Rozjetí Blackhawks smázli Ducks 7:2

Uzávěrka přestupů je za námi, Chicago má dávno jistotu (teď už i matematickou), že do playoff opět nepostoupí, a proto nepřekvapí, že hokejisté Blackhawks hrají uvolněněji a na výsledcích je to znát. Anebo taky jinak: do United Center si pro sedmibrankové příděly přijeli dva slabší celky, o poznání jiní soupeři než bylo Colorado, které Chicagu dvakrát nedalo žádnou šanci. A ze 14 gólů do sítě Arizony a Anaheimu jich nese hned 8 podpis Connora Bedarda. Ten v úterý vstřelil bombou z voleje svou 20. letošní branku a v utkání dosáhl i na hranici 30 asistencí (a tedy 50 bodů), když dvakrát po jeho křižné přihrávce pálil do prázdné Kurashev, v přesilovce zaskočil Gibsona poněkud neortodoxní střelou Seth Jones a na konečných 7:2 upravil po další hezké asistenci Bedarda s trochou štěstí také v přesilovce Tyler Johnson.

Zatímco Bedard nasbíral pět bodů (1+4), jeho spoluhráči z útoku Kurashev (2+2) a Foligno (0+4) zaznamenali každý po čtyřech. A dařilo se i ostatním: po čtyřměsíční pauze se do sestavy vrátil uzdravený Andreas Athanasiou a hned zapsal dvě asistence. Nejprve se podílel na vyrovnávacím gólu agilního Donata a na začátku třetí třetiny vybojoval puk pro Entwistlea, který šikovně vymíchal Gibsona a zvýšil na 5:2. Fanoušci v Chicagu měli o zábavu postaráno, o to víc, když se v polovině závěrečné třetiny strhla mela, do které se zapojili oba brankáři. Mrázek se vydal bránit Entwistla, který v klinči s Gudasem tvrdě narazil, a tak se na druhou stranu kluziště vydal i Gibson.

„Bylo to super, taky bych u toho chtěl být. Mám tyhle věci rád, každý je v tom sám za sebe a zároveň jeden za druhého. Těší mě to kvůli fanouškům, letos je to těžká sezona. I proto mám radost, že jsme doma dali sedm branek,“ liboval si Nick Foligno ve chvíli, kdy Blackhawks teprve podruhé v sezoně zvítězili dvakrát v řadě, a navíc to byla výhra, kterou si fanoušci jistě užili se vším všudy.

„Je těžké se do toho opět dostat, byl jsem mimo hru dlouho. Jasně, že mě to štvalo, ale jiní lidé jsou na tom hůř. Já si dneska mohl zase zahrát, za to jsem vděčný a moc jsem se těšil,“ řekl navrátilec Athanasiou. „Vždycky se snažím jít do zápasu stejně. Je vtipný, že jsem osm zápasů v řadě nedal gól, pak se mi povedlo jich několik vstřelit a hned na to lidi tak trochu pozapomenou. Když něco funguje, tak se snažím v tom pokračovat. Měl jsem štěstí, ale jsou to jen dva zápasy a když se nakonec prohraje, tak na těch gólech stejně nesejde,“ pověděl Bedard, který se po Dalu Hawerchukovi stal teprve druhým náctiletým hráčem v NHL, který ve dvou utkáních nasbíral celkem 8 bodů (3+5).

Brankář Jaxson Stauber skóroval v AHL

Jaxson Stauber (24) se v pátek stal prvním brankářem v historii AHL, který vstřelil gól v utkání, ve kterém zároveň vychytal čisté konto. Na výhře Rockfordu proti Grand Rapids 4:0 se kromě přesné střely přes celé hřiště podílel 24 úspěšnými zákroky. Mladý Američan přišel do Chicaga před dvěma lety z univerzitní soutěže, kde chytal za Providence College, a v minulé sezoně hned v šesti zápasech debutoval v NHL. Letos se v Chicagu zatím do hry nedostal a v dresu IceHogs zasáhl do 16 utkání, v nichž vychytal sedm výher, v průměru inkasoval 3,16 gólu a pochytal 89,4 % střel. Vstřelený gól brankáře není v AHL raritou, od roku 1987 k této situaci došlo už více než 20×. Naposledy se trefil loni v listopadu Alex Nedeljkovic, kterému se to podařilo už podruhé a shodou okolností vychytal před několik dny výhru Penguins 4:1 v Chicagu. V březnu 2022 se ze vstřeleného gólu těšil také český brankář Lukáš Dostál. Poprvé se však teď povedlo úspěšnému střelci vychytat nulu a Stauber má ještě jeden zvláštní důvod k radosti. V říjnu 1992 totiž ve stejné soutěži vstřelil branku také jeho otec Robb, tehdy gólman Rochesteru. ➜ Více

Blackhawks na závěr kanadského tripu otočili zápas s Ottawou

Ke čtyřzápasovému výjezdu se hráči Chicaga vydali do Kanady a zatímco v prvních třech utkáních měli k bodovému zisku daleko, v Ottawě se jim nakonec podařilo zvítězit po prodloužení 4:3. Po porážce 1:4 ve Winnipegu nevstřelili Blackhawks ani gól do sítě montréalského brankáře Allena a v Torontu tahali za kratší konec už po pár vteřinách hry, kdy se trefil Nylander, a ještě před půlkou zápasu bylo v podstatě hotovo. Proti Senators naopak Hawks těžili z rychlého gólu Kanea, jenže na začátku třetí části to vypadalo, že na výhru Chicago ani tentokrát nedosáhne. Vedení Ottawě vystřelil z pěkně sehraného brejku Giroux a krátce poté Tkachuk pohodlně zakončil kombinaci do odkryté branky. Hawks se ale nevzdali a energii jim dodal gólem v oslabení Lafferty, když potrestal chybu Chabota na útočné modré. A tři minuty před koncem hosté srovnali – Tkachuk ztratil puk, Kane si v brejku dva na jednoho narazil s Domim a perfektní střelou překonal Søgaard podruhé. V prodloužení měli nejprve slušné příležitosti Senators, jenže udeřilo na druhé straně. Chabot při bránění přečíslení zariskoval a Athanasiou uklidil do sítě přihrávku Tylera Johnsona, který pohotově napravil svou chybu při špatném zpracování. Chicago je nyní o bod před posledním celkem tabulky Columbusem a po dvou zápasech v United Center vyrazí na další čtyřzápasový výjezd, tentokrát do Kalifornie. „I když to bylo 1:3, pořád jsme měli na střídačce dobrý přístup a nevzdávali jsme to. První třetina byla dobrá, druhá ne a ve třetí jsme po dvou obdržených gólech byli zaskočení. Ale potom přišel ten brejk v oslabení a najednou jsme cítili šanci,“ vyjádřil se střelec dvou branek Patrick Kane, který se s 1217 body posunul na třetí místo mezi nejproduktivnějšími americkými hokejisty v historii NHL před bývalého hráče Hawks Jeremyho Roenicka. „Vždycky jdu po takových zápasech rád do šatny a sleduju, jak si to užívají. Zaslouží si to, na začátku a na konci zápasu jsme hráli fakt dobře. Ve druhé třetině bychom se mohli zlepšit, ale když na závěr dlouhého výjezdu prohráváte o dva góly a dokážete se z toho vyhrabat, to o něčem svědčí,“ pověděl trenér Richardson. Doplněno: Proti Torontu debutoval v NHL Cole Guttman (23), útočník, kterého Blackhawks podepsali z univerzitní soutěže. Na centru třetího útoku si během 12 minut připsal jednu střelu, jeden hit a -1 a ve své první sezoně v AHL dosud nasbíral 30 bodů (16+14) v 39 zápasech.

Jonathan Toews
Jonathan Toews

Jonathan Toews odehrál na Floridě svůj 1000. zápas v NHL

Kapitán Jonathan Toews dosáhl na významný milník, když v noci na pátek odehrál na Floridě svůj 1000. zápas v NHL. Rozjetí Panthers však potvrdili svou formu a sebevědomým výkonem Blackhawks přehráli 4:0. Výrazně se na tom podílel brankář Bobrovsky, když pochytal 37 střel a chicagské útočníky přiváděl k zoufalství. V jedné z příležitostí vychytal na brankovišti právě Toewse a zřejmě klíčovým okamžikem utkání byl jeho zákrok zblízka proti DeBrincatovi i následné dorážce Stromea. Chicago bylo v tu chvíli blízko vyrovnání, jenže vzápětí ujel Lomberg a přesnou střelou zvýšil náskok domácího týmu. Zatímco v první minutě trenéru Kingovi vyšla výzva, při které rozhodčí odvolali Barkovův gól bruslí, v polovině utkání už Hawks takové štěstí neměli. Collin Delia, který chytil celkem 40 střel, přišel o svou hůl a toho poté chytře využil obránce Forsling, bývalý hráč Chicaga. Nedovolené bránění Delii rozhodčí odmítli a Florida už si výhru bezpečně pohlídala. „Byl to výjimečný zápas, bez ohledu na to, jestli jsme vyhráli nebo prohráli. Je to výrazné osobní ocenění a rád bych spoluhráčům řekl, jak moc si jejich podpory vážím,“ pověděl Toews. „Prostě jsme nemohli překonat jejich gólmana, byl všude. Měli jsme spoustu vyložených šancí, ale nic neprošlo. Vraceli se na střídačku a jen kroutili hlavou,“ komentoval porážku trenér Derek King. Doplněno: Jonathan Huberdeau přihrál v přesilovce pět na tři Barkovovi na čtvrtý gól a stanovil tím nový rekord NHL v počtu asistencí levého křídla během jedné sezony. Joe Juneau jich nasbíral 70, zatímco Huberdeau přihrál na 71 branek. Utkání bylo významné i z dalších statistických ohledů: skončila šnůra Patricka Kanea, který zaznamenal asistenci v 11 zápasech venku v řadě (klubový rekord); Florida překonala klubový rekord v počtu domácích výher v sezoně a Joe Thornton se stal šestým hráčem historie NHL, který nastoupil v 1000 vítězných utkáních (v součtu základní části a playoff).

Blackhawks se radují z gólu na 4:0 (© Bill Smith/NHLI via Getty Images)
Blackhawks se radují z gólu na 4:0 (© Bill Smith/NHLI via Getty Images)

Kane nasbíral 6 bodů a Blackhawks deklasovali Anaheim 8:3

Třetinou snů nakročili Blackhawks do úterního utkání s Anaheimem, když ještě před přestávkou získali vysoký náskok 5:0. Krátce po začátku druhé třetiny zvýšil Hagel a Ducks poté přidali a třemi góly na chvíli zdramatizovali průběh zápasu. Jenže Hawks už utkání nepustili a nakonec zvítězili 8:3. Patrick Kane nasbíral svých rekordních 6 bodů za gól a pět asistencí, Dylan Strome se radoval z hattricku a stejně jako Alex DebBrincat zapsal čtyři body. Už ve 2. minutě proměnil Strome Kaneovu přihrávku a přestože DeBrincat s Johnsonem v přesilovce svoje velké šance nevyužili, Fleury pak zlikvidoval nebezpečnou střelu Terryho a opět udeřilo na druhé straně. Po trefách DeBrincata s Kanem domácí zužitkovali delší výhodu, když Carpenter dokonalou tečí zvýšil už na 4:0. Dílo zkázy Ducks dokonal při vlastním oslabení kapitán Toews, který si vyměnil puk s Hagelem a překonal Gibsona popáté. „Byla to zábava. Někdy je fajn, že se vám v takových zápasech puk párkrát odrazí. Dařilo se nám a mám radost, že jsme těmi góly dostali svoje fanoušky do varu. Od začátku nám to fungovalo, můžeme ze sebe mít dobrý pocit,“ těšil se Kane. „Hodně si teď věří. A maká i když nemá puk na hokejce, právě na tom jsme pracovali na začátku sezony. Proto jsem ho stavěl do třetí a čtvrté lajny, aby se tomu věnoval a přesně to v tuhle chvíli plní. A hodně mu pomohlo, že teď hraje s Kanerem,“ ocenil trenér King Dylana Stromea, který ve čtyřech březnových zápasech nasbíral celkem 9 bodů (6+3). Doplněno: Klubový rekord v počtu bodů v jednom utkání drží se 7 body Grant Mulvey (5+2 před 40 lety) a Max Bentley (4+3 v roce 1943).

Brandon Hagel (© Chase Agnello-Dean/NHLI via Getty Images)
Brandon Hagel (© Chase Agnello-Dean/NHLI via Getty Images)

Tampa vstřelila tři góly za 32 vteřin a porazila Chicago 6:3

Dvě třetiny drželi Blackhawks s Lightning krok, jenže tři rychlé góly na začátku třetí dvacetiminutovky rozhodly o tom, že z pohodlné výhry se budou radovat hosté. Dobrý zápas odehrál Patrick Kane, který nejprve parádní bekhendovou přihrávkou našel Stroma a ve druhé třetině povedenou ranou vrátil Chicagu vedení. Kane se trefil pošesté v posledních šesti utkáních a posedmé v řadě zaznamenal v sezoně alespoň 40 asistencí. Významný milník čekal v neděli také na Tylera Johnsona, který se jen krátce po návratu po zranění představil ve svém 600. střetnutí v NHL a zrovna proti svému bývalému týmu, kde zažil mnoho úspěchů. Tampa si nadále drží proti Chicagu přívětivou bilanci, když proti Blackhawks prohrála bez bodu naposledy před 11 lety (!) a ve třinácti posledních vzájemných zápasech má bilanci 10 výher a 3 porážek v prodloužení či po nájezdech. „První třetinu jsme hráli dobře a druhou také, možná kdybychom dali rychlý gól, tak to mohlo dopadnou jinak. Ale potom už to bylo rychlé a je těžké se z toho vzpamatovat. Nemáme srovnatelnou sílu v našem útoku. Hodně nás v obraně roztočili, navíc často střílí a tlačí se do branky. Tak bychom chtěli hrát i my, prohlédneme si to na videu a snad se nám to podaří napodobit,“ pověděl trenér Derek King.

Patrick Kane je druhým nejlepším nahrávačem v historii klubu

Patrick Kane si při porážce s Floridou 2:5 připsal asistenci u gólu Caleba Jonese a s 720 přihrávkami se osamostatnil na druhém místě v historii Blackhawks. Na prvním místě je s 926 asistencemi legendární Stan Mikina, Denis Savard má na kontě 719 asistencí a Doug Wilson 554. Ze zápasu proti ambiciózním Panthers si jinak Chicago mnoho pozitiv neodneslo. V nedělním odpoledni místního času sice měli Blackhawks povedený začátek, když po úvodní příležitosti Verhaegheho soupeře během první třetiny pustili pouze ke třem střelám, přesto bylo o přestávce skóre vyrovnané 1:1. Kane nejprve ztratil při bránění Ekblada, který pohodlně proměnil pěknou přihrávku Reinharta, jenže o několik minut později lídr chicagské ofenzívy z rohu překvapil Bobrovského a bylo srovnáno. Florida postupně přidala, Fleuryho překonal ukrytou střelou Montour a krátce po začátku třetí třetiny zvýšil při hře ve čtyřech Weegar. Blackhawks se dostali zpátky do utkání zdařilou trenérskou výzvou a trefou Jonese těsně s koncem přesilovky, jenže na konci chyběl Kubalíkovi i Stromovi kousek k tomu, aby Bobrovského skutečně ohrozili. Načasování závěrečné powerplay se vskutku nepovedlo a Florida si snadno pojistila výhru 5:2. Blackhawks v utkání odpadli až příliš lehce, ať už herně nebo v bojovnosti. Na hit Gudase na DeBrincata, po kterém měli domácí přesilovku, nebo Marchmentovu hůl ve tváři Murphyho, když se obránce Hawks chystal ke střetu, nepřišla žádná odezva – zatímco po srážce de Haana s Marchmentem hned chicagského obránce vyzval k bitce Reinhart. „Porážky jsou na houby všude, ale doma o to víc. Pořád chodí hodně lidí, kteří nám fandí a podporují nás. Hodně si vážíme toho, že se nám snaží pomoct, abychom to zlomili,“ děkoval fanouškům Murphy s ohledem na to, že doma v United Center jsou Hawks už sedm zápasů v řadě bez vítězství. „Myslím, že jsme se té výzvě postavili docela dobře. Do třetí třetiny nastoupili s tím, jako by si řekli, že už toho mají dost, a začali pořádně hrát. Přesto jsme se s nimi dokázali udržet a nakonec i snížit. Alespoň jsme to dotáhli do chvíle, kdy jsme mohli odvolat gólmana. Bylo by pěkné, kdybychom byli aktivnější při napadání a necouvali. Právě o tom jsme spolu mluvili,“ vyjádřil se po utkání trenér Derek King.

Marc-André Fleury chytá střely McCanna (© Christopher Mast/NHLI via Getty Images)
Marc-André Fleury chytá střely McCanna (© Christopher Mast/NHLI via Getty Images)

Vynikající Fleury vychytal pro Blackhawks bod v Seattlu

Blackhawks sice v Seattlu dvakrát vedli, jenže zápas je nezastihl v dobré formě a jen díky fantastickému výkonu brankáře Fleuryho získali bod za porážku v nájezdech. Chicago nastoupilo do utkání po sérii čtyř výher v řadě, zatímco Kraken čekal na vítězství více jak měsíc. Přesto hlavně ve druhé půlce zápasu měli domácí výraznou převahu a Fleury se musel překonávat při jedné šanci soupeře za druhou. V oslabení parádně chytil střelu McCanna a nejlepšímu střelcu Seattlu posléze sebevědomě zneškodnil i trestné střílení. V závěru základní hrací doby i v prodloužení, kde se Chicago v podstatě jen bránilo, přidal Fleury několik dalších nadstandardních zákroků, jenže v nájezdech Toews s Kanem neuspěli a po proměněných pokusech Donata a Donskoie se z první výhry po delší době radoval Kraken. Fleuryho 35 zásahů, 10. gól Hagela v sezoně, ani pěkná trefa Kubalíka po výborné práci Gustafssona Chicagu nakonec nestačily na víc než jen na bod. „Bod bereme a rychle mizíme do letadla, než si to někdo rozmyslí. Nehráli jsme dobře, ale Fleury byl naštěstí ve formě a ten bod nám vychytal. Měli jsme pár povedených chvilek, jenže jsme taky udělali hodně chyb a působili jsme unaveným dojmem. Hodně lidí se nám vrací po covidu, zápasy jdou rychle po sobě a do toho cestování, postupně se to sečte. Probereme to a uvidíme, co bude nejlepší, možná pár dní volna pomůže,“ zhodnotil trenér Derek King. Do sestavy se místo Galvase vrátil uzdravený obránce McCabe a Lukase Reichela, kterého Hawks poslali zpátky na farmu v AHL, nahradil Hardman. Kubalík se trefil potřetí v řadě a protože přidal i jednu asistenci, mohl se radovat ze svého 100. bodu v NHL. Po 163 zápasech má na kontě 56 branek a 44 přihrávek.

Alex DeBrincat při jedné ze svých branek (© Chase Agnello-Dean/NHLI via Getty Images)
Alex DeBrincat při jedné ze svých branek (© Chase Agnello-Dean/NHLI via Getty Images)

Hawks ocenili Fleuryho a porazili v prodloužení Washington

V utkání s Washingtonem si Chicago pomohlo třemi góly v přesilovkách, tři vteřiny před koncem ale Capitals vyrovnali a o vítězi tak rozhodlo až prodloužení. Blackhawks nastříleli ve druhé třetině tři góly během 34 vteřin, když nejprve DeBrincat využil přesilovku 5 na 3 a na brankovišti se posléze pohotově prosadili Kurashev s Entwistlem. Pro Kurasheva to byla první letošní trefa, Entwistle skóroval potřetí. Washington stáhl dvoubrankové manko a přestože Marc-André Fleury asi v těchto chvílích nemohl být spokojený se svými zákroky, svůj tým jinak podržel 42 zásahy. Pěknou přesilovkovou kombinaci zakončil DeBrincat a vrátil Chicagu vedení, které smazal v samotném závěru Sheary. V prodloužení měli Capitals puk na hokejkách, ale šanci si nevypracovali. Na konci dlouhého střídání zabojoval u mantinelu Kane a Dach sice z protiútoku napálil puk do brankáře Samsonova, jenže na brankovišti se objevil Caleb Jones a po snadné dorážce oslavil svůj první gól za Blackhawks. „Je to pro mě výjimečný den, klubu i fanouškům za to patří velké poděkování. Mám velké štěstí, že můžu v životě dělat to, co miluji, a doma na mě čeká skvělá rodina, která mě drží nohama na zemi. O pauzách bylo dojemné sledovat na kostce [gratulovat] kamarády, bývalé přátele, i mamku se ségrou, přestože jejich francouzština pro vás asi byla trochu náročnější,“ usmíval se Fleury po utkání, před kterým ho s rodinou klub ocenil za jeho 500. výhru v soutěži. První gól zápasu vstřelil Alex Ovechkin, který tím vyrovnal Andreychukův rekord NHL v počtu branek v přesilovce, devět jeho dalších střel ale Fleury zlikvidoval. Je to právě Fleury, kterému během své kariéry Ovechkin nastřílel nejvíc gólů. „Střílí hrozně tvrdě a jeho rány bolí, ale rád proti němu chytám. Je to vždycky výzva a nutí mě to, abych ze sebe vydal to nejlepší. Za ty roky jsme se střetli už mnohokrát, cením si toho,“ uvedl brankář Chicaga a trojnásobný vítěz Stanleyho poháru s Pittsburghem. Doplněno: Poprvé v sezoně nastoupil útočník Brett Connolly a během 11:32 zaznamenal jeden hit. Na farmě v Rockfordu nasbíral v 16 zápasech 11 bodů (5+6). Caleb Jones v sestavě nahradil Erika Gustafssona.Více

Hráči Blackhawks slaví Fleuryho 500. výhru v NHL (© Francois Lacasse/NHLI via Getty Images)
Hráči Blackhawks slaví Fleuryho 500. výhru v NHL (© Francois Lacasse/NHLI via Getty Images)

Marc-André Fleury vychytal svou 500. výhru v NHL

Brankář Marc-André Fleury v Montréalu neinkasoval a v podstatě na domácí půdě oslavil svou 500. výhru v soutěži. Stal se teprve třetím brankářem (kromě Brodeura a Roye), který na tuto metu dosáhl. Proti Canadiens neměl kanadský reprezentant vlastně ani moc starostí, ačkoliv v poslední minutě si musel čisté konto zasloužit a celkově zneškodnil 30 střel. Kouč King zamíchal sestavou, do první lajny ke Kaneovi s DeBrincatem poslal Borgströma, Stroma nahradil Kurashev a místo zraněného Khairy nastoupil Hardman. Blackhawks k výhře 2:0 pomohli dva (letos) nečekaní střelci, když přesilovku po pěkné sehrávce Jonese proměnil kapitán Toews a právě Borgström přidal v 52. minutě pojistku. Pro Toewse to byla první letošní trefa, zatímco finský útočník, který potrestal chybu v rozehrávce Habs, se radoval teprve podruhé. Chicago mohlo přidat víc branek, Kanea ale dvakrát vychytal Allen a ve výborné pozici se neprosadil ani Dach. Mnoho šancí sice Hawks jinak neměli, Montréal si toho ale vypracoval ještě méně a obrana hostujícího celku posílená o navrátilce Murphyho s McCabem fungovala solidně. „Je to úžasné, hlavně když se mu povedlo vyhrát 500. zápas právě tady v Montréalu, kde v minulosti chytalo tolik skvělých brankářů. Všichni z toho máme radost, je pro nás pocta u toho být,“ pověděl po utkání Toews. Ke konci zápasu si Fleury užil aplaus domácího publika, pogratulovali mu na dálku i některé protihráči. „Dřív jsem měl vždycky dojem, že je NHL daleko, že je to na mě moc dobré a do ligy se nedostanu. Jen jsem se stále snažil chytat, jak nejlépe to šlo. Hodně pro mě znamená, že u toho bylo tolik lidí z Québecu a že jsou na mě pyšní, když se mi tohle podařilo,“ vyjádřil se Fleury, loňský vítěz Vezinovy trofeje, kterého Chicago získalo v létě výměnou z Las Vegas.

Trenér Derek King (© Bill Smith/NHLI via Getty Images)
Trenér Derek King (© Bill Smith/NHLI via Getty Images)

Trenér King začal výhrou nad Nashvillem

Kouč Derek King pro své první utkání na střídačce Blackhawks nenachystal žádnou revoluci, když rozbruslení nechal na asistentu Crawfordovi, hráče se snažil hlavně povzbudit a navodit uvolněnou atmosféru. Okamžitý efekt se dostavil ať už zlepšeným výkonem hlavně do obrany, tak výsledkově, ačkoliv vítězství 2:1 v prodloužení nad Nashvillem není radno přeceňovat. Přesto, utkání nabídlo veselejší podívanou, kterou kalí jen zranění Hagela, Entwistla a de Haana. Právě Hagel se po příhodném odrazu od zadního mantinelu postaral o první branku a Hawks měli další šance – několikrát se v dobré příležitosti ocitl Dominik Kubalík. Predators srovnali poté, kdy se do brankoviště ostře natlačil Carrier, s podobnými pokusy už si ale později chicagská obrana poradila a brankář Lankinen všech 20 dalších střel zlikvidoval. A připsal si i asistenci u vítězného gólu, když si DeBrincat v prodloužení pěkně narazil s Kanem a nedal Sarosovi šanci. Za zmínku stojí také výtečný obranný zásah Kurasheva, který na poslední chvíli vytáhl puk na čáře. „Samozřejmě jsem hodně rád, že jsme první zápas vyhráli, ale chci aby bylo zřejmé, že to není o mně. Klukům jsem řekl, že by na sebe měli být hrdí, protože stáli při sobě a porvali se s tím. A pak je z toho výhra,“ těšil se King, bývalý vynikající útočník (dlouhou dobu působil u Islanders), po své premiéře na postu hlavního trenéra v NHL. Podle dočasného GM Davidsona by měl být King dočasným trenérem až do konce sezony, kdy bude více variant najít vhodnou náhradu. „Jako hráči máme vždycky dojem, že jsme mohli udělat víc pro to, abychom takové situaci předešli. Ale Marc Crawford s Kingerem nám dali jasně najevo, abychom hráli uvolněně, moc u toho nepřemýšleli a jezdili, což se myslím v utkání projevilo. Přesto jsou takové věci vždy tak nějak smutné,“ komentoval Patrick Kane odvolání kouče Collitona. Zápas s Nashvillem si však bude pamatovat i z jiných důvodů: jako čtvrtý americký hokejista v historii dosáhl na metu 1100. bodů a v Chicagu se to samé povedlo jen dvěma legendám, Stanu Mikitovi a Bobbymu Hullovi.

Patrick Kane se raduje z gólu (© Bill Smith/NHLI via Getty Images)
Patrick Kane se raduje z gólu (© Bill Smith/NHLI via Getty Images)

Kane nastřílel hattrick a Blackhawks mají první výhru

Až v desátém utkání nové sezony se Chicago radovalo z první výhry. Ottawa sice odehrála povedenou první třetinu, jenže na jejím konci se po sražené střele Kanea dostal v ideální pozici do zakončení Brandon Hagel a nasměroval domácí celek za vítězstvím. Hawks se vydařily vstupy do druhé i třetí třetiny a důležitým aspektem dlouho očekáváné výhry byl i výkon brankáře Fleuryho, který pochytal 29 střel a podobně jako v předchozím střetnutí v St. Louis působil jistě a ve formě. Kane, který se vrátil po 10denní pauze kvůli covidu, nejprve v přesilovce z dorážky vyrovnal v klubových statistikách střelců legendárního Steva Larmera, později ale přidal ještě dvě další trefy a radoval se z hattricku. Na kontě má nyní za Blackhawks 408 branek. Kapitán Toews se na výhře podílel třemi asistencemi, dvakrát přihrával i Dominik Kubalík. „Cítím se dobře. Na začátku jsme měl nějaké symptomy, ale po několika dnech už to bylo v pohodě. Hodně se toho za těch 10 dní stalo a přestože jsem nemohl být s týmem, i tak si uvědomuju, jak se na nás série zápasů bez výhry podepsala. Snad se nám teď ulevilo,“ vyjádřil se Kane. „Byl to teda pořádný balvan. Je to příjemný pocit, bylo to těžké a náročné. Pořád jsme se rvali, pracovali se na tréninku a dneska to klaplo. Dařilo se nám v přesilovce i v oslabení, druhá i třetina byla povedená a je radost, když jsme mohli svoje fanoušky něčím odměnit,“ doplnil Marc-André Fleury.

Jonathan Toews (© Bill Smith/NHLI via Getty Images)
Jonathan Toews (© Bill Smith/NHLI via Getty Images)

Chicago stále bez výhry, s Vancouverem prohrálo 1:4

Ani na pátý pokus se Blackhawks v nové sezoně z výhry neradovali. Proti Canucks sehráli domácí vyrovnané utkání, které rozhodly maličkosti. Chicago mělo svoje šance, naráželo ale na výborného brankáře Demka. Skóre otevřel Dickinson po přihrávce bývalého hráče Hawks Highmorea a v přesilovce rychle odpověděl DeBrincat, když pěkně trefil křižnou přihrávku Kanea, jenže další gól už Chicago nepřidalo. V polovině zápasu se šikovnou tečí prosadil Pearson a krátce před přestávkou zvýšil v dvojnásobné početní výhodě Boeser. V závěru zápasu Demko parádně vychytal opět DeBrincata a další příležitost zabojovat o srovnání už Hawks nedostali – vyloučený Garland vyrazil z trestné lavice rovnou do brejku proti prázdné brance. Poprvé letos nastoupil Dylan Strome a během 12:32 zaznamenal jednu střelu a jedno vyloučení. Do sestavy se vrátil i Carpenter a naopak z ní vypadli mladý Kurashev s Hardmanem, který má zřejmě z minulého utkání otřes mozku. „Musíme víc střílet, tlačit se do branky, dát nějaký ušmudlaný gól po teči nebo po dorážce,“ burcuje trenér Colliton. „Potřebujeme vyhrávat víc osobních soubojů, abychom se dostávali do přečíslení, když jejich obránci propadnou vepředu. Proti nám se to děje často, ale my to přece umíme taky. Nemyslím, že bychom si vytvářeli dostatek příležitostí kolem brankoviště, nahodili tam puk a tlačili se do branky, doráželi. Právě o tom mluvíme.“ Doplněno: Před zápasem Chicago ocenilo Patricka Kanea, který od kapitána Toewse převzal stříbrnou hokejku za 1000 utkání v NHL. Rodák z Buffala pokořil tento významný milník už v minulé sezoně, oslavu ale s klubem nachystal až na chvíli, kdy budou fanoušci zpátky na tribunách. Více

Dominik Kubalík slaví 11. gól v sezoně (© Jonathan Daniel/Getty Images)
Dominik Kubalík slaví 11. gól v sezoně (© Jonathan Daniel/Getty Images)

Blackhawks uťali sérii porážek a vyhráli nad Floridou 3:2

Téměř dva týdny čekali hokejisté Blackhawks na vítězství. Chicago se vrátilo na domácí kluziště po šesti zápasech venku, kdy si připsalo jedinou výhru, proti Panthers ale nakonec proměnilo tříbrankový náskok v těsné vítězství 3:2. Před utkáním klub ocenil Patricka Kanea, který na začátku výjezdu dosáhl na metu 1000. zápasů v NHL, a lídr ofenzívy Blackhawks pak zaznamenal dva body za asistence. Skóre otevřel už v 7. minutě Kubalík, když zkušeně zakončil Hagelovu akci mezi betony brankáře Driedgera. Ke konci třetiny pak zvýšil Suter šikovnou tečí nahození Zadorova a ve 25. minutě využil přesilovku Söderberg, kterému Kane přesně přihrál před odkrytou klec. Oproti předcházejícím duelům Chicago vedení nakonec udrželo, ačkoliv se Panthers, kteří se museli obejít bez kapitána Barkova, jehož vyřadilo zranění při rozbruslení, rozhodně nevzdávali. Jenže gólman Lankinen byl ve výborné formě, celkem pochytal 33 střel a důležité byly zejména jeho zákroky za stavu 3:1 proti Hornqvistovi a dvakrát Ekbladovi. Florida sice při umocněné přesilovce vstřelila zásluhou Wennberga kontaktní gól, výhru už ale Chicago nepustilo. „Výhru jsme už potřebovali. Zasloužili jsme si trochu štěstí. Možná jsme si zasloužili i nějaké to vítězství venku, ale na to se nehraje,“ pověděl kouč Colliton. „Povedl se nám začátek, měli jsme zápas pod kontrolou a získali třígólový náskok. Bylo by fajn, kdybychom utkání definitivně rozhodli dříve, ale i tak mě těší, že jsme to udrželi, o to víc, že se jim často daří zápasy otáčet,“ pochvaloval si Patrick Kane. Doplněno: Dominik Kubalík protáhl svou bodovou sérii na šest utkání (2+4). MacKenzie Entwistle, kterého Hawks získali z Arizony při trejdu Mariána Hossy, debutoval v NHL a během šesti minut zaznamenal dvě střely a tři hity.Více

Patrick Kane (© Ronald Martinez/Getty Images)
Patrick Kane (© Ronald Martinez/Getty Images)

Patrick Kane sehrál 1000. zápas v NHL, Dallas ale vyhrál 6:1

Dřívější jednička draftu a trojnásobný vítěz Stanleyho poháru Patrick Kane se stal sedmým hokejistou v klubové historii, který za Blackhawks odehrál 1000. zápasů v NHL. Na tuto významnou metu však nebude vzpomínat úplně v dobrém, když Dallas na domácím ledě zvítězil rozdílem třídy 6:1. Chicago předvedlo matný výkon, brankář Subban si také vybral slabší den, ačkoliv mu spoluhráči vůbec nepomohli. Už ve 2. minutě skóroval z ideální pozice Kiviranta, později zvýšil z dorážky Oleksiak a přestože krátce po přestávce se pohotově z úhlu trefil bývalý hráč Stars Mattias Janmark, ve 28. minutě potrestal Klingberg laciný faul Highmora a Chicago už se nezvedlo. Z brejku nadvakrát překonal Subbana Pavelski, Lindell měl následně pohodlnou úlohu a druhá půlka zápasu už se jen dohrávala z povinnosti. „Hráli dobře, nám to dneska nevyšlo. Hned od začátku byli rychlejší a pohotovější, napadali naši rozehrávku a nám se často nedařilo z toho tlaku dostat,“ zhodnotil trenér Jeremy Colliton. „Měli jsme svoje chvíle, ale většinou jsme nehráli dobře. Možná bychom si mohli vzít něco z jejich způsobu hry, protože dneska to vypadalo, že si nedokážeme přihrát a puky se od nás odráží akorát na jejich hokejky. Byli jsme z toho rozladění, prostě musíme hrát lépe,“ doplnil Calvin de Haan, který se vrátil do sestavy po lehčím zranění. ➜ Více