Stephen Johns
Stephen Johns

Blackhawks podepsali smlouvu se Stephenem Johnsem

Obránce Stephen Johns končí po čtyřech letech na Universitě Notre Dame, když podepsal dvouletý kontrakt s Chicagem. Smlouva začne platit až od příští sezony, letošní ročník tak Johns stejně jako Trevor Van Riemsdyk dohraje v Rockfordu na zkušební kontrakt. Zanedlouho 22letého hráče Hawks draftovali na konci 2. kola v roce 2010 a už loni jej přemlouvali k přestupu mezi profesionály. Johns odehrál za Notre Dame celkem 162 utkání (15+42, 300 trestných minut). Letos byl vybrán do druhého All-Stars týmu Hockey East, když ve 40 zápasech zaznamenal 20 bodů za 8 branek a 12 přihrávek. Doplněno: Vyjádření asistenta GM Norma Macivera.

Johns je důrazný hokejista, od jehož příchodu si novináři a fanoušci už delší dobu hodně slibují. Zároveň je ale dostatečně pohyblivý a šikovný směrem dopředu, že by se měl v NHL prosadit.

Rodák z Pennsylvánie prošel vývojovým programem reprezentace USA v Ann Arbor v Michiganu a před odchodem na univerzitu hrál za národní tým do 17 a 18 let. V roce 2010 získal na šampionátu hráčů do 18 let zlatou medaili, o dva roky později už jako hráč Notre Dame nastoupil na juniorském mistrovství.

V minulé sezoně získal titul v CCHA, před pár dny pak jeho tým marně usiloval o postup na závěrečný turnaj Frozen Four.

Finanční okolnosti Johnsovy smlouvy nebyly zveřejněny, měly by být ale podobné těm, které mají Matt Carey a Trevor Van Riemsdyk. Oba si vydělají 925 tisíc dolarů, pokud budou hrát v NHL, nebo 70 tisíc dolarů, pokud budou nastupovat na farmě v Rockfordu.

Johnsovi uvolnil místo na soupisce IceHogs obránce Joe Gleason. 23letý hokejista letos v Rockfordu naskočil do 7 zápasů (0+1), zbytek sezony odehrál v Toledu v ECHL (3+15 ve 48 utkáních).

ƒ„Když vidíte Stephena hrát v univerzitní lize, tak si nejdřív všimnete toho jak je silný a urostlý. V tomhle směru má velkou výhodu,“ pověděl nedávno asistent GM Stana Bowmana a bývalý hráč NHL Norm Maciver. „Musí se teď víc zaměřit na práci s pukem, zjednodušit svou hru dozadu a získat víc zkušeností pro hru v obraně obecně. V univerzitní soutěži mu některé nešvary díky jeho důrazu procházely.“

  • Matt Carey

    Carey CAN

    32 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Joe Gleason

    Gleason USA

    34 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Stephen Johns

    Johns USA

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Trevor Van Riemsdyk

    Van Riemsdyk USA

    32 let, Obránce
    Členem klubu: