Shaw se Smithem už letos nenastoupí, povolán Hagel

Útočníci Andrew Shaw a Zack Smith již v této sezoně do hry nezasáhnou. Shaw (28) se do Chicaga vrátil v létě z Montréalu, stihl ale jen 26 utkání (3+7) a od konce listopadu je mimo hru kvůli otřesu mozku. U Canadiens prožil loni svou bodově nejúspěšnější sezonu (19+28), zdravotní problémy jej ale provázely během celého jeho tříletého angažmá v Kanadě. Blackhawks si od jeho návratu jistě mnoho slibovali, nyní je ale jisté, že se bez Shawa budu muset obejít i v závěru sezony. Smlouvu s platem 3,9 milionu má ještě pro příští dva ročníky. Smith (31) posílil Chicago také v létě, výměnou za Anisimova po 11 letech opustil Ottawu. V 50 zápasech si připsal 11 bodů (4+7), z pozice hráče čtvrtého útoku pomohl na oslabení a krátce před zraněním jej kouč Colliton začal využívat i v přesilovkách. Smith schází v sestavě od 12. 2. a v pátek se podrobí operaci zad, po které už si letos nezahraje. Smlouva s platem 3,125 milionu mu platí ještě pro příští rok. Doplněno: Na svůj debut v NHL se může těšit útočník Brandon Hagel (21). Hawks ho sice už jednou povolali, do zápasu se ale tehdy ještě nedostal. Na farmě v Rockfordu během své první sezony mezi profesionály se Hagel prosazuje výborně a s 19 zásahy je nejlepším střelcem mužstva. Po 55 střetnutích má na kontě 30 bodů a 36 trestných minut. Chicago s ním podepsalo smlouvu jako s volným hráčem, původně Hagela však draftovalo Buffalo.

Kubalík nastřílel hattrick a Blackhawks otočili v Tampě

Zatímco v první třetině postrádala hra díky sérii vyloučení tempo, ve druhé části se v podstatě hrálo na jednu bránu. Gólman Corey Crawford chytal výborně (celkem 36 zákroků), jenže když krátce po druhé přestávce zvýšil Kucherov do odkryté branky na 2:0, zdálo se, že si domácí Lightning dojdou pro lehkou výhru. Blackhawks se však zvedli, Saad s Kubalíkem se prosadili na brankovišti a obrat dokonal v 50. minutě Koekkoek, když jeho střela propadla McElhinneyovi až do sítě. Pro bývalého hráče Tampy, která jej před lety draftovala jako 10. celkově, to byla první letošní trefa. Dělovkou v přesilovce a do prázdné zkompletovat hattrick český útočník Dominik Kubalík a s 29 góly dál stoupá v klubových tabulkách, pokud jde o nejlepší střelce mezi nováčky. „Mám z toho velkou radost. Nevím, čím to je, taky bych to rád věděl. Stále se snažím o to samé a motat se kolem brankoviště. Mám štěstí,“ radoval se po utkání ze své skvělé formy Kubalík. „Díky tomu, jaký máme útok, nejsme nikdy úplně odepsaní. Dneska jsme posbírali hodně trestů, hlavně na začátku. Ale ukázali jsme charakter. Je pěkné, že jsme to tentokrát byli my, kdo zápas otočil,“ pochvaloval si Crawford.

Chicago tahalo v přestřelce v St. Louis za kratší konec

Pořádně divoký zápas sehráli Blackhawks v úterý St. Louis a domácí diváci museli být s výsledkem nakonec spokojení. Už po 30 vteřinách potrestal brzké Murphyho vyloučení Schenn, ale Chicago také využilo dvě přesilovky a krátce po přestávce vedlo už 3:1. Jenže během prvních deseti minut ve třetí třetině padlo pět branek, Hawks najednou prohrávali, pak opět vedli, ale poslední slovo měli domácí. Od modré se trefil se šťastným odrazem o Koekkoeka Faulk a v 54. minutě rozhodl v přesilovce svým druhým gólem Sanford. Chicago sice netradičně skórovalo v početní výhodě hned třikrát, poslední příležitost ale nevyužilo a ze St. Louis odjíždí bez bodu. Ze 100. gólu v NHL se radoval obránce Duncan Keith, teprve podruhé se v této sezoně trefil také Highmore. „Hodně se to přelévalo ze strany na stranu. Ale ať už to probíhá jakkoliv, pokaždé chcete vyhrát a to se nám dneska nepovedlo. Udělali jsme v obraně hodně chyb a to nás stálo zápas,“ pověděl Keith. „To je určitě dobře, bezesporu,“ těšil se z úspěšných přesilovek kouč Jeremy Colliton. „Dlouhodobě se nám přesilovky nedaří, tak snad teď. Obzvlášť venku si v nich můžete pomoct, dneska nás vrátily do zápasu a ve třetí třetině jsme díky nim mohli i zvítězit. Čistě si přihráváme, soustředíme se na častější střelbu a máme hráče na brankovišti.“

Robin Lehner přestupuje do Vegas

Brankář Robin Lehner (28) sezonu v Chicagu nedokončí, Blackhawks ho pár minut před uzávěrkou přestupů vyměnili do Vegas. Lehner byl loni finalistou v hlasování o Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana soutěže, Islanders se ale rozhodli pro Varlamova z Colorada a rodák z Götebergu nakonec podepsal roční smlouvu s Chicagem. V poslední době sice úplně nezářil, ale v první polovině sezony si nastavil laťku hodně vysoko a Blackhawks podržel skvělými výkony v mnoha zápasech. S klubem se nakonec loučí po 33 utkáních, ve kterých v průměru inkasoval 3,01 gólu a pochytal 91,8 % střel. Dříve Lehner působil v Buffalu a Ottawě, na jejíž farmě získal v roce 2011 Calderův pohár pro vítěze AHL. Doplněno: Výměnou Blackhawks získali brankáře Malcoma Subbana, volbu ve 2. kole (od Pittsburghu) a mladého obránce Slavu Demina z University of Denver. Subban (26) strávil ve Vegas tři roky poté, co si jej Golden Knights stáhli z listiny volných hráčů Bostonu. Letos odchytal 20 utkání (průměr 3,18 a 89,0% úspěšnost), což je totožná porce jako v předchozích letech, kdy měl však čísla lepší. Po sezoně Subbanovi skončí roční smlouva s platem 850 tisíc, ale bude stále omezeným volným hráčem.Více

Erik Gustafsson byl vyměněn do Calgary

Ofenzivní obránce Erik Gustafsson (27) byl podle očekávání vyměněn; hodinu před uzávěrkou přestupů ho Blackhawks poslali do Calgary. Švédský reprezentant, kterého původně draftoval Edmonton, posílil Chicago v létě 2015 po třech sezonách v domácí soutěži a tři roky pak bojoval o místo v sestavě Hawks. Loni prožil parádní sezonu, když nasbíral skvělých 60 bodů (17+43) a výrazně se podílel na tom, že se Chicagu začalo konečně dařit v přesilovkách. Letos ale na své výkony v tomto duchu úplně nenavázal, po 59 utkáních si připsal 26 bodů (6+20) a své angažmá u Blackhawks končí s bilancí 28+88 ve 214 zápasech. Přestože v médiích vyjádřil svou touhu v Chicagu zůstat, smlouva s platem 1,2 milionu dolarů Gustafssonovi po sezoně vyprší a klub se obával, že si jeho navýšené finanční požadavky nebude moci dovolit. Proto se o jeho přestupu spekulovalo delší dobu, dva poslední zápasy vynechal a teď se již může chystat na nové angažmá v Calgary. Flames za něj obětovali zatím nespecifikovanou volbu v draftu. Doplněno: Potvrzeno: Blackhawks získají dřívější ze dvou voleb Calgary ve 3. kole draftu 2020, a to v případě, že Flames obdrží tento výběr od Edmontonu (podmíněný výkony Milana Lucice a aktuálně zraněného Jamese Neala).

Chicago zahájilo krátký výjezd těsnou porážkou v Dallasu

Blackhawks vyrazili do Texasu na svou první zástavku během třízápasového výjezdu, na výhru nad Nashvillem však nenavázali. Proti Stars nesehráli špatné utkání, do hry (byť se to na výsledku příliš neprojevilo) je dostala série přesilovek a špičkový výkon brankáře Crawforda. Domácí tým ale také odehrál vydařené střetnutí, v určitých chvílích těžil ze své rychlosti a v závěru poctivě uzavřel prostor před pozorným gólmanem Khudobinem. Oba góly Dallasu padly z bezprostřední blízkosti, kdy měli po smolných odrazech Pavelski se Seguinem pohodlnou pozici. Za Hawks snížil parádní ranou v přesilovce 4 na 3 nováček Dominik Kubalík. Jeho druhou trefu v utkání rozhodčí neuznali kvůli trestu pro Toewse, na druhé straně Crawfordovi pomohla při šanci Lindella nadvakrát branková konstrukce a hostující brankář pokryl i trestné střílení Janmarka. „Nevyšlo to, ale odehráli jsme dobrý zápas. Bojovali jsme a v přesilovce si vypracovali nějaké šance. Zdálo se mi, že se hodně stahovali na brankoviště, ale jejich brankář chytal taky výborně, na konci měl dva důležité zákroky. Určitě jsem hráli dost dobře na to, abychom tohle utkání mohli vyhrát,“ zhodnotil Corey Crawford. Doplněno: Obránce Lucas Carlsson nastoupil ke svému prvnímu zápasu v NHL a nevedl si vůbec zle. Během 14:55 zaznamenal tři hity a jeden blok. Jeho krajan Erik Gustafsson s týmem na výjezd neodcestoval, vynechal druhé utkání v řadě a očekává se, že bude před pondělní uzávěrkou přestupů vyměněn.

Blackhawks proti NYR pokazili třetí třetinu a prohráli 3:6

Návrat na domácí led do United Center se Chicagu příliš nevydařil. Ve třetí třetině byli Blackhawks pomalejší, prohrávali souboje a obdrželi hned pět branek. V důležitém období tak ztratili další zápas, který by jinak jistě chtěli získat pro sebe. Rangers se povedl úvod, zatímco Saad s Kämpfem svoje brejky zazdili, Chytil Lehnera zaskočil střelou mezi betony. Kubalík sice ve druhé třetině srovnal, po přestávce už ale New York utkání ovládl. Brankář Robin Lehner a zadák Erik Gustafsson, kteří jsou častým předmětem spekulací před uzávěrkou výměn, se neukázali zrovna v dobrém světle, to Chris Kreider na druhé straně zaujal třemi body (1+2). Chicagu udělal radost snad jen Dominik Kubalík, když se ve své premiérové sezoně dvěma zásahy dotáhl na metu 25. branek. Na tu první proti Rangers mu přihrál Duncan Keith a byla to jeho jubilejní 500. asistence v NHL. „Jo, nazval bych to kolapsem. Podívejte se na jejich góly, měli spoustu šancí zblízka před brankou. Byli bojovnější. Musím chytit něco navíc, ale upřímně, tohle nebyla povedená třetině,“ vyjádřil se Lehner, který zlikvidoval celkem 35 střel. „Ve třetí třetině takhle rozhodně hrát nemůžeme, hlavně v obraně. V našem týmu potřebujeme, aby zabrali všichni, pak můžeme vyhrávat zápasy. Ale dneska to tak nebylo, jsem z toho velmi zklamaný,“ láteřil trenér Colliton.

Chicago uzavřelo kanadský výjezd porážkou ve Winnipegu

V neděli se Blackhawks utkali s Winnipegem, po porážce 2:3 se ale z pětizápasového tripu vrátili jen se dvěma body. Šňůra pěti výher je sice přiblížila playoff, na 8. Arizonu však nyní ztrácejí šest bodů a v Západní konferenci jim náleží až 12. příčka. Proti Jets se Chicago ujalo vedení, když se puk po Kaneově nahození odrazil do branky od nohy Carpentera, jenže domácí měli víc ze hry a dvěma tečovanými střelami ve druhé třetině otočili. Po kombinaci Kubalíka s Toewsem sice srovnal Kane, rozhodující gól ale vstřelil obránce Beaulieu, když i jeho rána prošla Crawfordovi do sítě po teči. „Myslím, že jsme to odmakali a byl to celkem vyrovnaný zápas,“ soudil kouč Jeremy Colliton. „Měli jsme šance na to, abychom srovnali skóre, ale musíme si vypracovat víc příležitostí jako ty, ze kterých se trefili oni, obzvlášť když je to jinak takhle těsné utkání. Určitě jsme z výjezdu zklamaní. Tři zápasy byly v pořádku a ve dvou jsme nezahráli vůbec dobře. To nám na body stačit nebude, na tom musíme zapracovat. Potřebujeme teď body sbírat doma, do konce sezony tam budeme hrát ještě často.“

Blackhawks si zastříleli v Calgary a zvítězili po 5 zápasech

V minulém utkání ve Vancouveru sice hokejisté Chicaga nenašli recept na vynikajícího brankáře Markströma, v Calgary se ale štěstěna obrátila a Hawks si užili střelecké hody. Již v prvním střídání prostřelil Ritticha Toews a přestože Flames dvakrát srovnali a ani chicagská obrana nepůsobila zvlášť pevným dojmem, nakonec z toho bylo relativně pohodlné vítězství 8:4. Kubalík, Nylander a DeBrincat dostali dost prostoru v ideální pozici, Saad a podruhé Nylander se trefili sami proti Rittichovi a dva góly přidali v závěru Kane s Dachem. „Góly chcete dávat pořád a konečně to přišlo. Šancí jsme měli dost a teď se k tomu přidalo i trochu štěstí. Mám radost, musíme na tom stavět, když nás čekají už jen samé důležité zápasy,“ těšil se Alex Nylander, který dvěma zásahy vylepšil svůj střelecký účet na 8 branek. „Bylo to dlouho celkem vyrovnané. Moje vyloučení za stavu 4:3 jsme ale ubránili, dali dva góly a do třetí třetiny měli pěkný náskok. Každému naroste sebevědomí, je dobře, že se prosadily všechny čtyři útoky. Bez ohledu na výsledek musíme dál makat, i když se nám třeba zrovna nedaří, musíme k tomu přistupovat jako k playoff, hrajeme o bytí a nebytí,“ vyjádřil se kapitán Jonathan Toews. „Kdybychom je porazili, byli by už ve složité situaci a měli velkou ztrátu. Takhle jsou zpátky ve hře (o playoff) a začíná přituhovat. S tímhle výkonem nás teď přehraje každý a obzvlášť doma to mrzí,“ hodnotil útočník Flames Matthew Tkachuk.

Markström vychytal Chicago 49 zákroky

Vancouver přivítal na svém ledě Blackhawks při svátečním utkání, před jehož začátkem klub vyvěsil pod strop dresy dvojčat Henrika a Daniela Sedinů. Herně to pak sice domácímu celku nevyšlo, vynikající výkon ale předvedl brankář Jacob Markström a 49 zákroky udržel čisté konto. Hawks měli ze začátku výraznou převahu, jenže po protiútoku Kanea se Saadem si kouč Colliton vyžádal gólovou výzvu. Rozhodčí potvrdili své předchozí rozhodnutí, když podle nich Saad svým postavením v brankovišti znemožnil Markströmovi zákrok, a Canucks potrestali následnou přesilovku pěknou kombinací, na jejímž konci stál Horvat. Domácí se pak trochu zvedli, Chicago ale svého soupeře opět brzy zatlačilo, jenže několikrát Kubalík, Dach nebo Kane v tutovce neuspěli. Jednu z nemnoha šancí zužitkoval na druhé straně Gaudette, zatímco si znovu Kubalík, Toews i Keith vylámali zuby na Markströmovi. Nejblíže gólu byl Patrick Kane, švédský brankář ale ramenem vytáhl jeho pokus na břevno. Corey Crawford neměl mnoho práce, vyznamenal se však při brejku Petterssona. Přes početné příležitosti Hawks na Markströma nevyzráli a prohráli nakonec 0:3. „Měli jsme dojem, že mu Saad při zákroku nebránil, že máme dobrou šanci, aby z toho byl gól. Zároveň jsme věřili naší hře v oslabení, proto to podle nás za ten risk stálo. Ale očividně to nevyšlo,“ komentoval trenér Colliton důležitý moment před první brankou. „Máme radost ze svého výkonu, zase tam bylo to potřebné nasazení a od toho se chceme odrazit. Bohužel se nám nepodařilo zápas několika góly trochu otevřít. Teď nemáme jinou možnost než tu porážku rychle hodit za hlavu a připravit se na další utkání lépe,“ říká kapitán Jonathan Toews. Doplněno: Útočník Zack Smith utrpěl řeznou ránu na zápěstí a Chicago se bez něj bude muset blíže nespecifikovanou dobu obejít.

Toews má 800. bod, Chicago ale ztratilo zápas ve Winnipegu

Blackhawks začali důležitý zápas ve Winnipegu parádně, když se už v 15. vteřině trefil ze středu Dominik Kubalík. Asistenci si připsal kromě Caggiuly také kapitán Jonathan Toews, který se tak mohl doma radovat ze svého 800. bodu v NHL. V 11. minutě usměrnil Saad na brankovišti přihrávku od Kanea a Hawks vytěžili maximum z úvodní převahy, tím spíš, že Jets měli v nohou sobotní zápas. Jenže to bylo ze strany hostujícího týmu vše a záleželo pouze na brankáři Crawfordovi, jak dlouho bude trvat než se skóre otočí na stranu Winnipegu. Ve druhé a třetí třetině Hawks nestíhali a do zápasu svého soupeře vrátili sami tragickým výkonem ve vlastních přesilovkách. Chybu DeBrincata potrestali v brejku Copp s Connorem a od té chvíle už se Hawks nedokázali zvednout. V 50. minutě srovnal v přesilovce povedenou ranou do vinglu Wheeler a o pár minut později rozhodl Copp, když našel místo v Crawfordově postavení u bližší tyčky. Dvěma góly do prázdné už Jets pouze odmítli drama. „Je to (800 bodů) hezká meta a je pěkné, že jsem jí dosáhl tady doma. Ale bohužel, dva body nemáme. V prvním střídání jsme vypadali dobře, říkal jsem si, že dneska by to mohl být náš večer, jenže oni se oklepali a ke konci hráli výborně,“ pověděl kapitán Toews. „Začali jsme dobře, ale pak jsme polevili. Dali pěkný gól v oslabení a ve zbytku zápasu nám pak celkem naložili,“ doplnil Brandon Saad. „Přesilovky nás srazily. Nejen, že jsme inkasovali, ale nedokázali jsme na to potom vhodně zareagovat a hodně nás to ovlivnilo v dalším průběhu,“ soudil trenér Jeremy Colliton. Doplněno: Obránce Nick Seeler nastoupil poprvé za Blackhawks a během 15:19 byl hodně vidět: kromě jedné asistence, menšího trestu a ostré bitky s Beaulieuem zaznamenal dále jednu střelu, dva hity, dva bloky a +1.

Blackhawks znovu prohráli v prodloužení, s Bostonem 1:2

Hokejisté Chicaga se vrátili před kanadským výjezdem do United Center, kde přivítali silný Boston. A znovu jim nevyšla první třetina, hosté měli výrazně povedenější vstup do utkání, kdy si hlavně první útok Bruins vytvářel řadu příležitostí. Ve výborné pozici minul Pastrňák, navíc vynikající Lehner chytil dvě skvělé příležitosti Krejčímu. O přestávce tak byl stav stále bez branek. Domácí dostal do vedení v přesilovce Alex DeBrincat (zraněný Boqvist už se do zápasu nevrátil), další gól však Hawks nepřidali. I když… ještě ve druhé třetině srovnal lacinou trefou Kuraly a ve třetí části vyšlo naprázdno několik závarů před Halákovou brankou. Minutu před koncem hráli Blackhawks v oslabení, sami však mohli rozhodnout o své výhře. Caggiula vypálil ve výhodě přes bránícího Bergerona přesně k tyči, rozhodčí však zřejmě chybně posoudili předchozí Määttovu přihrávku rukou. Domácí měli nicméně možnost zlomit zápas ve vlastní přesilovce ještě v končící základní hrací době i následném prodloužení, jenže si poradili prachbídně. Lehner, který držel Hawks 38 zákroky, pak sice chytil brejk Krugovi, ve druhém přečíslení už ale Boston získal bod navíc. „Udělali chybu a zapískali. Na to se nedá nic dalšího říct, prostě se stalo,“ komentoval klíčovou situaci trenér Colliton. „Slyšeli jsme hvizd na střídačce, takže kdyby gól uznali, určitě by mě to zarazilo,“ posoudil trenér Bruins Bruce Cassidy. „Mám pocit, že jsme tenhle zápas mohli vyhrát, stejně jako včera. Nejsme spokojení, z každého utkání potřebujeme dva body,“ hodnotil kapitán Toews. „Boston je jedním z nejlepších týmů v lize, ale dokázali jsme s nimi hrát a udržet tempo. Klidně jsme dneska mohli zvítězit i my a to je pokrok,“ doplnil Lehner.

Blackhawks získali v Minnesotě bod za porážku 2:3p

Chicago neodehrálo v Minnesotě povedený zápas, přesto vybojovalo alespoň bod. Ve druhé třetině zajistil domácím vedení dvěma zásahy Fiala, když měl Crawford nejprve zakrytý výhled a švýcarský útočník se poté prosadil z rychlého průniku v přesilovce. Hawks nebyli bez šancí, blízko gólu by Kämpf, Saad v dobré pozici volil přihrávku na nikoho a Carpenter v brejku trefil jen brankáře Stalocka. Ve třetí třetině ale Chicago zabralo a dočkalo se trpělivou hrou vyrovnání. Stalocka zaskočil ve 47. minutě Boqvist a tři minuty před koncem se přesně trefil od mantinelu Olli Määttä, když domácí gólman nic neviděl. V prodloužení namířil Toews jen do břevna, jinak hrála pouze Minnesota. Fiala nevyužil několik možností na hattrick, ujala se až šance Dumby, který se natlačil na brankoviště a puk se od břevna a brankáře Crawforda odrazil za čáru. „Už je to delší doba od chvíle, kdy jsme naposledy zahráli tak špatně. Oni do zápasu vletěli a my se s jejich nasazením nedokázali vyrovnat. (Crawford) zachytal výtečně a udržel nás v zápase,“ pochválil svého brankáře, který zlikvidoval celkem 31 střel, trenér Colliton. „Z toho bodu mám dobrý pocit. Ne vždy to bude pěkné, ale i tak jsme jeden bod vybojovali,“ pověděl Duncan Keith. „Pokud zítra zahrajeme skvěle, tak bude tenhle bod super. Ale jestli opět podáme slabý výkon, tak nebudeme moct říct nic jiného než že prostě hrajeme špatně v důležitém období sezony,“ doplnil Colliton.

Chicago posílil obránce Nick Seeler z Minnesoty

Blackhawks si v pondělí vzali ze seznamu volných hráčů Minnesoty obránce Nicka Seelera (26). Rodáka z Eden Prairie si Wild vybrali v 5. kole draftu 2011 a ten se postupně vypracoval do hlavního týmu Minnesoty. Loni sehrál 71 zápasů (2+5 a 64 trestných minut), letos však zasáhl jen do šesti utkání a šest dalších přidal na farmě v Iowě. Seeler je urostlý obránce, který se soustředí zejména na defenzivu, a smlouvu s nízkým platem 725 tisíc dolarů má také pro příští sezonu. Pokud Seeler nastoupí v příštím utkání, představí se shodou okolností právě v Minnesotě a bude to zároveň jeho 100. zápas v NHL. „Byl to šílený den. V jednu chvíli nevíte, jestli si vás vůbec někdo vybere, a najednou jste na ledě s týmem, který bude v Minnesotě zrovna hrát. Jsem vděčný, že si mě vybralo právě Chicago, těším se, že budu v takovém skvělém klubu a je fajn, že už mám za sebou první trénink a mohl jsem se s ostatními trochu seznámit. Loni to bylo super, odehrál jsem hodně zápasů a sbíral zkušenosti. Letos je to jiné, náročné fyzicky i psychicky. Změna je někdy potřebná, myslím, že byla ta správná chvíle,“ pověděl Seeler. „Tvrdý obránce. Hraje jednoduše a přímočaře. Samozřejmě je silový, důrazný. Měli jsme pocit, že je to příležitost jak u nás trochu zvýšit konkurenci, určitě je to hráč na úrovni NHL,“ sdělil trenér Jeremy Colliton a odpověděl na otázku, jestli Seelera ihned nasadí do hry: „Těžko předvídat, ale poslední zápasy jsme zvládli dobře. Uvidíme, sestavu si řekneme zítra. Ale možná to bude chvilku trvat než zapadne a zvykne si.“ Doplněno: Místo Seelerovi uvolnil obránce Dennis Gilbert, který se tak vrací na farmu do Rockfordu.Více

Dominik Kubalík je nejlepším nováčkem měsíce ledna

Český útočník Dominik Kubalík získal ocenění pro nejlepšího nováčka NHL za měsíc leden. V 10 zápasech nastřílel stejný počet branek, ke kterým přidal čtyři asistence. S 21 zásahy se Kubalík prosadil na pozici nejlepšího střelce mezi nováčky a v lednu nastřílel více gólů pouze Alex Ovechkin z Washingtonu (13). S 10 góly Kubalík zároveň vyrovnal klubový rekord v počtu branek nováčka v jednom měsíci, který v listopadu 2017 stanovil Alex DeBrincat. Rodák z Plzně posílil Chicago před letošní sezonou, když se klubem dohodl na roční smlouvě poté, co jej Blackhawks získali výměnou z Los Angeles. Doplněno: Před několika dny napsal Chric Kuc velký článek o tom, jak se právě příchod Kubalíka do Chicaga urodil, a jeho překlad si můžete přečíst dále.Více

Blackhawks zvítězili v Arizoně po nájezdech 3:2

Hokejisté Blackhawks se vrátili po desetidenní přestávce do kolotoče zápasů NHL a divákům v Arizoně, mezi kterými se opět našel vysoký počet příznivců Chicaga, nabídli atraktivní utkání. Oba brankáři, jak Crawford, tak Raanta, který zastoupil domácí jedničku Kuempera, se předvedli ve vynikající formě a pochytali spoustu nebezpečných příležitostí. Hawks se dostali do dvoubrankového trháku po dvou gólech Saada (na oba přihrál Kane a bodoval tak v tuctu utkání v řadě) a ve druhé třetině Arizonu sevřeli, jenže po úspěšné dorážce Richardsona se hra vyrovnala a do přestávky už šly oba týmy s nerozhodným výsledkem – Garland využil prostoru, který mu věnoval Koekkoek a nedal Crawfordovi šanci. Další akce už se neujala, Raanta vychytal Kubalíka s DeBrincatem i zblízka Saada, hrozící brejk Halla zažehnal Boqvist a podobně tomu bylo i v prodloužení, kdy se znovu činili oba gólmani. V nájezdech proměnili s jistotou jak Toews, tak Kane a protože domácí na Crawforda nevyzráli ani jednou, získali bonusový bod Blackhawks. „Vezeme se na vlně, daří se nám teď vítězit a to je vždycky dobrý pocit. Až do konce to bude těsný boj (o playoff), takže jdeme od zápasu k zápasu a snažíme se jich vyhrát co nejvíc. Když nás zatlačili, tak v minulosti bychom to občas neustáli, ale obzvlášť v tuhle situaci je skvělé, že jsme to vydrželi, a získali ten jeden bod navíc,“ pověděl Brandon Saad. „Rveme se o playoff a tohle byl asi nezábavnější zápas v sezoně. Ani se nezdálo, že bychom měli za sebou týdenní volno. Nezpanikařili jsme, když vyrovnali, dobrá práce od všech,“ pochvaloval si Corey Crawford.