Matt Beleskey bude jedním z nejžádanějších volných hráčů a bez smlouvy je také Michal Rozsíval
Matt Beleskey bude jedním z nejžádanějších volných hráčů a bez smlouvy je také Michal Rozsíval

Kteří hokejisté by mohli přijít z trhu s volnými hráči?

Pro Chicago je otevření trhu s volnými hráči ve středu v 18 hodin středoevropského času moment, na který se nemůžeme příliš těšit. GM Stan Bowman během draftu vyměnil jen náhradního brankáře Raantu, Saad s Krügerem ještě nemají nové smlouvy a Blackhawks tak netuší, s jakými prostředky mohou při jednáních s volnými hráči reálně operovat. Johnny Oduya, Antoine Vermette a Brad Richards tak budou mít jistě už ve středu dost nabídek a pokud mají zájem v Chicagu zůstat, budou se muset obrnit trpělivostí. V následujícím článku se podíváme na aktuální situaci u Blackhawks podrobněji a představíme si některé hokejisty, kteří by mohli ztráty v sestavě zacelit.

Shrnutí článku

  • GM Bowman zatím nedojednal nezbytné výměny, ani nové smlouvy pro Saada s Krügerem, Blackhawks tak netuší, jaké nabídky mohou volným hráčům ve středu předložit.
  • Nejjednodušší by bylo podepsat kontrakty s vlastními volnými hráči jako jsou Richards, Oduya nebo Desjardins, bude o ně zájem i jinde a pokud chtějí zůstat, budou muset projevit velkou trpělivost.
  • Z obránců by mohli Chicago zaujmout Ehrhoff, Irwin, veteráni Židlický, Hejda, Višňovský, Jackman nebo do rezervy Bellemore a Bartkowski.
  • Z útočníků jsou zajímaví Mike Richards, Letestu, Mitchell, Campbell, Condra, Sheppard, Paillé, Bernier, Upshall nebo Williams.
  • Mezi brankáři budou bez smlouvy Ramö, Enroth, Fasth, Neuvirth a Emery.

„Jednali s [agentem] Patem [Morrisem] a já bych v těch jednáních určitě rád pokračoval, ale vím v jaké jsou pozici,“ řekl Richards v pondělí pro ESPN. „Osobně teď nedokážu říct, jak dlouho můžu čekat, abych uviděl na čem jsem. Jsme trpělivý a snažím se získat co nejvíc informaci, abych mohl pečlivě zvážit svoje možnosti. Ještě si užívám tu výhru z před dvou týdnů, takže to není tak složité, v jiných letech bych byl asi trochu nervóznější. Díky platovému stropu, chráněným volným hráčům a týmům, které se snaží někde ušetřit, je to celé komplikovanější, možná se to nevyřeší hned 1. července, ale potrvá to déle. A jsou další věci, na které musíme brát ohledy. Vítězit je to nejdůležitější, to je jasné. Ale nějaký tým vás může překvapit, řeknete si, že mají lepší sestavu než se zdá, a bude to taky dávat smysl. Pořád mám dojem, že můžu být užitečný. Jsem už ve fázi, kdy si uvědomuji, že musím přijmout různé role, ale myslím si, že ještě dokážu zvládnout důležitou pozici. To všechno musím zvážit a uvidíme. Vím, že ta pravá nabídka přijde, a že ji poznám, až na to dojde.“

Johnny Oduya v souboji před brankou Blackhawks
Johnny Oduya v souboji před brankou Blackhawks

„Je to v podstatě stejné jako u [Brada] Richardse, zatím nejsme v pozici, kdybychom věděli, co jim můžeme nabídnout nebo na co máme vůbec prostor,“ vyjádřil se GM Stan Bowman k situaci Johnnyho Oduyi, když hovořil s ESPN během draftu na Floridě. „No a pak je tu ještě druhá strana, nevíme, jaká je jejich představa. Budeme na tom dál pracovat a uvidíme.“

Z hráčů, kteří nastoupili za Blackhawks v minulé sezoně, je bez smlouvy celkem 8 hokejistů, kteří mohou ve středu podepsat s kterýmkoli týmem NHL. Peter Regin už uzavřel kontrakt s Jokeritem a NHL hodil, alespoň dočasně, za hlavu. Kromě Richardse, a Oduyi budou volní útočníci Antoine Vermette, Andrew Desjardins, Dan Carcillo a obránci Michal Rozsíval s Kylem Cumiskeym.

Nejen, že Chicago zatím vůbec neví, jaké podmínky může různým volným hráčům nabídnout, s ohledem na trejdy, které musí kvůli platovému stropu tak jako tak přijít, není ani jasné, kde v sestavě vzniknou další díry a které se podaří zaplnit hráči, kteří přijdou výměnou (naposledy se např. píše o Gregu Paterynovi z Montréalu, obránci do třetí obranné dvojice, který by mohl být součásti obchodu Sharpa, Versteega nebo Danaulta). Cíle jsou nicméně stejné jako v několika posledních letech touto dobou, Blackhawks potřebují najít hráče, kteří jsou ochotni při působení v Chicagu vyměnit nižší plat za šanci hrát v jednom z nejlepších týmů soutěže a ve městě, které jim a jejich rodinám přináší dostatek kulturního vyžití. V některých případech navíc nižší základní plat doplní zajímavé příjmy z reklamy a marketingu, což není – obzvlášť se stále narůstající popularitou Blackhawks ve městě a okolí – vůbec zanedbatelné.

Nepřekvapí tak ani to, že se opakují některá jména, hráči, kteří podepsali krátké smlouvy buď s vidinou bojů o Stanley Cup v jiném celku anebo nahraditelné hokejisty do třetí a čtvrté formace, kteří v případě lepších výkonů získají lépe placené angažmá jinde a v opačném případě se opět nabízejí jako laciná alternativa. V minulém roce GM Bowman a kouč Joel Quenneville přesvědčili Brada Richardse, aby přišel do Chicaga za nízký plat 2 miliony dolarů, což bylo o to jednodušší, že jej předtím vyplatili ze smlouvy Rangers a další prostředky mu tak na konto posílal a posílá klub z New Yorku. Letos se nabízí několik hokejistů s podobným osudem, bývalí útočníci Blackhawks Viktor Stålberg takhle neuspěl v Nashvillu a PA Parenteau skončil v Montréalu. Vyplacený ze smlouvy byl v Anaheimu také obránce Mark Fistric a hrozba tohoto nepopulárního kroku visí nad Samem Gagnerem, kterého během draftu Arizona vyměnila do Philadelphie. Mike Richards měl být vyplacený v Los Angeles, podle posledního vývoje událostí se ale zdá, že se situace změnila a Kings smlouvu s bývalým kanadským reprezentantem zrušili.

Právě Richards by mohl následovat svého jmenovce a s Chicagem uzavřít krátkou smlouvu za rozumné peníze. Jeho kariéra už je sice daleko za zenitem, pořád ale na NHL má, jakkoli už jeho výkonnost neodpovídala průměrnému platu téměř 6 milionů dolarů. Chicagu by se hodil, v případě odchodu Brada Richardse a Vermetta vznikne v sestavě opět díra na centru. Quenneville před několika dny prohlásil, že bude v prostředku zkoušet Terävainena a do hlavního týmu by se mohl probojovat Danault, zkušeného hráče na tento post ale Blackhawks budou určitě potřebovat. Richards má dostatek zkušeností na nejvyšší úrovni, ví jaké je to vítězit a dobře pracuje do obrany. Jistý plat od Los Angeles by mohl hrát Chicagu do karet, tohle je už teď ale asi passé (a v rukou právních zástupců Richardse). Zásadní námitkou proti jeho angažmá jsou přetrvávající spekulace o jejich bouřlivém chování a porušování životosprávy, ať už nyní v Los Angeles nebo dříve ve Phiadelphii.

Stålberg měl v Chicagu zanedbatelnou roli a i když klub dobře zná, asi o něj zájem nebude. Parenteau nebo Fistric také mnoho nepřinášejí, ale zajímavý by pro Chicagu určitě byl Christian Ehrhoff, hokejista, který byl vyplacený ze smlouvy už loni a Buffalo mu bude platit necelý milion dolarů ještě řadu let. Roční kontrakt s Pittsburghem na 4 miliony mu za chvíli vyprší a zanedlouho 33letý německý obránce bude jedním z nejlepších hokejistů, kteří budou k dispozici. V minulé sezoně v dresu Penguins odehrál 49 zápasů, ve kterých nasbíral 14 bodů (3+11) a 26 trestných minut. V NHL dosud nastoupil do téměř 750 utkání a ke štědrému kontraktu se Sabres mu pomohly dva skvělé roky ve Vancouveru. Ehrhoff je dobrý bruslař, který umí s pukem a výborně střílí. V obranné činnosti není bezchybný, ale v Chicagu by byl jako náhrada za Oduyu užitečný. „Jeho prioritou je hrát v týmu, který bude vítězit a kde bude mít šanci bojovat o Stanley Cup,“ řekl ESPN Ehrhoffův agent Rick Curran s tím, že jeho klient nebude ve středu cíleně vyhledávat dlouholetou smlouvu.

Mezi obránci, kteří by mohli Blackhawks posílit právě na místo zmíněného Oduyi, velký výběr není. Mike Green (Washington) a Paul Martin (Pittsburgh) jsou moc drazí, Francois Beauchemin (Anaheim) v zápasech proti Chicagu příliš nepřesvědčil a pořadavky Andreje Sekery (LA) nebo Michaela Del Zotta (Philadelphia) budou také mimo chicagské možnosti. Lepší nabídku jinde dostane určitě i Zbyněk Michálek (St. Louis) a Blackhawks tak nezbude nic jiného než vyjednávat s veterány Markem Židlickým (Detroit), Janem Hejdou (Colorado), Ľubomírem Višňovským (Islanders) nebo Barretem Jackmanem (St. Louis), případně oslovit hráče, kteří jsou zvyklí na menší prostor na ledě, jako jsou třeba Matt Irwin (San José), Brett Bellemore (Carolina) nebo Matt Bartkowski (Boston).

Marek Židlický, 38letý ofenzivní obránce, je stálicí českého národního týmu. Kladenský odchovanec loni nastoupil za New Jersey a Detroit celkem do 84 utkání, ve kterých si připsal 34 bodů (7+27) a 56 trestných minut. V šesti zápasech playoff nebodoval. S Devils podepsal Židlický před rokem smlouvu na 3 miliony. O rok mladší Jan Hejda končí v Coloradu svůj čtyřletý kontrakt s platem 3,25 milonu. V týmu Avalanche patřil mezi nejvytíženější hráče a původně se psalo, že by měl v Denveru pokračovat, klub se ale nakonec rozhodl jinak. V 81 utkáních nasbíral 13 bodů (1+12) a 42 trestných minut. Ľubomír Višňovský oslaví v létě už své 39. narozeniny, přesto se stále jedná o šikovného hráče, který umí sbírat body. V dresu Islanders jich v minulé sezoně zaznamenal 20 (5+15) v 53 střetnutích a vydělal si 6 milionů (do stropu se počítal průměr jeho dvouleté smlouvy, tedy „jen“ 4,75 milionu).

Barret Jackman je v porovnání s touto československou trojicí mladík, ve 34 letech ale po osmi stovkách zápasů zřejmě končí v St. Louis, kde v roce 2001 debutoval. Jackman je důrazný obránce, který se stará o svou práci hlavně ve vlastní třetině a do útočení se příliš nezapojuje. Hráči a fanoušci Blackhawks jej dobře znají ze spousty vyhrocených zápasů mezi Chicagem a St. Louis a vědí tak, že Jackman nic nevypustí, blokuje spoustu střel a menší pohyblivost nahrazuje dobrou poziční hrou a nebojácností v osobních soubojích. V minulé sezoně nasbíral 15 bodů (2+13) a 47 trestných minut v 80 zápasech a nyní mu končí tříletá smlouva s průměrným platem 3,133 milionu dolarů.

Pokud u zmíněné čtveřice veteránů není jasné, jestli ještě pořád zvládnou větší porci minut v jednom z elitních celků soutěže, tak následující trojice ještě v NHL takovou roli nikdy dlouhodobě neměla. Matt Irwin, 27letý hokejista, má za sebou povedenou sezonu, když v 53 zápasech vstřelil 8 branek a nasbíral 19 bodů, stejně jako o rok dříve. V San José se probojoval do NHL přes farmu ve Worcesteru poté, co přišel z univerzitní soutěže, a nyní se zdá, že o něj bude na trhu velký zájem. Pro Chicago by byl dobrou posilou, jenže pokud Blackhawks nemohou soutěžit ve finančních dostizích, tak jim nejspíš Irwin uteče ke konkurenci. Zítra mu končí dvouletá smlouva s platem 1 milion dolarů.

Sedmadvacetiletý Matt Bartkowski si vydělal o 250 tisíc více a v Bostonu patřil k těm méně vytíženým zadákům. Za více jak dva roky v NHL vstřelil jediný gól, v playoff 2013, přesto se jedná o solidního hokejistu, který by si ve třetí chicagské obraně našel své místo. V poslední sezoně zaznamenal 4 body za asistence a 37 trestných minut ve 47 zápasech. Stejně starý Brett Bellemore hrál za 600 tisíc v Carolině a o zájmu Blackhawks se krátce spekulovalo před uzávěrkou přestupů. Za Hurricanes odehrál 49 utkání s bilancí 2+8 a 27 trestných minut. Ze všech zmíněných hráčů by měl mít nejnižší finanční požadavky, Chicagu by se ale hodil spíš hráč s holí doleva.

Na pozici středního útočníka, kde budou mít Blackhawks zřejmě opět prázdné místo, se kromě Mikea Richardse nabízí několik dalších variant. Jay Beagle (Washington) dnes prodloužil s Capitals smlouvu, k dispozici by ale mohl být jeho spoluhráč Eric Fehr. Jenže stejně jako Shawn Mattias (Vancouver) má za sebou dobrou sezonu a může se těšit na štědrou smlouvu, totéž platí pro Mikea Ribeira (Nashville), pokud někoho neodradí jeho problémy se zákonem. Veterán Scott Gomez (NJ) překvapil produktivní sezonou, a do čtvrté pětky by mohli Blackhawks zajímat třeba Mark Letestu (Columbus), Torrey Mitchell (Montréal), Gregory Campbell (Boston), Marcel Goc (St. Louis) a další.

Eric Fehr si zahrál proti Chicagu pod otevřeným nebem
Eric Fehr si zahrál proti Chicagu pod otevřeným nebem

Devětadvacetiletý Fehr, který hraje na centru nebo na pravém křídle, loni nastřílel 19 branek, v 75 zápasech nasbíral celkem 33 bodů a jistě si tak polepší ze svého současného platu 1,5 milionu. Celou svou kariéru, s výjimkou jedné sezony ve Winnipegu, strávil v dresu Capitals, v hlavní městě USA ale pokračovat nebude. Vykřičníkem je v jeho případě produktivita v playoff, v 37 utkáních Fehr zaznamenal jen 6 bodů (4+2), letos i před dvěma lety nebodoval při vypadnutí Washingtonu v prvních kolech ani jednou. O dva roky mladší Matthias dal loni 18 gólů, přidal 9 asistencí a po předpokládaném odchodu z Vancouveru si říká o větší prostor. Letos mu končí tříletá smlouvu s platem 1,75 milionu. Pětatřicetiletý Gomez hrál v New Jersey za minimální plat 550 tisíc, v 58 zápasech ale přispěl 34 body (7+27) a po několika utrápených letech ukázal, že v něm možná ještě něco je.

Třicetiletý Letestu měl potíže se zraněními a v poslední sezoně nedokázal navázat na pár předchozích úspěšných let, kdy sbíral ke 30 bodům a v 54 střetnutích jich nyní zaznamenal jen 13 (7+6). Přesto se jedná o hráče, který si i při menším prostoru na ledě odehraje svoje a je dobrý na vhazování. Torrey Mitchell, také třicetiletý hokejista, loni nasbíral 14 bodů (6+8) a 34 trestných minut v 65 zápasech. Přes svou menší postavu se nebojí hrát do těla a už nejednou se o něm v souvislosti s Chicagem spekulovalo. Jednatřicetiletý Gregory Campbell je bojovník k pohledání, užitečný při napadání i při hře v oslabení. Může hrát i na křídle a s Bostonem získal Stanley Cup. V minulé sezoně nasbíral 12 bodů v 70 zápasech. Jak Letestu, tak Mitchell s Campbell pobírali naposledy plat přes 1 milion dolarů.

Matt Beleskey rozhodl jeden ze zápasů série s Chicagem rychlým úderem v prodloužení
Matt Beleskey rozhodl jeden ze zápasů série s Chicagem rychlým úderem v prodloužení

Na křídle je letos také slabší výběr. Matt Beleskey (Anaheim) má za sebou životní sezonu a už brzy si asi vydělá pořádný balík. Na Floridě končí Tomáš Kopecký, který s Chicagem získal Stanley Cup v roce 2010, a ve Winnipegu zřejmě nebudou pokračovat Michael Frolík, vítěz poháru s Chicagem v roce 2013, a Jiří Tlustý. Zatímco Frolík se může těšit plat kolem 5 milionů, o Kopeckého ani Tlustého asi v Chicagu zájem nebude. Příliš drahý bude pro Blackhawks Joel Ward (Washington), o jehož příchodu se spekulovalo v souvislosti s možnou výměnou Patricka Sharpa během uzávěrky přestupů. Curtis Glencross (Washington), Daniel Winnik (Pittsburgh) a Erik Condra (Ottawa) byli také během roku spojováni s Chicagem, nyní by ale mohl klub z Windy City zajímat s ohledem na finance spíš jen posledně jmenovaný. Mezi dalšími volnými hráči pak kromě bývalých útočníků Hawks Jacka Skilleho (Columbus) a Martina Havláta (New Jersey) zmiňme Martina St. Louise (Rangers), Justina Williamse (LA), Steva Berniera (New Jersey), Daniela Pailleho (Boston), Scottieho Upshalla (Florida) a Jamese Shepparda (Rangers).

Condra, který v létě oslaví 29. narozeniny, v Ottawě zaznamenal 23 bodů (9+14) a 30 trestných minut v 68 zápasech. V NHL dosud působil jen u Senators, kteří si jej vybrali v 7. kole na draftu 2006, a postupně si vybojoval pověst hráče, který dobře brání a je úspěšný podle moderních ukazatelů, které na počtu střel hodnotí poměr držení kotouče. Sedmadvacetiletý James Sheppard začal sezonu v San José, během uzávěrky přestupů ale zamířil do New Yorku. Celkem nasbíral 18 bodů (7+11) a 37 trestných minut v 71 zápasech a v menší roli prokázal svou všestrannost, když může nastoupit na křídle i na centru a dobře zvládá defenzivní úkoly. Jednatřicetiletý Paillé v Bostonu v minulé sezoně odehrál 71 utkání s bilancí 6+7 a 12 trestných minut. Také on si umí poradit proti šikovnějším hráčům soupeře, dobře bruslí a je tak užitečný při napadání. Všichni tři zmínění pobírali plat něco málo přes 1 milion dolarů.

To Steve Bernier hrál v New Jersey stejně jako Gomez za hubičku, s platem pouhých 600 tisíc. Třicetiletý hokejista, starší bratr brankáře Maple Leafs, prožil u Devils parádní sezonu a pokud by měl zamířil do Chicaga, zřejmě tomu tak bude proto, že odmítne více peněz u některého ze soupeřů. V 67 zápasech totiž nasázel 16 branek a přidal stejný počet asistencí, což je na hráče, který se dosud v New Jersey věnoval prakticky výhradně jen obranné práci, vynikající výsledek. Jednatřicetiletý Upshall je trochu jiný případ, právě mu končí čtyřletá smlouva s platem 3,5 milionu dolarů, kterou na Floridě uzavřel po úspěšném angažmá ve Phoenixu a Columbusu. Předminulá sezona se mu vyvedla lépe (15+22), v té poslední už to žádná velká sláva nebyla. V 63 zápasech za Panthers nasbíral 15 bodů (8+7) a 28 trestných minut. V Miami během svého působení těžko naplňoval očekávání spojená s vyšším platem, ale vzhledem k tomu, že na Floridě není o hokej takový zájem a Panthers prostě potřebovali někde utratit peníze, aby se vešli ke spodní hranici platového stropu, tak mohl být celkem v klidu. Stejně jako Sheppard je ale Upshall hráčem, který byl před lety na draftu hodně vysoko, má v sobě jistý talent a za dobré peníze by se mohl v Chicagu ukázat v pěkném světle.

Justin Williams v loňském finále Západní konference proti Chicagu
Justin Williams v loňském finále Západní konference proti Chicagu

Na závěr pak to nejlepší, 33letý útočník Justin Williams, trojnásobný vítěz Stanley Cupu s Carolinou a Los Angeles a výtečný hokejista pro playoff. Tomu letos vyprší čtyřletá smlouva s průměrným platem 3,650 milionu dolarů a u Kings s největší pravděpodobností končí. Podle vlastních slov pro něj pro další angažmá není nejdůležitější finanční stránka kontraktu, ale příležitost vítězit, což by mu Chicago mohlo nabídnout. Zájemců, kteří mají ke stříbrnému poháru blízko, je však dostatek a o kvalitního, prověřeného borce jako je Williams se všichni poperou. Pro Blackhawks by to byla za rozumné peníze skvělá posila s jedinou výhradou, tak jako Patrick Kane a Marián Hossa hraje na pravém křídle, i když oproti zmíněným chicagským tahounům už si se solidními výsledky zahrál i na levé straně. V minulé sezoně Williams posbíral celkem 41 bodů (18+23) a 29 trestných minut v 81 zápasech a z Los Angeles odchází po více jak šesti letech.

Pro úplnost ještě brankáři. Smlouva skončila Michaelu Leightonovi a po výměně Raanty do New Yorku mají Hawks na farmě pod smlouvou jen Maca Carrutha. Ivan Nalimov měl zamířit za oceán, ve Vladivostoku ale dostal příležitost a asi ještě zůstane v KHL. Švédský reprezentant Anders Nilsson v Kazani smlouvu dosud neprodloužil a chce zpátky do Ameriky, těžko ale soudit, jestli se spokojí s rolí náhradníka nebo jedničky v Rockfordu. Během draftu se některé brankářské rošády vyřešily, nyní tak hledá jedničku hlavně San José. Údajný plán B, tedy trejd Coreyho Crawforda a návrat Antti Niemiho, už je mimo, finský gólman podepsal s Dallasem tříletý kontrakt. Bez smlouvy tak budou jeho krajan Karri Ramö (Calgary), Jhonas Enroth (Dallas), Viktor Fasth (Edmonton), Michal Neuvirth (Islanders) nebo bývalý brankář Blackhawks Ray Emery (Philadelphia).

  • Johnny Oduya

    Oduya SWE

    42 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Ray Emery

    Emery CAN

    41 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Michael Frolík

    Frolík CZE

    36 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Martin Havlát

    Havlát CZE

    43 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Antti Niemi

    Niemi FIN

    40 let, Brankář
    Členem klubu:
  • P. A. Parenteau

    Parenteau CAN

    41 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Brad Richards

    Richards CAN

    43 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Jack Skille

    Skille USA

    36 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Viktor Stalberg

    Stalberg SWE

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Antoine Vermette

    Vermette CAN

    41 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Tomáš Kopecký

    Kopecký SVK

    42 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí