Chris Chelios
Chris Chelios

Blackhawks vyřadili #7 Cheliose a Kane se poprvé vrátil

Hned se dvou důvodů bylo nedělní utkání mezi tradičními rivaly Blackhawks a Red Wings výjimečné. Před zápasem Chicago vyřadilo dres s číslem 7 bývalého vynikajícího obránce Chrise Cheliose a Blackhawks pak o první reklamní přestávce ocenili další klubovou legendu Patricka Kanea, který se poprvé vrátil do United Center jako soupeř. Také Chelios oblékal dres odvěkého rivala, se kterým získal dvakrát Stanleyho pohár (a třetí se mu podařilo vybojovat ještě v dresu Montréalu Canadiens) a přestože hrál v NHL až do neuvěřitelných 48 let, jeho kariéra bude vždy spojována především s jeho působením v rodném městě Chicagu. Za Blackhawks nastupoval mezi roky 1990 až 1999, dvakrát získal Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce soutěže a ve dvou dalších případech byl na toto ocenění nominovaný.

V roce 1996 Chelios výraznou měrou pomohl amerického reprezentaci ke slavnému vítězství na Světovém poháru a stejně jako Patrick Kane patří mezi absolutní špičku, kterou USA v hokeji vyprodukovaly. S Chicagem se sice na jaře 1999 nerozešel v dobrém a vynutil si přestup k rivalovi, později jej však klub přivítal zpátky v roli ambasadora a vazby mezi Cheliosem a Blackhawks se postupně opět upevnily.

Patrick Kane posílil Red Wings za velmi odlišných okolností a proto nebylo žádným překvapením, že jej fanoušci v United Center uvítali v nadšené atmosféře. Během první reklamní přestávky mohl Kane sledovat skvělý sestřih svých úspěchů v dresu Blackhawks, stejně jako poděkování od různých obyvatel Chicaga. Fanoušky pak pozdravil během nekonečného potlesku než se mohlo hrát dále.

V samotném utkání Red Wings nenavázali na povedený výkon z předchozího dne v St. Louis, Blackhawks ale nabídnuté šance zahodili a jak Foligno, tak Dickinson ve vyložených pozicích minuli branku. Na úvodní gól Spronga sice domácí odpověděli dvěma zásahy ve druhé třetině, nedlouho před koncem však zaskočil Mrázka střelou ze záporného úhlu Alex DeBrincat a mohlo se jít do prodloužení. V něm nevyužil dobrou příležitost Jones, DeBrincat vybídl Kanea k brejku a zbytek už nikoho nezaskočil – Kane překonal Mrázka střelou na lapačku, radoval se s domácím publikem podobně jako by právě zařídil výhru chicagskému celku, jenže tentokrát měl na sobě dres Detroitu… ➜ Více

Rockford IceHogs vyřadili dres #29 brankáře Crawforda

V sobotu 10. února se bývalý brankář Blackhawks Corey Crawford dočkal výrazného ocenění. Farma Chicaga v Rockfordu vyřadila před utkáním s Chicagem Wolves jeho dres #29 a Crawford se tak stal prvním bývalým hokejistou IceHogs, kterému se této pocty dostalo. V Rockfordu strávil tři roky předtím než se naplno prosadil do NHL (a dříve ještě nastupoval za předchozí rezervu v Norfolku) a stále drží řadu klubových brankářských rekordů. Blackhawks si jej vybrali ve 2. kole draftu 2003 a Crawford pak v Chicagu strávil celou svou kariéru. Dvakrát získal Stanleyho pohár, v roce 2017 pomohl Kanadě vybojovat zlatou medaili na Světovém poháru a dvakrát obdržel Jenningsovu trofej pro brankáře s nejnižším průměrem obdržených branek v sezoně. V létě 2020 se dohodl na smlouvě s New Jersey, během přípravného kempu však pověsil brusle na hřebík a v NHL tak nastoupil pouze za Blackhawks. Celkem v NHL odchytal 488 utkání a dalších 96 přidal v playoff, v obou případech shodně se skvělou úspěšností zákroků 91,8 %. Před vyvěšením dresu poskytl Crawford rozhovor novináři Scottu Powersovi z The Athletic, jehož překlad si můžete přečíst zde. ➜ Více

Blues přijedou do Chicaga na Winter Classic 2025

NHL ve čtvrtek potvrdila spekulace z předchozích dní a oficiálně oznámila, že při Winter Classic 2025 se pod otevřeným nebem na Wrigley Field v Chicagu střetnou tradiční rivalové Blackhawks a Blues. Na stejném stadionu, kde je jinak doma baseballový klub Chicago Cubs, už Blackhawks jednou Winter Classic hráli, když v roce 2009 podlehli Detroitu 4:6. Ani venkovní zápas mezi Blackhawks a Blues nebude úplnou novinkou, oba týmy se totiž potkaly v roce 2017 v St. Louis na Busch Stadium, kde působí baseballový celek Cardinals, a domácí tehdy porazili Chicago 4:1. Pro Blackhawks to bude již sedmé venkovní utkání (naposledy v roce 2019 na stadionu University of Notre Dame), z výhry se však radovali pouze jedinkrát. V rámci základní části NHL bude nadcházející Winter Classic 42. zápasem pod širým nebem celkově. Přesné datum v tuto chvíli není známé, obvyklého 1. ledna nicméně dochází ke kolizi s playoff univerzitního amerického fotbalu a je proto pravděpodobné, že se bude hrát o den později. Letošní Winter Classic mezi posledními nováčky z Las Vegas a Seattlu patrně nenaplnila očekávání ohledně diváckého zájmu a zatímco některé kluby nenastoupily venku dosud ani jedinkrát a přestože je Chicago momentálně nejslabším týmem NHL, nabídne jak marketingový tahák v osobě Connora Bedarda, tak stále širokou fanouškovskou základnu i náboj tradičního derby dvou klubů z velkých měst. V návratu do Windy City zřejmě NHL spatřuje sázku na jistotu, punc výjimečnosti těchto událostí se nicméně pomalu vytrácí… ➜ Více

V Chicagu začal přípravný kemp

Ve čtvrtek v Chicagu začal tréninkový kemp před novou sezonou. Celkem se do přípravy zapojí 55 hráčů (34 útočníků, 16 obránců a 5 brankářů), včetně československé pětice: zkušeného gólmana Petra Mrázka, křídelníka Michala Teplého a tří letos draftovaných forvardů Jiřího Felcmana, Marcela Marcela a Martina Mišiaka. Fanoušci se přirozeně nejvíc těší na Connora Bedarda, vedle něho se ale o místo v sestavě poperou také další talentovaní mladíci. V sestavě Blackhawks by už neměl scházet Lukas Reichel, velkou šanci mají obránci Kevin Korchinski, Alex Vlasic a Wyatt Kaiser a do hlavního týmu se naplno počítá také s brankářem Arvidem Söderblomem. Taylor Hall, nejvýraznější nová posila z trhu s volnými hráči, začátek kempu vynechá pro menší zranění. První přípravné utkání sehrají Blackhawks až v noci na pátek doma v United Center proti St. Louis a se stejným soupeřem pak venku v noci na neděli 8. října přípravné období zakončí. Dvakrát se Chicago mezitím střetne také s Detroitem a Minnesotou. GM Kyle Davidson novinářům ve čtvrtek mj. oznámil, že Blackhawks odehrají nadcházející sezonu bez kapitána, z úcty k Jonathanu Toewsovi a ve snaze, aby jeho nástupce v Chicagu nebyl ihned pod zbytečným tlakem. „Cítíme, že je vhodné tuhle věc trochu odsunout na později. Dáváme tím hráčům prostor, aby si to zařídili sami, aby se během následující roku ukázalo, kdo se vedoucí role ujme,“ říká Davidson.

Patrick Kane vstřelil během Utkání hvězd dvě branky

Patrick Kane se o víkendu představil na Utkání hvězd v St. Louis a během střetnutí Centrální a Pacifické divize, hraném ve formátu tři na tři, vstřelil dvě branky. Výběr Centrální divize ale prohrál se svým soupeřem 5:10 a Pacifická divize nakonec uspěla i ve finále. Rozhodující gól, svůj pátý celkem, dal Tomáš Hertl ze San José a nejužitečnějším hráčem byl vyhlášen David Pastrňák z Bostonu. Příští Utkání hvězd bude hostit Florida. Doplněno: V minulých dnech NHL vyhlašovala výsledky anket za právě ukončené desetiletí a Chicago se mohlo těšit hned z několika ocenění. Klub byl zvolen týmem dekády, gól Patricka Kanea v prodloužení rozhodujícího finálového zápasu 9. 6. 2010 proti Philadelphii byl vyhlášen nejlepší brankou desetiletí a lídr Blackhawks, který se před pár dny radoval z překonání hranice 1000 bodů v NHL, byl poté spolu s obráncem Duncanem Keithem vybrán do All-Stars týmu posledních 10 let. V této elitní pětce je doplnili Ovechkin, Crosby, Doughty a brankář Fleury. O jménech rozhodovala porota složená z generálních manažerů, zástupců vedení NHL a několika médií. „Je to velká čest. Deset let je dlouhá doba, je to ocenění toho, že jsem si dokázal udržet výkonnost, ale také jsem měl velké štěstí hrát ve skvělém týmu. Pětkrát jsme byli ve finále konference, třikrát získali Stanleyho pohár, měli jsme několik úžasných sezon. Určitě by byla velká zábava zahrát si s Ovim a Crosbym v jednom útoku,“ pověděl Kane.

Kevin Lankinen
Kevin Lankinen

Kevin Lankinen vychytal 55 zákroky výhru pro Rockford

Brankář Kevin Lankinen, jeden z finských hrdinů posledního světového šampionátu, zazářil v úterním utkání Rockfordu proti Milwaukee. IceHogs odehráli nejhorší zápas co do počtu střel (14:56), přesto se radovali z výhry 2:1 po prodloužení, když mezi betony brankáře Ingrama přesně zamířil Anton Wedin. Lankinen 55 zásahy překonal klubový rekord, který dosud drželi Kent Simpson s Michaelem Leightonem (49 zákroků). IceHogs nastoupili ve značně obměněné sestavě, když s hlavním týmem jsou nyní Boqvist, Gilbert, Highmore i Dylan Sikura, a proto zaskočilo několik hráčů z rezervního týmu Indy (ECHL). Lankinen byl před několika dny nominován na cenu pro finský Vzor roku mezi sportovci, když krátce po úspěšném MS založil na Facebooku skupinu, ve které propaguje čtení knížek a boj proti negramotnosti. „Napadlo mě, že je hodně lidí, kteří jsou překvapení, že profesionální sportovec může mít rád knížky, tak jsem si řekl, že by bylo fajn s lidmi sdílet, co zrovna čtu a co si o tom myslím. A hrozně se to chytlo,“ říká Lankinen. „Je to obrovsky důležité, obzvlášť v dnešní době je vzdělání všechno. Těžko se můžete vzdělávat, když neumíte číst, k informacím se nedostanete. (…) Určitá částka z každé knížky prodané přes skupinu jde organizaci, která ve Finsku pomáhá dětem, kteří jinak nemají tu možnost, aby začali se sportem, ať už je to hokej, fotbal nebo cokoliv jiného, co mají rádi,“ řekl Lankinen pro klubový web IceHogs.

Blackhawks zahájí příští sezonu v Praze!

Podle informací Johna Shannona z televizní stanice Sportsnet budou soupeřem Philadelphie pro chystané zápasy v České republice hokejisté Chicaga! Již dříve se na veřejnosti objevily informace, že příští sezonu NHL zahájí Flyers dvěma střetnutími v Praze a nyní se zdá, že se do Evropy vrátí také Blackhaws. Chicago se v říjnu 2009, na začátku sezony, na jejímž konci slavilo zisk Stanleyho poháru po 49 letech, představilo dvakrát v přípravě ve Švýcarsku a dvakrát se poté utkalo s Floridou v Helsinkách. V dresu Philadelphie momentálně nastupuje trojice českých hráčů: Jakub Voráček, Radko Gudas a Michal Neuvirth, zatímco Blackhawks mají nyní k dispozici Davida Kämpfa a německého hokejistu s českými kořeny Dominika Kahuna.

Patrick Kane se zúčastnil Utkání hvězd

Útočník Patrick Kane se představil na Utkání hvězd a to se střídavými dojmy. V prvním střetnutí si výběr Centrální divize poradil s domácí Pacifickou divizí jednoznačně 10:4 a Kane se na debaklu podílel dvěma góly a asistencí. Ve finále se jeho tým potkal s Metropolitní divizí a role se obrátily. Při porážce 5:10 Kane nasbíral -4 a přidal pouze jednu asistenci. Na ledě strávil 8:48, nejvíce ze všech hráčů, jelikož Centrální divizi scházel zraněný MacKinnon. Nejužitečnějším hráčem byl zvolen Sidney Crosby, který (stejně jako Barzal) ovládl finále pěti body (2+3).

Patrick Kane se zúčastní Utkání hvězd

Patrick Kane byl poosmé nominován na Utkání hvězd, které se tentokrát uskuteční 26. ledna v San José. Kane bude pravděpodobně jediným zástupcem Blackhawks na této události a zároveň jasně nezkušenějším hráčem ve výběru Centrální divize. V Chicagu je letos s 50 body (22+28) s přehledem nejproduktivnějším hokejistou, v rámci bodování NHL mu nyní náleží 11. příčka. Spoluhráčem budou Kaneovi brankáři Rinne a Dubnyk, obránci Josi s Heiskanenem a útočníci MacKinnon (kapitán), Rantanen, Scheifele, Wheeler a O’Reilly. Poslední nominovaný hráč vzejde z hlasování fanoušků. Zajímavostí je, že kapitánem Metropolitní divize měl být kapitán obhájců Stanleyho poháru Alex Ovechkin, ten však oznámil, že přestávku využije k odpočinku, a podle pravidel jej tak čeká disciplinární trest – stopka na jeden zápas. Doplněno: Do Utkání hvězd AHL byli za Rockford vybráni brankář Collin Delia a zkušený obránce Andrew Campbell. Delia byl ve chvíli svého odchodu do Chicaga nejlepším gólmanem soutěže podle úspěšnosti zákroků a Campbell, zvolený kapitánem Centrální divize, ve své první sezoně za IceHogs zaznamenal ve 30 utkáních jeden gól a 16 trestných minut. Nominováni dále byli čeští brankáři Vaněček, Francouz a Kořenář nebo bývalý hráč Hawks Brandon Pirri.

Corey Crawford zazářil při výhře nad Minnesotou

Corey Crawford byl ústřední postavou Blackhawks při nedělním vítězství nad Minnesotou 3:1, když pochytal celkem 39 střel. V některých momentech, jako třeba při šanci Foligna, mu pomohlo štěstí nebo branková konstrukce, jinak se ale domácí gólman vyznamenal. Chicago získalo v první třetině dvoubrankové vedení, když přesilovku využil na brankovišti Toews a Saad pěkně proměnil svůj brejk. Hosté sice také v početní výhodě snížili, Crawford už ale ve zbytku zápasu zůstal nepřekonán a výhru tak mohl v poslední minutě pojistit Kahun. „V každém utkání jsem se zatím cítil dobře, ale musím makat dál. Spoluhráči mi dnes před bránou hodně pomohli,“ pochvaloval si Crawford, který se teprve před měsícem vrátil po dlouhodobé absenci a hned se znovu zařadil mezi klíčové postavy Hawks. „Není žádné tajemství, že chytá výborně. Umí takové ty zákroky, kterými vás udrží v zápase a podrží tým, když se nic jiného nedaří. Máme tu sice zkušené hráče, ale také mladé, kteří tuhle jistotu v zádech potřebují. Předchází ho skvělá pověst a moje očekávání naplňuje beze zbytku,“ ocenil Crawforda trenér Colliton a pochváli také Brandona Saada, který se trefil v druhém utkání po sobě: „Hrál dobře už před mým příchodem, ale pak se zranil. Po návratu formu rozhodně neztratil a možná byste mohli říct, že byl v posledních zápasech vždy naším nejlepším hráčem.“ Doplněno: Blackhawks před utkáním ocenili v rámci kampaně One More Shift bývalého útočníka a trenéra Eddieho Olczyka a zároveň si spolu s ním připomněli boj proti rakovině.Více

Chris Chelios
Chris Chelios

Chris Chelios se vrací, bude ambasadorem Blackhawks

Legendární obránce Chris Chelios se vrací do Chicaga a klub jej v pondělí jmenoval svým ambasadorem. Chelios před několika dny ukončil své působení v Detroitu a oznámil, že míří zpět domů, zejména aby byl blíž své nemocné matce. Téměř okamžitě se zapojí do organizace Blackhawks a klub bude reprezentovat již na sjezdu fanoušků o nadcházejícím víkendu. Chelios je ikonou amerického hokeje. Spojené státy reprezentoval už na olympiádě v roce 1984 v Sarajevu a později vyhrál Světový pohár a z domácí olympiády v Salt Lake City v roce 2002 si přivezl stříbro. Třikrát vybojoval Stanleyho pohár, jednou s Montréalem a dvakrát s Detroitem. V Chicagu strávil Chelios celá 90. léta, získal zde svou druhou a třetí Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce soutěže, řada fanoušků na něj ale zanevřela, když si vynutil přestup do týmu největšího rivala z Detroitu. Zde nastupoval ještě dlouho po čtyřicítce a po krátkém angažmá v Atlantě se k Red Wings vrátil v roli poradce a později asistenta trenéra. Ve stejné úloze Chelios působil i u reprezentace USA na posledním MS. Do Hokejové síně slávy byl hokejista, který v NHL odehrál v součtu s playoff přes 1917 zápasů (z toho 729 za Blackhawks), uveden v roce 2013. „Pro několik generací hráčů a fanoušků se Chris Chelios nesmazatelně zapsal do historie Blackhawks. Je nám ctí jej přivítat zpátky doma v United Center v roli ambasadora,“ vyjádřil se majitel Rocky Wirtz. „Znamená to pro mě všechno, Chicago je můj domov a vrátit se sem do klubu je pro mě i mou rodinu něco jedinečného,“ uvedl v tiskové zprávě Chris Chelios.

Začíná Kemp nadějí

V nové tréninkovém středisku MB Ice Arena se tento týden v Chicagu sešlo 42 hokejistů, aby se zúčastnili tradičního Kempu nadějí. Zatímco pro některé se jedná již o několikátou účast, fanouškům se představí také všech osm hráčů, draftovaných před několika týdny v Dallasu, a poprvé oblékne dres Blackhawks útočník Jacob Nilsson z Mory, který s klubem podepsal smlouvu jako volný hráč. Na zkoušku dorazí čtyři brankáři z univerzitních soutěží nebo Maksimovich z farmy v Rockfordu. Na programu jsou zejména otevřené tréninky, pouze v pátek bude k vidění modelový zápas. Fanoušci se mohou těšit hlavně na obránce Henriho Jokiharjua, který má ambice probojovat se už na podzim do hlavního týmu, dvojici Boqvist-Carlsson z Brynäs, Blakea Hillmana, který jako jediný z přítomných již debutoval v NHL, nebo slibný trojlístek z univerzitních soutěží Mitchell, Krys a Barratt. Smlouvu s Chicagem má už v kapse obránce Gilbert (Notre Dame) a Alexandre Fortin (loni kemp vynechal kvůli zranění) je jediným z hráčů, který strávil celou minulou sezonu v Rockfordu. Česko a Slovensko reprezentují Jakub Galvas z Olomouce a Radovan Bondra, který se vrací po dlouhodobém zranění.

Blackhawks budou na draftu volit z 8. místa

Chicago si v sobotním losování o jednu příčku pohoršilo a aktuálně mu náleží na draftu 8. místo. Na 1. příčce zůstalo Buffalo, do nejvyšší trojice se však posunuly Carolina (která poskočila o 9 pozic) s Montréalem. „Doufali jsme, že přinejmenším zůstaneme na svém nebo se posuneme výše, takže to není ideální. Ale i tak získáme výborného hráče. Naši skauti poctivě pracují každý rok, jenže letos je to tím, že vybíráme vysoko, jiné. V nedávné době jsem měl možnost řadu z těchto talentů vidět a někteří jsou skutečně skvělí, nejen ti dva nebo tři, kteří jsou na špičce,“ uvedl GM Stan Bowman. Na 8. příčce by Chicago mohlo ukázat na některého z obránců (Boqvist, Bouchard, Dobson, Hughes, Smith), případně by k dispozici měli být útočníci Farabee, Hayton, Kotkaniemi nebo Veleno. Letošní draft se koná 22. a 23. června v Dallasu.

Oba celky uctily památku hráčů a trenérů Humboldtu Broncos, kteří zahynuli při dopravní nehodě
Oba celky uctily památku hráčů a trenérů Humboldtu Broncos, kteří zahynuli při dopravní nehodě

Blackhawks ukončili sezonu porážkou ve Winnipegu

Chicago prohrálo ve svém posledním letošním utkání ve Winnipegu 1:4. Všem hokejistům Blackhawks však sezona ještě nekončí, zatímco někteří by se měli představit na světovém šampionátu (Patrick Kane účast zvažuje, Jonathan Toews ale Dánska nepojede), několik dalších může zamířit na farmu do Rockfordu (Bérubé, Ejdsell, Hayden, Glass, Gustafsson, Jurčo, Kämpf, Martinsen). IceHogs stačí získat bod v jednom ze tří zbývajících střetnutí, aby si zajistili místo v playoff AHL. Ale zpátky k utkání s Jets. Oba celky před začátkem duelu uctily památku hráčů a trenérů juniorského týmu Humboldt Broncos, kteří zemřeli při páteční srážce autobusu s kamionem cestou na zápas. Hokejisté Chicaga i Winnipegu pak odehráli utkání se jménem Broncos místo klasických jmenovek a výtěžek z dražby těchto dresů půjde později na pomoc zraněným a pozůstalým. Utkání jinak s ohledem na všechny okolnosti nemělo velký náboj a Andrew Copp dvěma zásahy zvyšoval ve 2. třetině už na 4:0. Jedinou branku hostí zaznamenal ranou od modré Brent Seabrook a Jeff Glass pochytal celkem 35 střel. „Je to na nic. Řekl jsem to už milionkrát, teprve teď začíná ta nejlepší část sezony a je těžké srovnat se s tím, že u toho nebudeme,“ vyjádřil se Seabrook. Poslední zápas v kariéře odehrál ve svém rodném městě útočník Patrick Sharp. „Dokázal toho hrozně moc. Když před 10 lety přišel, hodně nám pomohl a měl na náš mladý tým velký vliv,“ ocenil Sharpa trenér Quenneville.

Patrick Sharp
Patrick Sharp

Patrick Sharp se loučí s kariérou, v Chicagu hrál naposledy

Trojnásobný vítěz Stanleyho poháru Patrick Sharp (36) prožil v posledním letošním domácím utkání svou derniéru a chicagským fanouškům se zřejmě v United Center představil naposledy. Nastoupil (opět) s „A“ na dresu a v zahajovací sestavě, celkem strávil na ledě 19:03. V přerušení během třetí třetiny mu klub promítl vzpomínkové video a emotivní byl i samotný závěr zápasu, který Blues vyhráli 4:1. „Nebylo snadné se soustředit na zápas, ale nakonec to šlo. Když kluci zůstali na ledě a přiměli mě, abych objel čestné kolečko, to si budu pamatovat navždy,“ pověděl Sharp. Chicago původně posílil v průběhu sezony 2005–2006 výměnou z Philadelphie a před rokem se po dvou sezonách v Dallasu vrátil. Pokud bude zítřejší střetnutí ve Winnipegu skutečně jeho poslední, rozloučí se Sharp s NHL s bilancí 939 utkání. Dosud nastřílel 287 branek, na 333 přihrál a 87 bodů přidal ve 142 duelech playoff. Kromě tří Pohárů získal zlato na olympiádě v Soči. Doplněno: Blackhawks před utkáním ocenili klubovou legendu Stana Mikitu. Těžce nemocného Mikitu (77) zastoupili na ledě jeho vnuci v rámci akce One More Shift. Bývalý slovenský útočník strávil celou svou kariéru v Chicagu, kde během 1394 zápasů nasbíral 1467 bodů (541+926), v roce 1961 pomohl vybojovat na dlouhou dobu poslední Stanleyho pohár a získal řadu individuálních ocenění včetně dvou trofejí pro nejužitečnějšího hráče NHL. V sezoně 1983/1984 byl Mikita uveden do Hokejové síně slávy.Více