Kris Versteeg se Stanley Cupem, 9. 6. 2010
Kris Versteeg se Stanley Cupem, 9. 6. 2010

Kris Versteeg se vrací, na Floridu jdou Hayes a Olsen

Blackhawks získali po zápase s Phoenixem útočníka Krise Versteega, který v Chicagu vybojoval v roce 2010 Stanley Cup. Výměnou jdou na Floridu útočník Jimmy Hayes a obránce Dylan Olsen. Hayes odehrál za Hawks během tří let celkem 43 zápasů (6+7), Olsen, draftovaný v 1. kole 2009, nastoupil v sezoně 2011/2012 do 28 utkání (0+1). Panthers budou do vypršení smlouvy v roce 2016 hradit polovinu Versteegova platu, tedy ročně 2,2 milionu dolarů.

„Máme radost, že můžeme Krise přivítat zpátky v Chicagu, je to zkušený, univerzální hráč,“ pověděl novinářům GM Stan Bowman. „V našem klubu si Krise vážíme a určitě rychle zapadne, dobře zná jak trenéra Quennevilla, tak většinu spoluhráčů. Rozšířili jsme tak kádr a věřím, že jeho dovednosti pro nás budou velkým přínosem.“

Sedmadvacetiletý Versteeg letos na Floridě nezažil zrovna úspěšný vstup do sezony. V 18 utkáních vstřelil jen 2 branky, nasbíral celkem 9 bodů a do statistiky +/- zapsal 9 záporných bodů. Panthers ale celkově patří mezi nejslabší týmy v NHL a Versteeg často putoval sestavou. Dnes již bývalý kouč Kevin Dineen jej dokonce pro jednoho střetnutí nechal jen na tribuně nebo občas nastupoval ve čtvrtém útoku. Přesto se dá očekávat, že svá čísla v Chicagu vylepší. Přestože u Panterů strávil na ledě v průměru nejméně času ve své kariéře, naopak nejčastěji střílel (2,61) a často byl jeho tým u puku. Úspěšnost střelby pouhých 4,3 procenta je třetinová oproti jeho obvyklým číslům v kariéře a to vše svědčí o tom, že byť své šance neproměňuje, ve slabém týmu s různými spoluhráči si přesto příležitosti ke skórování vytváří.

Kris Versteeg v dresu Panthers
Kris Versteeg v dresu Panthers

GM Dale Tallon, architekt mužstva, které získalo v Chicagu Stanley Cup v roce 2010, už několik týdnů avizuje snahu sestavu Panthers pozměnit, a Versteegova výměna tak může být jednou z mnoha. Většímu počtu přestupů ale často brání vysoké smlouvy, které Florida s některými hráči podepsala, aby se dostala přes platové dno. Rodák z Lethbridge uzavřel s Panthers čtyřletý kontrakt s průměrným platem 4,4 milionu dolarů, přičemž Florida bude nyní platit polovinu jeho gáže až do doby, než v létě 2016 smlouva vyprší. Z tohoto pohledu se zdá, že Tallon, který Verstega získal jak do Chicaga, tak na Floridu jako jednoho z prvních hráčů během svého působení, se kanadského hokejisty chtěl opravdu hodně zbavit. Spekulovalo se, že Versteeg není zrovna příkladným v kabině, možná si ani nepadl do oka s bývalým trenérem Dineenem. V Chicagu každopádně ví do čeho jde. Trenéry i fanoušky během svého působení u Blackhawks někdy vytáčel svou snahou vytvářet si šance sám proti čtyřem na útočné modré čáře, ve třetí formaci ale postupně našel své místo a prokázal svou všestrannost. V případě potřeby bude užitečný i v první nebo druhé lajně nebo při přesilovce.

Versteega draftoval v roce 2004 Boston a Chicago jej získalo během jeho druhé sezony na farmě v Providence na jaře 2007. Blackhawks obětovali střelce Brandona Bochenskiho, který nedostával v NHL šanci, v Norfolku v AHL ale v 35 zápasech nasbíral báječných 66 bodů (33+33). V Bostonu ve zbytku sezony pak zaznamenal 22 bodů v 31 utkáních a nyní působí už čtvrtým rokem v kazašské Astaně. Versteeg posbíral na farmě Bruins 49 bodů (22+27) ve 49 zápasech a s bilancí téměř bod na utkání pak sezonu dohrál v Norfolku, kde v té době působili další pozdější vítězové Stanley Cupu Troy Brouwer, Dustin Byfuglien, Dave Bolland, Colin Fraser, Bryan Bickell, Adam Burish, Jordan Hendry a Corey Crawford.

Následující sezonu odehrál Versteeg ještě na nové farmě v Rockfordu, ve 13 zápasech už ale debutoval v NHL. V sezoně 2008/2009 nasbíral 53 bodů (22+31) v 78 zápasech a byl nominován do All-Stars týmu nováčků. Další rok přidal podobná čísla a v playoff pomohl k titulu 6 gól a 8 přihrávkami. V létě 2010 jej pak Blackhawks vyměnili do Toronta za Viktora Stalberga, Phillipa Paradise a Chrise DiDomenica. Za Maple Leafs stihl jen 53 zápasů (14+21), ročník dohrál ve Philadelphii, kterou o několik měsíců dříve pomáhal ve finále Stanley Cupu porazit. Ani u Flyers ale nevydržel dlouho a po sezoně byl za dvě volby v draftu odeslán na Floridu. A protože v Miami se mu dařilo (23+31 v 71 zápasech), domluvil se s Panthers na novém čtyřletém kontraktu. V minulém ročníku však stihl kvůli zranění kolene jen 10 zápasů (2+2).

Jimmy Hayes v dresu Ice Hogs
Jimmy Hayes v dresu Ice Hogs

„Jsme spokojení, že můžeme u Panthers přivítat oba dva, jak Jimmyho, tak Dylana,“ uvedl GM Floridy Dale Tallon. „Jimmy je mladý, silný a pracovitý útočník, pomůže nám silově i svou šikovností. Dylan, draftovaný před několika lety v 1. kole, je mladý, schopný obránce, který nám zvýší konkurenci v defenzivě. Rád bych tímto poděkoval Krisovi za práci, kterou pro Panthers odvedl – včetně jeho příspěvku při zisku titulu v Jihovýchodní divizi v sezoně 2011/2012 – a popřál mu mnoho štěstí v jeho návratu do Chicaga.“

Jimmy Hayes v akci proti Detroitu
Jimmy Hayes v akci proti Detroitu

Jimmy Hayes, který za týden oslaví 24. narozeniny, si sice v přípravném kempu vybojoval místo ve třetím útoku, kde měl nahradit Viktora Stalberga, v Chicagu ale odehrál jen dva zápasy než byl odeslán na farmu do Rockfordu. Blackhawks získali tohoto urostlého hokejistu na draftu 2010, krátce poté, co si v prvním kole vybrali jeho mladšího bratra Kevina (ten letos končí na univerzitě, ale přestože nepatří k nejvýraznějším nadějím Blackhawks, tak má dobré statistiky a na pozdim v 9 zápasech nasbíral už 14 bodů). Za Jimmyho, kterého o dva roky dříve draftovali ve 2. kole Maple Leafs, poslali do Toronta taktéž výběr ve 2. kole. Hayes se zařadil mezi profesionály na jaře 2011, když mu skončila sezona na Boston College, kde strávil tří úspěšné roky.

Za Blackhawks během tří sezon stihl 43 zápasů, ve kterých nastřílel 6 branek a na 7 přihrál. Nikdy si ale nezískal důvěru trenérů ani stálé místo v sestavě a povedené zápasy střídal s těmi, kdy nebyl vůbec vidět. V AHL nastoupil celkem do 120 zápasů s bilancí 35+41 a 38 trestných minut. Na Floridě by mohl alespoň ze začátku dostat šanci v hlavním týmu.

Dylan Olsen byl jedničkou Blackhawks na draftu 2009
Dylan Olsen byl jedničkou Blackhawks na draftu 2009

Dvaadvacetiletého Dylana Olsena si Blackhawks vybrali v 1. kole na draftu 2009, svůj talent ale zatím nedokázal naplno rozvinout. Z univerzity v Minnesotě-Duluthu odešel během sezony 2010/2011, na farmě v AHL odehrál 42 zápasů a na přelomu roku pomohl kanadské juniorské reprezentaci k zisku stříbra na světovém šampionátu. Následující rok debutoval v 28 utkáních v NHL (0+1), většinu sezony ale přesto odehrál ještě v Rockfordu, odkud už se do hlavního týmu nepodíval. Celkem za IceHogs naskočil do 152 střetnutí, ve kterých zaznamenal 30 bodů (6+24) a 89 trestných minut.

V klubu střídal světlé momenty s těmi méně povedenými, někdy se zdálo, že v něm Chicago má nadějného hráče do obranných řad, jindy naopak dokazoval, že ho kvality ke kariéře v NHL nepředurčují. Letos se mu ale celkem dařilo, v 16 zápasech nasbíral 8 asistencí. Blackhawks nicméně mají obranu na několik let dopředu poměrně jasně danou, na farmě se navíc velice dobře jeví třeba Adam Clendening. Na Floridě by měl začít na farmě v San Antoniu, kde bude bojovat o šanci do budoucna. Stejně jako Hayesovi, i jemu končí v létě 2014 smlouva.

Philippe Lefebvre v dresu Hamiltonu Bulldogs
Philippe Lefebvre v dresu Hamiltonu Bulldogs

Chicago od Panterů získalo kromě Versteega také 22letého útočníka Philippa Lefebvra. Nedraftovaný hokejista zamířil před dvěma lety po konci juniorské kariéry v QMJHL na farmu Montréalu do Hamiltonu, kde odehrál celkem slušnou nováčkovskou sezonu (5+6 v 69 zápasech). Loni strávil ročník napůl v Hamiltonu a napůl ve Wheelingu v ECHL, letos pak nastupoval v Cincinnati (ECHL), kde v 9 střetnutích nasbíral 7 bodů (2+5). Jeho trenéry v Cincinnati byli Ben Simon, bývalý útočník, kterého v roce 1997 draftovali Blackhawks, v NHL ale za Chicago nikdy nenastoupil, a bývalý obránce Matt Macdonald, který si před 6 lety krátce odskočil ke 22 zápasům do Rockfordu. Zatím není jasné, kde bude nyní Lefebvre hrát, pravděpodobně asi posílí Toledo v ECHL.

  • Adam Clendening

    Clendening USA

    31 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Chris DiDomenico

    DiDomenico CAN

    35 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Jimmy Hayes

    Hayes USA

    34 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Kevin Hayes

    Hayes USA

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Dylan Olsen

    Olsen CAN

    33 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Philippe Paradis

    Paradis CAN

    33 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Viktor Stalberg

    Stalberg SWE

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Bill Sweatt

    Sweatt USA

    35 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Kris Versteeg

    Versteeg CAN

    37 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Matt Macdonald

    Macdonald CAN

    41 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí