Do útoku přichází Rem Pitlick a Zach Sanford

Connor Bedard má zlomenou čelist a bude 4–6 týdnů mimo hru, Nick Foligno si zlomil prst a na tyto dvě nejnovější absence zareagoval GM Kyle Davidson okamžitě. Nedávno získal výměnou z Vancouveru Anthonyho Beauvilliera, který je nyní také na dlouhém seznamu zraněných, před pár dny pak přivedl obránce Jaycoba Megnu a tentokrát zalepil díry v útoku dvěma hokejisty, kteří se mohou těšit na další z řady šancí konečně naplno prorazit v NHL. Z Pittsburghu přichází výměnou za podmíněnou volbu v 7. kole centr Rem Pitlick a z listiny volných hráčů Arizony dorazí křídelník Zach Sanford. Pitlick (26), bratranec o něco úspěšnějšího Tylera Pitlicka (aktuálně hráče New Yorku Rangers), byl draftován Nashvillem ve 3. kole před sedmi lety, u Predators se ale příliš neprosadil. Lépe se mu vedlo během krátkého působení v Minnesotě a především potom v Montréalu, kde ve druhé polovině sezony 2021–22 nasbíral 26 bodů (9+17) ve 46 zápasech. Loni už byla jeho produktivita opět slabší a letos zatím působil pouze na farmě Pittsburghu ve Wilkes-Barre, kde byl s 24 body (8+16) ve 32 utkáních nejproduktivnějším hráčem. U Penguins však neměl budoucnost a tak dal Pittsburgh Pitlickovi příležitost zkusit to v Chicagu, kde by měl mít díky mnoha chybějícím článkům sestavy dostatek prostoru. V NHL dosud odehrál celkem 123 zápasů s bilancí 21+33. Sanforda (29) si mohou fanoušci pamatovat z jeho působení v St. Louis, kde prožil své nejlepší roky v NHL. Kariéru však začal ve Washingtonu, který ho draftoval na konci 2. kola před 10 lety. V Arizoně letos Sanford zasáhl do 11 zápasů, v nichž si připsal dvě asistence, a v 16 utkáních nastoupil na farmě Coyotes v Tucsonu (1+3). V NHL má odehráno přes tři stovky zápasů a nasbíral rovných 100 bodů (49+51). Chicago bude jeho sedmou zastávkou v nejslavnější hokejové soutěži světa, když kromě zmíněných týmů oblékl také dres Ottawy, Winnipegu a Nashvillu.

Blackhawks prohráli i v New Jersey, Bedard se zranil

Z pětizápasového výjezdu si Blackhawks přivezli jediný bod a v New Jersey prohráli už 14. venkovní zápas v řadě (dohromady v nich nastříleli pouze 26 branek). Proti Devils Chicago dvakrát vedlo, když se nejprve trefil povedenou ranou v přesilovce Dickinson a na konci druhé třetiny vrátil Hawks vedení v oslabení Katchouk, jenže ve třetí části nejprve prostřelil Söderbloma mladý slovenský obránce Nemec a vítěznou branku pak zařídil důrazem na brankovišti McLeod. Porážka, i když už je kolikátá v řadě, ale nebyla v pátek v New Jersey tím hlavním problémem. Co zápas, to další zranění – a tentokrát přišli Blackhawks o Connora Bedarda. Ten při snaze proniknout do útočného pásma narazil hlavou do obránce Smitha, ze hry ihned odstoupil a přestože trenér Richardson neměl brzy po utkání podrobnější informace, bude se Chicago zřejmě bez svého nejproduktivnějšího hráče muset nějakou dobu obejít. Později vyzval Smitha k bitce Foligno a přivodil si také blíže nespecifikované zranění. Z bojovného utkání, kdy nebyla nouze o další šarvátky a ostřejší zákroky, si zranění odnesl i domácí lídr Jack Hughes, který byl stejně jako Bedard čerstvě nominovaný na únorové Utkání hvězd. „Všichni viděli, že to byl faul, taky si to myslím,“ soudil o Bedardově střetu se Smithem Boris Katchouk. Oba trenéři ale byli ve svém hodnocení smířlivější: „Ještě jsem to mnohokrát neviděl, jen v rychlosti na střídačce. Neřekl bych, že to byl faul. Connor se natahoval po puku a obránce neviděl přes jiného jejich hráče. Nemyslím, že by proti němu (Smith) vystoupil, spíš se jen zastavil a Connor do něj narazil. Úmysl bych v tom nehledal,“ uvedl trenér Luke Richardson, sám bývalý důrazný obránce. „Podle mě to byl dobrý hit, jen smůla, že do něj narazil právě takhle, to nikdy vidět nechcete. Asi každý mladý hráč se musí jednou naučit, že na ledě jsou určitá místa, kde… taky jsem dostal tvrdou lekci a po jedné takové ráně jsem byl vypnutý. Musíte si dávat bacha,“ pověděl domácí trenér Lindy Ruff. „Každý tým má starosti se zraněními, taková je NHL. My teď asi trochu víc než ostatní, když se podíváte na naši soupisku, ale právě proto musíme všichni zabrat, včetně mě. A šanci dostane zase někdo další. Jedeme dál, bojujeme a dneska to bylo lepší, po všech směrech,“ řekl Jarred Tinordi.

Hawks nedali v Nashvillu ani gól a prohráli potřetí v řadě

Výborný výkon brankáře Soderblöma, který pochytal celkem 33 střel, Chicago zahodilo, v Nashvillu nedokázalo vstřelit ani jeden gól a prohrálo potřetí v řadě. Z posledních 11 zápasů mají Blackhawks pouze pět bodů za dvě těsné výhry a porážku v Dallasu po prodloužení. Znovu se ukázalo, že záměrně slabší sestava, které navíc schází celá řada zraněných hráčů, má šanci na dobrý výsledek jen v případě, kdy Chicago podrží skvělým výkonem brankáři – obvykle Petr Mrázek, ale tentokrát i Arvid Soderblöm. Přesto to v úterý nestačilo. Predators měli od počátku zápas pod kontrolou, ujali se vedení po rychlé trefě a svého soupeře nadále tlačili. Díky švédskému gólmanovi měli Hawks dlouhou dobu naději, jenže vyrovnávací branku se jim nepodařilo vstřelit ani v několika přesilovkách. Když už se zdálo, že v posledních minutách přesto vrhne Chicago všechny zbývající síly do útoku, dvě rychlá vyloučení a snadný gól O’Reillyho v následné dvojnásobné přesilovce znamenaly, že o výhru se Nashville už nebude muset strachovat. Konečné skóre stanovil do prázdné Evangelista a domácí brankář Juuse Saros se po 21 zákrocích mohl těšit z čistého konta. „Bylo to ok. Docela těžký zápas a hodně tvrdých soubojů. Možná jsme se někdy trochu báli hrát a nechtěli jsme udělat chybu, když to bylo pořád jen 1:0. Druhá třetina nebyla úplně super, ale zvládli jsme to,“ řekl útočník Predators Gustav Nyquist, jehož branka z 6. minuty byla nakonec vítězná. „Kluci bojovali a to je první krok k tomu, jak bychom chtěli hrát. S výsledky nejsme spokojení, v téhle lize je to nepřijatelné. Ale nás trenéry těší, že jsme hráče na tréninku nabádali k tomu, aby zabojovali a přenesli to pak do zápasu. Bohužel jsme kolem branky dneska neměli štěstí, ale hra byla dobrá,“ hodnotil střízlivě kouč Richardson. Doplněno: Poprvé v letošní sezoně nastoupil útočník Brett Seney, kterého Chicago povolalo z Rockfordu. Během 11:27 zaznamenal dva hity, jednu střelu a menší trest. Utkání kvůli zranění ruky nedohrál Anthony Beauvillier a Blackhawks bude patrně nějakou dobu scházet. V minulých dnech vyřadilo zranění ze hry také Raddyshe s Tylerem Johnsonem a chicagská marodka se tak stále rozrůstá…