Michal Kempný (foto Žaneta Kempná, jeannettephotoblog.blogspot.cz), Martin Lundberg a Lars Johansson
Michal Kempný (foto Žaneta Kempná, jeannettephotoblog.blogspot.cz), Martin Lundberg a Lars Johansson

Blackhawks podepsali s Kempným, Johanssonem a Lundbergem

Chicago v úterý oficiálně potvrdilo podpis smlouvy s českým reprezentačním obráncem Michalem Kempným a dvěma hokejisty ze švédské SHL, brankářem Larsem Johanssonem a útočníkem Martinem Lundbergem. Kempný (25) strávil letošní sezonu v Omsku, kde v 59 zápasech nasbíral 21 bodů (5+16) a 46 trestných minut. V KHL strávil rodák z Hodonína jen jeden rok, předtím působil v brněnské Kometě. Lars Johansson (28) nastupoval třetím rokem za Frölundu, se kterou letos vyhrál jak švédskou nejvyšší soutěž, tak Ligu mistrů. V SHL byl lídrem brankářských statistik, když ve 37 utkáních inkasoval v průměru 1,74 gólu a chytal s úspěšností 92,7 %. Martin Lundberg (25) strávil celou svou kariéru ve Skellefteå, kde v poslední sezoně zaznamenal 21 bodů (13+8) ve 44 zápasech. Na MS v Rusku vstřelil dvě branky v osmi střetnutích.

Michal Kempný (foto hc-kometa.cz)
Michal Kempný (foto hc-kometa.cz)

O zájmu Chicaga o Kempného se mluvilo již delší dobu, teprve dnes ale byl jeho podpis oficiální. Dříve se o něj údajně zajímaly celky Vancouveru a Buffala, Darren Dreger z TSN naposledy zmínil, že o Kempného stáli také Carolina s Montréalem. Sám hráč v nedávném rozhovoru pro Sport.cz uvedl, že Blackhawks jsou jeho oblíbeným týmem a nyní tak dostane příležitost bojovat o místo v sestavě právě v Chicagu.

V juniorském věku působil Kempný tři sezony ve Skalici a většinu z následujících sedmi sezon odehrál v dresu Komety, přičemž na jeden rok si odskočil na hostování do pražské Slavie. Do KHL odešel loni poté, co čtyřikrát v řadě skončil kousek pod extraligovým vrcholem (dvakrát druhé, dvakrát třetí místo). V Omsku se mu dařilo, třikrát byl zvolen nejlepším obráncem týdne KHL a navíc si upevnil pozici v reprezentaci. Na světovém šampionátu v Rusku byl Kempný asistentem kapitána a jedním ze tří nejlepších hráčů české reprezentace, zároveň si jako jediný z hokejistů působících v Evropě zajistil místo v sestavě pro Světový pohár už v úvodní nominaci.

GM Stan Bowman se v dřívějším rozhovoru nechal slyšet, že na Kempném se mu líbí hlavně jeho všestrannost a dobrý pohyb. Věnuje se obraně i útoku, umí dobře rozehrát a výborně bruslí. Podle Bowmana by se svým stylem hry měl dobře zapadnout, jelikož přesně splňuje požadavky, které Blackhawks na své obránce mají. S klubem Kempný podepsal roční nováčkovskou smlouvu s platem 700 tisíc dolarů. „KHL je kvalitnější soutěž než extraliga a hraje se tam jiný styl hokeje, hodně se bruslí. Po roce stráveném v Rusku jsem si zvykl na rychlejší hru, a to si myslím, že mi hodně prospělo,“ řekl Kempný v jednom z rozhovorů před šampionátem.

„Byla to pro mě snadná volba. Byli jsme spolu v kontaktu celý rok, klub o mě projevil největší zájem, takže to nebylo moc velké rozhodování,“ prohlásil Kempný v rozhovoru pro Deník Sport. „Lidé z Chicaga mě oslovili zkraje sezony v Omsku, několikrát za mnou přijeli, přivezli mi dokonce dres a další suvenýry. Je to špičková organizace a jednání proběhla velmi příjemně na nejvyšší úrovni. Věřím, že do jejich systému zapadnu, a udělám všechno pro to, abych se prosadil. Něco jsme si řekli, ale místo si musím vybojovat sám. Hlavně chtějí, abych tam předvedl to, co doteď, byl silný v rozehrávce a zůstal svůj.“

Lars Johansson
Lars Johansson

Johansson je odchovancem Mory, do SHL se ale dostal až před třemi lety poté, co se mu povedla sezona ve druhé nejvyšší soutěži v dresu Västerås. Jako nejlepší brankář ligy se posunul o krok výše a to samé si zopakuje i nyní, kdy odchází do zámoří s fantastickými čísly a vizitkou nejlepšího maskovaného muže SHL. Frölundě pomohl k zisku mistrovského titulu úspěšností zákroků 94,7 % a v osmi utkáních playoff obdržel průměrně 1,43 gólu. V základní části udržel sedmkrát čisté konto.

O tom, že má Johansson namířeno do Chicaga, se spekulovalo už před několika týdny ve švédském tisku. S klubem by měl uzavřít roční jednocestnou smlouvu s tím, že i tak pravděpodobně zamíří na farmu do Rockfordu, když v hlavním týmu působí Crawford s Darlingem. Ve Frölundě má nicméně Johansson ještě rok platný kontrakt a návrat do Evropy tak není úplně mimo obraz.

Martin Lundberg
Martin Lundberg

Lundberg reprezentoval Švédsko na turnaji v Moskvě mezi dospělými poprvé, dříve se však představil jak na šampionátu hráčů do 20 let, tak na Mistrovství světa 18letých a z Hlinkova memoriálu si v roce 2008 přivezl zlato. Doma ve Skellefteå prožil svou nejproduktivnější sezonu, jinak se ale jedná spíš o hokejistu do třetí nebo čtvrté formace. Jeho předností je univerzálnost, umí zahrát na kterékoliv pozici v útoku a je agresivní při napadání. Se svým týmem se Lundberg šestkrát v řadě probojoval do finále SHL a v letech 2013 a 2014 pomohl Skellefteå k mistrovskému titulu. Ze Švédska odchází s bilancí 35 branek, 37 asistencí a 295 trestných minut ve 402 zápasech. Ve 105 utkáních playoff přidal 20 bodů (6+14) a 71 trestných minut.

  • Martin Lundberg

    Lundberg SWE

    33 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Lars Johansson

    Johansson SWE

    36 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Michal Kempný

    Kempný CZE

    33 let, Obránce
    Členem klubu: