Peter Regin a PM Bouchard společně na ledě při utkání proti Chicagu
Peter Regin a PM Bouchard společně na ledě při utkání proti Chicagu

Blackhawks přivedli z New Yorku Petera Regina a PM Boucharda

Blackhawks dnes vyměnili svou volbu ve 4. kole draftu do New Yorku Islanders, náhradou pak získávají útočníky Petera Regina a Pierre-Marka Boucharda. Regin letos nasbíral 7 bodů (2+5) a 18 trestných minut ve 44 zápasech. Loni v létě podepsal s Isles roční smlouvu na 750 tisíc dolarů, dříve působil tento 27letý dánský hokejista v Ottawě. O dva roky starší Bouchard letos zaznamenal v 28 utkáních 9 bodů (4+5), na farmě v Bridgeportu pak přidal 17 bodů ve 20 duelech. V New York podepsal také loni v létě roční smlouvu (na 2 miliony) a po 11 sezonách opustil Minnesotu. Bouchard se bude hlásit na farmě v Rockfordu, kam Hawks zároveň odeslali i Brandona Pirriho. Islanders budou do konce sezony hradit polovinu platu obou hráčů.

Regin je šikovný hráč do třetího nebo čtvrtého útoku. Je to spíš tvůrce hry než střelec, má dobrý přehled a je slušný při hře dozadu. Chicago v něm získalo dobrou pojistku, pokud se zraní některý z hráčů výborně fungující čtvrté lajny, zároveň se tak dá předpokládat, že Blackhawks budou častěji zkoušet posunout Marcuse Krügera do druhého útoku k Patricku Kaneovi.

Peter Regin se raduje z gólu v utkání proti Rangers
Peter Regin se raduje z gólu v utkání proti Rangers

Regin dosud v NHL odehrál 222 zápasů, ve kterých nasbíral 62 bodů za 21 branek 41 přihrávek. Rodák z Herningu se ještě jako 19letý zúčastnil mistrovství světa a z dánské ligy (v ročníku 2004–2005 měl 46 bodů ve 36 zápasech) pak zamířil do švédské Elitserien, kde hrál tři sezony za Timru. Ve své poslední evropské sezoně nastřílel 12 gólů a přidal 19 přihrávek v 55 utkáních a v létě 2008 odešel do zámoří, kde posílil Ottawu, která si jej vybrala ve 3. kole na draftu 2004.

První sezonu debutoval Regin v 11 zápasech v NHL (1+1), většinu roku ale strávil na farmě v Binghamtonu (47 bodů v 56 střetnutích). Hned další ročník, jeho první celý v NHL, byl tak jeho nejúspěšnější. V 75 duelech zaznamenal 29 bodů za 13 zásahů a 16 asistencí, vyloučen byl na 20 minut. Další roky už se mu tolik nedařilo, velký podíl na tom jistě mají opakované problémy s ramenem, kvůli kterým vynechal více jak stovku zápasů. Loni během výluky hrál krátce ve švýcarském Langenthalu, v 27 utkáních zkrácené sezony se pak ani jednou střelecky neprosadil.

Regin ze zúčastnil celkem 6 světových šampionátů a na posledních dvou turnajích (2009 a 2010) byl vyhlášen jedním ze tří nejlepších hráčů Dánska. Celkem si na mistrovství připsal 20 bodů (8+12) ve 36 zápasech.

Pierre-Marc Bouchard
Pierre-Marc Bouchard

Bouchard, bratranec bývalého hráče Blackhawks a v současné době hráče Colorada PA Parenteaua, je velice nadaný hokejista, kterému však dělá potíže důraznější hra do těla a jeho slušně nastartovanou kariéru zásadně přibrzdila série otřesů mozku před pěti lety. Boucharda si na draftu 2002 vybrala jako 8. celkově Minnesota, když předtím na MS18 nasbíral v kanadském dresu 12 bodů (4+8) v 8 zápasech a v juniorské QMJHL zaznamenal za Chicoutimi celkem 140 bodů (46+94) v 69 utkáních. Na podzim se prosadil rovnou do NHL a jako nováček získal 20 bodů (7+13) v 50 zápasech. Wild jej zároveň na přelomu roku uvolnili na juniorský šampionát, odkud si přivezl stříbro.

V Minnesotě nakonec strávil 11 let, přičemž během výluky 2004–2005 nastupoval za farmu v Houstonu a v ročníku 2009–2010 odehrál jediné utkání. V ročníku 2007–2008 Bouchard poprvé a zatím naposledy zdolal hranici 60 bodů za sezonu (13+50), kterou atakoval tři předchozí roky. U Wild si tím vysloužil nový pětiletý kontrakt, už brzy ale měly začít jeho vleklé potíže s otřesy mozku. Na jaře 2009 vynechal posledních 8 zápasů, další otřes mozku pak prodělal hned v zahajovacím utkání další sezony a bez hokeje byl následujících 15 měsíců. Další otřes mozku jej pak vyřadil ze hry pro druhou polovinu sezony 2011–2012.

Pierre-Marc Bouchard
Pierre-Marc Bouchard

Bouchard dosud v NHL odehrál 593 zápasů, ve kterých nastřílel 110 branek a na 246 přihrál. Blackhawks jej ihned po výměně odeslali na farmu do Rockfordu, šikovný útočník tak bude pokračovat v AHL, kam jej Islanders přesunuli už loni v prosinci.

New York bude do konce sezony hradit polovinu platů jak Regina, tak Boucharda, Isles ale trochu ušetří tím, že k výměně došlo už před olympijskou přestávkou. Regin a Bouchard byli jedinými dvěma hráči z jiného klubu, se kterými GM Garth Snow podepsal loni v létě smlouvu a nyní se oba stěhují do Chicaga. Fanoušci obou týmů vnímají trejd vesměs jako výhru pro svůj tým. Blackhawks získali dva hokejisty se zkušenostmi z NHL, kteří se budou hodit pro případ, že dojde ke zranění. Regin sice zůstává v prvním týmu, jeho role ale zřejmě nebude výrazná. Hawks se o dánského reprezentanta zajímali již dříve, herním stylem zapadá do konceptu, jako střední útočník ale nemá příliš dobrá čísla na vhazování. V tomto směru mu snad dokáže pomoci trenér Yanic Perreault, naději dává zlepšení u Marcuse Krügera, který měl při buly podobnou úspěšnost a jeho pokrok je nyní jasně vidět.

Peter Regin
Peter Regin

Vždy je otázka, jak se dokáží hráči prosadit v lepším týmu, než ze kterého přicházejí a kde neměli jisté místo. Loňský příchod Michala Handzuše ze San José ale ukazuje, že na tyto ohledy nelze příliš spoléhat. Jak Regin, tak Bouchard hrají o novou smlouvu v NHL a dá se předpokládat, že pokud na sebe ve zbytku sezonu neupozorní, získají pro další ročník nabídky jen z KHL (Regin) nebo na zkoušku do AHL (Bouchard). Bouchard byl několik let jedním z lídrů útoku Wild, po otřesech mozku už ale není tím hráčem, jakým býval. Přesto je pro Chicago dobrým plánem B, pokud bude krátkodobě potřeba nasadit dalšího hráče do prvního nebo druhého útoku. Blackhawks tak přivedli dva hráče pro všechny případy a za tuto (levnou) pojistku pustili Islanders volbu ve 4. kole draftu. New York se zbavil hokejistů, které (už) nepotřebuje, ušetří několik málo stovek tisíc dolarů a má navíc jeden výběr na draftu. Obě strany tak mohou být nyní spokojené.

Brandon Pirri se raduje z rozhodujícího nájezdu v utkání s Phoenixem
Brandon Pirri se raduje z rozhodujícího nájezdu v utkání s Phoenixem

Chicago zároveň poslalo na farmu útočníka Brandona Pirriho, který tak udělal místo nově příchozímu Reginovi. 22letý útočník, kterého si Hawks vybrali ve 2. kole na draftu 2009, letos nastoupil do 28 zápasů, ve kterých nasbíral 11 bodů za 6 branek a 5 asistencí. V přípravném kempu se do týmu neprosadil, už brzy po začátku sezony se ale k Hawks vrátil. Chicago jej poslalo znovu do Rockfordu na začátku prosince, původně plánované krátké zastavení u Ice Hogs se ale kvůli lehčímu zranění Pirriho protáhlo na delší dobu. Trenéři Blackhawks jsou stále kritiční k jeho hře dozadu, v útoku se na nejvyšší úrovní neztratí, přestože by i nadále potřeboval zesílit. V Chicagu mu zřejmě už pšenka nepokvete, na jeho místo se postupně tlačí další mladíci jako třeba Teuvo Teräväinen, a svou šanci, byť malou, dosud nevyužil. Podle Boba McKenzieho z TSN je o Pirriho zájem a zdá se, že by jej Chicago mohlo vyměnit ještě před letošní uzávěrkou přestupů. Pokud k tomu nedojde, bude se zřejmě nejproduktivnější hráč AHL v minulé sezoně stěhovat v létě, kdy mu vyprší stávající smlouva.

  • Pierre-Marc Bouchard

    Bouchard CAN

    39 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Michal Handzuš

    Handzuš SVK

    47 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Patrick Kane

    Kane USA

    35 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Marcus Krüger

    Krüger SWE

    33 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Brandon Pirri

    Pirri CAN

    32 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Peter Regin

    Regin DEN

    37 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Teuvo Teräväinen

    Teräväinen FIN

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu: