Henri Jokiharju
Henri Jokiharju

Kdo a o jaká místa bojuje v přípravném kempu?

Přípravný kemp už je v plném proudu a Blackhawks se chystají na první utkání, ke kterému zajíždějí v úterý do Columbusu. Podívejme se tedy na to, kde jsou na soupisce volná místa a kteří hráči o ně v tuto chvíli reálně bojují. Situace je otevřená hlavně v obraně, kde se po zranění Murphyho otevřelo více prostoru, který by mohli zaplnit Dahlström, nováček Jokiharju nebo na zkoušku pozvaný Davidson. V útoku není adeptů na volná místa tolik, zajímavější tedy bude sledovat, v jakém složení se formace pro úvod sezony ustálí. S Toewsem a DeBrincatem nyní trénuje veterán Kunitz, zatímco třetí útok postavili kolem Anisimova nováčci Ejdsell se Sikurou.

Kouč Joel Quenneville, který o víkendu oslavil své 60. narozeniny, je notoricky známý tím, že složení formací často střídá, z jednotlivých útoků v průběhu přípravy si však lze udělat celkem jasný obrázek o tom, jaké má pro začátek sezony záměry. Situace se poněkud komplikuje v obraně, kde jsou na delší dobu mimo hru zranění Murphy s Forslingem. A přestože se od Chicaga nedá očekávat, že by se rychle vrátilo mezi elitní týmy NHL, v sestavě se může odrazit i to, že trenéři cítí jistý tlak na výsledky a upředností zkušenejší hráče.

V brance jsou karty rozdané přehledně: Corey Crawford, na kterého Blackhawks velmi spoléhají, se sice vrátil na led, ale trénuje sám a následky otřesu mozku jej ještě na neurčitou dobu do hry nepustí. Jedničkou je tak letní posila Cam Ward a dvojkou Anton Forsberg. V Rockfordu se o brankoviště rozdělí Collin Delia a Kevin Lankinen, kterého Chicago přivedlo z Finska. Teprve poté, kdy bude Crawford zdravý a připravený, vypadne někdo z kola ven.

V obraně bude asi 8 týdnů scházet zraněný Connor Murphy a o místo nezabojuje ani Gustav Forsling. Jistou pozici má pětice hokejistů: Duncan Keith, Brent Seabrook, Jan Rutta, Erik Gustafsson a posila z Philadelphie Brandon Manning. Seabrook sice vynechal úplný začátek kempu, brzy se ale uzdravil a pokud má Chicago doufat v lepší výsledky, potřebuje jej v lepší formě a kondici než jak bylo v poslední době pravidlem.

Blackhawks údajně nechtějí opakovat loňskou situaci s osmi obránci na soupisce, v kempu jsou tedy volné dvě pozice. Na ně si mohou reálně dělat ambice čtyři hráči: Henri Jokiharju, Brandon Davidson, Carl Dahlström a Blake Hillman. Jokiharju, draftovaný loni v 1. kole, má za sebou povedenou sezonu v Portlandu (WHL) a klub si od něj hodně slibuje. Pokud přesvědčí v přípravných zápasech, měl by získat místo vedle Keitha, zatímco Seabrook by se vrátil do dvojice s Gustafssonem.

Druhou možností je oprášení osvědčené kombinace Keith-Seabrook, což se zdá být s ohledem na loňskou sezonu rozumné. Výkony Duncana Keitha utrpěly tím, že vedle sebe měl Murphyho nebo Ruttu, kteří se nebojí podpořit a/nebo při defenzivní práci zariskovat. Spolupráce s Hjalmarssonem a Seabrookem, obránci, kteří sázejí víc na jistotu, přinášela větší ovoce.

Carl Dahlström
Carl Dahlström

V takovém případě by se uvolnilo místo vedle Gustafssona, který by mohl vytvořit dvojici s krajenem Dahlströmem. Ten zaujal zlepšující se formou na farmě v Rockfordu, zúčastnil se Utkání hvězd AHL a během krátkého působení v hlavním týmu se neztratil. V jeho prospěch navíc hovoří to, že umí zahrát jak na levé straně, tak přes ruku zprava.

V hlavním týmu se na konci sezony na několik zápasů představil také Blake Hillman, kterého si Chicago vybralo v 6. kole draftu 2016 a po třech letech na Universitě v Denveru s ním podpesalo smlouvu. Hillman se sice ukázal v příznivém světle, v přípravě by se ale muselo sejít několik různých okolností, aby se stěhování na farmu do Rockfordu vyhnul. Obrana IceHogs se vůbec před novou sezonou tvoří zajímavě: mimo Dahlströma s Hillmanem budou nově k dispozici Gilbert, Carlsson, Tuulola (ačkoliv ten již v AHL krátce debutoval) a zkušený Campbell. Po zranění se vrátí Forsling a stále není úplně vyloučen Jokiharju, i když se zdá, že pokud v Chicagu neuspěje, měl by pokračovat v juniorce v Portlandu.

Brandon Manning nepřišel z Philadelphie, aby seděl na tribuně, poctivý obránce jeho typu se bude trenérům hodit. Podle prvních náznaků můžeme usuzovat, že vytvoří dvojici s Janem Ruttou, který má za sebou solidní nováčkovskou sezonu a vcelku štědrou novou roční smlouvu. Přestože tuto dvojici čekají spíše defenzivní úkoly, podpora útoku bude i tak hlavně na českém obránci, kterého si Chicago vyhlédlo před rokem v Chomutově.

Pozice sedmého obránce nyní připadá Brandonu Davidsonovi, pozvanému do kempu na zkoušku. V minulosti Hawks hráčům v této pozici smlouvy často nenabízeli, zranění Murphyho ale Davidsonovi trochu umetlo cestičku. Dá se očekávat, že jej trenéři vyzkouší místo Gustafssona a/nebo ve dvojici s ním a pokud urostlý Kanaďan vyloženě nezklame, měl by se zařadit mezi ostatní letošní posily i nastálo.

Chris Kunitz
Chris Kunitz

V útoku připravil kouč Quenneville na první tréninky jedno překvapení: letní posilu Chrise Kunitze zařadil na levé křídlo do prvního útoku s Toewsem a DeBrincatem. O tom, že Hawks plánují postavit ke Kanovi se Schmaltzem Saada a DeBrincata umístit napravo k Toewsovi, už jsme v průběhu léta slyšeli. Jisté místo v hlavním týmu mají kromě Kunitze dále Artem Anisimov, Marcus Krüger i nováček Dylan Sikura, na kterého klub hodně spoléhá. Dominik Kahun nemá pevně danou roli a s ohledem na jeho smlouvu, která mu umožňuje snadný návrat do Evropy, má také na soupisku blíž než někteří jeho konkurenti.

Pokud tyhle předpoklady vydrží, hraje se o čtyři místa v sestavě, přičemž adepti jsou… čtyři. Victor Ejdsell, John Hayden, David Kämpf a Andreas Martinsen. Zajímavější tak bude sledovat, kdo si pro začátek sezony vybojuje pozici v 1. útoku, kdo ve 3. formaci a kdo zůstane na tribuně. Tým, který v elitním útoku sází na veterána Kunitze, si může těžko dělat ambice na úspěch v playoff. Zdá se, že místo střídání levých křídel do té doby než se někdo chytí, volí letos Blackhawks opačnou strategii – Kunitze nahradí ten, kdo během několika úvodních týdnů nové sezony zaujme v nižších útocích nejvíce.

Ve třetím útoku s Anisimovem a Sikurou se nyní připravuje Victor Ejdsell, vysoký švédský hokejista, kterého Chicago získalo z Nashvillu při výměně Ryana Hartmana. O Ejdsella se zajímalo již dříve, ten ale původně upřednostnil Predators. Na konci sezony se sice už mihl v sestavě hlavního týmu, příliš ale nezářil. To se změnilo v playoff AHL, kdy se zařadil mezi lídry IceHogs, využil své přednosti při zakončení a řekl si o příležitost.

David Kämpf
David Kämpf

David Kämpf na farmě příliš často nebodoval, trenéři s ním ale byli spokojení a není mnoho důvodů přemýšlet o tom, že by se český útočník měl do Rockfordu vrátit. Tyler Sikura nebo Luke Johnson také na farmě předváděli kvalitní výkony, loňská zkušenost z NHL nicméně dává Kämpfovi výhodu. Silové pojetí, tedy herní styl, který jinak v sestavě Chicaga není mnoho zastoupen, dává zase přednost Andreasi Martinsenovi s Johnem Haydenem. Od Martinsena se neočekává nic jiného než že dá hře náboj a tým nakopne trochu jiným způsobem než obyčejnou rvačkou, a přestože projevil tendenci nechat se zbytečně vylučovat, mezi 14 útočníků by se měl norský hokejista vejít. Hayden je šikovnější a dostane šanci i vedle talentovanějších spoluhráčů, kterým by měl dělat místo a bojovat na brankovišti. Také pro něj se místo na soupisce najde, tedy v případě, že si od něho klub neslibuje větší bodový příspěvek – v takovém případě by bylo vhodnější, aby dostal větší roli a prostor na ledě v Rockfordu, kde může nabrat v takové úloze sebevědomí.

Mimo zmíněného Johnsona, který má za sebou dva roky v AHL a na svou chicagskou premiéru čeká, mohou do boje o sestavu promluvit Jordan Schroeder, drobný, ale nadaný hokejista se zkušenostmi z Vancouveru, Minnesoty a Columbusu, nebo rychlík Matthew Highmore. Ten se s Chicagem loni domluvil na smlouvě jako volný hráč, který neprošel draftem, v Rockfordu zaujal slibnými výkony a dobrou produktivitou a neztratil se ani během 13 zápasů, kterými v NHL debutoval. Pokud Highmore nezačne sezonu v hlavním týmu, je pravděpodobné, že bude prvním na řadě, kdo půjde nahoru v případě nějakého zranění.

Karty jsou sice rozdané přehledně a hráči by o svých výchozích pozicích měli mít jasno, jenže v tuto chvíli vypadá kádr Blackhawks tak, že klub spoléhá na příliš věcí, které musí dopadnout dobře. V sestavě bude hodně hráčů s málo zkušenostmi z NHL (Sikura, Ejdsell, Kahun, Hayden, potažmo Rutta, Gustafsson, DeBrincat), hodně hráčů za zenitem nebo hrajících loni pod své možnosti (Kunitz, Ward, Keith, Seabrook, Toews) anebo ve větší roli než měli dosud (Manning, potažmo opět Rutta). Teprve přípravné zápasy a několik prvních utkání nové sezony napoví, jak si Chicago v silné centrální divizi letos povede. Klíčem bude za všech okolností zdravotní stav Coreyho Crawforda…

  • Victor Ejdsell

    Ejdsell SWE

    28 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Connor Murphy

    Murphy USA

    30 let, Obránce
    Chicago v této sezoně:
    2 góly a 6 asistencí
  • Carl Dahlström

    Dahlström SWE

    29 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Erik Gustafsson

    Gustafsson SWE

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • John Hayden

    Hayden USA

    29 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Matthew Highmore

    Highmore CAN

    28 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Blake Hillman

    Hillman USA

    28 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Luke Johnson

    Johnson USA

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Henri Jokiharju

    Jokiharju FIN

    24 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Dominik Kahun

    Kahun GER

    28 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • David Kämpf

    Kämpf CZE

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Chris Kunitz

    Kunitz CAN

    44 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Brandon Manning

    Manning CAN

    33 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Andreas Martinsen

    Martinsen NOR

    33 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Jan Rutta

    Rutta CZE

    33 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Jordan Schroeder

    Schroeder USA

    33 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Dylan Sikura

    Sikura CAN

    28 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Cam Ward

    Ward CAN

    40 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Brandon Davidson

    Davidson CAN

    32 let, Obránce
    Členem klubu: