Kent Simpson v letošním utkání proti Texasu
Kent Simpson v letošním utkání proti Texasu

Blackhawks povolali brankáře Kenta Simpsona

Blackhawks se rozhodli po zápase s Floridou povolat k týmu brankáře Kenta Simpsona a řešit tak situaci po zranění Coreyho Crawforda. Crawford se zranil v 1. třetině zápasu proti Panthers a musel ze zápasu odstoupit. Tým zatím nezveřejnil žádné podrobnosti ohledně zranění, ale pravděpodobně půjde o koleno anebo tříslo. Pokud se ukáže, že zranění je vážné a vyřadí Crawforda na delší dobu je možné, že Blackhawks budou nastalou situaci řešit získání nějakého zkušenějšího brankáře. Doplněno: Trenér Joel Quenneville řekl v úterý novinářům, že Crawford bude kvůli poraněnému tříslu mimo hru 3 týdny. Rockford dnes podepsal zkušební kontrakt s brankářem Allenem Yorkem, který má krátkou zkušenost s NHL z Columbusu a letos odchytal jeden zápas za Charlotte právě proti Ice Hogs. (+ video a rozhovor s trenérem brankářů Andrew Allenem)

Blackhawks totiž v současnosti mají v brankovišti k dispozici brankářskou dvojici, která dohromady odchytala 5 zápasů v NHL. Navíc všech 5 zápasů má na kontě nováček Antti Raanta, který již dříve u týmu nahradil zraněného Nikolaie Khabibulina. Khabibulin se zranil v polovině listopadu a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se měl v nejbližší době, pokud vůbec, vrátit do branky Blackhawks.

Raanta si zatím ve všech zápasech vedl dobře a zatím nepoznal hořkost porážky v základní hrací době a má bilanci 3-0-1. Úspěšnost zákroků má nejlepší z brankářů Blackhawks (92,2% - Crawford 90,7%, Khabibulin 81,1%) a také průměr 2,16 je nejlepší (Crawford 2,47, Khabibulin 5,00). Na druhou stranu Raanta zatím nečelil těm nejnebezpečnějším týmům NHL a své kvality teď bude muset potvrdit v následujících dnech.

Jednadvacetiletý Simpson letos za Rockford odchytal 15 zápasů s bilancí 6-7-0, průměrem 3,38 branky na zápas a úspěšností zákroků rovných 90%. Celkem má pak v AHL na kontě o 3 zápasy více. Loni strávil většinu sezony v ECHL, kde se mu celkem dařilo a v 41 zápasech nasbíral 20 vítězství (14 porážek a 5 porážek po základní hrací době), průměr měl 2,36 branky na zápas a úspěšnost 91,2%.

Kent Simpson v utkání za Toledo v ECHL
Kent Simpson v utkání za Toledo v ECHL

„Je důležité, aby se soustředil na každý okamžik. Nemůže přemýšlet o tom, kdo na něj střílí, co by se mohlo stát a tak podobně. Anttimu [Raantovi] jsem dal stejnou radu, když ho povolali nahoru. Nesmíš nad tím tolik uvažovat,“ pověděl v rozhovoru pro ESPN Andrew Allen, který má v Chicagu na starost brankáře v nižších a juniorských soutěžích. „Všichni jsme se rychle dozvěděli, že je Crawford zraněný, to nikdo z nás vidět nechtěl. Ale [Simpson] se těší, je to neskutečný pocit, vím jaké to je. Má velkou radost, ale právě proto si musí udržet koncentraci a nebýt přemotivovaný. Hodně se poučil z toho, že mu sice vyšel začátek sezony v Rockford, pak ale podával nevyrovnané výkony, tak jako všichni ostatní. Teď dostal příležitost nastupovat častěji, a i když se nedá říct, že by byl vynikající, chytal spolehlivě. Je na tom dobře pozičně, výborně po technické stránce. Dobře se pohybuje a perfektně vykrývá spodní část branky. Právě v tom spočívá má práce; připravit tyhle kluky na přechod do NHL. Je to pro mě zábavné, když dostanou příležitost a vidím je chytat. Mám to rád, ať už jsou nahoře jen na jeden den nebo navždy, hodně jim fandím. Všichni sní o tom, že se dostanou do NHL a budou tam úspěšní. Právě v tom se jim snažím pomoct.“

Čtyřiadvacetiletý Allen York byl draftován v 6. kole v roce 2007 Columbusem a za Blue Jackets také v NHL o 4 roky později debutoval, když v 11 zápasech inkasoval průměrně 2,30 gólu a střely likvidoval s 92,0% úspěšností. Letos nastoupil ke třem zápasům za Evansville v ECHL, v AHL pak odchytal šest duelů za Texas (2,71 a 91%) a jediný za Charlotte, shodou okolností právě proti Rockfordu. Checkers prohráli 2:1 po nájezdech a York předvedl 28 úspěšných zákroků.

  • Corey Crawford

    Crawford CAN

    39 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Nikolai Khabibulin

    Khabibulin RUS

    51 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Antti Raanta

    Raanta FIN

    34 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Kent Simpson

    Simpson CAN

    32 let, Brankář
    Členem klubu:
  • Allen York

    York CAN

    34 let, Brankář