Florida 2 Chicago 3

23. 10. 2013 1.30, Sunrise
I. třetina
Čas Tým Gól
II. třetina
Čas Tým Gól
25:18 CHI Toews 3 (Keith, Kane) P
36:49 CHI Bickell 2 (Shaw, Hjalmarsson)
III. třetina
Čas Tým Gól
49:04 FLA Fleischmann (Barkov, Versteeg)
51:51 FLA Kulikov

Rozhodující nájezd

Toews (CHI)
Tresty
Čas Tým Trest
17:36 FLA Kulikov (2 min hákování)
20:22 CHI Toews (2 min nedovolené bránění brankáře)
24:43 FLA Kulikov (2 min nedovolené bránění) 1g
Brankáři
Tým Od Do Brankář
CHI 00:00 65:00 Crawford 22/20 (90,90 %)
FLA 00:00 57:01 Thomas 27/25 (92,60 %)
FLA 57:01 65:00 Markström 2/2 (100,00 %)
Sestava
# Post Jméno
10 LK Sharp
16 C Krüger
19 C Toews
20 LK Saad
26 C Handzuš
28 PK Smith
29 LK Bickell
37 C Pirri
52 LK Bollig
65 PK Shaw
81 PK Hossa
88 PK Kane
2 O Keith
4 O Hjalmarsson
7 O Seabrook
8 O Leddy
17 O Brookbank
27 O Oduya
6 O Kostka (Zdravý)
32 O Rozsíval (Zdravý)
Rozhodčí
Role Jméno
Hlavní Pollock, VanMassenhoven
Čároví Kovachik, Racicot
Jonathan Toews proměnuje první z nájezdů
Jonathan Toews proměnuje první z nájezdů

Hawks opět ztratili vedení, na Floridě vyhráli po nájezdech

Chicago znovu nedokázalo ve třetí třetině udržet dvoubrankový náskok, proti Panthers ale nakonec získalo oba body za výhru v nájezdech. Branky Blackhawks vstřelili Jonathan Toews a Bryan Bickell. V rozstřelu pak byli úspěšní Toews a Patrick Sharp, Corey Crawford neinkasoval vůbec a během utkání si poradil i s dalším nájezdem Jonathana Huberdeaua. Za domácí srovnávali Fleischmann a Kulikov.

Blackhawks odehrál své letošní typické utkání. Svého soupeře tlačili, strávili hodně času v útočné třetině, přes obranu domácích se ale nedokázali prosadit do většího počtu vyložených příležitostí. Panthers hrozili z protiútoků, největší šance ale měli po chybách obránců Chicaga v rozehrávce. Pracně vybudovaný náskok Hawks ve třetí třetině ztratili, prodloužení o vítězi nerozhodlo a tak přišly na řadu nájezdy. Z 9 letošních zápasů hned 6 skončilo výsledkem 3:2 (z toho 4x po nájezdech), a Hawks nakonec berou opět oba body. Dosud tak stále prohráli jen jednou po základní hrací době.

Závar před brankou Coreyho Crawforda
Závar před brankou Coreyho Crawforda

Povedený zápas sehrál první útok ve složení Brandon Saad, Jonathan Toews, Marián Hossa. Domácí prakticky v každém střídání přišpendlili před branku Tima Thomase. Dobrou šanci měl Hossa a krátce před první přestávkou zkušený gólman s velkou pomocí Dmitryho Kulikova zažehnal závar na vlastním brankovišti. Nejblíž gólu tak byl Ben Smith, jeho ránu ale zastavila tyčka. Na druhé straně měli po chybách Sheldona Brookbanka a Duncana Keitha nejlepší možnosti ke skórování Tomáš Kopecký a Brad Boyes, stav zápasu se ale nezměnil.

Druhá část vypadala podobně. Na velmi špatném ledě vázla kombinace, hráčům puk často uskakoval. Domácí dokázali několikrát využít dlouhého střídání obranné dvojice Brookbank, Nick Leddy, obrana Blackhawks ale situaci ustála. Corey Crawford měl několikrát štěstí, když měl zakrytý výhled a hráči Panthers vždy minuli jeho branku. Jedno nebezpečné přečíslení 2 na 1 zastavil pěkným obranným zákrokem Brookbank a Crawford se pak vytáhl proti výtečně provedenému trestnému střílení Jonathana Huberdeaua, kterého v brejku podtrhl Michal Handzuš.

Corey Crawford zlikvidoval ve 2. třetině nájezd Jonathana Huberdeaua
Corey Crawford zlikvidoval ve 2. třetině nájezd Jonathana Huberdeaua

Naopak Chicagu se ve druhé třetině podařilo dvě branky vstřelit. Ve 26. minutě využil přesilovku Toews, když za záda Thomase usměrnil chytrou střílenou přihrávku Keitha. O 10 minut později uspěl Bryan Bickell, jeho první střela ještě byla zblokovaná, na druhý pokus už ale domácího gólmana překonal.

Ve třetí třetině Hawks působili trochu dojmem, že už zápas nějak dohrají, Panteři se ale zmobilizovali a dokázali srovnat. V 50. minutě se už zdálo, že se hráčům Chicaga podařilo včasným návratem zažehnat hrozící přečíslení, Saad ale nechal trochu místa Tomáši Fleischmannovi a ten se po přihrávce nováčka Aleksandera Barkova trefil přesně. Netrvalo pak dlouho a nabuzená Florida se dočkala druhého gólu. Brandon Pirri zabojoval s Brianem Campbellem u mantinelu, Keith pak rozehrál nepřesně a Kulikov propálil Crawforda na lapačku.

Do konce utkání už se skóre neměnilo, tři minuty před koncem ale potkala Panthers nemilá situace. Thomas se zranil při zákroku betonem proti střele Andrew Shawa a musel střídat. Náhradního brankáře Jacoba Markströma ale Hawks prakticky neohrozili. V prodloužení měl dobrou šanci Saad, ale zamířil vedle a o vítězi tak musely rozhodnout nájezdy. Crawford si poradil s Huberdeauem i Boyesem, Markström na druhé straně inkasoval proti Toewsovi a Sharpovi, poradil si jen s pomalým nájezdem Patricka Kanea.

Patrick Kane před Krisem Versteegem
Patrick Kane před Krisem Versteegem

„Je povzbuzující, že jsme nakonec získali dva body,“ řekl trenér Joel Qunneville. „Vedli jsme 2:0, ale najednou o náskok přišli a do konce bylo ještě dost času. Srovnali jsme se a dokázali vybojovat oba body. Ve třetí třetině ale máme potíže se střílením gólů. Nemyslím si, že bychom je hráli jinak než první dvě, že bychom se zatáhli. Určitě si nestěžujeme.“

„Nejsme spokojení s tím, jak hrajeme ve třetí třetině,“ poznamenal Patrick Sharp. „Chtěli bychom dát gól, dotáhnout zápasy v klidu do konce a jít dál. Ale naštěstí to vypadá, že hrajeme lépe, když je skóre těsné. Bylo by to o dost horší, kdybychom odsud odjeli bez bodu, místo toho máme dva.“

„Líbil se mi náš celkový výkon,“ pochvaloval si trenér domácích Kevin Dineen. „Snažili jsme se vrátit do zápasu, ale moc se nám nedařilo v zakončení, stříleli jsme všude možně. Musíme být přesnější. Ale líbilo se mi naše nasazení, když to bylo vyrovnané i když jsme prohrávali o dva góly. Nakonec máme jen jeden bod, ale jako trenér nemůžu hodnotit každý zápas jen podle výsledku. Dneska jsme spokojení, hráči do toho dali všechno, odevzdali dobrý výkon.“