Obránce Klas Dahlbeck má k debutu v NHL nejbíže
Obránce Klas Dahlbeck má k debutu v NHL nejbíže

Kteří hráči by mohli do Chicaga přijít z AHL a juniorů?

S velkou podporou z rezervního týmu v Rockfordu v AHL nebo z juniorských soutěží Blackhawks v bezprostřední budoucnosti počítat nemohou. O místo v sestavě by měli v přípravném kempu bojovat Joakim Nördström a Jeremy Morin, hráči, kteří už letos za Chicago odehráli kolem 20 zápasů. Klas Dahlbeck dosud v NHL nedebutoval, v mužstvu IceHogs ale patří mezi klíčové hokejisty a v hlavním týmu by si měl brzy najít svou roli. Teuvo Teräväinen přišel z Helsinek v závěru sezony s velkým příslibem a pokud GM Bowman nesežene výraznější posilu do druhé formace, mohl by se finský mladík udržet v NHL i pro začátek nového ročníku.

Shrnutí článku

  • Do hlavního týmu by se měli prosadit útočníci Morin a Nördström, kteří už letos odehráli za Blackhawks řadu utkání.
  • Teräväinenovi prospěje čas na farmě, jenže pokud Chicago nezíská nějakou posilu na přestup, tak začne sezonu v NHL.
  • Pro Chicago by byl dobrou posilou Kevin Hayes, není ale jasné, jestli se s týmem dohodne na smlouvě.
  • O místo se bude ucházet Rasmussen z Växjö, ostatní útočníky spíš čeká návrat na farmu do Rockfordu.
  • Z obránců míří do NHL Dahlbeck, šanci by mohl později dostat také Clendening.
  • Ostatní zadáci IceHogs v týmu většinou končí, přichází několik nadějných hokejistů s příslibem pro příští roky.
Joakim Nördström se raduje z gólu
Joakim Nördström se raduje z gólu

Dvaadvacetiletý Nördström debutoval už v 18 letech v AIK ve druhé švédské lize a na draftu si jej pak Chicago vybralo ve 3. kole. Do zámoří odešel v loni na jaře poté, kdy Stockholmu skončila sezona a v SHL nasbíral celkem 16 bodů (8+8) ve 101 utkání. Minulý ročník dokončil v Rockfordu v AHL a v přípravném kempu si pak trochu překvapivě vybojoval místo v hlavním týmu Blackhawks. Trenéry Nördström zaujal hlavně svou aktivitou a zodpovědnou prací v obraně, v Chicagu ale nakonec odehrál jen 16 zápasů, ve kterých vstřelil jeden gól a na dva přihrál. Na farmě byl produktivní, v 58 střetnutích zaznamenal 33 bodů za 17 branek a 16 asistencí. V playoff NHL sice do hry nezasáhl, v kempu se ale bude znovu rvát o místo. Jeho šance na to, aby se udržel v kádru Blackhawks, se určitě zvýší, pokud vedení plánuje z jakéhokoli důvodu roztrhnout čtvrtý útok Bollig-Krüger-Smith.

Jeremy Morin slaví svou branku
Jeremy Morin slaví svou branku

Třiadvacetiletý Jeremy Morin přišel do Chicaga v rámci velké výměny Dustina Byfugliena v létě 2010 z Atlanty. Za Blackhawks od té doby nastoupil v každé ze čtyř sezon alespoň k několika duelům, většinu ze svých 39 zápasů v NHL ale odehrál až letos. Ve 24 utkáních vsítil 5 branek a na 6 přihrál, v playoff pak během dvou zápasů nebodoval. Morin byl v začátcích své profesionální kariéry kritizován za nedostatky při bruslení, jenže postupně se v tomto směru zlepšil a začíná potvrzovat svou pověst střelce. V Rockfordu v AHL odehrál už přes dvě stovky zápasů, ve kterých nasázel 80 branek. Letos měl ve 47 duelech za IceHogs bilanci bod na zápas a na nižší úrovni už nemá co komu dokazovat. Trenéři Blackhawks mu zatím nedali větší příležitost k tomu, aby mohl v NHL výrazněji uspět, a pokud k tomu nedojde ani letos, je pravděpodobné, že jej čeká výměna tak jako loni Brandona Pirriho, v té době nejproduktivnějšího hráče předchozí sezony AHL.

Teuvo Teräväinen na juniorském šampionátu
Teuvo Teräväinen na juniorském šampionátu

Devatenáctiletý Teuvo Teräväinen, 12. hráč na draftu 2012, letos během své třetí sezony za Jokerit Helsinky nasbíral ve 49 zápasech 44 bodů (9+35), na přelomu roku dovedl finskou juniorskou reprezentaci k titulu na světovém šampionátu a poté, kdy jeho tým brzy vypadl z playoff Liigy, odešel zkusit štěstí do zámoří. Chicago sice obrovská očekávání fanoušků mírnilo, i tak se ale od finské hvězdičky čekaly velké věci. Teräväinen naskočil za Blackhawks do tří utkání, do statistik se ale nezapsal. V pěti duelech za Rockford v AHL vstřelil dvě branky a sezonu pak dokončil v přípravě národního týmu Finska. Na mistrovství světa se ale nakonec neprobojoval a upozornil na sebe hlavně komicky zpackaným vystřídáním v utkání proti ČR.

Pokud pomineme úspěšný (ale krátký) experiment se složením druhé řady Saad-Shaw-Kane a případné přestupy, je nyní Teräväinen nejpravděpodobnějším centrem druhého útoku Hawks. Pro odpovídající výkony v NHL ale musí ještě zesílit při hře na puku a dá se očekávat, že mu prospěje nějaký čas na farmě v AHL.

Mezi případné posily z nižších soutěží a juniorky musíme zařadit také Dennise Rasmussena, třiadvacetiletého útočníka Växjö, který se dohodl s Chicagem na roční dvoucestné smlouvě jako volný hráč. Více jsme se jeho příchodu věnovali v samostatném článku a nyní stačí zmínit, že se v přípravném kempu bude ucházet o místo ve třetím nebo spíše čtvrtém útoku.

Kevin Hayes (vpravo) v dresu Boston College
Kevin Hayes (vpravo) v dresu Boston College

Zajímavou posilou, klidně hned na otevřené místo ve středu druhého útoku, by mohl být Kevin Hayes. Dvaadvacetiletý hokejista, jehož Hawks draftovali jako 24. celkově v roce 2010, skončil svou univerzitní kariéru na Boston College fantastickou sezonou po boku Johnnyho Gaudreaua a oba se nakonec zúčastnili i světového šampionátu v Minsku. Hayes, mladší bratr bývalého hráče Hawks Jimmyho Hayese, nasbíral letos za Boston College 65 bodů (27+38) a + 34 ve 40 zápasech. Dva body za gól a přihrávku pak zaznamenal v 8 duelech na MS.

Pokud se s ním Chicago nedohodne na smlouvě do poloviny srpna, stane se volným hráčem a může podepsat s kterýmkoli týmem NHL. Už dříve na jaře se spekulovalo o tom, že u Blackhawks nevidí dobrou šanci na to, aby se brzy prosadil do hlavního týmu (navíc měl být údajně rozladěn výměnou svého bratra na Floridu) a že by mohl posílit Calgary, tak jako právě Gaudreau. GM Stan Bowman ještě minulý týden potvrdil novinářům, že s Hayesem dále vyjednává, jenže tak blízko srpnové hranici už se dá čekat, že si mladý Američan počká na chvíli, kdy bude mít všechny možnosti otevřené.

Brandon Mashinter v utkání za IceHogs
Brandon Mashinter v utkání za IceHogs

Další útočníci na farmě by zřejmě nebyli v Chicagu pro NHL výraznější posilou. Pětadvacetiletý Brandon Mashinter, kterého Hawks získali výměnou za Kyla Beache z Rangers, nasbíral ve 47 zápasech za IceHogs 28 bodů (14+14) a vysloužil si novou smlouvu. Urostlé levé křídlo má na kontě 23 utkání v NHL za San José a New York a herním stylem by se Chicagu hodilo, do hlavního týmu se ale podívá zřejmě jen v případě nějakého zranění. Zkušený Brad Mills naskočil letos za Chicago do třech zápasů, většinu sezony ale vynechal kvůli zranění. Pokud by se náhodou dohodl s týmem na novém kontraktu, mohl by znovu působit jako záloha v momentě, kdy mladší hráčům prospěje větší zápasové vytížení na farmě.

Čtyřiadvacetiletý Drew LeBlanc podepsal smlouvu s Hawks jako volný hráč na jaře 2013 a vítěz Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče univerzitních soutěží si pak ve dvou zápasech odbyl svůj debut v NHL. Na konci sezony pak ještě reprezentoval USA na světovém šampionátu (0+3), během tohoto ročníku ale upadl tak trochu do zapomnění. V AHL se od něho určitě očekávala lepší produktivita, v 76 střetnutích nasbíral 22 bodů (7+15) a do Rockfordu se tak zřejmě znovu vrátí. Mladí útočníci Alex Broadhurst, Phillip Danault, Mark McNeill a Garret Ross za sebou mají první sezonu mezi profesionály a i když si nevedli špatně, další zkušenosti z AHL jim jen prospějí.

Dvaadvacetiletého obránce Klase Dahlbecka si Chicago vybralo ve 3. kole na draftu 2011. Tehdejší hráč Linköpingu odehrál v SHL ještě jeden rok než v létě 2012 odešel za oceán. Druhá sezona jej v Rockfordu zastihla ve vynikající formě, Dahlbeck nasbíral 35 bodů (10+25) a +21 v 75 zápasech a již brzy po začátku nového ročníku začal prokazovat, že je blízko k tomu, aby postoupil do hlavního týmu. V NHL na rozdíl od většiny výše zmíněných hokejistů ještě neodehrál ani jedno utkání, svými výkony si ale otevřel dveře. Vedení Blackhawks by nedělalo dobře svou práci, pokud s dosud málo prověřeným hráčem počítá napevno, v kempu by však měl Dahlbeck dostat velký prostor k tomu, aby se projevilo, jestli je jeho místo už v NHL nebo zatím stále ještě o úroveň níž.

Adam Clendening
Adam Clendening

O rok mladší Adam Clendening, jehož Hawks draftovali ve 2. kole 2011, byl letos nejproduktivnějším hráčem IceHogs (12+47) a po sezoně byl vybrán do 1. All-Stars týmu soutěže. Také Clendening má za sebou druhý rok na farmě a své výkony po povedené nováčkovské sezoně ještě vylepšil. Mistr světa hráčů do 18 let v roce 2010 je nesmírně šikovným obráncem a své dovednosti umí skvěle využít v přesilových hrách. Pro Chicago je velkým příslibem, stále ale čelí kritice pro svou slabší obrannou činnost. Přípravné zápasy naznačí, jestli zvládne potvrdit svou výkonnost i proti náročnějšímu soupeři. V týmu Blackhawks, který patří mezi adepty na titul, je ale v této chvíli mnohem snazší zapracovat zodpovědně hrajícího Dahlbecka než útočné dynamo Clendeninga, jehož tak asi opět čeká místo na farmě v Rockfordu. Podobně jako Morin však už úroveň nižší soutěže možná převyšuje.

Stephen Johns
Stephen Johns

Velké věci se v Chicagu očekávají od Stephena Johnse, 22letého rodáka z Pensylvánie, který na jaře ukončil svou kariéru na University of Notre Dame a v 8 zápasech za IceHogs nasbíral 5 bodů (1+4). Urostlý Američan by jednou mohl nahradit Brenta Seabrooka, jehož herním stylem připomíná, a Blackhawks by se hodil už nyní. Právě Seabrook před devíti lety dokončil v pár utkáních sezonu na farmě v AHL poté, co jeho juniorský tým vypadl v playoff, a do nižší soutěže už se na podzim nevrátil. Johns tak není bez šance na místo v sestavě už letos, Chicago by mu ale zřejmě muselo uvolnit místo výměnou Michala Rozsívala… Johns ve své poslední sezoně v NCAA nastřílel 8 branek ve 40 zápasech (celkem 8+12 a 69 trestných minut) a byl vybrán do 2. All-Stars týmu Hockey East. Blackhawks jej draftovali ve 2. kole v roce 2010.

Příslibem do budoucna jsou také Trevor Van Riemsdyk a Dillon Fournier, ani jeden však ještě neodehrál jediný zápas mezi profesionály a čeká je tak zřejmě minimálně jedna sezona v AHL. Van Riemsdyk podepsal s Chicagem smlouvu jako jeden z nejlepších obránců v NCAA poté, kdy skončil na University of New Hampshire. V poslední sezoně vinou zranění odehrál jen 26 zápasů, připsal si ale hned 23 bodů (4+19). Stejně jako Johns a Clendening drží hůl doprava. Fournier, draftovaný ve 2. kole v roce 2012, letos také kvůli zranění sehrál jen 36 utkání, v nich byl ale také nebývale produktivní, když dal 13 gólů a na 19 přihrál. Fournier je výtečný bruslař, skvělý při hře dopředu a ve své poslední sezoně mezi juniory naplno potvrdil očekávání jedničky draftu QMJHL z roku 2010.

Zatímco v útoku je situace vcelku otevřená a na uvolněná místa se může prosadit několik různých hráčů, v obraně dochází pro novou sezona na farmě k řadě změn. Do hlavního týmu má nakročeno Dahlbeck, o příležitost si říká produktivní Clendening, ostatní zadáci z loňské sestavy IceHogs jsou však pro Chicago jen málo využitelní.

Brankář Antti Raanta měl strávit letošní sezonu na farmě, výkony a zranění Nikolaie Khabibulina ale jeho přechod do NHL urychlily. Pokud se s Blackhawks dohodne na nové smlouvě, měl by být nadále dvojkou za Crawfordem. Nelze však vyloučit, že ho o toto místo připraví někdo zkušenější, dá se totiž předpokládat, že Hawks přivedou (alespoň) jednoho prověřeného brankáře na farmu ke Kentu Simpsonovi a Macu Carruthovi. A pokud bude takový gólman schopný zaskočit i v NHL, mohlo by naopak Raantovi spíš prospět zápasové vytížení v AHL.

  • Brandon Mashinter

    Mashinter CAN

    35 let, Levé křídlo
    0 gólů a 0 asistencí
  • Dennis Rasmussen

    Rasmussen SWE

    33 let, Střední útočník
    0 gólů a 0 asistencí
  • Alexander Broadhurst

    Broadhurst USA

    31 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Adam Clendening

    Clendening USA

    31 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Klas Dahlbeck

    Dahlbeck SWE

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Phillip Danault

    Danault CAN

    31 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Dillon Fournier

    Fournier CAN

    29 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Kevin Hayes

    Hayes USA

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Stephen Johns

    Johns USA

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Drew LeBlanc

    LeBlanc USA

    34 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Mark McNeill

    McNeill CAN

    31 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Brad Mills

    Mills CAN

    40 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Jeremy Morin

    Morin USA

    33 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Joakim Nordström

    Nordström SWE

    32 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Antti Raanta

    Raanta FIN

    34 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Garret Ross

    Ross USA

    31 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Teuvo Teräväinen

    Teräväinen FIN

    29 let, Střední útočník
    Členem klubu:
  • Trevor Van Riemsdyk

    Van Riemsdyk USA

    32 let, Obránce
    Členem klubu: