Rockford prohrál první zápas s Grand Rapids 2:3p

Přestože v základní části skončili IceHogs o bod třetí za Grand Rapids, úvodní zápas série hrané na tři výhry odehráli kvůli termínové kolizi u soupeře na domácím ledě. K vítězství to však přes nadějný průběh nakonec nevedlo a po porážce 2:3 v prodloužení teď Rockford čekají dvě střetnutí na ledě Griffins. V prvním utkání se na gól nečekalo dlouho, když už v 5. minutě proměnil Teplý pěknou přihrávku Reichela od zadního mantinelu. Ve druhé části zvýšil povedenou ranou na vyrážečku Sanford, jenže ve třetí dvacetiminutovce dokázali Griffins srovnat skóre. Nejprve dobře chytajícího Staubera překonal z úhlu mezi betony Shine a v 56. minutě připomněl Sanforda Lombardi, který z podobné pozice také zamířil přesně na vyrážečku. Prodloužení ukončil již v 5. minutě nejproduktivnější hráč Grand Rapids Berggren, když se kolem Kaisera natlačil z úhlu k Stauberovi a překonal gólmana Rockfordu mezi betony. IceHogs byli v této chvíli hodně rozčilení, neboť situaci předcházel ostrý zákrok na Seneyho u mantinelu ve středním pásmu. Domácí hokejisté se přestali soustředit na hru, ta ale nebyla přerušena a Berggren v situaci jeden na jednoho z celkem nevinné pozice rozhodl o tom, že do Grand Rapids odjede s náskokem 1:0 na zápasy soupeř.

Blackhawks ukončili sezonu a IceHogs čeká playoff

V noci na sobotu uzavřeli Blackhawks sezonu 2023–2024 porážkou v prodloužení s LA 4:5. O osmičce postupujících do playoff v Západní konferenci NHL bylo už nějakou dobu rozhodnuto, o složení jednotlivých dvojic se však hrálo až do poslední chvíle a svou roli v tomto souboji mělo také Chicago. Hawks třemi rychlými góly na začátku třetí třetiny otočili skóre zápasu s Kings, jenže kalifornský celek nakonec urval oba body a v 1. kole si zahraje odvetu proti Edmontonu.

Většině hokejistů Hawks sezona skončila a pro některé to patrně znamená také konec jejich angažmá v Chicagu – volnými hráči budou útočníci Tyler Johnson, Blackwell, Pitlick nebo Sanford a obránci Zaitsev, Megna a Tinordi. Smlouva končí také Andersonovi, Raddyshovi, Reesu Johnsonovi, Entwistlovi a Reichelovi s Vlašićem, poslední dva jmenovaní si ale sezonu ještě prodlouží. Vlašić bude reprezentovat USA na MS v Praze a Ostravě, kde svou účast potvrdili také Bedard (Kanada) a Kurashev (Švýcarsko) a další zřejmě budou následovat.

Reichel, který pěkným gólem otevřel skóre posledního zápasu v LA, bude možná na turnaji chybět. Chicago poslalo mladého německého útočníka na farmu do Rockfordu, kde se IceHogs po povedeném závěru základní části (z 25 posledních utkání vyhráli rovných 20!) chystají na playoff, kam se probojovali z třetí pozice v Centrální divizi. V neděli mohl Rockford v klidu pošetřit řadu klíčových hráčů a přesto si v prodloužení poradil s Chicagem Wolves po trefě obránce Creviera. Poprvé mezi profesionály v AHL nastoupili útočníci Nick Lardis s Martinem Mišiakem, do statistik se však nezapsali. V playoff se Hogs střetnou s Grand Rapids (Detroit) a první zápas v sérii hrané na tři vítězství je na programu v sobotu. ➜ Více

Landon Slaggert vstřelil svůj první gól v NHL

Jeden nevydařený zápas proti St. Louis se v sezoně, která je plná utkání, kdy mají Blackhawks k výhře hodně daleko, sice asi ztratí, přesto právě středeční duel s Blues v United Center budou chtít hokejisté Chicaga rychle hodit za hlavu. Tedy až na jednoho z nich – Landon Slaggert (21), který Hawks nedávno posílil z University of North Dakota, vstřelil svůj premiérový gól v soutěži a nechybělo mnoho, aby byly trefy hned dvě. O něco dříve totiž jeho střelu zastavila branková konstrukce, stejně jako když v přesilovce vypálil Connor Bedard.

Jenže ani kdyby tyčky hrály s domácím týmem, výsledku by to zřejmě nepomohlo. Petr Mrázek si nesáhl na puk, po třech gólech střídal a také Arvid Söderblom inkasoval hned z první střely. V 7. minutě ztráceli Blackhawks čtyři góly a proti velkému rivalovi, který zoufale bojuje o udržení šance na postup do playoff, začátek vůbec nezachytili. Fanoušky v United Center nakonec potěšili alespoň dvěma přesnými zásahy. Korchinski v brejku dva na jednoho sice minul branku, puk se ale příhodně odrazil ke Kurashevovi a ten po pohotovém zakončení oslavil svou 17. trefu v sezoně. Tři minuty před koncem pak přišla Slaggertova chvíle, když šikovně zpracoval chytrou přihrávku Donata z první, natlačil se do střelecké pozice a hezky překonal Hofera ranou na vyrážečku.

„Jak říkáte, byl bych spokojenější, kdyby to bylo v jiné situaci. Z výsledku radost nemám, ale těší mě, že teď už mám první gól za sebou,“ pověděl Slaggert. „Na začátek zápasu jsme nebyli vůbec připravení a jejich výkon naopak odpovídal tomu, kde jsou právě teď v tabulce (nyní na 9. místě o tři body za Las Vegas). A bohužel jsme Petrovi (Mrázkovi) zrovna nepomohli, hned na úvod utkání gól z brejku a pak přečíslení dva na jednoho…“ povzdechl si trenér Luke Richardson.