Malcolm Subban bude pro Seattle jednou z možností (© Jonathan Daniel/Getty Images)
Malcolm Subban bude pro Seattle jednou z možností (© Jonathan Daniel/Getty Images)

Výhled na rozšiřovací draft Seattlu

Finále Stanleyho poháru se brzy dočká svého vítěze a sezóna 2020–2021 se tak definitivně přepne do letního režimu, který tentokrát kromě tradičního juniorského draftu a trhu s volnými hráči obohatí rozšiřovací draft nového týmu Seattle Kraken. Blackhawks v posledních týdnech poutali zájem veřejnosti především kvůli otázkám kolem případu sexuálního obtěžování z playoff před 11 lety, objevily se však i podstatné hokejové zprávy: kapitán Jonathan Toews je po vynechané sezoně zpátky na ledě, Duncan Keith z rodinných důvodů touží po výměně do jednoho z celků na západě Kanady (či do Seattlu) a Chicago patří mezi zájemce o obránce Setha Jonese, který zřejmě brzy opustí Columbus. V následujícím seriálu článků se proto podíváme, jaké změny lze na soupisce Blackhawks v létě očekávat. Nejprve se zaměříme na nejnaléhavější událost v podobě rozšiřovacího draftu, který je na programu v noci z 21. na 22. července středoevropského času, a v dalších dílech se budeme věnovat možným odchodům, vstupnímu draftu a trhu s volnými hráči.

Shrnutí článku

  • Týmy musí předložit své seznamy chráněných hráčů 17. 7., draft se pak uskuteční o čtyři dny později
  • Povinně musí být chráněni Toews, Kane a Keith. Draft se netýká Seabrooka, Dacha, Kubalíka, Nylandera a dalších
  • Chicago si může chránit jen dva z trojice Borgström, Gaudette a Kämpf
  • A pouze jednoho z trojice de Haan, Stillman, Zadorov
  • Lankinena si Hawks pohlídají a nabídnou Subbana s Deliou

Rozšiřovací draft do Seattlu proběhne za stejných podmínek jako nedávno do Vegas a 17. července musí všechny kluby (s výjimkou Golden Knights) nahlásit svůj seznam hokejistů, které si v draftu chrání. Chicagu pomohlo ukončení kariéry obránce Brenta Seabrooka, kterého by klub na seznam zařadit musel s ohledem na jeho klauzuli o nevyměnitelnosti, a ve stejné pozici jsou Jonathan Toews, Patrick Kane a Duncan Keith. Kluby si mohou chránit také hráče, kterým za tři týdny vyprší smlouva, v opačném případě má Kraken volné okno před samotným draftem, kdy s těmito hokejisty může vyjednávat o novém kontraktu. Hráčů, kteří mají odehráno dvě sezony a méně, se draft netýká a Chicagu pomohlo, že do této kategorie spadá také útočník Alex Nylander, který celou letošní sezonu vynechal kvůli zranění.

Kluby mají dvě varianty: chránit jednoho brankáře a buď osm libovolných hráčů do pole anebo sedm útočníků a tři obránce. Lze očekávat, že Blackhawks zvolí druhou variantu, ačkoliv mimo Toewse, Kanea a Alexe DeBrincata se draft netýká nikoho, kdo by byl pro útok Chicaga klíčový – Kubalík, Dach, Suter i zmiňovaný Nylander jsou mimo, Strome v klubu nemá silnou roli a čtvrté místo by mohl zaplnit Hagel. Přesto se tato varianta zdá být smysluplnější.

Útočníci, kterých se draft týká: Borgström, Carpenter, Connolly, DeBrincat, Dickinson, Gaudette, Hagel, Hinostroza, Kämpf, Pirri, Quenneville, Smith a Strome.

Obránci: de Haan, Keith, Lindholm, Murphy, Stillman, Zadorov

Brankáři: Delia, Lankinen, Subban

Mezi sedmičkou chráněných útočníků jistě doplní Toewse s Kanem DeBrincat, Hagel a Strome. S tím se sice příliš v Chicagu nepočítá, má ale svou hodnotu a ztratit jej bez náhrady nevypadá jako nejlepší nápad. Šesté místo zřejmě zaujme Henrik Brogström, kterého Blackhawks nedávno získali výměnou z Floridy a určitě ne proto, aby o něj přišli dříve než v jejich dresu nastoupí ke svému prvnímu zápasu. Zanedlouho čtyřiadvacetiletý hokejista má za sebou vcelku vydařenou sezonu v HIFK a začátkem května s Chicagem podepsal dvouletou smlouvu. Borgström sice není nenahraditelný, v přípravě by ale hráč, kterého Florida draftovala v 1. kole před pěti lety, měl dostat velký prostor, aby si vybojoval místo v kádru, ideálně na pozici třetího centra.

Vinny Hinostroza během krátkého návratu v Chicagu zaujal, ale smlouva mu končí a na jeho místo se tlačí jiní. Ryan Carpenter dostal od trenéra Collitona velkou důvěru především při hře v oslabení a přestože má v sestavě svou roli, pokud by Seattle sáhl po něm, neměl by být velký problém jej nahradit. To samé se nedá říct o českém hokejistovi Davidu Kämpfovi. Kouč Colliton na něj často spoléhá při bránění nejlepších hráčů soupeře, při hře v oslabení nebo při důležitých vhazováních. Kämpfovi sice končí smlouva s platem 1 milion dolarů, bude ale chráněným volným hráčem a lze si jen těžko představit, že by o jeho setrvání neměli Blackhawks zájem. Pokud by se Chicago rozhodlo jít jinou cestou, bude sedmým chráněným útočníkem Adam Gaudette (také jemu však končí smlouva). Ten stihl po příchodu z Vancouveru jen několik zápasů, jedná se ale o nadaného hráče s vynikající kariérou na univerzitě, kterého v minulé sezoně omezovalo žaludeční onemocnění a komplikace kolem covidu-19. Vedle Borgströma s Kämpfem na něj asi nezbude místo, nejspíše bude ale první pod čarou.

V obraně jsou sice v tomto scénáři jen tři místa, situace je ale zamotanější než by se na první pohled zdálo. Před rozšiřovacím draftem se nedají výměny očekávat (většina týmů nemá pro vítané posily místo na svém seznamu chráněných hráčů), jednou z možností pro přestup Duncana Keitha (podrobněji v dalším dílu tohoto seriálu) by však mohl být právě Seattle. V takovém případě by Keith musel svou klauzuli o nevyměnitelnosti zrušit, Blackhawks by potom mohli chránit někoho jiného a se Seattlem se domluvit, že si za určitých okolností vyberou právě dvojnásobného vítěze Norrisovy trofeje. Jistější se nicméně jeví varianta, že Keith bude na chráněném seznamu Blackhawks figurovat.

Druhým bude nepochybně Connor Murphy. Možná není dokonalý, jenže po výměně za Hjalmarssona a svém příchodu z Arizony se relativně brzy stal nejspolehlivějším zadákem Blackhawks. Pokud mu drží zdraví, mohou se trenéři opřít i o Calvina de Haana, ale právě časté zdravotní potíže spolu s vyšším platem naznačují, že jej Chicago Seattlu nabídne. O třetím místě se klub bude rozhodovat mezi Nikitou Zadorovem a Rileym Stillmanem.

Zadorov střídá povedené výkony se slabšími zápasy, často chybuje v rozehrávce, ale své urostlé postavy dokáže využít a v sestavě Hawks představuje element, který jinak Chicagu schází. Situaci komplikuje fakt, že mu skončila smlouva, a podle zpráv ze zámoří jsou jeho finanční představy mimo hranice, které by odpovídaly jeho roli a času na ledě. Riley Stillman po přestupu z Floridy zaujal a vysloužil si novou víceletou (a jednocestnou) smlouvu za vcelku přívětivé peníze. Chicago s ním jistě počítá a přestože nemá v NHL zatím mnoho odehráno, právě efektivita v porovnání jeho platu a výkonnosti, byť na menším vzorku, napovídá, že by mohl před Zadorovem dostat přednost. Jenže platí podobná námitka jako u Stromea: pokud Zadorova Blackhawks ve své sestavě do budoucna nevidí, byla by škoda o něj příjít bez náhrady. Na přestupovém trhu má jistě svou hodnotu (nehledě na to, že za něj Chicago pustilo Coloradu Brandona Saada), jenže nejistota ohledně jeho nové smlouvy a okolnosti rozšiřovacího draftu zřejmě možnosti Blackhawks limitují. Do hry tak vstupuje i určitá míra strategie a odhadu, jak by Seattle mohl vybírat od ostatních týmů.

Mezi brankáři je situace jasná: Kevin Lankinen si vybojoval pozici jedničky a Chicago Seattlu nabídne Collina Deliu a Malcolma Subbana. Alespoň s druhým jmenovaným panovala navenek spokojenost, přesto se spekuluje o tom, že by Hawks mohli k Lankinenovi přivést zkušenějšího kolegu. V takovém případě by ani Delia, ani Subban nescházeli, určitě ne více než případně Zadorov, Stillman, Gaudette nebo Kämpf.

Tipovat, které hráče si Chicago nakonec skutečně pojistí a na koho Kraken ukáže, je ošidné, přesto: očekávám, že Blackhawks si budou chránit Kämpfa se Zadorovem a nabídnou Seattlu Gaudetta a Stillmana. A právě Stillmana si Kraken vybere.

Poznámka na závěr: každý klub musí Seattlu nabídnout alespoň dva útočníky, jednoho obránce a jednoho brankáře, kteří mají platnou smlouvu na příští rok a splňují podmínku určitého počtu odehraných zápasů za minulé dva roky. V Chicagu tento požadavek naplňují Subban s Deliou, de Haan či Stillman a Connolly s Carpenterem.

  • Henrik Borgström

    Borgström FIN

    26 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Ryan Carpenter

    Carpenter USA

    33 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Brett Connolly

    Connolly CAN

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Calvin de Haan

    de Haan CAN

    33 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Collin Delia

    Delia USA

    29 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Adam Gaudette

    Gaudette USA

    27 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • David Kämpf

    Kämpf CZE

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Duncan Keith

    Keith CAN

    40 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Riley Stillman

    Stillman CAN

    26 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Malcolm Subban

    Subban CAN

    30 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Nikita Zadorov

    Zadorov RUS

    28 let, Obránce
    Členem klubu: