Výhled na Draft 2021

První kolo draftu 2021 je na programu v noci na sobotu 24. července středoevrovského času, pokračování pak později odpoledne tentýž den. Letošní ročník slibuje ještě větší počet překvapení a silnější vliv náhody než je u draftu obvyklé, kvůli pandemii covidu se totiž některé soutěže nerozeběhly vůbec a jiné byly různě zkrácené. I tak je draft 2021 považován za slabší, když nenabízí mnoho hráčů, kteří by v budoucnu měli mít rozdílovou a přední roli. Jedničkou by se měl stát obránce Owen Power, ze druhé pozice bude vybírat nováček ze Seattlu a vysoko by mohla přijít na řadu i dvojice brankářů Wallstedt s Cossou. Českou jedničkou by měl být někdy ve 2. kole obránce brněnské Komety Stanislav Svozil, dvojkou pak jeho spoluhráč z útoku Jakub Brabenec. Slovensko se může těšit na příští ročník, kde má hned několik nadějných mladíků. Chicago letos vybírá z 12. místa a kromě dvojice jmenovaných gólmanů připadají do úvahy třeba útočníci Sillinger, Coronato nebo Lucius. Ve 2. kole Blackhawks v tuto chvíli přicházejí na řadu na 44. a 62. místě (od Vegas výměnou Janmarka) a celkem nyní disponují osmi výběry.

Shrnutí článku

  • Chicago v 1. kole vybírá z 12. místa, Arizona ale kvůli trestu o příčku dříve vybírat nebude
  • Kromě vysoko hodnocených brankářů Wallstedta s Cossou přicházejí do úvahy třeba kanonýři Lucius a Sillinger nebo produktivní křídelník Coronato
  • Ve 2. kole Hawks volí dvakrát, kromě vlastní 44. pozice také místo Vegas z 62. místa
  • Ve 3. a 5. kole Hawks volbu nemají, ve 4. a 7. kole vybírají dvakrát
  • Na draftu jsou mj. Colton Dach nebo Chase Stillman
  • Z českých hráčů by měli ve 2. kole přijít na řadu Svozil s Brabencem a Slováci se mohou těšit na silný příští ročník

Až na pár výjimek se zdá, že odborná veřejnost vidí jako jednoznačnou jedničku nadcházejícího draftu obránce Owena Powera z University of Michigan. Ten sice nezáří tak jasně jako jiní hráči, kteří šli na draftu z prvního místa dříve, přesto se jedná o hokejistu, jakých mnoho není. Power je bezmála dvoumetrový obránce s velmi dobrým pohybem, výborně čte hru a umí se zapojit i do ofenzívy. Kanadu reprezentoval na MS v Lotyšsku a při cestě za zlatou medailí si v solidní konkurenci nevedl vůbec špatně.

Očekává se, že ze druhého místa si nový tým ze Seattlu vybere středního útočníka Matta Benierse, který stejně jako Power (a Kent Johnson či od podzimu i Luke Hughes a Mackie Samoskevitch, viz dále) působí na známé universitě v Michiganu. Na tom, jestli je Beniers druhým nejlepším hráčem na draftu, však shoda nepanuje, alternativ se objevuje více. Zdá se, že za Powerem vykrystalizovala desítka dalších hokejistů, přičemž do této jedenáctky mohou promluvit dva vysoko oceňovaní brankáři. Pro Chicago je to poměrně slibná situace, Arizona na 11. místě totiž kvůli trestu v 1. kole vybírat nebude a tím mají Blackhawks jistotu, že alespoň jeden z avizované jedenáctky nejlepších jim bude k dispozici.

Letošní ročník je ve zjednodušeném pohledu označován za draft čtveřice obránců, když brzy po Powerovi přijdou na řadu kreativní Brandt Clarke (sezonu strávil na Slovensku v Nových Zámcích, 5+10 a 41 trestných minut v 26 zápasech), parádní bruslař Luke Hughes (mladší bratr Jacka a Quinna Hughese) a Simon Edvinsson, šikovný a urostlý zadák Frölundy. Než budou Hawks volit na 11. příčce, jistě ze hry vypadnou také křídla Dylan Guenther (střelec Edmontonu/WHL, 12+12 ve 12 zápasech) s Williamem Eklundem (výborný bruslař s přehledem o hře, 11+12 ve 40 zápasech za Djurdgården) a centři Beniers (komplexní, pracovitý hráč, který se v dresu USA představil i na MS v Lotyšsku) s Kentem Johnsonem (zřejmě nejšikovnější hokejista na draftu). Pravděpodobně bude mimo i útočník Mason McTavish (kanadský kapitán na MS18 hrál letos ve Švýcarsku, výborný kanonýr s tahem na branku), zatímco volba jednoho z brankářů (třeba Detroitem nebo Ottawou) by mohla Chicagu nabídnout forvarda Chaze Luciuse. Nejlepší jedenáctku zpravidla uzavírá střední útočník Cole Sillinger – pro Blackhawks je proto jednou z reálných alternativ.

Pokud vše dopadne podle očekávání, budou si Blackhawks vybírat z těchto možností: alespoň jeden z dvojice Lucius-Sillinger, alespoň jeden z brankářské dvojice Wallstedt-Cossa a kdokoliv z hráčů druhého sledu. V tomto kontextu by mohl Chicago zajímat především útočník Coronato, další hokejisté se očekávají níže a/nebo je jejich potenciál vyvážen většími riziky (např. útočníci Lysell, Räty, Svechkov, Chibrikov, obránce Lambos).

Chaz Lucius je jeden z mladších hráčů na draftu, kterého letos limitovaly zdravotní potíže. Na podzim nastupuje na University of Minnesota a jedná se o velmi šikovného útočníka, který umí střílet branky a stejně tak je připravovat spoluhráčům. Za reprezentaci USA letos nasbíral 38 bodů (26+12) v 25 zápasech, kvůli nemoci ale vynechal šampionát hráčů do 18 let. Slabší bruslení a práce v obraně naznačují, že si výtečná čísla do NHL nepřenese, přesto by měl být produktivním útočníkem i na této úrovni.

Cole Sillinger je nejmladším z trojice synů bývalého útočníka Mikea Sillingera. Podobně jako o dva týdny starší Lucius jde o velmi nadaného střelce, který by měl v NHL hrát spíš na křídle. Slabší bruslení nahrazuje chytrostí a hlavně bojovností, nezdráhá se tlačit do branky a chodit do soubojů. V Sioux Falls (USHL) zaznamenal 24+22 v 31 zápasech, pro nadcházející sezony by se však měl vrátit zpátky do Medicine Hat ve WHL.

Jesper Wallstedt je urostlý brankář, který fantasticky čte hru, proto jeho styl působí poněkud úsporněji. V Luleå měl ve švédské nejvyšší soutěži i přes svůj nízký věk výborná čísla (průměr 2,23 a úspěšnost zákroků 90,8 % ve 22 zápasech). Sebastian Cossa je dvoumetrový gólman z Edmontonu (WHL) s výtečným pohybem a reflexy, agresivní v brankovišti. Oproti Wallstedtovi má možná o něco větší prostor k dalšímu rozvoji, zatímco švédský brankář je již technicky vyzrálý.

Matthew Coronato prožil parádní sezonu v Chicago Steel (USHL), když v 51 zápasech nasbíral 85 bodů za 48 branek a 37 asistencí a podobně produktivní byl i v playoff. Je sice menší postavy, ale kromě skvělé produktivity nabízí i další atributy: může hrát na obou křídlech, je pracovitý, výborně napadá a skvěle bruslí. Na podzim nastupuje na Harvard.

Fedor SvechkovNikitou Chibrikovem (oba SKA, Svechkov jde do Petrohradu z Togliatti) zazářili na MS18, jenže první jmenovaný je především zodpovědným a spolehlivým typem centra, který by měl přijít na řadu později a u Chibrikova by skauti rádi viděli pro hráče menší postavy lepší bruslení. Křídelník Fabian Lysell (Frölunda/Luleå) má naopak skvělý pohyb a navíc šikovné ruce. Také jemu se povedlo MS18, ale je otázkou, zdali dokáže svou rychlost efektivně využít i na vyšší úrovni. Centr Aatu Räty má za sebou nepříliš povedenou sezonu v Kärpätu a přestože byl před nedávnou dobou považován za jednoho z nejlepších hráčů v tomto ročníku, nyní se očekává, že přijde na řadu až po 20. místě. Šikovný obránce Carson Lambos (Winnipeg/WHL) strávil většinu sezony ve Finsku v Jyväskylä, ale také on dřívější přísliby nenaplnil. Přesto by měl být jedním z prvních zadáků, kteří se dostanou na řadu po výše zmíněné první čtveřici.

V závěru 2. kola mají Blackhawks díky výměně Mattiase Janmarka navíc volbu od Vegas. To jim umožňuje ve 2. kole trochu více zariskovat – což bude ostatně celková tendence letošního draftu, kdy je kvůli podivné sezoně obtížnější mladé talenty srovánávat mezi sebou než je tomu v jiných letech. Pokud v 1. kole Chicago nesáhne po jednom z vysoko hodnocených gólmanů, mohlo by právě zde doplnit loňskou volbu Drewa Commessa a ukázat třeba na kanadského reprezentanta Benjamina Gaudreaua (Sarnia, OHL). Na 44. místě asi nelze úplně očekávat, že se propadne některý z hokejistů, kterému je nyní předpovídána dobrá šance na 1. kolo, zajímavých alternativ je ale i tak relativně mnoho.

Z pohledu fanouška Blackhawks je potřeba upozornit na Coltona Dacha (urostlý a produktivní centr, který musí zapracovat na bruslení) a Chase Stillmana (soutěživé křídlo se spoustou energie, sezonu odehrál v juniorce v Dánsku a zaujal na MS18) a rodinnou vazbu na Chicago mají i obrovitý centr Samuel Helenius (jeho otec Sami v Chicagu v roce 2003 svou kariéru v NHL 10 zápasy ukončil) a řízné křídlo Tyler Boucher (jeho otec Brian v Chicagu krátce chytal v sezoně 2006/2007). Z dalších útočníků si zmínku zaslouží Dean, Pinelli, Robertsson nebo Samoskevich a mezi obránci jmenujme Behrense, Nause, Pearta či Zellwegera.

Zach Dean (Gatineau/QMJHL) je spolehlivý centr s velmi dobrým pohybem. Francesco Pinelli (Kitchener/OHL, sezonu strávil ve Slovinsku) je šikovný a chytrý útočník, který zazářil na MS18. Simon Robertsson (Skellefteå) je také chytrý hráč, univerzální křídlo, které asi nebude sbírat body po hrstech, ale přesto bude v sestavě užitečným článkem. Mackie Samoskevitch (Chicago/USHL, míří na University of Michigan) je velmi šikovné pravé křídlo, dobrý bruslař, jehož stíhá typická kritika pro hokejisty v tomto věku: nevyrovnanost výkonů (potažmo zesílit a přidat na důrazu).

Sean Behrens (reprezentace USA, jde na University of Denver) sice nemá na obránce ideální postavu, ale k výbornému pohybu přidává kvalitní výběr místa a poctivou práci v obraně. Evan Nause (Québec/QMJHL) je defenzivně laděný zadák s dobrou postavou i bruslením. Jack Peart (Fargo/USHL a Grand Rapids High/USHS, na podzim jde na St. Cloud State University) je chytrý obránce s dobrou rozehrávkou a čtením hry, který získal prestižní cenu pro nejlepšího hokejistu středoškolské ligy v Minnesotě. Olen Zellweger (Everett/WHL) je menší, produktivní zadák s vynikajícím bruslením, jemuž se povedl šampionát hráčů do 18 let a na draftu patří mezi ty nejmladší.

Svou volbu ve 3. kole Chicago poslalo do Montréalu při výměně Shawa, ve 4. kole bude vybírat dvakrát díky trejdu s Vancouverem, kterému pustilo volbu v 5. kole, a dvakrát bude volit i v posledním 7. kole (navíc má výběr z Floridy). Pro pozdější okamžiky draftu jmenujme třeba útočníky Reda Savage a Ryana Wintertona nebo obránce Antona Olssona s Ryanem Ufkem a předcházející ročníky slibují dobrou šanci, že Hawks ukaží také na některého z českých hokejistů. Kromě výše zmíněných Svozila s Brabencem, kteří by mohli jít na řadu někdy během 2. kola, jsou k dispozici třeba obránci Jakub Šedivý s Davidem Špačkem, útočník Lukáš Pajer nebo brankáři Patrik Hamrla s Tomášem Suchánkem.