Klas Dahlbeck
Klas Dahlbeck

Klas Dahlbeck klepe v Chicagu na dveře

„Cítím, že jsem připravený,“ říká čerstvě 23letý obránce Klas Dahlbeck v pátečním článku HockeySverige.se, jehož překlad si můžete přečíst. Bývalý hráč Linköpingu má za sebou povedenou druhou sezonu v zámoří a v přípravném kempu bude bojovat o místo v sestavě hlavního týmu. Za IceHogs loni odehrál 70 zápasů, ve kterých vstřelil 10 branek, na 25 přihrál, a s +21 byl jasně nejlepším hráčem mužstva v bilanci +/-. Blackhawks si Dahlbecka vybrali ve 3. kole na draftu 2011.

Překlad článku: Klas knackar på dörren i Chicago: ”Jag känner att jag är redo” (Uffe Bodin)

Kdyby byl Klas Dahlbeck členem jiného klubu, nejspíš by už hrál v NHL. Jenže v Chicagu, které se pyšní jednou z nejlepších obran v soutěži, mu nezbývá nic jiného než trpělivě čekat na svou šanci. „Myslím si, že jak já, tak lidé v klubu máme pocit, že už jsem připravený na to, abych dostal příležitost,“ řekl Dahlbeck v rozhovoru pro hockeysverige.se.

Klas Dahlbeck ušel ve své kariéře působivou cestu, ve 23 letech má ale stále všechno před sebou. Po úspěšném působení v Linköpingu odešel do Rockfordu v AHL a za IceHogs si ve své první sezoně připsal 6 bodů (1+5) v 70 zápasech. V následujícím roce se pak zlepšil na 35 bodů (10+25) v 75 utkáních. „Loni jsem si užil krásné léto a když jsem se vrátil zpátky, už jsem věděl co mě čeká a jak všechno funguje. Přiletěli jsme společně s přítelkyní a s naším psem, pronajali jsme si dům a s nimi jsem se tam cítil mnohem lépe. Když je člověk spokojený v osobním životě, na výkony na ledě to má velký vliv,“ pověděl Dahlbeck hockeysverige.se během jednoho slunného dne v Linköpingu.

Žádnou odměnu v podobě svého debutu v NHL sice nedostal, ale Blackhawks ho pro playoff povolali nahoru a on tak během bojů o Stanley Cup trénoval s hlavním týmem. To je jasné znamení, že si vedení klubu cenní. „Mám dojem, že v tuhle chvíli mám do NHL docela blízko,“ říká Dahlbeck. „V minulosti jsem věděl, že NHL je mi vzdálená, ale poslední dobou jsem se cítil psychicky a herně připravený porvat se o místo, pokud bych dostal šanci. Připadá mi, že vedení klubu to vnímá stejně. Konkurence je tu ale velká.“

Ano, to přinejmenším. Blackhawks mají jednu z nejlepších obran v lize a pět hráčů – Duncan Keith, Brent Seabrook, Niklas Hjalmarsson, Johnny Oduya a Nick Leddy – má své místo v sestavě v podstatě jisté. Pokud k tomu přidáme českého veterána Michala Rozsívala a Davida Rundblada, který dostal od vedení příslib, že dostane výrazný prostor k tomu, aby mohl zabojovat o místo v týmu, tak to je hned sedm borců s jednocestnou smlouvou pro NHL.

Dahlbeck patří do skupiny tří nebo čtyř hokejistů – mezi nimi je i Kyle Cumiskey, bývalý hráč MODO –, kteří půjdou do kempu s tím, že se budou snažit si místo v obraně také získat. „Pět hráčů bývá vždy v sestavě pro každý zápas. Třeba Hjalmarsson nevynechá jediné utkání, ani když schytá ránu do krku. Nemyslím si, že v našem týmu (Rockfordu) byl nějaký hráč, který by nastoupil do každého střetnutí,“ směje se Dahlbeck.

„Pro mne je to o tom, abych byl stále trpělivý. V příští sezoně si NHL doufám vyzkouším, ale nevidím nic špatného na tom, když člověk hraje 25 minut za zápas v AHL a daří se mu. Čeká mě poslední rok, kdy mám podepsanou smlouvu, po sezoně pak smlouvy vyprší i řadě dalších hráčů. Oduya, Rozsíval, Leddy mají kontrakty jen pro příští rok. Pak začnou platit nové smlouvy Jonathana Toewse a Patricka Kanea, klub bude muset šetřit místo pod platovým stropem.“

Máte pocit, že jejich nové smlouvy vám pomůžou?

„Mohly by, ale příležitost by se mi otevřela asi tak jako tak. Dříve to chtělo i trochu štěstí a umění, aby si klub mohl dovolit tolik kvalitních hokejistů, ale dnes už si nové smlouvy pro Toewse a Kanea nějaké změny vynutí. Je možné, že se uvolní několik míst v sestavě.“

Než se nastálo usadí v NHL, musí ještě rodák z Katrineholmu na své hře zapracovat. Chicago mu zadalo, aby podrobně nastudoval způsob, jakým Niklas Hjalmarsson blokuje střely soupeře. „Niklas je pro nás v Rockfordu velkým vzorem. Patří k nejlepším hráčům v lize pokud jde o blokování střel a je výtečný v obranné činnosti. Vždy je na správném místě, je až neskutečné, jaké má v tomhle směru zkušenosti,“ říká Dahlbeck. „Než jsem sem přišel, tak jsem se na Hjalmarssona díval jinak než teď. Když má člověk možnost vidět jej každý den a pozorně sledovat detaily v jeho herní činnosti, to je něco ohromného. Jeho schopnosti jsou ďábelské.“

Jaký tým hráče z vás bude, pokud se dokážete prosadit v NHL?

Když se mi to podaří v týmu jako je Chicago, tak budu určitě vidět na obou stranách hřiště. Nemůžete se soustředit jen na bránění ve vlastním pásmu, ale je potřeba také umět ve správný čas vyrazit dopředu a podpořit útok. Vždy budu dbát na své hlavní přednosti v obranné činnosti, ale pokud mám hrát v NHL, musím se zapojovat i do útočení.

Kolik zápasů odehraje Klas Dahlbeck v příští sezoně v NHL?

To jste asi myslel trochu jinak? (přemýšlí) Ne, na to odpovědět nedokážu.

Ne, to byla hloupá otázka. Ale do nějakých zápasů snad už zasáhnete?

Ano, to doufám, že ano. Pokud to bude 15 nebo 20 zápasů, tak budu spokojený. Musím se ukázat.

  • Johnny Oduya

    Oduya SWE

    42 let, Obránce
    0 gólů a 0 asistencí
  • Klas Dahlbeck

    Dahlbeck SWE

    32 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Niklas Hjalmarsson

    Hjalmarsson SWE

    36 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Nick Leddy

    Leddy USA

    33 let, Obránce
    Členem klubu:
  • Michal Rozsíval

    Rozsíval CZE

    45 let, Obránce
    Členem klubu: