Andrew Shaw na rozbruslení před listopadovým zápasem proti Capitals
Andrew Shaw na rozbruslení před listopadovým zápasem proti Capitals

Blackhawks je před Winter Classic těžko u srdce

Novinář NHL.com Dan Rosen v úterý ve svém článku shrnul druhý díl televizního pořadu “Road to the Winter Classic”, který natáčí kanál EPIX před zápasem Blackhawks a Capitals pod otevřeným nebem ve Washingtonu. Překlad tohoto příspěvku si můžete přečíst zde. Hlavním tématem je smrt kustoda Clinta Reifa, ještě před tím se ale v pořadu podíváme za Andrewem Shawem, Tomem Wilsonem, Michaelem Lattou, Patrickem Sharpem a dalšími.

Překlad článku: Heavy hearts for Blackhawks on way to Winter Classic (Dan Rosen)

Kamera ostře najela na detail tváře trenéra Blackhawks Joela Quennevilla, tak blízko, že byly vidět slzy, které mu ještě zůstaly v očích. Tohle nebyl záběr trenéra, ale člověka, který se vyrovnává s drsnou realitou života a smrti, a to vše uprostřed kolotoče rozjeté sezony NHL.

Clint Reif, kustod a nepříliš známý člen rodiny Blackhawks, byl v neděli ráno doma nalezen mrtvý. Bylo mu 34 let.

Na začátku týdne dělal svou oblíbenou práci, když připravoval výstroj, dresy, kalhoty, štulpny, brusle a všechno ostatní. V United Center byl sám, zatímco se Blackhawks na Navy Pier (1 km dlouhé molo na břehu Michiganského jezera, jedna z největších turistických atrakcí v Chicagu – pozn. př.) účastnili akce pro držitele permanentek. Kamery EPIX (televizní kanál, který natáčí letošní sérii “Road to the Winter Classic” o událostech před zápasem Chicaga a Washingtonu – pozn. př.) byly v té chvíli s Reifem a on hovořil o hráčích a jejich povahách, o tom, jak v to v klubu funguje, a jak jeho úkoly nikdy nepůsobí dojmem opravdové práce.

Později, když nás Rief náhle opustil, se Quenneville musel postavit před novináře, aby před nedělním zápasem proti Torontu promluvil o své ztrátě. Oči se mu zaleskly, stále v šoku a plné smutku. Nikdo si tuhle závěrečnou scénu “EPIX Presents Road to the NHL Winter Classic” nepřál, ale právě o tom má sportovní reality TV seriál být: jak se skutečný svět propojuje se sportem, jaký má vliv na život sportovců, o slzách, rodině a přátelích. EPIX zachytil tento smutný moment s porozuměním a zároveň emocionálně silným způsobem.

„Těžký den,“ prohlásil Quenneville do mikrofonu. „Skvělý člověk.“

Obraz se zatemní a objeví se Reifova fotka. Pak titulky. Bez hudby, beze slov. Jen ticho.

Hráči Washingtonu se radují z gólu v listopadovém utkání v Chicagu
Hráči Washingtonu se radují z gólu v listopadovém utkání v Chicagu

Všichni věděli, že cesta Blackhawks a Capitals k 2015 Bridgestone NHL Winter Classic bude lemována úspěchy a neúspěchy, výhrami a porážkami, zraněními, starostmi i radostí. Zármutek ale nikdo neočekával. Ale tento seriál nám ukazuje vše, častým změnám v náladě jednotlivých týmů se neustále přizpůsobuje. Před tím než nás druhý díl zatahá u srdce, tak uvidíme realitu vítězství a proher, týmovou práci i houževnatost, jednoduše skutečný život v NHL.

Třeba veselé zážitky z rodinných bruslení Blackhawks a Capitals, kdy obránce Washingtonu Karl Alzner vytáhl na led v Kettler Capitals Iceplex v kočárku svou čtyřdenní dceru. Nebo v United Center v Chicagu jsme viděli útočníka Blackhawks Daniela Carcilla, jak z legrace říká Bryanu Bickellovi, že je mu jeho dcera Michaela podobná.

Také jsme potkali Andrewa Shawa, známého pod přezdívkou The Mutt („Vořech“), kterou si vysloužil všemožnými způsoby, jak vás dokáže svou proříznutou pusou vyprovokovat. „Prostě nezavře hubu. Fakt nikdy,“ říká útočník Chicaga Kris Versteeg. „Chcete ho mít na své straně. Kdyby byl v druhém týmu, tak byste nenáviděli hrát proti němu,“ doplnil Bryan Bickell.

Shaw ukázal svou přívětivou povahu na tradiční vánoční party Blackhawks, když si v typicky ošklivém svátečním svetru s nápisem “Fruit Cake” (Ovocný dort) sedl Santovi na klín a poprosil ho o hattrick.

A viděli jsme znovu spolubydlící nováčky Capitals Toma Wilsona a Michaela Lattu, kteří se ukázali už v prvním dílu. Tentokrát mají svou scénu v restauraci v Columbusu během volného dne a diskutují o filmu Interstellar nebo o tom, jak se zavařuje zelenina. Když si Joel Ward z Latty utahuje, že si objednal salát s hamburgerem bez housky, tak to je jen kvůli jeho smíchu jeden z nezapomenutelných okamžiků.

Vzpomínat se bude i na některé chvíle ze zápasů, například rekordní nájezdy proti Floridě Panthers, které se rozhodly až po 20. kole. Kamera za střídačkou Capitals zachytila všechny emoce, které k nejdelším nájezdům v historii NHL patří. „Dochází mi hráči,“ bylo na lavičce slyšet trenéra Capitals Barryho Trotze. Když poslal na led Lattu, musel k tomu dodat: „Ne, nedělám si !@#$%^ srandu!“

Bryan Bickell před zápasem proti Capitals v listopadu 2014
Bryan Bickell před zápasem proti Capitals v listopadu 2014

Díky dvěma hráčům Blackhawks, kteří se vracejí po zranění, jsme mohli sledovat jak se mění nálada hokejistů, kteří se připravují na to, aby mohli naskočit zpátky do utkání. Corey Crawford vypadal rozladěně, když ho po tréninku přivítaly kamery. Patrick Sharp mluvil otevřeně o tom, jaké to je vrátit se po měsíční absenci, ale jeho zklamání z vlastních výkonů v prvních čtyřech zápasech štvalo jeho spoluhráče.

„Bude už někdy spokojenej?“ pověděl na střídačce Bickell Mariánu Hossovi. „Když !@#$%^ myslíš na dobrý věci, tak se pak stanou!“ – Sharp se trefil chvíli poté a Bickell byl jedním z prvních, který mu něco řekl: „Střelče, ty jsi !@#$%^ Bůh!“

A mluví se také o tabulce. Na začátku pořadu Quenneville zmíní, že pokud Chicago vyhraje, může poskočit na první místo. Trotz později prohlásí, že Capitals chybí bod na místo zaručující účast v playoff.

Scéna odeslání Scotta Darlinga na farmu do Rockfordu v AHL je v totálním protikladu k vánočnímu večírku Blackhawks, který tomu předcházel.

Vzestupy a pády.

Ale konec přichází v momentě, kdy jde sport stranou před realitou života a smrti a starostmi, se kterými se pereme všichni v našich každodenních životech.

Reifova smrt zapůsobila na vedení Blackhawks jako rána kladivem. Bylo to zničující a stále je. Ale teď je jejich truchlení součástí dlouhé, klikaté, nepředvídatelné a nezapomenutelné cesty, po které se blíží k Nationals Parku a Winter Classic.

  • Bryan Bickell

    Bickell CAN

    38 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Daniel Carcillo

    Carcillo CAN

    39 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Corey Crawford

    Crawford CAN

    39 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Scott Darling

    Darling USA

    35 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Marián Hossa

    Hossa SVK

    45 let, Pravé křídlo
    Členem klubu:
  • Patrick Sharp

    Sharp CAN

    42 let, Levé křídlo
    Členem klubu:
  • Andrew Shaw

    Shaw CAN

    32 let, Pravé křídlo
    Členem klubu: