Conner Bleackley (Red Deer Rebels, WHL)
Conner Bleackley (Red Deer Rebels, WHL)

Výhled na Draft 2014

Blackhawks vlastní 27. volbu v 1. kole letošního draftu, jenže pokud se GM Stanu Bowmanovi povede získat výměnou centra do druhého útoku, téměř jistě bude tento výběr změní svého majitele. V jednom z nejslabších draftů za poslední roky Chicago nemá žádnou volbu ve druhém kole, ve třetím pak vybírá na jeho začátku (62.) a konci (88.). Celkem mají k dispozici 8 voleb v 7 kolech. Pokud se skauti Hawks budou držet tradice, můžeme nejdříve očekávat amerického útočníka s velice dobrým bruslením, herní chytrostí a zodpovědnou hrou do obrany, který bude několik dalších let nastupovat v univerzitní soutěži. Na 27. pozici by mohli být k dispozici i vysoce cenění čeští útočníci David Pastrňák a Jakub Vrána, kteří oba působí ve Švédsku.

Shrnutí článku

  • Pokud dojde k trejdu centra do 2. řady, Hawks svou volbu v 1. kole (27. celkem) asi vymění.
  • Z brankářů by měl být k dispozici ten nejlepší: Thatcher Demko z Boston College.
  • Mezi obránci jsou na 27. místě zajímaví třeba Jack Dougherty a Jack Glover z USA 18 nebo Marcus Pettersson ze Skellefteå.
  • Mezi útočníky pak spolehlivý kapitán Red Deeru Conner Bleackley, provokatér Brendan Lemieux z Barrie, agilní Adrian Kempe z Modo nebo John Quenneville z Brandonu.
  • Blackhawks nemají volbu ve 2. kole, ve 3. pak vybírají z 62. a 88. místa. Celkem mají 8 voleb.

Na draftu je pokaždé řada změn a nejinak tomu bude i letos ve Philadelphii. Letos můžeme očekávat promíchané pořadí tím spíš, že tento ročník je považován za jeden z těch slabších a naopak ten příští patří mezi silné. Řada vysoko umístěných mladíků z předběžných žebříčků má výrazné slabiny, na kterých musí zapracovat, pokud chce uspět mezi profesionály. Dá se tak předpokládat, že každý z týmů ve druhé polovině 1. kola má své vytipované oblíbence a nebude se bát posunout na draftu níže, pokud mu to přinese další výběry, nebo vyměnit svou volbu za tu příštím roce. Chicago má sice výběr na začátku 3. kola, v minulosti ale často hromadilo volby ve 2. kole. Hned 9 klubů má ve 2. kole alespoň dva výběry a je možné, že Hawks zkusí některý z nich získat.

Thatcher Demko (Boston College, NCAA)
Thatcher Demko (Boston College, NCAA)

Pro potřeby tohoto článku ale předpokládejme, že k žádným změnám v umístění nedojde. Kteří hokejisté by tedy mohli Chicago zaujmout na 27. pozici? Třeba brankář Boston College Thatcher Demko, obránci americké reprezentace do 18 let Jack Dougherty a Jack Glover, obránce Skellefteå Marcus Pettersson nebo útočníci Adrian Kempe (Modo), Conner Bleackley (Red Deer), Brendan Lemieux (Barrie) a John Quenneville (Brandon). Z hráčů, kteří by podle předpokladů měli být vybráni dříve, ale mohli by se na draftu z různých důvodů propadnout tak jako třeba před dvěma lety Teuvo Teräväinen, jsou pro Blackhawks zajímaví třeba útočníci národního týmu USA do 18 let Dylan Larkin, Sonny Milano a Alex Tuch.

Dylan Larkin (USA 18)
Dylan Larkin (USA 18)

Americká reprezentace hráčů do 18 let letos Chicagu v prvním kole nabízí klidně hned pět slibných hokejistů. Dylan Larkin, lídr druhé řady výběru USA, může hrát na levém křídle nebo ve středu útoku. Je silný na bruslích, hraje v rychlosti a výborně se umí natlačit do branky. Skauti oceňují jeho bojovnost a nasazení, v poslední sezoně ale prokázal, že umí sbírat body a v NHL by se mohl prosadit i více než jen do třetí pětky, kde ho vidí ostatní. Od podzimu bude hrát na University of Michigan. Sonny Milano je jedním z nejšikovnějších hokejistů na draftu, velice rychlý a schopný při hře 1 na 1. Je však často kritizovaný pro svou herní nevyzrálost, někdy se snaží vymyslet toho až příliš a zbytečně ztrácí kotouče. Na podzim nastupuje na Boston College.

Urostlý Alex Tuch během sezony nastupovat na pravém křídle i ve středu útoku a výborně zapadl do formace s Milanem a Jackem Eichelem, hvězdou příštího draftu. Tuch výtečně střílí a umí využívat své postavy, bez svých nejnadanějších spoluhráčů ale jeho produktivita upadla více než by bylo záhodno. Také on bude od nové sezony hájit barvy Boston College. Všichni tři zmínění útočníci by měli najít svůj klub mezi 15. a 25. místem a pro Chicago už možná nebude ani jeden k dispozici.

Letošní draft sice dost možná uvidí jednoho obránce hned na 1. příčce, v nejvyšším patře ale jinak moc obránců nenajdete. Za Aaronem Ekbladem a Haydnem Fleurym zeje velká díra, před Chicagem ale asi budou vybraní i šikovný Fin Julius Honka a Kanaďan Travis Sanheim, který v žebříčcích poskočil vysoko ve druhé polovině sezony. Zřejmě pátým nejlepším mezi zadáky je Jack Dougherty, budoucí student University of Wisconsin. Dougherty je útočný obránce s výtečnou rozehrávkou a dobrou střelbou. Oproti řadě ostatních útočně laděných beků má solidní postavu a nebojí se hrát do těla. Hraje slušně pozičně, při defenzivní činnosti na sobě ale musí ještě dost pracovat.

Jack Glover (USA18)
Jack Glover (USA18)

Jack Glover je hráčem, který je pro Chicago v nadcházejícím draftu teoreticky nejlákavějším. Urostlý obránce zvyklý hrát silově a čistit prostor kolem vlastní branky výborně bruslí a skvěle rozehrává. Od začátku sezony se hodně zlepšil, stále ale chybuje při kombinaci ve finální fázi. Má výrazný potenciál a na své výkonnosti bude pracovat doma na University of Minnesota.

Brankář Thatcher Demko je podle většiny hodnocení před draftem nejlepším z mladých maskovaných mužů. Demko má už za sebou svou první sezonu na Boston College a rodák ze San Diega na opačné straně USA si v ní nevedl vůbec špatně, když poměrně brzy získal pozici jedničky v jednom z nejlepších klubů NCAA. Demko je vysoký, pohyblivý a umí své postavy při chytání dobře využívat. Výtečně vykrývá spodní část branky a dobře se pohybuje od tyčky k tyčce.

Marcus Pettersson je jedním z těch, kteří mají obrovský potenciál a nad hlavou otazníky, zda-li jej dokáží naplnit. Pettersson reprezentoval Švédsko ve všech mládežnických kategoriích a v minulé sezoně debutoval v 10 zápasech za Skellefteå mezi dospělými. Je to vysoký, ale agilní, dobře bruslící obránce s vynikající rozehrávkou, užitečný i při přesilovce, jehož jedinou slabinou je velký nedůraz. Pokud přidá na agresivitě a nabere svalovou hmotu, bude před sebou mít dlouhou kariéru na nejvyšší úrovni.

