David Kämpf (© Chase Agnello-Dean/NHLI via Getty Images)
David Kämpf (© Chase Agnello-Dean/NHLI via Getty Images)

Výhled na trh s volnými hráči, Zadorov vyměněn do Calgary

Ve středu v 18.00 středoevropského času se otevře trh s volnými hráči. V tuto chvíli nelze očekávat, že by byli Blackhawks výrazně aktivní ve snaze získat posily tímto způsobem, GM Stan Bowman však v posledních dnech provedl sérii výrazných výměn a dá se předpokládat, že i tak má před sebou ještě hodně práce. Na soupisce má Chicago příliš mnoho hráčů, nad řadou z nich visí otazníky a další výměny zřejmě budou následovat. Možné podpisy s volnými hráči je proto nutné zasadit do celkového kontextu letních pohybů v sestavě. Chicago se musí především vypořádat s vlastními hráči, kterým končí smlouva: Hagel a Nylander by měli pokračovat, chráněný je též Zadorov, ale jeho pozice je vratká. Pro Hinostrozu zřejmě místo nebude, končí také Smith a Pirri a volní budou trochu překvapivě i Suter s Kämpfem, ačkoliv s českým útočníkem Chicago údajně nadále vyjednávalo. Na trhu by se Hawks mimo to mohli zajímat o zkušenějšího útočníka do rezervy, spolehlivého obránce do druhé dvojice a posléze možná o brankářskou dvojku, pokud nevyjde risk s angažováním M-A Fleuryho. Možnosti si přiblížíme v následujícím článku. Doplněno: Krátce před otevřením trhu Chicagu vyměnilo Nikitu Zadorova do Calgary za volbu ve 3. kole draftu 2022 (od Toronta). Za Blackhawks odehrál během jedné sezony 55 zápasů, ve kterých nasbíral osm bodů (1+7), 36 trestných minut a +1. O jeho odchodu se spekulovalo delší dobu, v Chicagu předváděl nevyrovnané výkony a s klubem se dosud nedohodl na nové smlouvě. V rozšiřovacím draftu Hawks Zadorova nabídli Seattlu, Kraken si ale vybral Quennevilla.

Shrnutí článku

  • Kvalifikační nabídku dostali Hagel, Nylander a Zadorov, všichni jsou tedy chráněnými volnými hráči
  • Hagel s Nylanderem by měli zůstat, Zadorov bude nejspíš ještě před arbitráží vyměněn
  • Kämpf se Suterem nabídku nedostali a mohou odejít bez náhrady
  • Pokud budou finance, je prioritou na trhu spolehlivý obránce do druhé dvojice, např. Cole, McCabe, Murray nebo Nemeth
  • Do útoku by se Chicagu hodil také defenzivnější hráč, ideálně centr, např. Cizikas nebo Sutter, o Bonina asi bude velký zájem
  • Mezi brankáři je alternativ hodně, vše ale závisí na rozhodnutí M-A Fleuryho a trh se asi hned ve středu pročistí

Do pondělního termínu se klub musel rozhodnout, zdali předloží povinnou nabídku svým chráněným volným hráčům. Útočníci Brandon HagelAlexem Nylanderem nemají nárok na arbitráž a nabídku dostali, stejně tak obránce Zadorov. Hagel odehrál vydařenou sezonu a vyjednávání o platu bude možná náročnější, u Nylandera by měla být situace jednodušší s ohledem na to, že celý ročník pro zranění vynechal. Oba hráči by nicméně měli v Chicagu pokračovat.

Nikita Zadorov střídal dobré výkony se slabšími a těžko soudit, v jaké roli jej klub vidí do budoucna. Pius Suter ve své první zámořské sezoně zaujal a 27 bodů (14+13) v 55 zápasech – s tím, že hodně času strávil na centru prvního útoku – mu dává dobrou pozici pro arbitráž. Ideálně by ale v Chicagu mohl hrát ve třetím útoku a proto lze pochopit, že Blackhawks od prodloužení spolupráce s ohledem na finanční riziko ustoupili. Podobně spolu neladí představy o místě v sestavě a finančních požadavcích u Zadorova a klub se tak asi pokusí jej ještě před arbitráží vyměnit.

Kvalifikační nabídku nedostal ani český centr David Kämpf, který Chicago posílil před čtyřmi roky z Chomutova a postupně si vybojoval jisté místo ve čtvrté formaci, kde odváděl poctivou práci při bránění největších hvězd soupeře. V tuto chvíli můžeme jen spekulovat, zdali se jeho cesta s Chicagem skutečně rozejde nebo se Blackhawks ještě na novém kontraktu s rodákem z Jirkova dohodnou, resp. jestli změnu prostředí jedna ze stran iniciovala anebo jde „pouze“ o podmínky smlouvy.

V útoku mají Blackhawks po příchodu Johnsona i bez Sutera s Kämpfem relativně hodně možností, nejistota však stále panuje nad stavem kapitána Jonathana Toewse. Dylanu Stromovi trenéři v Chicagu úplně nedůvěřují a přestože by Henrik Borgström, který přichází z Finska po trejdu s Panthers, měl dostat příležitost (ostatně na centru mohou nastupovat také Johnson nebo Kurashev a Carpenter), zkušený střední útočník, který by přispěl na vhazování a produktivitou, by se Chicagu hodil. Klub by zřejmě uvítal podobnou situaci jako loni s Janmarkem a Söderbergem, tedy roční smlouvu a možnost hráče před uzávěrkou přestupů vyměnit, pokud by se Chicagu playoff vzdalovalo.

Mikael Granlund, Alex Wennberg nebo Phillipe Danault, před lety draftovaný Blackhawks v 1. kole, jsou mimo chicagské možnosti, stejně tak lze čekat, že veteráni Getzlaf, Staal nebo Thornton upřednostní nízké smlouvy v týmech, které mají větší bezprostřední ambice. Zajímavou alternativou by pro Blackhawks mohli být Nick Bonino, Casey Cizikas či možná Brandon Sutter.

Bonino se dohodl na dvouleté smlouvě s platem 2,050 milionu se San José. Nick Bonino (33) strávil minulou sezonu v Minnesotě, kde si v 55 zápasech připsal 26 bodů (10+16). Blackhawks jej dobře znají z jeho tříletého působení v Nashvillu, před tím hrával mj. za Pittsburgh, se kterým vybojoval dvakrát Stanleyho pohár. Jde o zkušeného centra použitelného ve všech směrech, spolehlivého a se slušnými čísly na vhazování. Na trhu jistě nebude mít nouzi o nabídky a krátce před jeho otevřením se hovoří třeba o Torontu a San José.

Casey Cizikas (30) působí dlouhé roky v New Yorku Islanders a právě mu končí pětiletá smlouva na 3,35 milionu. V Islanders nastupuje převážně ve čtvrté formaci, hraje dobře do obrany a vyhrává buly. V minulé sezoně nasbíral 14 bodů (7+7) v 56 zápasech a pět (2+3) přidal v 19 utkáních playoff.

Sutter kráce před otevřením trhu prodloužil s Canucks smlouvu o další rok. Brandon Sutter (32), hráč ze známé hokejové rodiny, která zanechala v Chicagu významnou stopu, je sice za zenitem a smlouvu s platem 4,375 milionu si ve Vancouveru nikdy pořádně nezasloužil, stále se ale jedná o užitečného hokejistu, výborného na vhazování. Ve 43 zápasech loni zaznamenal devět branek a tři přihrávky. Přesto je otázkou, jestli Hawks chtějí vedle Tylera Johnsona (a Bretta Connollyho, pokud zůstane) angažovat dalšího hráče, který sice má svou kvalitu, ale jeho výkonnost znatelně slábne.

Mezi své obránce by Chicago jistě rádo přivedlo někoho zkušeného a zodpovědného do druhé dvojice. Hodně však záleží na tom, jestli zůstane Zadorov, jestli de Haanovi (vy)drží zdraví, jakou úlohu trenéři chystají pro Caleba Jonese, který byl v Edmontonu povětšinou na hraně sestavy, a jestli klub vidí Mitchella a/nebo Beaudina spíše v hlavním týmu anebo lépe na farmě v Rockfordu, kde by dostali velkorysejší prostor.

Lze usuzovat, že vedle Setha Jonese by mohl nastupovat Calvin de Haan a ke Connoru Murphymu by se ideálně hodila spolehlivá posila. Třetí dvojici by poskládali Stillman, Caleb Jones a Kalynuk, přičemž v případě potřeby se některý z nich posune výše. V takovém scénáři není pro Zadorova, který svými nevyrovnanými výkony fanoušky častěji iritoval než rozděloval, místo. Důraz a poctivá práce do obrany, to jsou atributy, které bude Chicago za přívětivých finančních okolností na trhu s volnými hráči (anebo výměnou některého z nadbytečných forvardů) hledat.

K dispozici jsou před otevřením trhu s volnými hráči třeba Ian Cole, Jake McCabe, Ryan Murray či Patrik Nemeth. Mimo chicagské možnosti budou Hamilton (údajně New Jersey), Barrie (Edmonton) nebo Suter (Dallas) a Larssona s Oleksiakem ještě před rozšiřovacím draftem získal Seattle. Na smlouvu čekají také Jordie Benn, Cody Ceci, Jason Demers, Alex Goligoski, Travis Hamonic, Zdeno Chára, David Savard nebo bývalý hráč Hawks Erik Gustafsson.

McCabe podepsal s Chicagem čtyřletou smlouvu s platem 4 miliony dolarů. Jakea McCabea (27) spojil ve středu během dne s Chicagem obvykle velmi dobře informovaný Bob McKenzie z TSN. Jedná se o obránce (McCabe, nikoliv McKenzie), který dokonale naplňuje podmínky předeslané výše, jenže velkým otazníkem je jeho zdravotní stav. McCabe odehrál v Buffalu, které ho před lety draftovalo ve 2. kole, šest sezon a v jednom z nejslabších celků NHL si nevedl vůbec špatně. V posledním roce ale stihl jen 13 zápasů než jej na dlouhou dobu vyřadilo vážné zranění kolenních vazů, nicméně na novou sezonu by měl být mistr světa do 18 a 20 let připravený. Za Sabres nastoupil McCabe do 350 zápasů, ve kterých nasbíral 77 bodů (18+59), 203 trestných minut a -28. Do útoku se příliš nehrne a Blackhawks by v jeho osobě vyřešili potřebu důslednějšího obránce, který zvládá velkou porci minut. Ve středu mu skončila dvouletá smlouva s platem 2,85 milionu.

Také Ryan Murray (27) byl draftován v roce 2012 (Columbus si jej vybral už jako 2. celkově) a jeho kariéru provázejí časté zdravotní potíže. I tak jde o talentovaného hokejistu, který výborně čte hru, dobře bruslí a je užitečných po všech směrech. V New Jersey strávil jediný rok a během 48 zápasů nasbíral 14 bodů za asistence, osm trestných minut a +3. Celkem má Murray v NHL na kontě bezmála čtyři stovky utkání s bilancí 15 branek + 109 přihrávek, 112 trestných minut a +16. Nyní mu vyprší vcelku štědrá dvouletá smlouva s platem 4,6 milionu.

Cole uzavřel roční kontrakt za 2,9 milionu s Carolinou. Ian Cole (32) je fanouškům Chicaga dobře známý ze svého působení v St. Louis, Coloradu a naposledy Minnesotě. Rodák z Ann Arbor v Michiganu je typem obránce, který se do útoku zapojit umí, ale soustředí se především na defenzivní činnost, ve které odvádí spoustu dobré a spolehlivé práce. V dresu Wild si letos připsal 8 bodů (1+7), 32 trestných minut a +21 v 52 zápasech a v sedmi utkáních playoff nebodoval. V NHL má Cole celkem odehráno šest stovek střetnutí, v nichž nasbíral 146 bodů (27+119), 539 trestných minut a +116. Pittsburghu pomohl v letech 2016 a 2017 k zisku dvou Stanleyho pohárů. Poslední tříletá smlouva Coleovi zaručovala plat 4,25 milionu.

Nemeth se dohodl na tříleté smlouvě s New Yorkem Rangers, ročně si vydělá 2,5 milionu. Patrik Nemeth (29), rodák ze Stockholmu, je trochu jiným typem obránce než jmenovaná trojice. Silný, urostlý hokejista, který se nebojí ostřejší hry a zároveň disponuje solidní pohybem, o takové je vždy zájem. Po letech v Dallasu, kde si nemohl najít stálé a pevné místo v sestavě, se prosadil teprve v Coloradu, které si jej letos pro útok na titul stáhlo z Detroitu znovu zpátky. Za Red Wings a Avalanche nastoupil Nemeth v poslední sezoně do 52 zápasů, v nichž zaznamenal 10 bodů (3+7), 20 trestných minut a +5. V 10 zápasech playoff přidal bod za asistenci. Také Nemeth zná pocity vítězství, když se Švédskem získal zlato na juniorském šampionátu 2012 a o dva roky později vybojoval s Texasem Calderův pohár pro vítěze AHL. Končí mu dvouletý kontrakt s platem 3 miliony.

Pokud se Fleury rozhodne proti působení v Chicagu, zdá se jisté, že Blackhawks budou k Lankinenovi hledat zkušeného kolegu, který se může pochlubit dobrými výsledky. Malcolm Subban v Chicagu střídal slabší výkony s velmi povedenými zápasy a Collin Delia zaujal jen sporadicky, ani jeden z nich asi v Chicagu nemá velkou budoucnost. Klub si naopak hodně slibuje od Arvida Söderbloma, který před nedávnem přišel ze Skellefteå a měl by být jedičkou na farmě v Rockfordu.

Na trhu s volnými hráči je k dispozici celá řada prověřených gólmanů, mnoho z těch nejlepších ale nalezne nová působiště hned ve středu. Petr Mrázek má údajně namířeno do Toronta, Frederik Andersen do Caroliny, Jaroslav Halák do Vancouveru, bez smlouvy budou také Jonathan Bernier, Philipp Grubauer, James Reimer, David Rittich nebo Linus Ullmark. San José vykoupilo Martina Jonese, Vancouver vykoupil Bradena Holtbyho, k dispozici bude i bývalý brankář Blackhawks Antti Raanta.

Na závěr ještě doplnění: kromě zmíněných Raanty a Gustafssona s Danaultem jsou bez smlouvy i další bývalý hokejisté Chicaga, např. Artem Anisimov, Michael Frolík, Mattias Janmark, Dominik Kahun, Jordan Oesterle či Dylan Sikura.

  • Marc-André Fleury

    Fleury CAN

    39 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Brandon Hagel

    Hagel CAN

    25 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Vincent Hinostroza

    Hinostroza USA

    30 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • David Kämpf

    Kämpf CZE

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Jake McCabe

    McCabe USA

    30 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Alexander Nylander

    Nylander SWE

    26 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Pius Suter

    Suter SUI

    27 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Nikita Zadorov

    Zadorov RUS

    29 let, Obránce
    Členem klubu: