Blackhawks jsou po 7 letech v playoff

Blackhawks mají po výhře 3:1 nad Nashvillem jistý postup do playoff. Blackhawks postoupili do playoff poprvé od roku 2002. Za posledních 11 let se Blackhawks podívali do playoff pouze 2x, ale nově vybudovaný tým slibuje, že v příštích letech budou postupy do playoff mnohem častější.

Blackhawks splnili hlavní úkol pro tuto sezonu, který vedení týmu před touto sezonou vyhlásilo, a to je právě postup do playoff. Bonusem navíc může být získání 4. příčky v Západní konferenci, která zaručuje začátek playoff na domácím kluzišti. Tuto příčku nyní drží Blackhawks o 1 bod před Calgary, které má 94 bodů, stejně jako Vancouver, který drží 3. příčku v Konferenci díky tomu, že vede svou divizi.

Soupeřem pro playoff bude s největší pravděpodobností jeden ze 2 výše jmenovaných týmů. V úvahu přichází ještě při současné formě Columbus, pokud by se dostal před některý z těchto týmu, ale je to spíše v oblasti teorie, protože ztrácí 6 bodů při stejném počtu zápasů do konce základní části (5). Blackhawks by si asi spíše přáli Calgary, s kterým mají v této sezoně vynikající bilanci 4:0 (6:1, 3:2, 5:2, 5:2) a z posledních 8 utkání s nimi prohráli pouze 2. S Vancouverem mají Blackhawks letos vyrovnanou bilanci 2:2 (4:2, 3:1, 3:7, 0:4) s tím, že v posledních 8 zápasech vyhráli pouze 3x.

Blackhawks mají již nyní jistotu, že neskončí hůře, než na 6. místě v konferenci, což znamená, že se v 1. kole vyhnou favoritům této konference Detroitu i San Jose.

Je třeba připomenout, že playoff je jinou soutěží, než základní část NHL, ve které rozhodují především zkušenosti. Nutno přiznat, že Blackhawks, nyní jako 2. nejmladší tým v NHL, těchto zkušeností příliš nemají. Vzhledem k historii klubu na soupisce není jediný hráč, který by odehrál byť i jen jedno utkání v playoff za Blackhawks. Zkušenosti mají pouze hráči, kteří si playoff zahráli v jiných klubech. Přesto mají Blackhawks na své soupisce celkem 3 držitele Stanley Cupu: Nikolaie Khabibulina (2004), Andrew Ladda (2006) a Samuela Pahlssona (2007).

Nejvíce zápas v playoff má na svém kontě nově příchozí Pahlsson - 64z 23b (7+16), které nasbíral během 4 účastí Anaheimu v playoff, z čehož se Ducks dostali 2x do finále a tu 2. účast proměnili ve Stanley Cup.

Jako 2. v pořadí je Khabibulin s 57 zápasy a aktivní bilancí 31v-25p. Tyto statistiky nasbíral Khabibulin během 6 účastí v playoff s Winnipegem, Phoenixem a Tampou, se kterou získal Stanley Cup.

Třetí nejzkušenější hráč je Martin Havlát, který v playoff odehrál 51 utkání a nasbíral 34 bodů (14+20) a to v 5 účastích Ottawy v playoff.

Na dalších místech jsou Brian Campbell se 47 zápasy 20 b (4+16) ve 3 účastech v playoff za Buffalo a San Jose; zraněný Brent Sopel se 42 zápasy 11b (2+9) v 5 účastech s Vancouverem a pak Ladd se 17 zápasy 5b (2+3), které získal při jediné účasti v playoff s Carolinou a hned vyhrál Stanley Cup.

Cristobal Huet si v playoff zachytal ve 13 utkáních 5v-8p a ve 2 účastech s Montrealem a Washingtonem nepřešel přes 1. kolo. Jedinou účast v playoff pak za sebou mají Sharp (12z 1g) a Eager (2z 0b) za Philadelphii a Walker (4z 0b) za St. Louis.

Celkem je to tedy za celý tým 309 utkání v playoff. Pro porovnání poslední vítěz Stanley Cupu Detroit takto nakombinuje přes 1500 zápasů. Blackhawks tedy budou muset začít sbírat zkušenosti a ty chybějící budou muset nahradit maximálním nasazením a úsilím. Vzhledem k soupeřům je postup do 2. kola playoff jistě reálnou šancí.