Adrian Kempe (Modo, SHL)
Adrian Kempe (Modo, SHL)

Jeho spoluhráč ze švédského národního týmu do 18 let Adrian Kempe je jedním z vůbec nejmladších hráčů na draftu a stylem pravým opakem Petterssona. Kempe, který může hrát na centru nebo na levém křídle, je výborný při forčekingu, dohrává každý souboj a nic na ledě neošidí. Často se tlačí do branky. Letos odehrál kompletní ročník v Modo v SHL a připsal si 11 bodů (5+6) ve 45 zápasech. Zatímco některé žebříčky jej řadí kolem 15.–20. místa, častěji je až na pozicích kolem 27. volby, kterou mají Blackhawks. Podobně jako třeba výše zmíněný Larkin by neměl mít problém se propracovat do NHL, nejspíš ale jen jako hráč do třetí formace.

Podobné vyhlídky na profesionální kariéru má i Conner Bleackley, centr, který je v odhadech v souvislosti s Chicagem často zmiňovaný. Ve WHL debutoval už v 15 letech a letos byl na začátku teprve své druhé kompletní sezony v Red Deeru jmenován kapitánem týmu. Bleackley je důsledný hokejista, který výborně zvládá neoblíbenou černou práci. Je silný na bruslích, umí se prosadit na malém prostoru a dobře střílí. Má solidní pohyb, ale právě bruslení jej limituje v tom, aby od něj skauti očekávali víc než že se v NHL usadí ve třetí pětce.

John Quenneville (Brandon Wheat Kings, WHL)
John Quenneville (Brandon Wheat Kings, WHL)

Střední útočník John Quenneville je prostředním ze tří bratří hokejistů. Jeho starší bratr Peter by draftován loni Columbusem v 7. kole, krátce po začátku sezony na Quinnipac University ale zamířil za Johnem do Brandonu ve WHL. John Quenneville zde odehrál svůj druhý ročník a nevedl si vůbec zle, když sbíral v průměru bod na zápas a v playoff svou produktivitu ještě vylepšil. Quenneville v žádné herní činnosti příliš nevyčnívá, má ale čich na góly a postupně během roku získal na svou stranu stále více příznivců mezi skauty. V žebříčcích bývá nejčastěji v první třetině druhého kola a těžko soudit jak moc jeho šance ovlivňuje fakt, že je vzdáleným příbuzným trenéra Blackhawks Joela Quennevilla a obránce Bostonu Johnnyho Boychuka.

Hráčů s hokejem v rodině ale letos opět najdeme na draftu dost a dost. Vysoko bude vybrán Leon Draisaitl, syn bývalého německého olympionika a trenér Hradce Králové Petera Draisaitla. V prvním kolem by měli přijít na řadu také William Nylander a Kasperi Kapanen a někde na absolutní špičce bude nejmladší z trojice bratří Reinhartů, Sam. Dále se pak umístí Ryan MacInnis, Dominic Turgeon, Ryan Donato, Daniel Audette, John Wesley nebo Brendan Lemieux.

Brendan Lemieux (Barrie Colts, OHL)
Brendan Lemieux (Barrie Colts, OHL)

Právě poslední jmenovaný by mohl být pro Chicago zajímavý, ačkoliv se v některých ohledech podobá Ryanu Hartmanovi, kterého Hawks draftovali loni. Levé křídlo Lemieux, syn nenáviděného Clauda Lemieuxe, je typický provokatér tak jako jeho otec, v poslední sezoně ale prokázal dobrou produktivitu, když v Barrie v OHL sbíral téměř bod na zápas. Dobře bruslí, má solidní střelu a umí se orientovat v útočné třetině. Zatímco někteří skauti oceňují jeho důraz a agresivitu, podle jiných je to v jeho podání spíš divadlo. Tak jako tak je Lemieux přesně takovým hráčem, proti kterému nikdo nechce hrát, ale každý by ho uvítal ve svém týmu.

Ve třetím kole a na začátku čtvrtého, kde Chicago volí z 98. příčky místo Toronta, by Hawks mohli zaměřit svou pozornost třeba na levé křídlo Kelowny Justina Kirklanda, který v průběhu roku prodělal výrazný výkonností vzestup a skauti v něm vidí jistou volbu hráče, který se prosadí do NHL do třetí pětky. Zajímavéý je také levé křídlo Warren Foegele, vynikající bruslař, který byl nejproduktivnějším hráčem St. Andrews College v nižších soutěžích, kde sbíral spoustu bodů. Trochu netradičně míří tento Kanaďan na University of New Hampshire. Do NCAA jde z nižší juniorské AJHL také kanadský obránce Brandon Hickey. Skvělý bruslař se solidní postavou bude hrát za Boston Univesity.

Výše zmíněný centr Dominic Turgeon, syn Pierra Turgeona, zlepši ve své druhé sezoně v Portlandu produktivitu, jeho předností je ale hlavně všestrannost a herní chytrost. Centr nebo levé křídlo amerického národního týmu do 18 let Anders Bjork je pracovitý a má dobrý přehled. Od podzimu bude hrát za Univesity of Notre Dame. Urostlý obránce Aaron Haydon hraje za Niagaru v OHL a skauty zaujal zejména svým výtečným pohybem. Ve vlastní třetině je důrazný a nesmlouvavý, zároveň ale velmi dobře rozehrává.

Keegan Iverson (Portland Winterhawks, WHL)
Keegan Iverson (Portland Winterhawks, WHL)

Pro pozdější volby je zajímavý také silný bojovník Keegan Iverson z Portlandu. Nepatří sice mezi nejšikovnější hráče na draftu, ale dobře doplňuje své talentovanější spoluhráče. Je užitečný při náročné práci v rozích a před brankou, hraje ostře, ale čistě do těla.

Křídelník Anton Karlsson debutoval v několika zápasech za Moru ve druhé nejvyšší švédské soutěži, do statistik se ale nezapsal. Mladší bratr Erika Karlssona, kterého před dvěma lety draftovala Carolina, výborně napadá, umí se zapojit do kombinace a hraje chytře na obou stranách kluziště. První pár zápasů mezi dospělými odehrál také Axel Hölmström, centr, který zaujal fantastickými výkony na MS hráčů do 18 let, kde v 7 zápasech nasbíral 11 bodů (3+8).

Blackhawks mají aktuálně na draftu 8 voleb. V 1., 3., 5., 6. a 7. kole vybírají ze svého místa (28. v pořadí), jen v 1. kole poskočili o příčku výše vzhledem k trestu pro New Jersey, které volí ze 30. příčky. Svou volbu ve 2. kole poslali Blackhawks do Arizony při výměně Davida Rundblada. Ve 4. kole bude místo Chicaga volit Washington, který tuto volbu získal při trejdu Jaroslava Haláka z Islanders, kteří ji dříve obdrželi od Blackhawks za Petera Regina a Pierre-Marca Boucharda. Chicago má navíc 3 výběry: ve 3. kole od Floridy za Brandona Pirriho, ve 4. kole od Toronta za Davea Bollanda a v 5. kole od San José za loňský výběr ve stejném kole.

Anton Karlsson (Mora, Allsvenskan)
Anton Karlsson (Mora, Allsvenskan)

Hráči, které by Chicago mohlo draftovat podle různých odhadů: Marcus Pettersson (Craig Button, TSN), Anton Karlsson (Mike Morreale, NHL.com), centr Guelphu Robert Fabbri (Adam Kimelman, NHL.com), centr Moose Jaw Brayden Point (Steve Hoffner, NHL.com), Jack Glover (The Hockey News a Bill Placzek, draftsite.com), levé křídlo Saskatoonu Nikita Scherbak (Bleacher Report), Brendan Lemieux (Fox News), Travis Sanheim (NESN), obránce Kingstonu Roland McKeown (Hockey Writers), Thatcher Demko (futureconsiderations.com a SB Nation), Ryan MacInnis (Tab Bamford) a Julius Honka (mynhldraft.com).

  • David Rundblad

    Rundblad SWE

    33 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • David Bolland

    Bolland CAN

    37 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Pierre-Marc Bouchard

    Bouchard CAN

    39 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Brandon Pirri

    Pirri CAN

    33 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Peter Regin

    Regin DEN

    38 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Teuvo Teräväinen

    Teräväinen FIN

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu: