Stephen Johns
Stephen Johns

Kteří hráči by mohli do Chicaga přijít z AHL a juniorů?

GM Stan Bowman zvýšil výměnou Brandona Saada do Columbusu konkurenci v útočných formacích, když náhradou získal hned čtyři útočníky s ambicemi na NHL. O místo v sestavě tak bude na podzim velký boj, když z Petrohradu přišli Tikhonov s Panarinem, z univerzity Baun a na farmě si říkají o šanci Danault, Hartman, McNeill nebo Ross. Výtečný rok prožil v Kazani švédský brankář Anders Nilsson, Blackhawks pro něj ale nemají místo a mohli byt tak jeho práva vyměnit. Do obrany by měl do Chicaga dorazit Stephen Johns, který na farmě v Rockfordu zářil hlavně v jarní části sezony a zdá se, že je připravený pro další krok ve své kariéře. Pokka zvládl svou první zámořskou sezonu také velmi dobře, jeho chvíle by ale měla přijít později.

Shrnutí článku

  • Brankář Nilsson si po skvělé sezoně v Kazani myslí na NHL, v Chicagu pro něj ale místo není.
  • Tvrdý obránce Johns má místo v sestavě na dosah, Pokka si musí počkat a Svedbergova situace je nejasná.
  • V útoku mělo být volných míst dostatek, v posledních dnech se ale konkurence zásadně zvýšila.
  • Největší šanci mají obranář Danault a provokatér Hartman, prosadit by se mohli McNeill nebo Ross.
  • Z volných hráčů, se kterými klub podepsal smlouvu na jaře, určitě počítá s Panarinem a bez šance není ani Baun.

Brankář švédského národního týmu Anders Nilsson má za sebou skvělou sezonu v Kazani a po jednom roce v KHL chystá návrat do zámoří. Blackhawks pro něj ale zřejmě nemají místo a gólmana, jehož práva získali z New Yorku Islanders loni při trejdu Nicka Leddyho, tak nejspíš přibalí k očekávané výměně některého z drahých útočníků. Na farmě by měl být jedničkou opět Mike Leighton, který podepsal novou roční smlouvu, a v Chicagu je i po přestupu Anttiho Raanty k Rangers plno. V případě, že by se GM Stan Bowman rozhodl řešit napnutý rozpočet trejdem Coreyho Crawforda, zřejmě by jeho pozici zaplnil zkušenějším brankářem než je pětadvacetiletý Nilsson, který v NHL dosud nastoupil jen do 23 utkání. Přesto by si po svých loňských výkonech další šanci v NHL zasloužil.

Anders Nilsson na MS 2015
Anders Nilsson na MS 2015

V Kazani se stal nejlepším brankářem čtvrtfinále i semifinále bojů o Gagarin Cup, jenže rozhodující série s Petrohradem mu moc nevyšla. Po sezoně byl Nilsson vybrán do All-Stars týmu a potřetí v kariéře cestoval s Tre Kronor na světový šampionát (z minula má bronz a stříbro, tentokrát skončil bez medaile). V 38 utkáních základní části inkasoval v průměru 1,71 gólu a chytal s úspěšností 93,6 procenta. V playoff si průměr obdržených branek ještě vylepšil na 1,54 a potvrdil svou 93,5% úspěšnost zákroků.

V obraně má před novou sezonou výbornou pozici Stephen Johns. Třiadvacetiletý rodák z Wampumu v Pennsylvánii posílil Rockford na konci předchozí sezony poté, co dokončil své studium na University of Notre Dame. Za IceHogs loni odehrál 51 utkání, ve kterých nasbíral 21 bodů (4+17), +30 a 44 trestných minut. V osmi zápasech playoff přidal 7 bodů (3+4). Hlavně na jaře byl Johns na ledě dominantní a svou výkonností přesahoval všechny své spoluhráče. Pokud by se sám nezranil, je možné, že by se v playoff NHL dočkal svého debutu ve chvíli, kdy pro zlomeninu kotníku vypadl ze sestavy Michal Rozsíval.

Johns je urostlý obránce, který nejde pro ránu daleko, na farmě ale prokázal i své útočné schopnosti. V klubu v něm vidí nástupce Brenta Seabrooka, kterému se herním stylem podobá a také drží hůl napravo. To je zároveň asi jediná výhrada, kvůli které nemá jisté místo na soupisce už nyní. Blackhawks totiž mají s holí doprava k dispozici nejen Seabrooka, ale také Rundblada s Van Riemsdykem a na pravé straně nastupuje tradičně, byť přes ruku, Hjalmarsson. Přesto půjde Johns do přípravného kempu s tím, že mu Chicago dá dost prostoru na to, aby ukázal, že může postoupit do NHL. Jeho forma zejména z jarní části soutěže tomu nasvědčuje víc než dost.

Finský zadák Ville Pokka, kterého Blackhawks získali také při Leddyho výměně z New Yorku Islanders, má za sebou svou první sezonu v zámoří a nevedl si vůbec špatně. Během roku se průběžně zlepšoval a zdá se, že by mu další sezona v AHL mohla pomoct. V 68 zápasech si juniorský mistr světa a vítěz finské Liigy z roku 2014 připsal celkem 30 bodů (8+22) a 16 trestných minut. V Chicagu by zatím asi nedostal tolik prostoru, i on drží hůl doprava, a protože mu nováčkovská smlouva vyprší až v létě 2017, pro Blackhawks bude výhodnější, pokud budou v jeho případě trpěliví. Na druhou stranu, před odchodem do USA odehrál teprve 21letý hokejista už tři celé sezony v dresu silného Kärpätu a na hru mezi dospělými si tak nemusí příliš zvykat. Přesto se pro Pokku na podzim místo v chicagské sestavě nejspíš nenajde, během sezony by se ale měl své premiéry v NHL dočkat.

V zajímavé situaci je švédský golem Viktor Svedberg. Dvoumetrový hráč z Göteborgu začal minulou sezonu v Rockfordu stejně jako skončil tu předchozí – na ledě patřil k těm méně vytěžovaným obráncům a příležitostně zůstal jen na tribuně. Po výměnách Clendeninga, Dahlbecka a Brennana se ale obranné řady IceHogs vyčistily a Svedberg chytit svou příležitost pořádně. Postupně se jeho výkony zlepšily, 24letý hokejista začal sbírat body a na jaře končil v prvního obranné dvojici. Po vyřazení Rockfordu z playoff AHL byl, stejně jako Pokka, mezi několika hráči, které Blackhawks povolali do hlavního týmu a na trenéry zřejmě udělal dojem. Všeobecně se nepředpokládalo, že by mu Chicago nabídlo novou smlouvu, přesně to se ale stalo a i když ji Svedberg dosud neprodloužil, klub s ním zřejmě ještě počítá. Po posledním finálovém utkání proti Tampě byl v dresu na ledě a zvedal Stanley Cup na hlavu, jestli se ale objeví za Blackhawks i ve skutečném utkání, to je ve hvězdách. Podařené jaro mu však dává naději a v mužstvu by mohl zůstat jako náhradník. Díky své výšce je sice méně pohyblivý, má ale solidní výběr místa a dobře pracuje s holí.

Třiadvacetiletý Erik Gustafsson podepsal na jaře s Chicagem smlouvu jako volný hráč a do Ameriky odchází po třech letech v Djurgårdenu a Frölundě. Jedná se o šikovného hokejistu, s dobrým přehledem a produktivního při přesilovkách. V roce 2012 si jej ve 4. kole vybral Edmonton, s Oilers se ale Gustafsson na kontraktu nedohodl. V přípravě by mohl překvapit, s velkou pravděpodobností však napíše úvodní kapitolu své zámořské kariéry v Rockfordu v AHL.

Phillip Danault
Phillip Danault

V útoku se zdálo, že po očekávaném průvanu v sestavě bude volných míst pro hráče z farmy víc než dost, jenže v posledních dnech se situace zkomplikovala. Smlouvu prodloužil Desjardins, přišel Tikhonov a za Saada dorazila z Columbusu hned čtveřice útočníků, kteří by všichni mohli dostat prostor. Phillip Danault, centr, jehož Chicago draftovalo v 1. kole v roce 2011, si mohl dělat jasné ambice na chicagský dres, jeho pozice už ale není tak jednoznačná. Na farmě strávil svou druhou sezonu a v 70 zápasech nasbíral 38 bodů (13+25), +20 a 38 trestných minut. V 8 utkáních playoff si připsal 5 bodů (3+2), +8 a byl vyloučen na 20 minut. V Rockfordu patřil mezi lepší hráče a své dovednosti by měl prodat i na vyšší úrovni v NHL, kde se mu předpovídá budoucnost zodpovědného centra do třetí nebo čtvrté pětky. Své první dva zápasy za Chicago odehrál už loni na podzim.

Ryan Hartman
Ryan Hartman

Kouč Joel Quenneville nicméně prohlásil, že ve středu chce znovu vyzkoušet Teräväinena, z Columbusu přišel Anisimov a na centru mohu hrát také Desjardins nebo další zmíněné posily Tikhonov s Troppem. Lepší výchozí pozici pro boj o místo v sestavě tak má nyní možná Ryan Hartman. Ten odehrál teprve svou první celou sezonu za IceHogs a v 69 zápasech nasbíral podobně jako Danault 37 bodů za 13 branek a 24 přihrávek. Vyloučen byl na 120 minut a v playoff přidal další 3 body (2+1). V uplynulém roce už si prožil debut v NHL, v pěti střetnutích sice nebodoval, zaujal ale svou nebojácnou hrou plnou osobních soubojů. V NHL by měl Hartman, kterého si Chicago vybralo na konci 1. kola draftu 2013, uspět se svým provokativním stylem ve stopách Andrewa Shawa a dalších podobně laděných hokejistů a přestože dříve sbíral poměrně dost bodů, na nejvyšší úrovni se od něj výrazná produktivita moc neočekává. Doma má bývalý hráč dorosteneckých týmů v Chicagu zlato z juniorského šampionátu i MS do 18.

Mark McNeill, draftovaný stejně jako Danault v 1. kole v roce 2011, byl loni nejproduktivnějším hráčem IceHogs, přestože kvůli zranění vynechal téměř čtvrtinu sezony. V 63 zápasech vstřelil 23 branek a zaznamenal 21 asistencí, v playoff pak nasbíral 4 body (2+2). Urostlý Kanaďan těží ze svého důrazu a velmi dobré střelby a i když se jednu chvíli zdálo, že zářivá profesionální kariéra jej nečeká, nyní se opět ukázal v dobrém světle. Poslední dvě sezony v juniorském týmu Prince Albert sice sbíral bod na zápas, čekalo se ale od něj trochu víc a během krátkých působení v Rockfordu nebo na juniorském šampionátu před dvěma lety v podstatě pohořel. Ve své nováčkovské sezoně u IceHogs McNeill naznačil, že budoucnost v NHL má, byť to nejspíš nebude v 1. nebo 2. útoku. Poslední sezona byla lepší a v přípravném kempu tak nebude na podzim do počtu.

Garret Ross
Garret Ross

Garreta Rosse si Blackhawks vybrali v 5. kole v roce 2012, tehdy už jako dvacetiletého. Rodák z Michiganu se pak ještě vrátil na poslední sezonu do Saginaw (OHL) a další dva roky už hraje v AHL v jednom útoku s McNeillem a Danaultem. Blackhawks si údajně takto sestavenou formaci v Rockfordu vyžádali a trojice mladých útočníků tak hraje pohromadě už dlouho dobu. Ross v minulé sezoně nasbíral 43 bodů (21+22) a rovných 100 trestných minut v 69 zápasech, v playoff pak přidal 3 body (2+1). Podobně jako Hartman nebo Shaw je to hokejista, který se vyžívá ve střetech a umí se dostat soupeři pod kůži. Pokud by se propracoval do chicagské sestavy už letos na podzim, bylo by to překvapení, na farmě ale hrál dobře a Blackhawks by v budoucnu mohli jeho schopnosti využít.

Před rokem se spekulovalo, že by se do kádru mohl prosadit Brandon Mashinter, 26leté ostré křídlo v minulé sezoně ale střídalo lepší zápasy se slabšími a jeho role je tak asi i nadále na farmě. Dennis Rasmussen podepsal s Chicagem smlouvu před rokem jako volný hráč, poté co na sebe upoutal pozornost dobrými výkony ve Växjö a na mistrovství světa v Minsku, jenže v Rockfordu nikterak nezářil. Blackhawks jej na přelomu ledna a února povolali do hlavního týmu, do utkání se však vůbec nezapojil a tak je trochu překvapením, že mu klub nabídl novou smlouvu. Ve švédském tisku se na jaře psalo o jeho možném návratu do Evropy, Rasmussen údajně odmítl nabídky z KHL a Švýcarska a chce dál bojovat o šanci v NHL. Stejně jako třeba brankář Nilsson toho ale docílí spíš někde jinde. Svůj debut naopak už loni zažil Matt Carey a dokonce vstřelil i svou první branku v NHL, v Rockfordu však v minulé sezoně putoval sestavou a průměrné výsledky mu novou smlouvu nezaručily. Drew LeBlanc, kterého Chicago podepsalo také z universitní soutěže ještě o rok dříve (tehdy jako vítěze prestižní Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče NCAA) a dalo mu na dva zápasy příležitost v NHL, loni u IceHogs propadl a nyní je také bez angažmá.

Z juniorských soutěží nebo Evropy letos Chicago žádné posily, kromě volných hráčů, se kterými podepsalo na jaře smlouvu, očekávat nemůže. Obránce Michael Paliotta na svůj slíbený debut čekal do poslední chvíle, a i když si hned připsal bod za asistenci, trenéry asi nezaujal a stal se před pár dny součástí trejdu Brandona Saad do Columbusu. Vincent Hinostroza už krátce okusil AHL a v Rockfordu určitě tento šikovný forvard menší postavy zůstane i nadále. Trojice mladých švédských obránců Robin Norell, Robin Press a Carl Dahlström naopak po několika zápasech za IceHogs míří zpátky na sever Evropy. Press má platnou dvouletou smlouvu v Djurgårdenu a Norell podepsal se stejným celkem před několika týdny nový roční kontrakt. Dahlström, jmenovec útočníka, kterého si Chicago vybralo v posledním kole letošního draftu, prý v Rockfordu vůbec nezaujal a je otázkou, jestli ho klub úplně neodepsal. Příští ročník stráví v Linköpingu.

Trojice útočníků, která podepsala v Chicagu smlouvy jako volní hráči, má před sebou světlejší vyhlídky. Dvaadvacetiletý Tanner Kero loni uzavřel svou kariéru na technické universitě doma v Michiganu a s 46 body (20+26) v 41 zápasech byl nejlepším hráčem WCHA. V Rockfordu měl snový začátek, když se trefil pětkrát v šesti zápasech. Na farmě by měl pokračovat i v příští sezoně a snad bude mít lepší výsledky než před ním LeBlanc nebo Carey. O rok starší Kyle Baun přišel k Blackhawks z Colgate University, kde ve své třetí sezoně nasbíral 29 bodů (14+15) a 68 trestných minut ve 38 utkáních. Důrazné pravé křídlo z hokejové rodiny už dostalo šanci ve třech zápasech v NHL a nevedlo si vůbec zle. Větší prostor na farmě by Baunovi asi neuškodil, určitě se ale nyní řadí mezi skupinu hráčů, kteří budou bojovat o místo ve čtvrté pětce.

Artemi Panarin na MS
Artemi Panarin na MS

Také 23letý Artemi Panarin si vybral Chicago už jako hvězda KHL a i když podle svého vyjádření farmou nepohrdne, Blackhawks jej přivedli, aby hrál v hlavním týmu. Petrohradu přispěl loni k zisku mistrovského titulu 20 body (5+15) ve 20 utkáních playoff, v základní části předtím zaznamenal 62 bodů (26+36) v 54 střetnutích. Skvěle mu zafungovala spolupráce se Shipachyovem a Dadonovem a povedl se mu pak šampionát v Praze a Ostravě, na kterém nasbíral 10 bodů (5+5) v 10 zápasech a odvezl si stříbrnou medaili. Panarin je šikovný útočník s tahem na branku a výtečným citem pro kombinaci. Těžko soudit, jak dlouho mu bude trvat než se přizpůsobí odlišnému způsobu hry v zámoří a menšímu kluzišti, na levém křídle ale Chicago po předpokládaných odchodech Sharpa a Bickella nemá velkou konkurenci a jen obtížně si lze představit situaci, kdy by měl Panarin putoval na delší dobu na farmu. Rodák z Korkina nedaleko hranic s Kazachstánem má před přípravným kempem ze všech hráčů z Rockfordu, juniorských soutěží a Evropy do kádru Blackhawks nejblíže.

  • Brandon Mashinter

    Mashinter CAN

    35 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Dennis Rasmussen

    Rasmussen SWE

    33 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Kyle Baun

    Baun CAN

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Matt Carey

    Carey CAN

    32 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Phillip Danault

    Danault CAN

    31 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Erik Gustafsson

    Gustafsson SWE

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Ryan Hartman

    Hartman USA

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Stephen Johns

    Johns USA

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Tanner Kero

    Kero USA

    31 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Drew LeBlanc

    LeBlanc USA

    34 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Mark McNeill

    McNeill CAN

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Anders Nilsson

    Nilsson SWE

    34 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Artemi Panarin

    Panarin RUS

    32 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Ville Pokka

    Pokka FIN

    29 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Garret Ross

    Ross USA

    31 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Viktor Svedberg

    Svedberg SWE

    32 let, Obránce
    Členem klubu: