V Praze a Ostravě se dále představí desítka bývalých hráčů Blackhawks a několik dalších hokejistů, kteří nastupovali na farmách v Norfolku a Rockfordu nebo se na zkoušku zúčastnili kempu nadějí. Úplně bez vazeb je Chicago pouze u dvou letošní nováčků, týmů Rakouska a Slovinska.

Švédská výprava přicestovala do dějiště šampionátu jako první už v úterý a úvodní zápas ji čeká v pátek proti pořádající České republice. Nilsson, obrovitý gólman původem z Luleå, je jedním ze šesti hráčů na soupisce Švédů, kteří strávili minulou sezonu v KHL. V Kazani odchytal v základní části 38 utkání (průměr 1,71 gólu a úspěšnost zásahů 93,6 %), v playoff pak nastoupil do 20 střetnutí (1,54 a 93,5 %). V bojích o Gagarinův pohár byl dvakrát vyhlášen nejlepším brankářem týdne (čtvrtfinále a semifinále) a v playoff měl nejnižší průměr inkasovaných branek, na výhru proti Petrohradu to ale nestačilo.

Nilsson odešel do Ruska teprve před touto sezonou, předchozí tři roky bojoval o svou šanci v New Yorku Islanders, kteří si jej vybrali ve 3. kole draftu 2009. Během svého působení v zámoří nastoupil Nilsson do 23 zápasů v NHL a dalších 75 pak odchytal na farmě v Bridgeportu. První sezonu měl celkem slušné statistiky, další dva roky už se mu tolik nevyvedly a loni v létě tak zamířil do KHL. Švédsko bude reprezentovat na svém třetím mistrovství a v obou případech se vrátil domů s medailí. V roce 2011 získal stříbro, na led se ale nepodíval. Loni už byl vyhlášen jedním ze tří nejlepším hráčů Tre Kronor na turnaji a přispěl ke třetímu místu.

Největší zastoupení svých bývalých hráčů budou mít Blackhawks ve finském národním týmu, na jehož soupisce jsou Tuomo Ruutu, Sami Lepistö a Petri Kontiola. Dvaatřicetiletý Ruutu byl 9. volbou na draftu 2001 a před příchodem do Chicaga platil za nejlepšího hokejistu mimo NHL vůbec. Za Blackhawks nastupoval v letech 2003–2008 a odehrál zde 228 utkání (46+62) než byl vyměněn do Caroliny za Andrew Ladda. V letošní sezoně působil v New Jersey.

Třicetiletý Lepistö, nyní hráč Jekatěrinburgu v KHL, strávil v Chicagu sezonu 2011–2012, naskočil ale jen do 29 zápasů (1+2). Stejně starého Kontiolu si Hawks vybrali v 7. kole draftu 2004. O tři roky později se po povedeném šampionátu, kde přispěl 7 body k zisku stříbra, Kontiola přesunul do zámoří a ve 12 duelech (0+5) v NHL debutoval. Během tehdejší a následující sezony odehrál 139 utkání na farmě v Rockfordu (38+93) a po krátkém působení v Iowě odešel do KHL. Letos zkoušel napodruhé štěstí v Americe, v Torontu však neuspěl a po pár zápasech v AHL se vrátil zpět do Ruska, kde oblékl dres Jaroslavle.

Dva hráči s krátkou chicagskou minulostí budou hájit barvy domácí reprezentace. Radek Smoleňák, osmadvacetiletý útočník, který letošní rok strávil ve Skandinávii, kde hrál za Turku a MODO, nastoupil za Blackhawks jen do dvou smysluplných utkání. Na podzim 2009 si jej Chicago vybralo z listiny volných hráčů Tampy Bay a Smoleňáka postavilo do Victoria Cupu, zápasu v Curychu proti místním Lions (domácí tehdy zvítězili nad soupeřem z NHL 2:1). Kladenský odchovanec pak za Blackhawks naskočil do jednoho duelu základní části než se přes waivers vrátil zpátky do Tampy. V letošní reprezentační sezoně byl Smoleňák kapitánem českého výběru, pro mistrovství jej v této roli nahradí Jakub Voráček z Philadelphie.

Brankářskou jedničkou ČR na šampionátu bude Alexander Salák, osmadvacetiletý hokejista ze Strakonic, kterého Chicago získalo v zimě 2011 z Floridy při výměně Michaela Frolíka za Jacka Skilleho. Salák tehdy působil ve švédském Färjestadu a po sezoně podepsal s Chicagem dvouletou smlouvu. Příprava se mu celkem povedla, očekávanou roli dvojky ale u Blackhawks nezískal a 21 zápasů pak odchytal jen na farmě v Rockfordu. Po sezoně se vrátil do Färjestadu a následně zamířil do KHL, kde působil i v tomto roce (Petrohrad a Novosibirsk).

Ben Smith
Ben Smith

Asistentem hlavního trenéra Růžičky je také Jaroslav Špaček, bývalý obránce a olympijský vítěz z Nagana, který během dvou angažmá zanechal v Chicagu vydařený dojem. Za Blackhawks odehrál v letech 2000–2002 a 2005–2006 celkem 155 zápasů (15+35). Poprvé jej Hawks získali z Floridy výměnou za Anderse Erikssona, aby jej pak pustili do Columbusu za Lylea Odeleina. O čtyři roky později se Špaček vrátil jako volný hráč a podepsal smlouvu na jednu sezonu, ani tu ale v Chicagu nedohrál a v lednu 2006 se stěhoval do Edmontonu výměnou za Tonyho Salmelainena. Po skončení aktivní kariéry se stal asistentem trenéra jak Plzni, tak nyní i v národním týmu ČR.

Dva reprezentanty má klub z Windy City stejně jako v českém týmu také na Slovensku. Třiatřicetiletý útočník Tomáš Kopecký posílil Chicago jako volný hráč v létě 2009 a o rok později pomohl týmu k zisku prvního Stanley Cupu po 49 letech. Celkem zde odehrál 173 utkání (29+51). Těsně před vypršením jeho dvouleté smlouvy Hawks Kopeckého na draftu vyměnili na Floridu (kam jinam!), se kterou pak uzavřel čtyřletý kontakt. V týmu Panthers zůstal až do současnosti a v létě mu zmíněná smlouva doběhne. Na šampionátu bude ve slovenské reprezentaci kapitánem.

Čtyřiatřicetiletý Milan Bartovič působil v Chicagu jen chvíli a to už před devíti lety. Do klubu přišel z Buffala a většinu sezony strávil na farmě v Norfolku. Za Blackhawks nastoupil do 24 utkání (1+6). Na konci ročníku jel na své první seniorské mistrovství světa a nyní se, již jako kapitán Slovanu Bratislava, chystá na svůj pátý šampionát (v roce 2012 získal stříbro).

Dva útočníci s nedávnou zkušeností z Chicaga se představí v sestavě USA, která před začátkem turnaje působí ve srovnání s ostatními hokejově vyspělými zeměmi poněkud vybledle. Šestadvacetiletý Ben Smith strávil u Blackhawks celou svou kariéru než byl před pár týdny vyměněn do San José za Andrewa Desjardinse. V Chicagu odehrál celkem 183 utkání (30+25) a v roce 2013 přidal ke dvěma univerzitním titulům s Boston College také Stanley Cup. Chicago jej draftovalo v 6. kole v roce 2008 a více jak 150 zápasů pak Smith sehrál na farmě v Rockfordu. USA bude reprezentovat poprvé.

O dva roky mladší Jeremy Morin zamířil do Chicaga z Atlanty v rámci velké výměny Dustina Byfugliena v létě 2010. Pět následujících let bojovat o svou šanci, více času ale prožil na farmě v Rockfordu, kde oblékl dres IceHogs ve více než dvou stovkách zápasů. Za Chicago nastoupil do 54 utkání (8+8), další střetnutí v NHL už pak nasbíral v Columbusu, kam byl před Vánoci vyměněn za obránce Tima Erixona (nyní Toronto). Pro Morina to bude první zkušenost ze seniorské reprezentace USA, v těch mládežnických ale na pěti vrcholných akcích vždy bral medaili. Zlato a bronz si přivezl shodně z MS juniorů i hráčů do 18 let, stříbro pak vybojoval na World Hockey Challenge hráčů do 17 let v roce 2008. V součtu na těchto turnajích zaznamenal 20+14 v 31 utkáních.

Jeremy Morin
Jeremy Morin

Posledním bývalým hráčem Hawks na šampionátu je zkušený francouzský gólman Cristobal Huet. Nyní devětatřicetiletý hokejista přišel do Chicaga v létě 2008 jako velká posila, angažmá mu ale určitě nevyšlo podle představ, i když v roce 2010 přispěl svou troškou k tomu, že klub získal po dlouhých 49 letech Stanley Cup. Za Blackhawks nastoupil během dvou sezon celkem do 93 zápasů a v létě 2010, ještě s platnou smlouvou, odešel do Gotterónu ve švýcarské NLA. Minulé tři roky strávil v Lausanne, kde bude působit i v příští sezoně. Huet se zúčastní již svého 13 mistrovství světa (z toho dvakrát divize I) a dvakrát se představil také na olympiádě.

Na hvězdami nabité soupisce Kanady žádný hráč se zkušeností z Chicaga není, přesto i zde jistá stopa je. Součástí trenérského štábu Javorových listů je také Bill Peters, kouč Caroliny Hurricanes, který v letech 2008–2011 vedl farmu v Rockfordu. Před příchodem k IceHogs byl hlavním trenérem u juniorského týmu Spokane Chiefs a přestože se pod jeho vedením v Rockfordu žádného úspěchu nedosáhlo (tým dvakrát vypadl v 1. kole playoff Calder Cupu), Peters má jistě svůj podíl, že řada hráčů z tehdejší sestavy Hogs později vybojovala v letech 2010 a/nebo 2013 Stanley Cup. Pod jeho trenérskou taktovkou sbírali v AHL zkušenosti třeba Niemi, Crawford, Hjalmarsson, Byfuglien, Bolland, Bickell nebo Versteeg.

Ve švédském týmu nastoupí kromě Nilssona i Joakim Lindström, jednatřicetiletý centr, který Chicagu patřil jen několik dní na podzim 2008. Blackhawks si jej vzali z listiny volných hráčů Anaheimu a chtěli jej poslat na farmu, Ducks si ale Lindströma vyžádali zpátky (stejný případ jako dříve zmíněný Smoleňák). Lindström se před letošní sezonou vrátil po skvělém šampionátu, kde byl nejproduktivnějším hráčem Tre Kronor, zpátky do NHL (St. Louis a Toronto), několik předchozích let hrál doma ve Skellefteå.

Kromě Hueta nebude v kádru Francie chybět ani jiný tradiční reprezentant, Yorick Treille. Čtyřiatřicetiletý útočník se zkušenostmi z české extraligy (Vítkovice, Sparta a Chomutov) odehrál kdysi dvě sezony (více než stovku utkání) na farmě v Norfolku, debut v NHL si ale nevybojoval. Blackhawks ho draftovali v roce 1999 v 7. kole. Starší z bratrské dvojice Treillů se připravuje na svůj 12. šampionát (z toho 4× divize I) a před pár dny změnil dres. Po dvou letech opouští Grenoble a na podzim chystá premiéru v Rouenu.

V norské nominaci pak nesmí scházet Mathis Olimb, talentovaný 29letý útočník, který patří mezi obvyklé reprezentanty této severské země. V sezoně 2010–2011 zkoušel štěstí za mořem, v Rockfordu nasbíral v 60 zápasech 32 bodů (10+22), dres Blackhawks ale neoblékl ani jednou. V létě se pak vrátil do Frölundy, kde strávil poslední čtyři roky. Na podzim si poprvé zahraje KHL, když posílil finský Jokerit Helsinky. Olimb se může těšit na svůj 8. šampionát, na olympiádě si zahrál dvakrát.

Peter Regin
Peter Regin

Jiné dva slabší týmy na mistrovství by určitě v kádru dvě posily z Chicaga uvítaly, jenže jak Peter Regin, tak Kirill Gotovets mají v Rockfordu výborně rozehrané první kolo playoff AHL proti Texasu. Devětadvacetiletý Regin, kterého Blackhawks získali loni od Islanders, patří mezi klíčové muže IceHogs a naposledy reprezentoval před pěti lety, do té doby ale nevynechal jedinou příležitost, aby se oblékl do národních barev. Za Dánsko hrál na mistrovství celkem šestkrát a nevedl si špatně, v 36 utkáních nasbíral 20 bodů (8+12). V letošní sezoně nastoupil za Blackhawks jen do 4 zápasů (0+1), zbytek sezony bojuje na farmě. V Rockfordu nastřílel 10 branek a přidal 31 asistencí během 69 utkání.

Třiadvacetiletý Gotovets se v klubu ocitl tak trochu náhodou, když Chicago získalo jeho práva před dvěma lety z Tampy Bay výměnou za Philippa Paradise (Hawks potřebovali snížit celkový počet hráčských smluv a Gotovets ještě chodil na universitu). Po konci své universitní kariéry sice debutoval v AHL na farmě Nashvillu, pro letošní ročník se ale dohodl na smlouvě s Rockfordem a za IceHogs nastoupil do 12 zápasů (1+1). Většinu sezony strávil o úroveň níže, v týmu Indy Fuel v ECHL. Gotovets, šikovný obránce, který rád podporuje útok, hájil běloruské barvy na třech šampionátech včetně toho loňského doma v Minsku.

Tři země, které jsme ještě nezmínili, mají v kádru každá po jednom hráči, který už si také vyzkoušel chicagský dres. Ve všech případech se jedná o hokejisty, pozvané na zkoušku na kemp nadějí, nic víc z toho (alespoň prozatím) nebylo. Oliver Mebus, dvaadvacetiletý obr v obraně Německa, který se může těšit na svůj první šampionát, byl v Chicagu před rokem. Letos odehrál svou druhou sezonu za áčko Krefeldu v DEL a má zkušenosti s národním týmem jak z mistrovství světa dvacítek, tak hráčů do 18 let.

O dva roky dříve se v létě na kempu nadějí představili útočníci Miks Indrašis z Lotyšska a Denis Hollenstein ze Švýcarska. Čtyřiadvacetiletý Indrašis se chystá na své čtvrté mistrovství v řadě a v KHL se mu bodově celkem daří. Během tří let v dresu Dinama Riga nasbíral 88 bodů ve 152 zápasech. O rok starší Hollenstein je také tradičním reprezentantem Helvétského kříže, i pro něj bude český turnaj čtvrtým šampionátem v řadě. Na rozdíl od Indrašise si Hollenstein už v zámoří zahrál, dva roky působil v juniorské OHL, kde hrál za Guelph Storm (jeho spoluhráči byli třeba Drew Doughty nebo rakouský reprezentant Rafael Rotter). Pro letošní sezonu se vrátil ze Ženevy do Klotenu a v národním týmu byl během roku kapitánem. Dařilo se mu i střelecky, v osmi zápasech dal 6 branek, což je jen o dvě méně než ve 35 zápasech za Flyers v NLA.

Čtvrtý hráč bez zkušeností z NHL, který se zúčastnil kempu nadějí Blackhawks, je překvapivě v nominaci USA. Dvaadvacetiletý gólman Alex Lyon byl v Chicagu loni a letos si díky báječné sezoně na Yale sezonu ještě prodlouží. Nejlepší brankář ECAC v tomto roce na sebe pořádně upozornil a i když si Američané na soupisce nechávají jedno volné místo, aktuálně je Lyon dvojkou za Hellebyuckem, brankářem farmy Winnipegu. O jeho služby bude mezi týmy NHL jistě zájem, alespoň jeden rok ale Lyon zřejmě stráví ještě na univerzitě. (Do NHL naopak míří už nyní Matt O’Connor, obrovitý brankář Boston University, vítěze Hockey East, který se zúčastnil kempu nadějí Blackhawks dokonce dvakrát, v letech 2013 a 2014. Jako žádaný volný hráč si nyní vybírá své budoucí angažmá, nabídek má prý dost…)

Naši výpravu po soupiskách účastníků letošního šampionátu v Praze a Ostravě zakončíme pohledem na sestavu Nashvillu Predators, týmu, který hrál proti Chicagu první kolo playoff. Kanadská hvězda Shea Weber kvůli podvrtnutému koleni vynechá čtyři až šest týdnů a Kanadu tak neposílí, hned tři další zadáci Predators ale do České republiky přicestují a zopakují si tak svou účast na šampionátu z loňského roku. Švýcarsku přijede Roman Josi, za USA bude hrát nejproduktivnější obránce z Minsku Seth Jones a ve švédském dresu se ukáže Mattias Ekholm. S ním do Prahy přijede úspěšný nováček Filip Forsberg, kterému se po skvělé sezoně nepoštěstilo, aby byl vybrán mezi tři finalisty Calder Trophy, a Josiho doprovodí švýcarský talent Kevin Fiala. Finsko se může těšit na Pekku Rinneho a fanoušci Nashvillu uvidí i několik hráčů, kterým ve městě country možná patří teprve blízká budoucnost. Fantastickou sezonu na Harvardu má za sebou útočník Jimmy Vesey, jeden z pěti hráčů z NCAA na americké soupisce. Jeho spoluhráčem bude Steve Moses, kanonýr menšího vzrůstu, který po univerzitě odešel na tři roky hrát KHL do Jokeritu a letos si povedenou sezonou vystřílel v Nashvillu šanci na NHL. Loňskou účast na MS, ze kterého má stříbro (a zlato z MSJ), si zopakuje Juuse Saros, dvacetiletý finský gólman z Hämeenlinny a velká naděje úspěšné brankářské školy Suomi.

  • Kirill Gotovets

    Gotovets BLR

    32 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Cristobal Huet

    Huet FRA

    48 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Petri Kontiola

    Kontiola FIN

    39 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Sami Lepistö

    Lepistö FIN

    39 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Joakim Lindström

    Lindström SWE

    40 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Jeremy Morin

    Morin USA

    33 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Anders Nilsson

    Nilsson SWE

    34 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Mathis Olimb

    Olimb NOR

    38 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Peter Regin

    Regin DEN

    38 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Tuomo Ruutu

    Ruutu FIN

    41 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Alexander Salák

    Salák CZE

    37 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Ben Smith

    Smith USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Radek Smoleňák

    Smoleňák CZE

    37 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Tomáš Kopecký

    Kopecký SVK

    42 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí