Landon Slaggert debutoval v dresu Blackhawks

Útočník Landon Slaggert (21), kterého si Blackhawks vybrali ve 3. kole draftu 2020, ukončil po čtyřech sezonách své působení na University of North Dakota, s Chicagem podepsal dvouletou nováčkovskou smlouvu a v pátek prožil svou premiéru v NHL. Pro juniorského mistra světa z roku 2021 to osobně sice nebyl žádný propadák (na ledě strávil 10:32, během kterých si připsal dva hity, a dostal prostor i při oslabení), jako tým se ale Blackhawks po dvou pěkných výhrách vrátili zpátky na zem. Proti Los Angeles prohrávali po 8 minutách o tři branky, po čtvrtém gólu stáhli trenéři brankáře Söderbloma a domácí fanoušci nakonec při porážce 0:5 neviděli ani jeden puk v síti Kings. Ti mají aktuálně o poznání lepší mužstvo než San José nebo Anaheim, přesto byl výkon hokejistů Blackhawks rozčarováním.

„LA Kings?“ odpověděl kouč Richardson na otázku, jaký byl proti minulým dvěma zápasům největší rozdíl. „To je jeden důvod, ale dneska to asi bylo obojí. Neodehráli jsme nejlepší utkání v sezoně, zatímco oni byli fakt dobří. Mají v týmu plno velkých a silových hráčů a nám se moc nedařilo vyhrávat souboje, to bylo to hlavní.“

Od Slaggerta si Chicago slibuje především dravost, pohyb, hru do těla a pořádný forčeking. Ve svém poslední sezoně v univerzitní soutěži zlepšil produktivitu a v 36 střetnutích nastřílel rovných 20 gólů, jeho role v NHL ale patrně nebude v prvním nebo druhém útoku. Klub mu nabídl smlouvu už před rokem, Slaggert se ale rozhodl ještě na Notre Dame, kde je jeho otec Andy tři desítky let jedním z trenérů, zůstat, aby si zahrál s mladším bratrem Carterem (se starším bratrem Grahamem si naopak zahrál už dříve). Blackhawks drželi jeho práva pouze do srpna, možnost zahrát si v NHL již nyní byla ale příliš lákavá a sám hráč uvedl, že nikdy ani neuvažoval o tom, že by měl svou profesionální kariéru zahájit v nějakém jiném klubu. V NCAA se rozloučil s bilancí 47+45 ve 136 zápasech.

„Dobrý výkon, stejně jako na tréninku,“ chválil Slaggerta trenér Richardson. „Ale zatím odehrál jen chvíli. Odmakal to, tlačil se do napadání a nebál se do někoho opřít. Jednou se dostal na led při hře v oslabení a vypadalo to, že s tím nemá žádný problém. Uvidíme, co předvede dál. Těším se na to.“ Doplněno: Hawks povolali zpátky do prvního týmu útočníka Lukase Reichela. V 9 zápasech v Rockfordu nasbíral sedm bodů (1+6). Na farmu naopak míří jiný útočník Zach Sanford. Ten po příchodu z Arizony odehrál za Chicago 18 utkání, ve kterých si připsal čtyři body za asistence.

Rozjetí Blackhawks smázli Ducks 7:2

Uzávěrka přestupů je za námi, Chicago má dávno jistotu (teď už i matematickou), že do playoff opět nepostoupí, a proto nepřekvapí, že hokejisté Blackhawks hrají uvolněněji a na výsledcích je to znát. Anebo taky jinak: do United Center si pro sedmibrankové příděly přijeli dva slabší celky, o poznání jiní soupeři než bylo Colorado, které Chicagu dvakrát nedalo žádnou šanci. A ze 14 gólů do sítě Arizony a Anaheimu jich nese hned 8 podpis Connora Bedarda. Ten v úterý vstřelil bombou z voleje svou 20. letošní branku a v utkání dosáhl i na hranici 30 asistencí (a tedy 50 bodů), když dvakrát po jeho křižné přihrávce pálil do prázdné Kurashev, v přesilovce zaskočil Gibsona poněkud neortodoxní střelou Seth Jones a na konečných 7:2 upravil po další hezké asistenci Bedarda s trochou štěstí také v přesilovce Tyler Johnson.

Zatímco Bedard nasbíral pět bodů (1+4), jeho spoluhráči z útoku Kurashev (2+2) a Foligno (0+4) zaznamenali každý po čtyřech. A dařilo se i ostatním: po čtyřměsíční pauze se do sestavy vrátil uzdravený Andreas Athanasiou a hned zapsal dvě asistence. Nejprve se podílel na vyrovnávacím gólu agilního Donata a na začátku třetí třetiny vybojoval puk pro Entwistlea, který šikovně vymíchal Gibsona a zvýšil na 5:2. Fanoušci v Chicagu měli o zábavu postaráno, o to víc, když se v polovině závěrečné třetiny strhla mela, do které se zapojili oba brankáři. Mrázek se vydal bránit Entwistla, který v klinči s Gudasem tvrdě narazil, a tak se na druhou stranu kluziště vydal i Gibson.

„Bylo to super, taky bych u toho chtěl být. Mám tyhle věci rád, každý je v tom sám za sebe a zároveň jeden za druhého. Těší mě to kvůli fanouškům, letos je to těžká sezona. I proto mám radost, že jsme doma dali sedm branek,“ liboval si Nick Foligno ve chvíli, kdy Blackhawks teprve podruhé v sezoně zvítězili dvakrát v řadě, a navíc to byla výhra, kterou si fanoušci jistě užili se vším všudy.

„Je těžké se do toho opět dostat, byl jsem mimo hru dlouho. Jasně, že mě to štvalo, ale jiní lidé jsou na tom hůř. Já si dneska mohl zase zahrát, za to jsem vděčný a moc jsem se těšil,“ řekl navrátilec Athanasiou. „Vždycky se snažím jít do zápasu stejně. Je vtipný, že jsem osm zápasů v řadě nedal gól, pak se mi povedlo jich několik vstřelit a hned na to lidi tak trochu pozapomenou. Když něco funguje, tak se snažím v tom pokračovat. Měl jsem štěstí, ale jsou to jen dva zápasy a když se nakonec prohraje, tak na těch gólech stejně nesejde,“ pověděl Bedard, který se po Dalu Hawerchukovi stal teprve druhým náctiletým hráčem v NHL, který ve dvou utkáních nasbíral celkem 8 bodů (3+5).

Blackwell dal hattrick do sítě Arizony a Hawks zvítězili 7:4

Krátce po zahájení druhé třetiny by těžko někdo v United Center tipoval, že Chicago brzy smázne dvoubrankovou ztrátu, nasází Coyotes sedm gólů a nakonec vyhraje 7:4. O den dříve byli Hawks ve Washingtonu bezzubí a prohráli vcelku jednoznačně 1:4, následující domácí zápas však zvládli. Velmi dobře se ukázal brankář Söderblom, který výhru podpořil 32 zákroky, klíčovými postavami utkání byli však v dresu Blackhawks tři jiní hokejisté: Colin Blackwell vstřelil poprvé v kariéře hattrick, Connor Bedard přidal ke dvěma gólům také dokonalou asistenci v přesilovce a Seth Jones nasbíral hned čtyři body za přihrávky. „Doufal jsem, že tu zůstanu. Sešlo se víc věcí najednou a chci být tady. S manželkou z toho máme velkou radost,“ řekl Blackwell, o jehož výměně se před uzávěrkou přestupů občas spekulovalo. V útoku s Dickinsonem a Andersonem si 30letý hráč našel po dlouhém zranění pevnou roli a také díky tomu, že očekává narození prvního potomka, bude teď v Chicagu rád pokračovat. „Kdybych byl dobrej, tak to dám. Ale puk mi bohužel sjel z čepele. Blackie to udělal pěkně a nakonec byl odměněný,“ ocenil svého spoluhráče Bedard, kterému Blackwell při brejku dva na jednoho přihrál do šance na hattrick. Nakonec ale hattrick oslavil sám střelou do prázdné branky.

Po třech měsících oslavili Blackhawks výhru venku

Celkem 22 zápasů v řadě na ledech soupeřů Blackhawks prohráli, než se jim podařilo v úterý večer zvítězit v Tempe v Arizoně. Coyotes to Chicagu usnadnili několika tresty a protože přesilovky vyšly Blackhawks v tomto střetnutí mimořádně efektivně, byla z toho nakonec výhra 5:2. V první třetině otevřel skóre při dvojnásobné početní výhodě Seth Jones, jehož ránu si do sítě smolně tečoval domácí obránce. Na tuto, i druhou branku Foligna, který lehce usměrnil Bedardovu přihrávku, sice ještě Arizona odpověděla, další dva přesilovkové zásahy stále ve druhé dvacetiminutovce však Chicagu získaly rozhodující náskok. Podobně jako Foligno se zblízka prosadil Dickinson a jen pár vteřin pak stačilo Kurashevovi, když na jeho bombu bez přípravy Ingram nedosáhl. Hawks se mohli opřít o pozorný výkon brankáře Söderbloma, který pochytal celkem 37 střel Coyotes, a udělali si radost nejen tím, že konečně přetrhli nelichotivou šňůru venkovních porážek, ale také tím, že hned druhý den dokázali hodit za hlavu v krátké době druhou bídnou prohru s favorizovaným Coloradem 0:5. Od 20. ledna, kdy Chicago porazilo New York Islanders v prodloužení 4:3, mají Hawks smutnou bilanci pouhých dvou výher a k tomu 15 prohraných zápasů. Úterní večer patřil v tomto ohledu v letošní sezoně k těm radostnějším. „V rámci celé sezony to není moc, sice jen jedno vítězství, ale měli jsme teď hodně porážek a proto je fajn, když si můžeme připsat pár bodů a trochu si tím vylepšit náladu. Po dlouhé době nás čeká veselejší let,“ řekl Connor Bedard a pochválil brankáře Arvida Söderbloma: „Chytal fakt skvěle. Odehráli jsme už spoustu zápasů, kdy nás držel nad vodou a kdy jsme mu to nedokázali vrátit. Dneska byl náš nejlepší hráč, takže rádi vidíme, že si mohl konečně užít výhru.“

Chris Chelios
Chris Chelios

Blackhawks vyřadili #7 Cheliose a Kane se poprvé vrátil

Hned se dvou důvodů bylo nedělní utkání mezi tradičními rivaly Blackhawks a Red Wings výjimečné. Před zápasem Chicago vyřadilo dres s číslem 7 bývalého vynikajícího obránce Chrise Cheliose a Blackhawks pak o první reklamní přestávce ocenili další klubovou legendu Patricka Kanea, který se poprvé vrátil do United Center jako soupeř. Také Chelios oblékal dres odvěkého rivala, se kterým získal dvakrát Stanleyho pohár (a třetí se mu podařilo vybojovat ještě v dresu Montréalu Canadiens) a přestože hrál v NHL až do neuvěřitelných 48 let, jeho kariéra bude vždy spojována především s jeho působením v rodném městě Chicagu. Za Blackhawks nastupoval mezi roky 1990 až 1999, dvakrát získal Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce soutěže a ve dvou dalších případech byl na toto ocenění nominovaný.

V roce 1996 Chelios výraznou měrou pomohl amerického reprezentaci ke slavnému vítězství na Světovém poháru a stejně jako Patrick Kane patří mezi absolutní špičku, kterou USA v hokeji vyprodukovaly. S Chicagem se sice na jaře 1999 nerozešel v dobrém a vynutil si přestup k rivalovi, později jej však klub přivítal zpátky v roli ambasadora a vazby mezi Cheliosem a Blackhawks se postupně opět upevnily.

Patrick Kane posílil Red Wings za velmi odlišných okolností a proto nebylo žádným překvapením, že jej fanoušci v United Center uvítali v nadšené atmosféře. Během první reklamní přestávky mohl Kane sledovat skvělý sestřih svých úspěchů v dresu Blackhawks, stejně jako poděkování od různých obyvatel Chicaga. Fanoušky pak pozdravil během nekonečného potlesku než se mohlo hrát dále.

V samotném utkání Red Wings nenavázali na povedený výkon z předchozího dne v St. Louis, Blackhawks ale nabídnuté šance zahodili a jak Foligno, tak Dickinson ve vyložených pozicích minuli branku. Na úvodní gól Spronga sice domácí odpověděli dvěma zásahy ve druhé třetině, nedlouho před koncem však zaskočil Mrázka střelou ze záporného úhlu Alex DeBrincat a mohlo se jít do prodloužení. V něm nevyužil dobrou příležitost Jones, DeBrincat vybídl Kanea k brejku a zbytek už nikoho nezaskočil – Kane překonal Mrázka střelou na lapačku, radoval se s domácím publikem podobně jako by právě zařídil výhru chicagskému celku, jenže tentokrát měl na sobě dres Detroitu… ➜ Více

Bedard s Mrázkem dotáhli Chicago k výhře nad Ottawou

Osm zápasů čekali hokejisté Blackhawks na radost z vítězství než se jim v sobotu podařilo porazit Senators 3:2. Hodně bídná produktivita stála Chicago téměř celý měsíc naději na dobrý výsledek, jenže ve čtvrtek se proti Pittsburghu vrátil po zranění Connor Bedard a přinesl týmu nový impuls. A nejen to, s Bedardem v sestavě mají Hawks v ofenzívě o trochu více potřebné kreativity a kvality – a fanoušci mají opět větší důvod se na zápasy těšit. Proti Ottawě založil Bedard akci, ze které otevřel skóre utkání šťastným odrazem od brusle Foligno, a v polovině střetnutí pak sám pohotovou střelou srovnal na 2:2. Nedlouho před koncem už se zdálo, že supertalentovaný Kanaďan zařídil Chicagu slibný náskok, když pronikl do útočné třetiny a parádním blafákem přelstil brankáře Korpisala. Ale celé pohledné akci předcházel ofsajd, kterého si povšimli trenéři Senators, a po kontrole u videa se pokračovalo za nerozhodného stavu. Ten zlomil dvě minuty před koncem nadvakrát z dorážky Dickinson a Blackhawks tak dokázali zužitkovat další vynikající výkon brankáře Mrázka, který zlikvidoval rovných 40 střel. „Mám radost. Je super, že jsem se mohl vrátit zrovna ve chvíli, kdy hrajeme pár zápasů doma, a užít si tak tu atmosféru. Bylo těžké se na zápasy dívat s tím, že prohráváme jeden za druhým. I já osobně jsem na výhru čekal dlouho. Když jsem se zranil, tak těch proher bylo už asi pět v řadě. Takže teď z toho máme všichni vážně dobrý pocit,“ řekl Connor Bedard. „Prvních deset minut jsme začali dobře, ale pak do toho Ottawa šlápla. Hlavně ve druhé třetině, kdy měli hodně střel od modré čáry. Dostal jsem se do tempa a vždycky je fajn, když máte víc práce,“ pověděl Petr Mrázek.

Blackhawks se vrací z Edmontonu a Calgary bez gólu

„Chybí nám hráči, kteří umí dávat góly. Před tím se neschováme. V prvním a druhém útoku teď hrají ti, kteří na to úplně nemají, a potřebná produktivita tomu proto schází,“ říká útočník Jason Dickinson. „Můžeme být hrdí na to, co děláme dobře. A pokud děláte dobře to, co umíte, nesmíte se na sebe zlobit. Nemůžete po rybě chtít, aby chodila, prostě to nesvede. Ale plavat umí skvěle. Nebude to vždycky pěkné na pohled, ne vždycky to přinese výsledky. Ale pokud si budeme plnit svoje úkoly dobře, můžeme být se sebou spokojení a zároveň nemít radost z toho, jak to dopadlo.“

Proti rozjetému Edmontonu i v sobotním utkání s Calgary nehráli Hawks znovu špatně, soupeři se často vyrovnali a mohli se opřít o pozorného Mrázka v brance. Jenže nedali ani gól, prohráli 0:3 a 0:1 a na výhru na ledě soupeře čekají už rovných 20 zápasů. Proti Oilers se během střídání elitní pětky domácích bránili silnému tlaku a mohou jen litovat branky Hymana zblízka ve 47. minutě, po které už se naděje na bodový zisk hodně vzdálila. Smutným hrdinou utkání byl na straně Chicaga útočník MacKenzie Entwistle, který jednou trefil tyčku, neproměnil trestné střílení a spálil alespoň jednu další velmi dobrou šanci.

V Calgary měli Hawks v první a druhé třetině celou řadu příležitostí, jenže Markströma nepřekvapili z brejků Kurashev ani dvakrát Katchouk. Krásně se dostali za obranu Flames jak Reichel, tak později obránce Phillips, také oni ale narazili na jistého domácího gólmana. V posledních vteřinách mohl poslat zápas do prodloužení Dickinson, v jinak vlažné třetině třetině si nicméně Blackhawks nic moc nevypracovali a hokejisté Calgary se proto mohli radovat z těsné výhry 1:0.

Díky Utkání hvězd teď mají Hawks delší pauzu na odpočinek a v příštím utkání se představí až 8. února doma v United Center, kde přivítají Minnesotu. V posledních 10 zápasech vstřelili pouze 10 branek, na čtyřzápasovém výjezdu do Seattlu a západní Kanady vyšli třikrát úplně naprázdno a tak tato desetidenní pauza jistě přijde hráčům a trenérům maximálně vhod…

Blackhawks prohráli v Seattlu 2:6

V Seattlu nebylo Chicago úplně bez naděje na dobrý výsledek a přestože gólman Söderblom své spoluhráče příliš nepodržel a na šest obdržených branek se vyhrává těžko, mohou Blackhawks lamentovat především nad špatnou produktivitou. Kraken čekal na vítězství čtyři zápasy a ani proti Chicagu nepodal zrovna ideální výkon, na pohodlné vítězství to ale nakonec stačilo. Domácímu týmu pomohly dva rychlé góly, přesto si Blackhawks dokázali vypracovat řadu slibných příležitostí a především po svých dvou vstřelených brankách zatlačili soupeře do obrany, jenže to bylo málo.

Brzy po Andersonově teči Jonesovy střely následovala přestávka a hlavně pak po ní smolný vlastní gól, kdy Jones při rozehrávce trefil do brusle kolegu Vlašiće. A krátce poté, kdy Foligno na začátku třetí třetiny usměrnil v přesilovce dokonalou přihrávku Kurasheva, přišla rozhodující rána – aktivní Donato, na kterém byla patrná snaha prosadit se proti svému bývalému týmu, z brejku neuspěl a z protiútoku naopak zamířil přesně slovenský útočník Tatar. Zatímco velmi dobře chytající Daccord Donatův blafák lapačkou zneškodnil, Söderblom na střelu Tatara vyrážečkou nedosáhl. Těžko zrovna v této situaci švédského brankáře Hawks vinit, avšak místo kontaktní trefy najednou prohrávalo Chicago o tři góly a a přestože se hráči Hawks dál snažili, konečné skóre určil v 57. minutě opět Tatar.

Zápas se přitom mohl vyvíjet jinak, v přesilovce vychytal Daccord Dickinsona, z brejku se neprosadil obránce Vlašić, Foligno jednou těsně minul a dvakrát ve výborné pozici selhal Entwistle. Nesmíme zapomínat na to, že Chicagu schází zranění Bedard, Hall, Athanasiou, Tyler Johnson a Beauvillier, Reichel seděl znovu jen na tribuně a Foligno se vrátil se zlomeným prstem jen po sedmi vynechaných zápasech, tristní koncovka ale limituje možnosti získat body do tabulky bez ohledu na to, jestli je jinak výkon podařený. I na druhé straně ovšem mohlo padnout víc branek, třeba při vyložené šanci obránce Oleksiaka pomohla Söderblomovi branková konstrukce. Tak jako tak, venku vyhráli Blackhawks naposledy 10. listopadu v Tampě…

„Myslím si, že v obraně jsme prostě nehráli dobře. Měli jsme víc šancí než minule (při porážce 0:2 ve Vancouveru), ale nemůžeme soupeři dovolit tolik jako dneska,“ řekl Joey Anderson. „Jeden gól dali po odrazu od holeně, když šel puk půl metru mimo, a další pak po odrazu od naší brusle a gólmanovy nohy. Kdybychom v podobných situacích měli občas víc štěstí, určitě by nám to pomohlo. Ale někdy ani to nestačí a musíme hrát lépe,“ usuzuje trenér Luke Richardson.

Mrázek opět skvělý a Chicago porazilo po nájezdech San José

Počtvrté v řadě vstřelili hráči Blackhawks pouze jeden gól, tentokrát to ale na vítězství stačilo. V souboji dvou zřejmě nejslabších celků letošní sezony si diváci v United Center asi jen těžko mohli užít parádní hokej, nakonec ale dostali něco navíc – po vcelku mdlém prodloužení, kdy Chicago neproměnilo přesilovku, následovaly dramatické nájezdy, které rozhodl až v 9. sérii Boris Katchouk.

Zatímco během zápasu pomohla znovu výborně chytajícímu Mrázkovi dvakrát branková konstrukce a překonal ho pouze na začátku třetí třetiny zblízka bývalý hráč Hawks Ryan Carpenter, v nájezdech trefili tyčku třikrát domácí hokejisté. Hned první na řadě otřel puk o tyč Kurashev a na úspěšný pokus Labanca pak perfektním blafákem odpověděl Rem Pitlick. Mrázek vypíchl puk Hertlovi, počkal si na nebezpečné střely Barabanova s Kuninem a v dalších nájezdech stále držel naději svého týmu na zisk druhého bodu. Vystřelit ho mohl Dickinson, jenže puk napálil do tyčky a ten se po odrazu od brankáře Blackwooda zastavil na čáře. K vítěznému gólu měl blízko i Sanford, také on však po vydařeném blafáku ztroskotal na tyči. A tak uspěl se sebevědomou kličkou až Katchouk.

„Bavilo mě to, mám nájezdy rád. Po šestém nebo sedmém už jsem přestal počítat a jenom jsem doufal, že už ho někdo dá. Chytám teď často a cítím se dobře, dostanete se pořádně do tempa. Už jsem to říkal dříve, když je člověk zdravý a může se soustředit jen na hokej, je to super,“ pochvaloval si Petr Mrázek, který nastoupil v pátém utkání v řadě.

Hawks potřetí v řadě trápili favorita, ale opět prohráli

Třetí zápas v řadě za sebou předvedli hokejisté Chicaga velmi dobrý výkon, jenže znovu vstřelili jen jeden gól a přestože se s favorizovaným soupeřem dlouho drželi, nakonec nezískali žádnou bodovou odměnu. Po domácím vítězství nad Calgary si Blackhawks v United Center vyšlápli i na rozjetý Edmonton a s trochou potřebného štěstí dotahovali jen jednogólovou ztrátu, druhou vyrovnávací branku se jim však vstřelil nepodařilo. Utkání ve Winnipegu skončilo stejným hubeným výsledkem 1:2, tentokrát to ale bylo Chicago, kdo muselo bránit.

Po šikovné střele obránce Murphyho nemohli Jets dlouho najít způsob, jak překonat výborného brankáře Mrázka, ale v závěru se jim to povedlo hned dvakrát. Nejprve se na brankovišti uvolnil Vilardi a minutu před koncem vletěl do útočné třetiny Ehlers, aby přesnou ranou rozhodl o tom, že Blackhawks odejdou ze zápasu znovu s prázdnou. A podobně frustrující pocity mohli mít hráči Chicaga také doma v sobotu proti Dallasu. Na první gól se čekalo poměrně dlouho, když třeba z brejku v oslabení neuspěl Vlašić, než ve 33. minutě zakončil Katchouk zblízka Sanfordovu akci. Ve výtečně formě chytajícího Mrázka pokořil až v přesilovce na začátku třetí třetiny Duchene a pět minut před koncem rozhodl o výhře Stars Marchment, když potrestal chybu Setha Jonese na modré čáře. Klíčový obránce Hawks se vrátil na led po měsíční přestávce zaviněné zraněním ramene a trenéři ho rozhodně nešetřili – ve hře strávil celkem 24:12 a připsal tři střely, menší trest a -2. „Cítil jsem se v pohodě, s pohybem a bruslením nebyl problém. Jen občas nějaká nešikovnost, kterou můžu do dalších zápasů vyladit,“ řekl Jones.

„Hráli jsme dobře a za kluky mě to mrzí. Zase nám chyběla koncovka, nedaří se nám dát víc jak jeden gól a to na dobrý výsledek nestačí. A vždycky když uděláme nějakou drobnou chybu, tak dostaneme gól v ten nejhorší čas. Většinou po zápasech do šatny nechodím, ale tentokrát jsem chtěl, aby hráči věděli, že jim věříme a jsme s nimi, že musí sami stále věřit tomu, jakým způsobem teď hrají. Je nepřijatelné, abychom pořád prohrávali a dávali jen po jednom gólu, ale pokud budeme takhle pokračovat, něco z toho určitě vzejde,“ usuzuje s nadějí v hlase trenér Luke Richardson.

Colin Blackwell zářil při vítězství nad Calgary 4:3

Hokejisté Blackhawks se vrátili po pěti zápasech domů do United Center a v prvním utkání v novém roce před vlastními fanoušky vybojovali cennou výhru 4:3. Chicagu chybí celkem osm zraněných útočníků a lídr obrany Seth Jones, přesto však dokázalo odehrál proti Calgary vyrovnanou partii a zvítězit. Na Flames bylo znát, že měli v nohách sobotní zápas ve Philadelphii a následné cestování, to ale nic neubírá aktivnímu výkonu Blackhawks. Sestava, která nyní vypadá jako z běžného přípravného zápasu před sezonou, je plná hráčů, kteří cítí svou šanci a v nedělním střetnutí se to na ledě projevilo. Colin Blackwell vynechal velkou část sezony, ale už je opět zdravý a pod výhru se podepsal celkem třemi body. Dvakrát povedenou ranou překonal českého brankáře Dana Vladaře a navíc si připsal i bod za asistenci u šťastné trefy obránce Zaitseva. Také Flames vstřelili šťastný gól při odrazu od brusle Murphyho a nepříjemné snížení Kadriho na konečných 4:3 několik minut před koncem si Petr Mrázek za rámeček nedá, jinak ale vyřešil spoustu nebezpečných situací a s 28 zákroky byl znovu důležitou postavu při cestě za bodovým ziskem. „Je mi 30 a v podstatě celou kariéru mě většina lidí přehlíží. Dává mi to motivaci, nezapomínám na to a trochu mě to štve,“ pověděl nedělní hrdina Blackwell. „Mrzelo ho, že mu trvalo tak dlouho se po zranění vrátit. Ale dělal pro to všechno, v posilovně se snažil dostat zpátky do formy a mám radost, když se mu teď daří. Od chvíle, kdy je zpátky, tak hraje neskutečně,“ ocenil Blackwella trenér Luke Richardson. Doplněno: Poprvé s „A“ na dresu naskočil Philipp Kurashev a hned se pohotovou střelou prosadil i gólově. První zápas za Blackhawks odehrál Zach Sanford a během 13:42 zaznamenal jeden hit a asistenci u vítězného gólu Blackwella. Shodou okolností byl v Chicagu na utkání farmy Arizony a mohl se tak k týmu připojit prakticky ihned. Rem Pitlick kvůli počasí z Pittsburghu včas přicestovat nestihl a svůj chicagský debut prožije patrně v úterý proti Edmontonu.

Blackhawks prohráli i v New Jersey, Bedard se zranil

Z pětizápasového výjezdu si Blackhawks přivezli jediný bod a v New Jersey prohráli už 14. venkovní zápas v řadě (dohromady v nich nastříleli pouze 26 branek). Proti Devils Chicago dvakrát vedlo, když se nejprve trefil povedenou ranou v přesilovce Dickinson a na konci druhé třetiny vrátil Hawks vedení v oslabení Katchouk, jenže ve třetí části nejprve prostřelil Söderbloma mladý slovenský obránce Nemec a vítěznou branku pak zařídil důrazem na brankovišti McLeod. Porážka, i když už je kolikátá v řadě, ale nebyla v pátek v New Jersey tím hlavním problémem. Co zápas, to další zranění – a tentokrát přišli Blackhawks o Connora Bedarda. Ten při snaze proniknout do útočného pásma narazil hlavou do obránce Smitha, ze hry ihned odstoupil a přestože trenér Richardson neměl brzy po utkání podrobnější informace, bude se Chicago zřejmě bez svého nejproduktivnějšího hráče muset nějakou dobu obejít. Později vyzval Smitha k bitce Foligno a přivodil si také blíže nespecifikované zranění. Z bojovného utkání, kdy nebyla nouze o další šarvátky a ostřejší zákroky, si zranění odnesl i domácí lídr Jack Hughes, který byl stejně jako Bedard čerstvě nominovaný na únorové Utkání hvězd. „Všichni viděli, že to byl faul, taky si to myslím,“ soudil o Bedardově střetu se Smithem Boris Katchouk. Oba trenéři ale byli ve svém hodnocení smířlivější: „Ještě jsem to mnohokrát neviděl, jen v rychlosti na střídačce. Neřekl bych, že to byl faul. Connor se natahoval po puku a obránce neviděl přes jiného jejich hráče. Nemyslím, že by proti němu (Smith) vystoupil, spíš se jen zastavil a Connor do něj narazil. Úmysl bych v tom nehledal,“ uvedl trenér Luke Richardson, sám bývalý důrazný obránce. „Podle mě to byl dobrý hit, jen smůla, že do něj narazil právě takhle, to nikdy vidět nechcete. Asi každý mladý hráč se musí jednou naučit, že na ledě jsou určitá místa, kde… taky jsem dostal tvrdou lekci a po jedné takové ráně jsem byl vypnutý. Musíte si dávat bacha,“ pověděl domácí trenér Lindy Ruff. „Každý tým má starosti se zraněními, taková je NHL. My teď asi trochu víc než ostatní, když se podíváte na naši soupisku, ale právě proto musíme všichni zabrat, včetně mě. A šanci dostane zase někdo další. Jedeme dál, bojujeme a dneska to bylo lepší, po všech směrech,“ řekl Jarred Tinordi.

Hawks nedali v Nashvillu ani gól a prohráli potřetí v řadě

Výborný výkon brankáře Soderblöma, který pochytal celkem 33 střel, Chicago zahodilo, v Nashvillu nedokázalo vstřelit ani jeden gól a prohrálo potřetí v řadě. Z posledních 11 zápasů mají Blackhawks pouze pět bodů za dvě těsné výhry a porážku v Dallasu po prodloužení. Znovu se ukázalo, že záměrně slabší sestava, které navíc schází celá řada zraněných hráčů, má šanci na dobrý výsledek jen v případě, kdy Chicago podrží skvělým výkonem brankáři – obvykle Petr Mrázek, ale tentokrát i Arvid Soderblöm. Přesto to v úterý nestačilo. Predators měli od počátku zápas pod kontrolou, ujali se vedení po rychlé trefě a svého soupeře nadále tlačili. Díky švédskému gólmanovi měli Hawks dlouhou dobu naději, jenže vyrovnávací branku se jim nepodařilo vstřelit ani v několika přesilovkách. Když už se zdálo, že v posledních minutách přesto vrhne Chicago všechny zbývající síly do útoku, dvě rychlá vyloučení a snadný gól O’Reillyho v následné dvojnásobné přesilovce znamenaly, že o výhru se Nashville už nebude muset strachovat. Konečné skóre stanovil do prázdné Evangelista a domácí brankář Juuse Saros se po 21 zákrocích mohl těšit z čistého konta. „Bylo to ok. Docela těžký zápas a hodně tvrdých soubojů. Možná jsme se někdy trochu báli hrát a nechtěli jsme udělat chybu, když to bylo pořád jen 1:0. Druhá třetina nebyla úplně super, ale zvládli jsme to,“ řekl útočník Predators Gustav Nyquist, jehož branka z 6. minuty byla nakonec vítězná. „Kluci bojovali a to je první krok k tomu, jak bychom chtěli hrát. S výsledky nejsme spokojení, v téhle lize je to nepřijatelné. Ale nás trenéry těší, že jsme hráče na tréninku nabádali k tomu, aby zabojovali a přenesli to pak do zápasu. Bohužel jsme kolem branky dneska neměli štěstí, ale hra byla dobrá,“ hodnotil střízlivě kouč Richardson. Doplněno: Poprvé v letošní sezoně nastoupil útočník Brett Seney, kterého Chicago povolalo z Rockfordu. Během 11:27 zaznamenal dva hity, jednu střelu a menší trest. Utkání kvůli zranění ruky nedohrál Anthony Beauvillier a Blackhawks bude patrně nějakou dobu scházet. V minulých dnech vyřadilo zranění ze hry také Raddyshe s Tylerem Johnsonem a chicagská marodka se tak stále rozrůstá…

Blackhawks vybojovali bod v Dallasu

V Dallasu Chicago nejprve získalo dvoubrankový náskok, v polovině duelu ale Stars otočili skóre a ve třetí třetině nabrali Blackhawks po snadné trefě Benna rázem dvougólovou ztrátu. Přesto se jim podařilo srovnat a nakonec svému soupeři podlehli až v prodloužení. V souboji jednoho z nejlepších a nejhoršího týmu Centrální divize (po 35 zápasech má Dallas bezmála dvakrát tolik bodů, kolik jich nasbíralo Chicago) měli domácí lepší vstup, Mrázek ale betonem zlikvidoval tutovku Marchmenta. Náskok Blackhawks zařídil dorážkou Tyler Johnson a po Reichelově přihrávce zvýšil po chvíli Guttman. Hororový zápas však prožil obránce Tinordi, který u první branky Stars odpočíval na trestné lavici a výrazně se podílel na dalších třech gólech. Kontaktní branku dal ve 49. minutě minutě povedenou ranou z voleje bývalý hráč Dallasu Dickinson a v přesilovce pár minut před koncem srovnal opět pohotově z dorážky Tyler Johnson. Finální tlak domácích Blackhawks s vypětím ustáli a diváci pak mohli sledovat přehnaně opatrnou nudu v pěti minutách prodloužení. Jen několik vteřin před jeho vypršením zariskoval Bedard a kombinaci do prázdné potřetí v utkání pohodlně zakončil Roope Hintz. Petr Mrázek pochytal 31 střel a porážku mohl jen těžko odvrátit, když celkem čtyřikrát stříleli hokejisté Dallasu do úplně odkryté brány. Kromě Tinordiho si -3 připsali také Phillips a Foligno s Bedardem, který odehrál téměř 24 minut (nejvíc v sezoně) a po pěti zápasech vyšel poprvé bodově naprázdno (3+5). Naopak 25 minut strávili na ledě zadáci Murphy s Vlašičem a oba zaznamenali +3, stejně jako útočník Dickinson. Je jistě pozoruhodné, že v týmu, kde se jinak řada hráčů nachází hluboko v mínusu, mají nyní Vlašić +10 a Dickinson +9. „Mohli jsme to po gólu ve třetí třetině zabalit a říkat si, že jim to v neděli vrátíme. Ale zabrali jsme, pořád jsme se snažili s tím něco udělat, nevzdali jsme to,“ pochvaloval si Jason Dickinson. „Měli jsme náskok a místo toho, abychom hráli na jistotu, tak jsme zbytečně riskovali. Nikdy není dobré se jen tak zatáhnout a čekat, ale když vedete, tak byste měli hrát jednoduše. Možná to není sexy, možná si z toho nic nevytvoříte, ale alespoň si sami nenaděláte problémy,“ hodnotil Tyler Johnson. Kouč Richardson nicméně nabídl jiný pohled: „Začali jsme dobře. Sice nám dali gól z přesilovky, ale další oslabení jsme zvládli. Ve druhé třetině jsme strávili příliš mnoho času ve vlastní třetině. Z nějakého důvodu jsme se stáhli a nechodili do soubojů ani v našem pásmu. Mají urostlé hráče, kteří dobře bruslí, takže to pro nás nebyl dobrý recept na úspěch.“ Doplněno: Pouze minutu pobyl ve hře útočník Taylor Raddysh, než jej ze zápasu vyřadilo zranění v dolní části těla. Z nespecifikovaného důvodu ze sestavy na poslední chvíli vypadl i obránce Nikita Zaitsev.

Connor Bedard rozhodl v prodloužení o výhře nad Winnipegem

Při nepříjemné porážce v St. Louis vstřelil Connor Bedard báječný gól a v produktivní formě pokračoval také po vánočních svátcích, v posledním domácím utkání roku 2023. Chicago díky fantastickému Mrázkovi v brance zvládlo zápas s Winnipegem, když v prodloužení rozhodl o výhře 2:1 svou druhou trefou právě supertalent Bedard. Patnáct minut sice trvalo než se Blackhawks poprvé podařilo ohrozit branku Hellebuycka, zatímco Mrázek si na druhé straně rozhodně nemohl na nedostatek práce stěžovat. Přesto se však domácí ještě před přestávkou ujali vedení: na výlet se do třetiny soupeře vydal obránce Murphy a po jeho přihrávce dostal Bedard puk na třetí pokus do sítě. Mrázka nakonec překonal pouze Barron střelou mezi betony, když ve 24. minutě srovnal na 1:1, všechny další šance Jets ale český gólman zlikvidoval a vytáhl se třeba skvělým přesunem při Ehlersově ráně z voleje. V prodloužení nejprve Korchinski překombinoval přečíslení 3 na 1 a když se hra otočila na druhou stranu, namazal soupeři do velké šance, jenže Chicago přežilo a zápas ukončil až Connor Bedard. Skvělou střelou zápěstím přes obránce využil svou největší zbraň a rychlou ranou nad beton nedal Hellebuyckovi moc příležitostí zasáhnout. Stal se tak třetím nejmladším hokejistou v NHL, kterému se podařilo skórovat v prodloužení zápasu v základní části (nejmladší je Sidney Crosby, druhý pak Jordan Staal). „Bylo to příjemné, obzvlášť před zaplněnou halou. Trefit se v prodloužení je samozřejmě fajn, ale dávat góly je vždycky super pocit,“ pověděl Bedard. „Hlavní je být zdravý. Pokud se cítím dobře, tak vím, že mám na to, abych chytal tak, jak bych chtěl. A věci, které děláme s (trenérem) Jimmym (Waitem) pomáhají, to mi dodává sebevědomí,“ vyjádřil se Petr Mrázek, který se pod výhru podepsal 37 úspěšnými zákroky.