GM Stan Bowman
GM Stan Bowman

Výhled na uzávěrku přestupů 2016

Před pondělní uzávěrkou přestupů má GM Stan Bowman zřejmě dva úkoly: získat levé křídlo do prvního útoku k Toewsovi s Hossou a přivést posilu do obrany. Blackhawks, tak jako většina jejich soupeřů, nemají pod platovým stropem příliš velký prostor (a to zejména s ohledem na další sezony), pro řadu hokejistů, kteří mají smlouvu jen do konce roku, by se ale místo na soupisce našlo.

V první řadě je nutné vyřešit levé křídlo v první formaci. Po letním odchodu Sharpa, Saada a Versteega sice Chicago zařadilo do sestavy produktivního nováčka Artemiho Panarina, na levé straně útoku ale i tak došlo k výraznému oslabení. Vedle Toewse se nakonec usadil univerzál Andrew Shaw, který je zvyklý hrát spíš vpravo nebo na centru a zároveň tak chybí ve třetí nebo čtvrté pětce. V poslední době se mu daří a kouč Quenneville si nejspíš poradí v situaci, kdy žádná posila nepřijde, jenže nové kvalitní levé křídlo by nejen zvýšilo údernost prvního útoku, ale zároveň také vylepšilo spodní útočné řady. Andrew Desjardins si ve dvojici s nováčkem Phillipem Danaultem sedl, loni však v playoff patřila formace ve složení Desjardins, Krüger, Shaw k silným zbraním Blackhawks a byla by škoda ji opět, poté, kdy se Krüger vrátí po zranění, nevyužít.

Trejd, který by přivedl hráče na tuto pozici, pak diktuje další práci pro Bowmana a jeho tým skautů. Pokud by musel pro získání levého křídla do první pětky obětovat některého z hokejistů, který za Chicago v současnosti nastupuje (Danault, Teräväinen), můžeme zřejmě očekávat příchod ještě jednoho hráče do nižších řad, který by zde zvýšil konkurenci a přinesl trochu zkušeností nebo bojovnosti. Zejména se ale ukáže, kolik finančních prostředků Blackhawks zůstane na to, aby posílili obranu o jednoho zkušenějšího zadáka.

V souvislosti s Chicagem se v posledních týdnech mluví hlavně o dvou hráčích: Mikkelu Boedkerovi a Andrew Laddovi. Boedker (26) je dánským útočníkem, který působí v Arizoně, tedy stejném týmu, odkud loni před uzávěrkou přestupů Hawks přivedli Antoina Vermetta. U Coyotes strávil dosud celou svou kariéru a v letošním sezoně má zatím na kontě 38 bodů (13+25) v 57 zápasech. Blackhawks se Boedker údajně zamlouvá hlavně pro svou rychlost a šikovnost, v útoku s Toewsem a Hossou by měl být nebezpečný, i když v posledních zápasech proti Chicagu příliš nepřesvědčil. V obranné činnosti nepatří mezi nejlepší a je tedy otázkou jestli by si získal dostatečnou důvěru trenérů.

V létě mu skončí roční smlouva s platem 3,75 milionu dolarů a stane se volným hráčem bez omezení. Arizona by ho ráda udržela, jenže klub patří k nejslabším v soutěži a Boedker by si mohl na otevřeném trhu přijít třeba na pětiletou smlouvu s platem přesahujícím pět milionů dolarů. Pro Blackhawks se nejspíš nejedná o dlouhodobé řešení, Boedkerovi by mohli nabídnout plat alespoň o milion nižší, a není tak úplně pravděpodobné, že budou ochotni do Arizony poslat lepší protihodnotu než loni za Vermetta (Dahlbeck + volba v 1. kole).

Andrew Ladd (30) v Chicagu již v minulosti působil a podílel se na zisku Stanley Cupu v roce 2010. V létě jej pak Blackhawks vyměnili do Atlanty a Ladd, který vybojoval jeden pohár už před tím v Carolině, se později stal ve Winnipegu kapitánem. Letos mu doběhne pětiletá smlouva s platem 4,4 milionů dolarů a v létě údajně kanadský útočník odmítl nabídku Jets na 6× 6 milionů. Poté, co se klub dohodl na novém kontraktu s Dustinem Byfuglienem, se dá očekávat, že Ladda vymění, byť nelze vyloučit, že se pak se svým kapitánem v létě opět domluví na spolupráci (tak jako se loni vrátili Vermette s Michálkem do Arizony).

Blackhawks Ladda dobře znají, on sám má zkušenosti s trenéry a se systémem, kterým se chtějí prezentovat. Do sestavy by tak zapadl poměrně rychle a přestože by jeho druhé angažmá ve Windy City jistě netrvalo dlouho, týmu by byl prospěšný. V letošní sezoně nasbíral 32 bodů (15+17) v 57 zápasech a zůstává tak trochu za očekáváním, v Chicagu by ale nemusel mít tak výraznou roli a jeho hra není založená jen na bodech. O Ladda se kromě Hawks údajně zajímají hlavně v Los Angeles, jeho příchodem by tak Bowman sebral trumf z rukou jednoho ze svých největších rivalů v boji o titul.

Jiří Hudler (32) nenavázal na loňskou produktivní sezonu a v 50 zápasech zatím zaznamenal 32 bodů (9+23). V létě mu vyprší čtyřletá smlouva s platem 4 miliony dolarů a Calgary, které má nyní do playoff daleko, se českého útočníka zřejmě brzy zbaví. Pro Chicago by byl dobrou volbou v tom ohledu, že se jedná o šikovného hokejistu, který se umí prosadit i na malém prostoru a během své kariéry sbíral body také ve vyřazovacích bojích. Hudler asi nebude pro Blackhawks první volbou, v závislosti na jeho ceně by ale jistě byl kvalitní posilou.

Jamie McGinn (27) působí stejně jako Hudler v týmu, který se na playoff těšit nemůže, a dá se tak předpokládat jeho přestup. Loni jej sice zabrzdilo zranění, předchozí sezonu ale v dresu Colorada nastřílel 19 branek a celkem se mu daří i letos v Buffalu, kde v 59 zápasech nasbíral 27 bodů (14+13). V létě mu končí roční smlouva s platem 2,95 milionu a přestože se nejedná o hokejistu, který by si mohl dělat ambice na místo v prvním útoku, s ohledem na jeho cenu by se pro Chicago jednalo o vhodné doplnění sestavy.

V souvislosti s Chicagem se dále mluví také o Loui Erikssonovi z Bostonu, Jonathanu Drouinovi z Tampy Bay, Jeffu Skinnerovi z Caroliny nebo Braydenu Schennovi z Philadelphie. Pokud by bylo potřeba posílit třetí nebo čtvrtou formaci, mohou se Blackhawks zajímat třeba o PA Parenteaua z Toronta, Michaela Raffla z Philadelphie nebo Nicolase Deslaurierse z Buffala. Podle bloggera Johna Jaeckela z HockeyBuzz se Chicagu velmi zamlouvá mladý centr Victor Rask z Caroliny, těžko si ale nyní představit důvod, proč by se tohoto slibného hráče Hurricanes zbavovali.

Opět se ve spekulacích objevuje jméno Teddyho Purcella, třicetiletého útočníka Edmontonu, se kterým byli Hawks spojováni už v době, kdy nastupoval za Tampu Bay. V letošní sezoně se mu daří, v 59 zápasech zaznamenal 31 bodů (11+20) a v létě mu končí tříletá smlouva s platem 4,5 milionu dolarů, překážkou je však jeho oblíbený post na pravém křídle, kde mají nyní v Chicagu spíše přetlak.

Stejně tak se pravidelně objevují zprávy o jednáních mezi Chicagem a Montréalem. Canadiens mají za sebou složité období, hodně jim chybí hvězdný brankář Carey Price a klub si v letošní sezoně už asi nemůže dělat velké ambice. Pro Blackhawks jsou zajímaví třeba ostřílení útočníci Dave Weise s Tomášem Fleischmannem. Oba zažívají povedený rok a s ohledem na svůj nízký plat a končící smlouvu by mohli mužstvo pro playoff vhodně doplnit.

Do obrany by Blackhawks uvítali zkušenou posilu do druhé dvojice, někoho kdo zvládne kolem 20 minut za zápas, nebude často chybovat a zapadne do systému. Loni Bowman vsadil na do té doby nemocného veterána Kimma Timonena a před třemi lety přivedl krátce před uzávěrkou přestupů z Winnipegu Johnnyho Oduyu. Právě tomu nějakou dobu trvalo než se hře Blackhawks přizpůsobil, později byl ale platným členem chicagské obrany a má velký podíl na zisku dvou Stanley Cupů.

Trevor Daley, který přišel do Windy City v létě z Dallasu, se nechytil a nyní už působí v Pittsburghu. Hawks tak musejí spoléhat na nováčky Gustafssona se Svedbergem, zatímco třetí obranná dvojice se zřejmě ustálí ve složení Rozsíval, Van Riemsdyk. Rob Scuderi sice nepřesvědčil a aktuálně je v kádru farmy v Rockfordu, pro playoff je ale dobrou pojistkou. Jenže do dvojice k Seabrookovi (nebo Hjalmarssonovi) by se Chicagu určitě hodil někdo zkušenější, s výbornou poziční hrou, pohotovou rozehrávkou a dobrým pohybem.

Zatímco dobrých útočníků je nyní k dispozici na výměnu celkem hodně (a mohlo by to vcelku snížit jejich cenu), mezi obránci takový výběr rozhodně není. Byfuglien zůstává ve Winnipegu, Phaneuf už se přestěhoval do Ottawy, Roman Polák do San José a z lepších hokejistů zbývají snad jen Dan Hamhuis a Kris Russell. Hamhuis (33) hrával řadu let často proti Chicagu jako hráč Nashvillu, před šesti lety ale uzavřel smlouvu doma s Vancouverem. Kontrakt s platem 4,5 milionu mu v létě vyprší a přestože Canucks sezonu ještě nezabalili, o tradičního kanadského reprezentanta bude velký zájem. Hamhuis má však ve smlouvě podmínku o nevyměnitelnosti a podle zámořských novinářů není zatím vůbec jasné, jestli bude ochotný Vancouver opustit. V letošní sezoně nastoupil do 34 zápasů, ve kterých si připsal pět asistencí a 12 trestných minut.

Kris Russell (28) bude po sezoně také volným hráčem a nyní pobírá plat 2,6 milionu dolarů. Calgary by jej sice rádo udrželo, jenže jeho role v týmu není výrazná a nepochybně neodpovídá jeho údajným finančním nárokům. V této sezoně zaznamenal 15 bodů (4+11) v 51 střetnutích. Russell, bývalý hráč Columbusu, je výborný bruslař, dobrý na puku, ale o jeho defenzivních schopnostech panují neshody. Podobně jako Polák bývá vysoko v hodnocení zblokovaných střel nebo hitů, podle některých názorů jsou ale jejich vysoká čísla v tomto směru jen odrazem toho, že se jejich tým často brání a hraje bez kotouče.

Chicago má v letošní sezoně potíže s vysokým počtem střel na svou branku a hokejisté, kteří umí pokusy soupeře dobře blokovat, by se mu měli hodit. Russell by svým stylem do mužstva asi zapadl, ovšem záleží na tom, kolik si za něj Flames řeknou. O posilu do obraných řad podle zámořských novinářů hodně usilují Pittsburgh a Los Angeles, konkurenci budou mít Blackhawks na trhu také v Dallasu.

Pokud by se Hawks zaměřili na méně žádané obránce, kteří však dostanou na ledě menší prostor, mohli by sáhnout třeba po Mattu Bartkowskim z Vancouveru. Ve Winnipegu je údajně zaujal Ben Chiarot, hrající ještě na nováčkovskou smlouvu, a ve Philadelphii veterán Evgeny Medvedev. Tento ostřílený ofenzivní obránce zamířil do NHL v létě po osmi letech v Kazani, jeho riskantní herní styl by se ale chicagským trenérům nemusel příliš zamlouvat.

Jako protihodnotu může Bowman nabídnout volbu v 1 .kole draftu (ovšem pozor, Blackhawks už letos nemají volbu ve 2. kole a následující rok pořádají draft doma v United Center, kdy si lze těžko představit, že v 1. kole nepřijdou vůbec na řadu) nebo velkou většinu svých nadějí z farmy v AHL a z juniorských soutěží. Výměna se asi netýká amerického útočníka Nicka Schmaltze, další mladíci by ale měli být za vhodnou cenu k dispozici. Ostatní týmy by mohli zajímat Marko Daňo, Ryan Hartman a Ville Pokka z Rockfordu, obránce Gustav Försling z Färjestadu nebo útočníci John Hayden (Yale) a Tyler Motte (Michigan), byť všichni jmenovaní směřují k tomu, aby měli v budoucnu v Chicagu svou roli. Naopak Marku McNeillovi zřejmě ve Windy City pšenka nepokvete a Blackhawks mohou dále nabídnout také Hinostrozu, Rosse či Bauna.

Naopak Phillip Danault zaujal kvalitními výkony a výměna by se ho týkat neměla, to samé v menším měřítku se dá říct také o Dennisi Rasmussenovi. Teuvo Teräväinen má v Chicagu s výhledem na další roky nejasnou pozici, jeho přestup ale dává smysl jen v případě, že za něj Hawks získají mladého hokejistu s dobrou smlouvu (Drouin, Schenn, Rask, Hoffman apod.). To se dá říci také o Trevoru Van Riemsdykovi, zatímco Viktora Svedberga by podle výše zmíněného Johna Jaeckela mohl Bowman v určité chvíli obětovat.

  • Andrew Desjardins

    Desjardins CAN

    37 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Trevor Daley

    Daley CAN

    40 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Marko Daňo

    Daňo SVK

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Erik Gustafsson

    Gustafsson SWE

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Ryan Hartman

    Hartman USA

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Marcus Krüger

    Krüger SWE

    33 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Andrew Ladd

    Ladd CAN

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Artemi Panarin

    Panarin RUS

    32 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • P. A. Parenteau

    Parenteau CAN

    41 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Ville Pokka

    Pokka FIN

    29 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Brandon Saad

    Saad USA

    31 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Patrick Sharp

    Sharp CAN

    42 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Andrew Shaw

    Shaw CAN

    32 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Teuvo Teräväinen

    Teräväinen FIN

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Kimmo Timonen

    Timonen FIN

    49 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Antoine Vermette

    Vermette CAN

    41 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Kris Versteeg

    Versteeg CAN

    37 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: