Adam Boqvist (foto © iihf.com)
Adam Boqvist (foto © iihf.com)

Výhled na Draft 2018: Boqvist, Bouchard, Dobson, Smith

Ve 2. části našeho výhledu na Draft si představíme čtveřici vysoko hodnocených obránců: Adama Boqvista z Brynäs, Evana Boucharda z Londonu (OHL), Noaha Dobsona z Acadie-Bathurstu (QMJHL) a Tye Smitha ze Spokane (WHL). Zatímco poslední jmenovaný by měl být pro Chicago na 8. místě určitě k dispozici, alespoň jeden ze zbývající trojice již bude tou dobou svůj tým znát.

Shrnutí článku

  • Adam Boqvist je rychlý ofenzivní obránce, který rozjíždí protiútoky. Na NHL si však bude muset počkat.
  • Evan Bouchard je chytrý ofenzivní obránce, kapitán a dirigent přesilovek. Do NHL by mohl relativně brzy.
  • Noah Dobson se celou sezonu zlepšoval a na konci získal Memorial Cup. Má výbornou střelu a velký prostor k dalšímu rozvoji.
  • Ty Smith je menšího vzrůstu, ale dobře brání a skvěle bruslí. Na řadu by měl přijít o chvilku později.

Letošní ročník je na vysoce ceněné obránce bohatý. Jako prvního v pořadí si Buffalo vybere Rasmuse Dahlina (Frölunda) a na 8. příčku se k Chicagu zřejmě nepropadne Quinn Hughes. Proti němu sice hovoří nižší výška, má ale za sebou povedenou sezonu, kterou zakončil na MS v Dánsku. Pokud si jej nevybere Ottawa či Arizona, je veřejným tajemstvím, že po Hughesovi sáhne Detroit. Rodák z Orlanda působí na nedaleké University of Michigan a na světovém šampionátu zaujal trenéra Red Wings a americké reprezentace Jeffa Blashilla.

Snahou draftovat obránce na 7. příčce se netají Vancouver, podle kanadské televizní stanice TSN je však možné, že svůj výběr Canucks vymění. O záměrech Ottawy a Arizony těžko spekulovat, s obráncem by mohl překvapit i Montréal, ačkoliv Filip Zadina, Brady Tkachuk nebo Jesperi Kotkaniemi představují jiné lákavé možnosti.

Adam Boqvist (Brynäs)

CSS (Evropa): 2 | ISS: 9 | The Hockey News: 5 | Button: 12 | McKenzie: 10 | videa

Boqvist je talentovaný ofenzivní obránce, schopný projet celé hřiště a připravit šanci nebo sám zakončit. Výborně bruslí, má výtečnou střelu a fantastickou techniku hole a symbolizuje prototyp moderního kreativního zadáka. Podařil se mu poslední Hlinkův memoriál, kde nasbíral 8 bodů (1+7) v 5 zápasech a produktivitu si přenesl také do juniorské soutěže. V SHL odehrál za Brynäs v součtu s playoff 18 utkání a připsal si bod za asistenci. Na MS hráčů do 18 let byl opět ve formě, v 6 zápasech vstřelil tři branky a na dalších tři přihrál. Ke svému debutu nastoupil v 17 letech už i za národní tým dospělých.

Při defenzivní činnosti nemá větší problém, ačkoliv to není jeho nejsilnější stránka a v soubojích s většími hráči ztrácí, pokud nestihne využít své rychlosti. Pro NHL musí zesílit a nasbírat zkušenosti, naučit se volit mezi riskantími a jednoduchými řešeními situací. V letošním roce navíc patří mezi nejmladší hokejisty, dá se tedy očekávat, že pro NHL bude připravený nejdříve za dva nebo tři roky. Mezi svými vrstevníky dominuje, možná od něj ale skauti očekávali trochu víc v SHL, protože v průběhu sezony si Boqvist v žebříčcích lehce pohoršil.

Na MS18 byl vyhlášen nejlepším obráncem turnaje a stejně jako z Hlinkova memoriálu si přivezl bronz. Na Světovém poháru hráčů do 17 let získal Boqvist zlato. Podle magazínu The Hockey News lze jeho herní styl přirovnat k Ryanu Ellisovi (Nashville).

Evan Bouchard (foto © nhl.com)
Evan Bouchard (foto © nhl.com)

Evan Bouchard (London Knights, OHL)

CSS (zámoří): 4 | ISS: 6 | The Hockey News: 7 | Button: 9 | McKenzie: 7 | videa

Kapitán Londonu byl v letošní sezoně nejproduktivnějším obráncem OHL (25+62 v 67 zápasech) a ve 4 zápasech sice přidal pět bodů (1+4), Knights však skončili sezonu netradičně brzy. Bouchard je chytrým hokejistou s vynikajícím přehledem, diriguje přesilovky a výborně střílí. Často je označován za nejpřesnějšího nahrávače v letošním ročníku a je chválen pro své vůdcovské schopnosti. V Londonu dostal letos velkou porci minut a s velkým vytížením si poradil bez problémů.

Přestože má dobrou postavu, při bránění sází spíše na výběr místa a výborné čtení hry. Pro pořadí na draftu jej limituje menší rychlost, než jako prokazují jeho konkurenti, a to nejen pohybem, ale i při hře s pukem. Příliš neriskuje, při protiútoku jej nenajdete na hrotu, ale své přednosti využije beze zbytku při přesilovkách, kterým na této úrovni letos skutečně kraloval. Mnohými z jeho charakteristik připomíná Bouchard současného chicagského obránce Brenta Seabrooka (důraz v osobních soubojích mezi ně ale jistě nepatří).

Stejně jako Boqvist má Bouchard zlato ze Světového poháru hráčů do 17 let, které získal o rok dříve. Na draftu patří naopak mezi nejstarší hokejisty, v OHL strávil již tři roky a pro NHL by měl být připravený jako jeden z prvních ze špičky tohoto ročníku. The Hockey News jej stylem přirovnává k Alexi Pietrangelovi (St. Louis).

Noah Dobson (foto © nhl.com)
Noah Dobson (foto © nhl.com)

Noah Dobson (Acadie-Bathurst Titans, QMJHL)

CSS (zámoří): 5 | ISS: 8 | The Hockey News: 9 | Button: 8 | McKenzie: 6 | videa

Jedna z komet letošního ročníku. Na začátku sezony přispěl třemi asistencemi ke zlaté medaili na Hlinkově memoriálu a svou sezonu zakončil Dobson dalšími úspěchy. Ve svém druhém roce táhl Acadii-Bathurst za titulem v QMJHL i vítězství v Memorial Cupu, v obou případech bych navíc vybrán do All-Star týmu. V 67 zápasech zaznamenal 69 bodů (17+52) a byl druhým nejproduktivnějším obráncem soutěže. Ve 20 střetnutích playoff přidal 13 bodů (3+10) a na Memorial Cupu dalších 7 bodů (2+5).

Dobson je vysoký, všestranný typ obránce s výbornou střelbou. Skauti si na něm nejvíc pochvalují to, že se v průběhu sezony vytrvale zlepšoval a je obtížné odhadnout, kde má svůj strop, až ještě přidá svalovou hmotu. U Titans dostal spoustu prostoru, jeho výkony směrem dopředu, ani dozadu to však neovlivnilo, ve všech ohledech byl spolehlivý a na úspěších Acadie-Bathurst má výrazný podíl.

Zajímavostí je, že ročník 2015–2016 strávil Dobson, rodák z ostrova Prince Edwarda, v Evropě, v akademii Red Bullu v Salcburku. Podle The Hockey News lze Dobsona přirovnat stylem k Zachu Werenskimu (Columbus).

Ty Smith (foto © iihf.com)
Ty Smith (foto © iihf.com)

Ty Smith (Spokane Chiefs, WHL)

CSS (zámoří): 14 | ISS: 19 | The Hockey News: 10 | Button: 22 | McKenzie: 13 | videa

Zatímco Boqvist, Bouchard a Dobson jsou ve všech žebříčcích v TOP10, Smith zřejmě přijde na řadu o chvilku později. V 69 zápasech letos nasbíral 73 bodů (14+59), o dva body více než Henri Jokiharju, což mu stačilo na druhé místo v produktivitě obránců WHL. V 7 střetnutích playoff přidal 7 bodů (2+5), na MS hráčů do 18 let však nebodoval a tým jako kapitán k medaili nedovedl. Z Hlinkova memoriálu si nicméně Smith přivezl zlato, loni na Světovém poháru hokejistů do 17 let vybojoval stříbro a navíc byl vybrán do All-Star týmu turnaje.

Smith sice není při útoku tak dynamický jako Boqvist nebo Hughes, brání ale daleko lépe než oni. Přestože na obránce nemá ideální postavu, při defenzivní činnosti si počíná chytře a při rozehrávce využije svou obratnost. Mezi profesionály se neočekává, že Smith naváže na svou produktivitu ze Spokane, měl ale plnit spolehlivou roli ve druhé dvojici. Za Chiefs v letošní sezoně zvládal vše, co bylo potřeba: bránil, útočil a na ledě strávil spoustu minut. Jeho největší předností je výborné bruslení a pohyb, navíc umí chytře rozehrávat přes napadající protihráče.

Oproti předchozí jmenované trojici je Smith jediný s držením hole doleva, těžko ale soudit zda-li je to výhoda, když praváci jsou obecně víc v kurzu. The Hockey News jej přirovnáná k Danu Hamhuisovi (Dallas). Na 8. místě by byl jistě překvapením, protože jeho strop není tak vysoko jako u ostatních a chybí mu pár centrimetrů do ideální výšky, je toho však spoustu, co dělá Smith dobře a nabízí něco trochu jiného než jiní vysoko hodnocení zadáci letošního ročníku. Doplněno: V žebříčku ISS Smitha předskočil kapitán švédské reprezentace do 18 let Adam Ginning a v seznamu Craiga Buttona z TSN se před Smitha vešli Sandin, Wilde a Nicolas Beaudin.

V poslední části tohoto seriálu si představíme mj. další obránce: americké reprezentanty K’Andre Millera s Mattiasem Samuelssonem nebo švédského zadáka Rasmuse Sandina. Není samozřejmě jisté, zda-li budou ještě na 27. příčce k dispozici – zřejmě ne všichni tři –, mimo už bude pravděpodobně další Američan Bode Wilde. Ten má výbornou postavu a pohyb, je šikovný, ale hodně riskuje, čímž vyvolává pochybnosti o svém citu pro hru a hokejovém myšlení. Pokud se však v tomhle směru srovná (plusem je, že nastupuje na kvalitní University of Michigan v NCAA Wilde hrát nebude, zřejmě zamíří do Saginaw v OHL), bude v NHL úspěšný a na draftu by proto měl přijít na řadu někdy kolem 15.–20. místa.