Tim Erixon
Tim Erixon

Jeremy Morin vyměněn do Columbusu za Tima Erixona

Blackhawks v neděli vyměnili útočníka Jeremyho Morina do Columbusu za obránce Tima Erixona. Třiadvacetiletý Morin v létě podepsal s Chicagem novou dvouletou smlouvu, moc příležitostí ale opět nedostal. Za Blackhawks nastoupil v průběhu pěti sezon do 54 zápasů, ve kterých vstřelil 8 branek a na 8 přihrál. Dalších 208 utkání odehrál na farmě v Rockfordu, kde patřil k nejlepším střelcům. Do Chicaga přišel Morin v létě 2010 při velké výměně Dustina Byfugliena z Atlanty. Stejně starý Erixon letos za Blue Jackets odehrál 19 duelů s bilancí 1+5 a 4 trestné minuty. Na draftu 2009 si jej vybralo v 1. kole Calgary, v NHL ale debutoval už v dresu New Yorku Rangers. Celkem v NHL nastoupil do 70 zápasů (1+12) a doma má stříbro a bronz ze světového šampionátu. Doplněno: Tim Erixon bude hrát s číslem 34. Klas Dahlbeck bylo odeslán na farmu do Rockfordu, za Chicago debutoval ve 4 zápasech a vstřelil 1 branku.

Oba hráči mají na kontě řadu úspěchů s reprezentací mládeže. Morin vybojoval s národním týmem USA zlato a bronz jak na mistrovství světa hráčů do 18 let, tak na juniorském šampionátu. Erixon získal na MSJ stříbro a bronz a přestože z turnaji hráčů do 18 let v roce 2009 medaili nemá, byl s 9 body nejproduktivnějším obráncem a zároveň byl zařazen do All-Stars týmu. V roce 2007 vybojoval pro Tre Kronor titul na Memoriálu Ivana Hlinky.

Jeremy Morin
Jeremy Morin

Morina si vybrala Atlanta ve 2. kole draftu 2009 jako 45. celkově a o rok později jej poslala do Chicaga. Po jedné sezoně v Kitcheneru v OHL postoupil Morin mezi profesionály a brzy debutoval i v NHL. U Blackhawks však neměl moc prostoru, trenérům se nelíbila jeho obranná činnost a přestože stále pracoval na svém bruslení, nedokázal se Morin v NHL častěji prosadit ke své výborné střelbě. V AHL bodoval pravidelně, v Rockfordu patřil vždy mezi nejproduktivnější hráče, do Chicaga si svou střeleckou formu ale přibalit nedokázal.

Na jaře 2014 debutoval ve dvou zápasech v playoff a předvedl, že se nebojí přijmout defenzivnější roli a zaujal svým nasazením. V létě prodloužil smlouvu a s ohledem na to, že do AHL mohl být odeslán jedině zároveň se zapsání na listinu volných hráčů, se zdálo, že s ním Chicago počítá. Opak byl ale pravdou, Morin se na led moc často nepodíval a po třech zápasech v Rockfordu, kam byl zapůjčen na krátké kondiční hostování, se stěhuje do Columbusu.

Jeremy Morin v dresu IceHogs
Jeremy Morin v dresu IceHogs

„Jeremy je mladý, silný útočník s velmi dobrou střelbou,“ pověděl GM Blue Jackets Jarmo Kekäläinen. „Máme dostatek schopných obránců a tuhle příležitost získat šikovného hráče, který má ještě hodně před sebou, jsme využili.“

Erixon jde ve svém mladém věku už do čtvrtého klubu v NHL a hokejista, kterému se předpovídala zářivá budoucnost, se zatím pohybuje na hraně NHL a AHL. Teprve letos se nastálo prosadil do nejslavnější soutěže světa, v minulých třech sezonách v New Yorku a Columbusu příliš nezaujal. Na farmě ve Springfieldu se mu ale dařilo, sbíral spoustu asistencí a jednou si zahrál v Utkání hvězd.

Tim Erixon v souboji s Brandonem Saadem
Tim Erixon v souboji s Brandonem Saadem

Calgary si Erixona vybralo jako 23. v pořadí na draftu 2009, v té době už měl za sebou první sezonu ve švédské superlize. V týmu Skellefteå nakonec strávil před svým odchodem do zámoří tři roky. Erixon hraje jednoduše a spolehlivě, a i když rozhodně není typicky tvořivým obráncem, umí se dobře zapojit do rozehrávky. Jeho otec Jan, bývalý švédský reprezentační útočník, odehrál v NHL 10 let za New York Rangers.

Pokud Erixon nastoupí za Chicago, a tomu nasvědčuje fakt, že dostal dres s číslem 34 a klub v tiskové zprávě o jeho odeslání na farmu nehovoří, bude už 4. obráncem, draftovaným v 1. kole v roce 2009, který za Blackhawks odehraje alespoň jedno utkání. V mužstvu už nepůsobí Nick Leddy (16., původně Minnesota, nyní Islanders) a Dylan Olsen (28., původně Chicago, nyní Florida), v kádru je nyní David Rundblad (17., původně St. Louis). Na farmě v Rockfordu nastupoval dřívě Phillip Paradis, útočník draftovaný ve stejném roce Carolinou jako 27. celkově.

Erixon a Morin budou mít příležitost nastoupit proti svým bývalým týmům už za týden v sobotu, kdy se Blackhawks a Blue Jackets utkají v Columbusu.

  • Klas Dahlbeck

    Dahlbeck SWE

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Tim Erixon

    Erixon SWE

    33 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Jeremy Morin

    Morin USA

    33 let, Levé křídlo
    Členem klubu: