Jonathan Toews a Mark Messier
Jonathan Toews a Mark Messier

Jonathan Toews získal ocenění od Messiera, Selke mu unikl

Kapitán Jonathan Toews získal na slavnostním ceremoniálu v Las Vegas ocenění Marka Messiera, který bývalý vynikající hokejista uděluje nejlepšímu lídrovi NHL za poslední sezonu. „Toews je velmi přirozený ve své charitativní činnosti a práci pro děti,“ pověděl Messier. „Je to obrovská čest, nemám pocit, že bych si něco takového zasloužil,“ vyjádřil se Toews. V hlasování o Selkovu trofej pro nejlépe bránícího útočníka skončil Toews (1051 hlasů) těsně druhý za Bergeronem z Bostonu (1083 hlasů), Marián Hossa byl na 7. místě. Duncan Keith skončil na 7. místě v hlasování o Norrisovy trofeje, kterou získal podruhé Karlsson z Ottawy. Corey Crawford byl na 6. příčce hlasování o Vezinu, cenu obdržel Price z Montréalu. Stan Bowman byl 10. mezi generálními manažery, zvítězil Yzerman z Tampy Bay.

Ocenění za odhodlání a odvedené služby v rámci místní charitativní činnosti uděluje Messier, pětinásobný vítěz Stanley Cupu s Edmontonem a New Yorkem Rangers, sám poté, co na základě návrhů od klubů a fanoušků vybere nominovanou trojici. Kromě Toewse se o Messierovo ocenění letos ucházeli kapitán Winnipegu Andrew Ladd, který získal s Chicagem pohár v roce 2010, a Ryan Getzlaf, kapitán Anaheimu a spoluhráč Toewse z kanadského národního týmu.

Toews se stal kapitánem Blackhawks už jako dvacetiletý, teprve ve své druhé sezoně v NHL. Chicago pod jeho vedením postoupilo do playoff v sedmi posledních letech, z toho pětkrát hrálo finále Západní konference a vybojovalo třikrát Stanley Cup. Mezi jeho veřejně prospěšné aktivity patří spolupráce s Israel Idonije Fundraiserem (sociální programy pro osoby z neprivilegovaných oblastí), The Winnipeg Foundation a Misericordií, která se v Chicagu stará o osoby s vývojovými poruchami. V rámci klubové charitativní činnosti se účastní akcí nadace Make-A-Wish, která plní dětská přání, a golfového turnaje Four Feathers.

V hlasování o trofej Franka J. Selka pro nejlépe bránícího útočníka zvítězil Patrice Bergeron o 32 hlasů, čímž se připomnělo hlasování z roku 2013, kdy byla situace opačná a Toews porazil Bergerona ještě těsněji, o pouhých 10 hlasů. Bergeron byl letos na čele všech zásadních statistik, které souvisejí s vhazováním, a umístil se do pátého místa v řadě dalších ukazatelů, které NHL v poslední době používá pro měření držení puku. Zatímco Toews byl na 1. místě u 51 hlasovacích lístků, Bergerona zařadilo na vrchol 75 hlasujících. Marián Hossa byl na prvním místě ve dvou případech, celkem získal 105 hlasů a skončil na 7. příčce.

  • Jonathan Toews

    Toews CAN

    35 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Corey Crawford

    Crawford CAN

    39 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Marián Hossa

    Hossa SVK

    45 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Duncan Keith

    Keith CAN

    40 let, Obránce
    Členem klubu: