Tampa Bay 1 0 Chicago 2 1

4. 6. 2015 2.00, Tampa
I. třetina
Čas Tým Gól
04:31 TBL Killorn (Strålman, Filppula)
II. třetina
Čas Tým Gól
III. třetina
Čas Tým Gól
53:28 CHI Teräväinen 3 (Keith, Shaw)
55:26 CHI Vermette 3 (Teräväinen)
Tresty
Čas Tým Trest
06:41 CHI Teräväinen (2 min podražení)
16:48 TBL Garrison (2 min krosček)
20:28 TBL Killorn (2 min hra vysokou holí)
29:48 TBL Stamkos (2 min špatné střídání)
33:28 CHI Versteeg (2 min nedovolené bránění brankáře)
Brankáři
Tým Od Do Brankář
CHI 00:00 60:00 Crawford 23/22 (95,70 %)
TBL 00:00 60:00 Bishop 21/19 (90,50 %)
Sestava
# Post Jméno
10 LK Sharp
11 LK Desjardins
16 C Krüger
19 C Toews
20 LK Saad
23 PK Versteeg
65 PK Shaw
80 C Vermette
81 PK Hossa
86 C Teräväinen
88 PK Kane
91 C Richards
2 O Keith
4 O Hjalmarsson
5 O Rundblad
7 O Seabrook
26 O Cumiskey
27 O Oduya
13 LK Carcillo (Zdravý)
24 C Danault (Zdravý)
29 LK Bickell (Zraněný)
38 PK Hartman (Zdravý)
42 C Nordström (Zdravý)
17 O Pokka (Zdravý)
32 O Rozsíval (Zraněný)
43 O Svedberg (Zdravý)
44 O Timonen (Zdravý)
47 O Paliotta (Zdravý)
57 O Van Riemsdyk (Zdravý)
31 B Raanta (Zdravý)
Rozhodčí
Role Jméno
Hlavní McCauley, Pollock, Sutherland
Čároví Amell, Murphy, Racicot
Antoine Vermette se raduje ze svého gólu na 2:1
Antoine Vermette se raduje ze svého gólu na 2:1

Blackhawks utekli hrobníkovi z lopaty a v sérii vedou

Tampa Bay měla skvělý vstup do utkání, už v první minutě těsně minul Killorn. Byl to ale právě tento hokejista, kdo v 5. minutě otevřel skóre krásnou tečí Strålmanova nahození. Lightning působili živějším dojmem a vcelku jasně určovali tempo. Blackhawks však odolali a i když v přesilovkách vyrovnávací gól nevstřelili, postupně srovnali hru. Ve třetí třetině už se domácí hodně zatáhli, Chicago do ničeho nepouštěli a diváci viděli minimum šancí. Výborně chytající Crawford (22 zásahů) držel po celý zápas šance Blackhawks na výhru a vyznamenal se i při brejku Callahana. Krátce poté udeřilo na druhé straně, Bishop Teräväinenovu přesnou střelu neviděl a o chvíli později vymetl druhý růžek domácí branky Vermette. Chicago se už ke konci ubránilo a přestože mělo k úspěchu většinu zápasu daleko, nakonec si připsalo první výhru v sérii.

Bryana Bickella nepustilo do hry zranění ze sedmého zápasu s Anaheimem, v sestavě jej nahradil čerstvý otec Kris Versteeg a předvedl velmi podařený výkon. Bickell proti Ducks zůstal na střídačce a každou přestávku řešil se zdravotníky svůj případný návrat na led, nakonec se ale necítil úplně fit na to, aby do utkání opět zasáhl. Podle kouče Quenneville měl být do úvodního finálového duelu v pořádku, jeho místo však nakonec zaujal Versteeg.

Alex Killorn střílí úvodní branku finále
Alex Killorn střílí úvodní branku finále

Corey Crawford si připsal několik těžkých zákroků zejména proti Stamkosovi a Killornovi, jeho největší chvíle nicméně přišla až ve třetí části při brejku Callahana, jehož střelu zneškodnil vyrážečkou. Ben Bishop předvedl podobně spolehlivý výkon, příliš práce ale neměl. Obránci Lightning řadu střel zblokovali, Bishop jinak puky sbíral s přehledem a navíc se často zapojoval do rozehrávky. Nejlepší šance pak hosté zahodili sami, ve druhé třetině Hossa z dobré pozice v početní výhodě minul, Kane se Sharpem pak neuspěli při brejku 2 na 1 už za vyrovnaného stavu 1:1.

Duncan Keith odehrál 29:15, Brent Seabrook 26:23. Z útočníků nastupoval nejčastěji Patrick Kane (24:19), který většinu zápasu strávil opět v jedné formaci s Toewsem a Saadem. Seabrook byl nejaktivnějším hráčem Blackhawks se 7 hity a 4 střelami. V dresu domácího celku stříleli nejvíce Killorn se Stamkosem (oba 5 pokusů), Braydon Coburn zaznamenal 6 hitů. Velmi dobré utkání sehráli Victor Hedman (26:19) a Anton Strålman (25:29), při obranné činnosti byl hodně vidět také český forvard Ondřej Palát, který ve druhé třetině na poslední chvíli vypíchl nebezpečnou Saadovu přihrávku Kaneovi.

Duncan Keith a Teuvo Teräväinen slaví vyrovnávací trefu
Duncan Keith a Teuvo Teräväinen slaví vyrovnávací trefu

Teuvo Teräväinen předvedl v utkání několikrát svou šikovnost a nakonec to byl on, kdo má na výhře solu s Crawfordem největší podíl. V 54. minutě vystřelil na Bishopu branku z levé strany poměrně lehkou střelu, domácí brankář ale přes několik stínících hráčů nic neviděl a puk zapadl přesně do růžku. O dvě minuty později vypíchl finský útočník kotouč v útočné třetině Brownovi a Vermette ze středu trefil přesně opačný roh Bishopovy branky. Během krátké chvíle tak Chicago otočilo nepříznivé skóre a v závěru už vcelku bez větších starostí svůj hubený náskok uhlídalo.

Tampě se sázka na zataženou obranu nakonec nevyplatila, dlouho dobu se ale Blackhawks nemohli vůbec prosadit do nějaké slibnější šance a skóre se změnilo až po jedné náhodné střele. Hostujícímu celku se vyplatila jeho trpělivost, přesto se zdálo, že by Chicago mělo změnit svou hru hlavně při přechodu přes útočnou modrou čáru. Pro příští střetnutí budou muset oba týmy přidat, zejména Blackhawks v první třetině šlapali vodu a to jim úspěch v sérii nepřinese.

Brad Richards v utkání proti týmu, ve kterém získal přes 11 lety Conn Smythe Trophy
Brad Richards v utkání proti týmu, ve kterém získal přes 11 lety Conn Smythe Trophy