Generální manažer Stan Bowman
Generální manažer Stan Bowman

Výhled na uzávěrku přestupů 2017

Přestože mají Blackhawks v sestavě řadu nezkušených hráčů, na posledním šestizápasovém výjezdu našli ideální složení útoků a mohou se radovat ze série dobrých výsledků. Druhý nejúspěšnější tým Západní konference má od Nového roku kladnou bilanci výher 15:7 a zdálo by se, že jakýkoli zásah do sestavy může nadělat jen škodu. GM Stan Bowman sice prohlásil do médií, že žádné velké přestupy před středeční uzávěrkou neočekává, těžko však můžeme počítat s tím, že jej poslední dny přestupového okna zastihnou v klidu a bez práce. Doba, kdy Chicago nebude patřit mezi největší adepty na titul, se rychle blíží. Která z myšlenek tedy v příštích dnech převáží? Budou Hawks riskovat budoucnost a/nebo poklidnou současnost s vidinou Stanley Cupu nebo vsadí na trpělivost a dlouhodobou práci? Doplněno: Blackhaws se do přestupového kolotoče zapojili už v pátek, z Detroitu si výměnou za volbu ve 3. kole vytáhli slovenského útočníka Tomáše Jurča.

Tomáš Jurčo
Tomáš Jurčo

Pokud se sestava ustálila ve vhodném složení, kde tedy Hawks tlačí bota? Oproti minulým sezonám navíc Bowmana nelimituje jen slabší rozsah možností, co může svým konkurentům nabídnout, letos se navíc musí ohlížet na chystaný rozšiřovací draft. S ohledem na vstupní draft, který se za pár měsíců uskuteční doma v United Center, dále těžko předpokládat, že by Blackhawks tentokrát obětovali svou volbu v 1. kole.

Brian Campbell a Richard Pánik
Brian Campbell a Richard Pánik

K Patricku Kaneovi našli Hawks ideální spoluhráče v Panarinovi s Anisimovem, složitější je to naopak na křídlech pro Jonathana Toewse. Ten se sice v posledních dnech rozehrál do výtečné formy a vedle něj vyrostli Nick Schmaltz s Richardem Pánikem, udrží si ale tato trojka svou výkonnost i v playoff? Pánik začal sezonu výborně a přestože později přišel útlum, v poslední době opět pravidelně boduje. Na pravém křídle jej navíc může nahradit Marián Hossa, který nyní figuruje v obranářské formaci s Rasmussenem a Krügerem. Větší nejistota panuje u Schmaltze, 21letého hokejisty, kterého si Chicago vybralo v 1. kole draftu 2014. Na začátku sezony se sice v NHL trochu hledal, po návratu z farmy je ale silnější na kotouči a hraje s větším sebevědomím. Sázkou na jistotu, alespoň na papíře, však je příchod nějakého zkušenějšího levého křídla. Spoléhat na to, že Schmaltz bude pokračovat v kvalitních výkonech i ve vyřazovacích bojích, je ošidné.

Chicago má před uzávěrkou přestupů trochu místa pod stropem, jenže při nějakém větším trejdu by téměř jistě muselo poslat pryč útočníka Marcuse Krügera. Špičkový defenzivní centr je s platem lehce přes 3 miliony dolarů pro Hawks příliš drahý, jeho odchodem by ale mohla vzniknout díra, kterou přesun Dennise Rasmussena z levého křídla nezacelí. Lehko by se mohlo stát, že příchod jednoho nového útočníka nastartuje sérii změn v sestavě, která si nyní tak krásně sedla…

Trevor Van Riemsdyk
Trevor Van Riemsdyk

V obraně je situace vcelku jasná, Trevor Van Riemsdyk by se mohl stát součástí nějaké výměny asi jen s ohledem na blížící se rozšiřovací draft, jinak si s Brianem Campbellem docela ve třetí dvojici vyhovuje. Vedle Seabrooka si získal místo český zadák Michal Kempný, kterého Chicago přivedlo před rokem z Omsku. Na zámořský hokej si bývalý hráč Komety delší dobu zvykal a nyní se zdá, že je s ním Chicago spokojeno. Přesto si musíme klást otázku, jak se Kempný vyrovná se změnou tempa v playoff a zda-li má Chicago dostatečnou rezervu, pokud jej bude třeba nahradit. Nováček Gustav Forsling ukázal svůj ofenzivní potenciál, při bránění má však rezervy. Michal Rozsíval už asi není v pozici, kdy by mohl na ledě týmu pomoci. A na farmě mají Hawks Gustafssona se Svedbergem, kteří loni příliš nezaujali, nebo Pokku, který na svůj debut v soutěži teprve čeká. Přesto není v tomto ohledu situace akutní, Van Riemsdyk nebo Campbell by si v případě potřeby měli poradit s výraznější úlohou a Blackhawks se mohou o třetí obrannou dvojici určitě opřít víc než v minulých letech.

Thomas Vanek
Thomas Vanek

Jaké jsou tedy ty více či méně reálné příchody, o kterých se v zámoří hovoří? Situaci na přestupovém trhu komplikuje nejen nástup nového klubu z Las Vegas, ale také vyrovnaná situace v tabulce. Jen pár dní před uzávěrkou výměn je stále pouze několik klubů připraveno svou sezonu odepsat a chystat se na další roky. Jedním z takových je Detroit, dávný rival Blackhawks, který by mohli opustit útočníci Thomas Vanek, Gustav Nyquist a Tomáš Tatar nebo obránce Brendan Smith. Vanek (33), rakouský hokejista, který si udělal jméno v Buffalu, letos prožívá povedenou sezonu. Ve 47 zápasech nasbíral 38 bodů (15+23), má však pověst hráče, kterému se v playoff moc nedaří. Navíc nemá úplně rychlostní předpoklady, byť tyto nedostatky dokáže nahradit šikovností a vedle Toewse nebo Hossy by mohl být užitečným.

Tomáš Tatar
Tomáš Tatar

Tatar (26) v této sezoně odehrál 60 zápasů, ve kterých si připsal 14 branek a 14 asistencí. Slovenský útočník je pohyblivý, má velmi šikovné ruce a dobrou střelu. Také on by jistě zvýšil údernou sílu útoku s Toewsem a/nebo Hossou na druhém křídle. Nyquist (27) na sebe v posledních dnech upozornil nešetrným zákrokem holí do obličeje obránce Minnesoty Jareda Spurgeona, jinak se ale nejedná o hráče, jehož hlavní zbraní je důraz nebo agresivita. Letos nemá na své očekávání úplně produktivní ročník, když v 56 utkáních zaznamenal 29 bodů (7+22), jinak se ale jedná o nesmírně rychlého hokejistu s tahem na branku. Narozdíl od Vanka s Tatarem má Nyquist platnou smlouvu až do roku 2019 a pro Chicago je zřejmě nejméně vhodnou variantou ze jmenované trojice.

Po příchodu Tomáše Jurča se spekuluje o tom, že pro Blackhawks byl náhradní variantou za Tatara nebo Patricka Eavese. Dallasu údajně Hawks nabízeli za zkušeného forvarda, který se těší ze své životní sezony, také volbu ve 3. kole, Anaheim je ale přeplatil. Tatara by Chicago raději než Jurča, druhý jmenovaný však v Detroitu neměl dobrou pozici a bylo možné jej získat znatelně levněji…

Matt Duchene
Matt Duchene

Tak jako Nyquist, ještě dva roky platnou smlouvu má i Matt Duchene (26), útočník jednoho z nejslabších celků soutěže z Colorada. Avalanche zřejmě čeká série výměn a sám Duchene se nechal slyšet, že by o změnu prostředí stál. Kanadský reprezentant je v ofenzívě všestranným hokejistou, dokáže hrát na všech postech a pro Chicago by byl vítanou posilou. Jenže nároky vedení Colorada jsou obrovské a jeho plat 6 milionů dolarů se do rozpočtu Hawks dlouhodobě nevejde. Duchene, aktuálně s bilancí 16+20 v 53 střetnutích, by se hodil každému týmu NHL, většina si jej však stejně jako Chicago z různých důvodů nemůže dovolit. Do podobné škatulky lze zařadit také kapitána Avs Gabriela Landeskoga nebo českého útočníka Tampy Bay Ondřeje Paláta. Ve všech případech si jen těžko lze představit, že by Blackhawks měli pro takové posily prostředky a prostor. Tampa Bay navíc stále živí naději na playoff a Palát se tak stěhování asi realně bát nemusí.

Martin Hanzal
Martin Hanzal

Poněkud jiná situace je u hráčů druhého sledu, takových kteří zvýší konkurenci, ale nelze od nich očekávat, že budou v playoff rozhodovat zápasy jako na běžícím pásu. Lightning možná nabídnou urostlého centra s kupou zkušeností z vyřazovacích bojů Briana Boyla (32, 13+7 z 51 zápasů) a změny v Arizoně by mohly potkat české duo Radim Vrbata (35, 12+27 v 58 utkáních), který už v Chicagu jednou působil, a Martin Hanzal (29, 15+9 ve 49 zápasech). Coyotes snad umožní poslední šanci na zisk Stanley Cupu klubové legendě Shanu Doanovi, stejně jako Avalanche Jaromu Iginlovi. Přestože Hawks v minulosti šli touto cestou a o Doana s Iginlou se v předchozích letech zajímali, jejich příchod v aktuální situaci nedává příliš smysl.

Luke Schenn
Luke Schenn

V obraně se v souvislosti s Chicagem spekuluje o dvojici Kevin Connauton a Luke Schenn z Arizony, dříve se mluvilo také o Gregu Paterynovi, který je nyní v dispozici v Montréalu. New Jersey by pak mohl opustit Kyle Quincey. Ve všech případech se nicméně jedná o ve vší úctě jen kosmetickou úpravu, pojistku pro všechny případy. Silnějším zásahem do sestavy by mohl být jen návrat Johnnyho Oduyi z Dallasu, záleží ale na tom, v jaké je formě po zranění.

Na přestupovém trhu je v letošní sezoně několik velmi kvalitních hráčů, požadavky jejich současných klubů ale nejsou podle očekávání vůbec malé. Mužstev, která cítí svou šanci na úspěch v playoff, je i v této pokročilejší fázi hodně, navíc je zde nejistota ve výše zmíněném rozšiřovacím draftu. Blackhawks sice hrají ve výborné formě, složení útoků (ze kterých vypadli Tootoo s Desjardinsem) si perfektně sedlo, ačkoliv produktivita Mariána Hossy vedle dvojice švédských obranářů strádá. Tak jako tak je téměř jisté, že GM Bowman nenechá uzávěrku proběhnout jen tak, beze snahy o vylepšení kádru.

Gustav Forsling
Gustav Forsling

A co může svým soupeřům nabídnout? Je toho ještě méně než dříve. Volby v draftu 2017 (zejména v 1. kole) by si chtělo Chicago pro slavnostní událost v domácím prostředí ponechat, k dispozici jsou tak až výběry pro příští rok. Ryan Hartman, Nick Schmaltz i Vince Hinostroza předvádějí velmi slibné výkony, jsou produktivní a jejich výměna tak nedává příliš ekonomický smysl (ať už za dosluhující veterány nebo kvalitní hráče v nejlepším hokejovém věku). Na farmě je momentálně asi jen jediný zajímavý hráč: šikovný obránce Gustav Forsling. Toho by si jistě Hawks rádi ponechali, pokud ale mohou výměnou nabídnout nějakého dobrého mladíka, právě jeho jméno se nabízí v první řadě. Tyler Motte se v Rockfordu příliš bodově neprosazuje, celá skupina ostatních švédských beků zřejmě nemá pro soupeře vysokou hodnotu a to samé platí o Pokkovi s McNeillem, dříve ceněných hokejistů s příslibem, kteří se ani po několika sezonách nedokázali prosadit do NHL a to jejich cenu sráží.

Dylan Sikura
Dylan Sikura

V juniorských soutěžích mají Hawks ultraprodutkivního Alexe DeBrincata a dále je to opět sbírka hráčů, kteří sice mají určitý potenciál, v porovnání s výběrem řady ostatních klubů NHL se ale určitě nejedná o to nejlepší na trhu. Urostlý Radovan Bondra prožívá střelecky plodnou sezonu, v NCAA se skvěle daří Dylanu Sikurovi, Alexandre Fortin zaujal v letních kempech a Lucas Carlsson patřil mezi důležité hráče švédské reprezentace na posledním juniorském šampionátu. Nakolik jsou tito hokejisté s příslibem do budoucna zajímaví pro ostatní celky NHL, to je samozřejmě s velkým otazníkem.

Loni Chicago přivedlo z Winnipegu zpět Andrewa Ladda a také letos by se na levé křídlo posila podobného střihu hodila. Ladd se sice chvíli hledal, nakonec byl ale platným hráčem, zatímco Dale Weise s Tomášem Fleischmannem, které Hawks získali z Montréalu, si v Chicagu svou roli vlastně nenašli vůbec. Půjde GM Bowman letos stejný směrem? Zmíněné obchody Blackhawks připravily o Marka Daňa, Phillipa Danaulta a volbu v 1. kole. Letos jsou ceny podobně vystupňované a týmu se v současném složení daří, o to větší riziko další velký nákup skýtá. Přesto, Chicago má za sebou minulost klubu, který se na poslední chvíli snaží získat to nejlepší, co je k dispozici, a svou příležitost k zisku Stanley Cupu posílit na maximum. Možná z toho tentokrát nebude žádné velké jméno, jen u příchodu Jurča ale nejspíš nezůstane.

  • Jonathan Toews

    Toews CAN

    35 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Artem Anisimov

    Anisimov RUS

    35 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Brian Campbell

    Campbell CAN

    44 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Tomáš Fleischmann

    Fleischmann CZE

    39 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Gustav Forsling

    Forsling SWE

    27 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Ryan Hartman

    Hartman USA

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Vincent Hinostroza

    Hinostroza USA

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Marián Hossa

    Hossa SVK

    45 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Tomáš Jurčo

    Jurčo SVK

    31 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Patrick Kane

    Kane USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Michal Kempný

    Kempný CZE

    33 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Tanner Kero

    Kero USA

    31 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Marcus Krüger

    Krüger SWE

    33 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Andrew Ladd

    Ladd CAN

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Mark McNeill

    McNeill CAN

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Tyler Motte

    Motte USA

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Artemi Panarin

    Panarin RUS

    32 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Richard Pánik

    Pánik SVK

    33 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Ville Pokka

    Pokka FIN

    29 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Michal Rozsíval

    Rozsíval CZE

    45 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Nick Schmaltz

    Schmaltz USA

    28 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Trevor Van Riemsdyk

    Van Riemsdyk USA

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Dale Weise

    Weise CAN

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: