Marc Crawford vynechal zápas proti St. Louis

Asistent trenéra Marc Crawford se proti St. Louis na střídačce neobjevil a mimo tým bude do té doby, dokud klub neuzavře svoje vyšetřování jeho dřívějšího chování. Chicago tak naplno dostihla aféra, kterou odstartoval odchod kouče Babcocka z Toronta a následná rezignace trenéra Peterse v Calgary, s ohledem na jeho chování během působení na farmě Hawks v Rockfordu. Crawford byl z nepřijatelného chování obviněn Seanem Averym, bývalým bitkařem z LA, Brentem Sopelem, mj. bývalým obráncem Blackhawks nebo bývalým útočníkem Patrickem O’Sullivanem. „Je to rozhodnutí klubu a já důvody pro vyšetřování chápu. Můžu hovořit jen o našem společném působení s Marcem a to byl skvělý, spolupráce s ním mě těší. Hodně nám, hráčům i trenérům, pomohl. Víc k tomu nemám,“ vyjádřil se kouč Jeremy Colliton.

Marc Crawford (58) patří ke generaci trenérů ze staré školy, která je v posledních dnech pod silným tlakem veřejnosti. Do NHL naskočil jako hlavní trenér v sezoně 1994–1995 v Québecu a o rok později přivedl Colorado k zisku Stanleyho poháru. Později působil ve Vancouveru, Los Angeles a Dallasu, než se přes čtyři sezony v Curychu vrátil do Ottawy. Štáb trenéra Collitona posílil před letošní sezonou.

Avery Crawforda obvinil z toho, že jej nakopl na střídačce během utkání s Dallasem, kdy zavinil vyloučení kvůli špatnému střídání. Zároveň ale uvedl, že Crawford byl jeho druhým nejoblíbenějším trenérem a ke svému ataku měl plné právo. O svém vztahu s Crawfordem následně hovořil Brent Sopel, později vítěz Stanleyho poháru s Chicagem v roce 2010. Ten sice doplnil, že Crawford v něm musel něco vidět, když ho nasadil do řady utkání, zároveň se ale rozpovídal o napadení, urážkách a silné kritice, kterou jej trenér často zasypal, když tvrdil, že nic neumí a na NHL nemá. Patrick O’Sullivan sice Crawforda nejmenoval, ale přisadil si, že se svým prvním trenérem (tehdy v LA) prošel strašné věci.

Celou aféru odšpuntoval vyhazov Mikea Babcocka z Toronta, po které se začaly objevovat (nebo spíše potvrzovat dřívější) zprávy o jeho přehnaně tvrdém přístupu a neférovém chování. Akim Aliu, bývalý hráč Rockfordu, kterého Chicago draftovalo ve 2. kole v roce 2007, zareagoval kritikou Billa Peterse, tehdejšího trenéra IceHogs, kterého sice nejmenoval, ale obvinil jej z rasistických urážek, přičemž jejich vztah vygradoval jeho nezaslouženým odesláním na druhou farmu do ECHL. Klub posléze vydal prohlášení, ve kterém odmítl, že by o situaci věděl, a zdálo se, že tím pro Chicago věc končí. Peters posléze v Calgary rezignoval a uveřejnil slabou omluvu, ve které popisuje spor s Aliu jinak než jak potvrzovali jiní tehdejší hráči Rockfordu Simon Danis-Pepin a Peter MacArthur. Vůči Petersovi s Babcockem se objevují další a další roky stará svědectví o jejich nepřijatelném chování a vypadá to, že jejich kariéra v NHL je u konce. Zdali budou další, včetně Marca Crawforda, následovat, se ukáže v nejbližší době.

  • Akim Aliu

    Aliu NIG

    34 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Simon Danis-Pepin

    Danis-Pepin CAN

    36 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Peter MacArthur

    MacArthur USA

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Brent Sopel

    Sopel CAN

    47 let, Obránce
    Členem klubu: