Blackhawks vybojovali bod v Dallasu

V Dallasu Chicago nejprve získalo dvoubrankový náskok, v polovině duelu ale Stars otočili skóre a ve třetí třetině nabrali Blackhawks po snadné trefě Benna rázem dvougólovou ztrátu. Přesto se jim podařilo srovnat a nakonec svému soupeři podlehli až v prodloužení. V souboji jednoho z nejlepších a nejhoršího týmu Centrální divize (po 35 zápasech má Dallas bezmála dvakrát tolik bodů, kolik jich nasbíralo Chicago) měli domácí lepší vstup, Mrázek ale betonem zlikvidoval tutovku Marchmenta. Náskok Blackhawks zařídil dorážkou Tyler Johnson a po Reichelově přihrávce zvýšil po chvíli Guttman. Hororový zápas však prožil obránce Tinordi, který u první branky Stars odpočíval na trestné lavici a výrazně se podílel na dalších třech gólech. Kontaktní branku dal ve 49. minutě minutě povedenou ranou z voleje bývalý hráč Dallasu Dickinson a v přesilovce pár minut před koncem srovnal opět pohotově z dorážky Tyler Johnson. Finální tlak domácích Blackhawks s vypětím ustáli a diváci pak mohli sledovat přehnaně opatrnou nudu v pěti minutách prodloužení. Jen několik vteřin před jeho vypršením zariskoval Bedard a kombinaci do prázdné potřetí v utkání pohodlně zakončil Roope Hintz. Petr Mrázek pochytal 31 střel a porážku mohl jen těžko odvrátit, když celkem čtyřikrát stříleli hokejisté Dallasu do úplně odkryté brány. Kromě Tinordiho si -3 připsali také Phillips a Foligno s Bedardem, který odehrál téměř 24 minut (nejvíc v sezoně) a po pěti zápasech vyšel poprvé bodově naprázdno (3+5). Naopak 25 minut strávili na ledě zadáci Murphy s Vlašičem a oba zaznamenali +3, stejně jako útočník Dickinson. Je jistě pozoruhodné, že v týmu, kde se jinak řada hráčů nachází hluboko v mínusu, mají nyní Vlašić +10 a Dickinson +9. „Mohli jsme to po gólu ve třetí třetině zabalit a říkat si, že jim to v neděli vrátíme. Ale zabrali jsme, pořád jsme se snažili s tím něco udělat, nevzdali jsme to,“ pochvaloval si Jason Dickinson. „Měli jsme náskok a místo toho, abychom hráli na jistotu, tak jsme zbytečně riskovali. Nikdy není dobré se jen tak zatáhnout a čekat, ale když vedete, tak byste měli hrát jednoduše. Možná to není sexy, možná si z toho nic nevytvoříte, ale alespoň si sami nenaděláte problémy,“ hodnotil Tyler Johnson. Kouč Richardson nicméně nabídl jiný pohled: „Začali jsme dobře. Sice nám dali gól z přesilovky, ale další oslabení jsme zvládli. Ve druhé třetině jsme strávili příliš mnoho času ve vlastní třetině. Z nějakého důvodu jsme se stáhli a nechodili do soubojů ani v našem pásmu. Mají urostlé hráče, kteří dobře bruslí, takže to pro nás nebyl dobrý recept na úspěch.“ Doplněno: Pouze minutu pobyl ve hře útočník Taylor Raddysh, než jej ze zápasu vyřadilo zranění v dolní části těla. Z nespecifikovaného důvodu ze sestavy na poslední chvíli vypadl i obránce Nikita Zaitsev.

Connor Bedard rozhodl v prodloužení o výhře nad Winnipegem

Při nepříjemné porážce v St. Louis vstřelil Connor Bedard báječný gól a v produktivní formě pokračoval také po vánočních svátcích, v posledním domácím utkání roku 2023. Chicago díky fantastickému Mrázkovi v brance zvládlo zápas s Winnipegem, když v prodloužení rozhodl o výhře 2:1 svou druhou trefou právě supertalent Bedard. Patnáct minut sice trvalo než se Blackhawks poprvé podařilo ohrozit branku Hellebuycka, zatímco Mrázek si na druhé straně rozhodně nemohl na nedostatek práce stěžovat. Přesto se však domácí ještě před přestávkou ujali vedení: na výlet se do třetiny soupeře vydal obránce Murphy a po jeho přihrávce dostal Bedard puk na třetí pokus do sítě. Mrázka nakonec překonal pouze Barron střelou mezi betony, když ve 24. minutě srovnal na 1:1, všechny další šance Jets ale český gólman zlikvidoval a vytáhl se třeba skvělým přesunem při Ehlersově ráně z voleje. V prodloužení nejprve Korchinski překombinoval přečíslení 3 na 1 a když se hra otočila na druhou stranu, namazal soupeři do velké šance, jenže Chicago přežilo a zápas ukončil až Connor Bedard. Skvělou střelou zápěstím přes obránce využil svou největší zbraň a rychlou ranou nad beton nedal Hellebuyckovi moc příležitostí zasáhnout. Stal se tak třetím nejmladším hokejistou v NHL, kterému se podařilo skórovat v prodloužení zápasu v základní části (nejmladší je Sidney Crosby, druhý pak Jordan Staal). „Bylo to příjemné, obzvlášť před zaplněnou halou. Trefit se v prodloužení je samozřejmě fajn, ale dávat góly je vždycky super pocit,“ pověděl Bedard. „Hlavní je být zdravý. Pokud se cítím dobře, tak vím, že mám na to, abych chytal tak, jak bych chtěl. A věci, které děláme s (trenérem) Jimmym (Waitem) pomáhají, to mi dodává sebevědomí,“ vyjádřil se Petr Mrázek, který se pod výhru podepsal 37 úspěšnými zákroky.

Brankář Gajan prokazuje na úvod MSJ skvělou formu

Brankář Adam Gajan pomohl výbornými výkony slovenské reprezentaci ke dvěma výhrám a hned při vstupu do turnaje naznačuje, že bude znovu důležitou vůdčí osobností svého týmu. V úterním federálním derby začali lépe Češi, Slovensko ale postupně získalo kontrolu nad zápasem a nakonec zvítězilo 6:2. Gajan se na výhře podílel 27 zákroky a o den později si vedl ještě lépe – při vítězství nad Švýcarskem 3:0 zlikvidoval všech 36 střel soupeře. Hubené jednogólové vedení nakonec slovenskému týmu díky bezchybnému Gajanovi stačilo, když finální skóre Slováci upravili dvěma snadnými zásahy do prázdné branky. Martin Mišiak byl v utkání s Českem hodně vidět, kromě jedné asistence a dvou střel si ale připsal také -2 a menší trest. Při výhře nad Švýcarskem zaznamenal další dvě střely a další dvouminutové vyloučení. Američané ve svém prvním utkání na turnaji přehráli houževnaté Norsko 4:1. Aktivní Frank Nazar si připsal bod za asistenci, dvě střely a +2. Obránce Sam Rinzel odehrál 12:33 a Oliver Moore (4:56) s Gavinem Hayesem (9:25) dostali na úvod turnaje jen epizodní úlohy. Doplněno: Ve svém druhém utkání přejeli hokejisté USA Švýcarsko 11:3 a Frank Nazar připravil hned čtyři branky! Poprvé na turnaji bodoval také Gavin Hayes.

Bedard vstřelil parádní gól při ztrátě v St. Louis

Connor Bedard vyrovnal rychle po brzké trefě Thomase fantastickým provedeným gólem na způsob florbalu nebo lakrosu (v zámoří označovaným jako tzv. Michigan) a spolu s Trevorem Zegrasem, který v sobotu vstřelil obdobnou branku, oslnil NHL. Po 33 zápasech má Bedard na kontě rovných 30 bodů (13+17), další z jeho pohledných gólů však nakonec v nadějně rozehraném duelu s Blues k výhře nepomohl. Blackhawks se radovali z pěti branek, když se dvakrát (v přesilovce a oslabení) prosadil agilní veterán Foligno, po teči skóroval Beauvillier a druhý den v řadě se ze snadné pozice těšil Dickinson, když tentokrát mu do odkryté brány při přečíslení přihrával Raddysh. Jenže po Folignově druhém gólu se Chicago sesypalo jako domeček z karet. Blues svého soupeře ve třetí třetině přestříleli 20:2 a brankář Arvid Söderblom spoluhráče příliš nepodržel. Šikovnou tečí ho u bližší tyčky nejprve překvapil bývalý hokejista Hawks Brandon Saad, po teči využil další přesilovku Neighbours a střelou na 5:5 překonal švédského gólmana zblízka Kyrou. Rozhodnutí přinesla dvě minuty před koncem nevinná rána obránce Faulka, kterou měl Söderblom na lapačce. Přestože mladý brankář odchytal další nevydařený zápas a jeho sebevědomí musí být na nule, utkání neprohrál svému týmu sám. "Musíme se z toho poučit. Není to letos poprvé, co se nám něco takového přihodilo. Zalézt a čekat, to není recept na úspěch," rozčiloval se zkušený obránce Jarred Tinordi. Na rozjetý vlak soupeře nenašli Blackhawks odpověď, ani hráči ani trenéři nedokázali zkázu ničím zastavit, třebaže s třígólovým náskokem by každé ambiciózní mužstvo mělo umět naložit. V tuto chvíli však takový týmem Chicago není a těžké rány podobného druhu bude muset alespoň nějakou dobu snášet. Snad to bude pro fanoušky a klub v čele s Connorem Bedardem doba co nejkratší.

Blackhawks prohráli doma s Montréalem 2:5

Poslední domácí zápas před vánočními svátky Chicagu nevyšel podle představ. Blackhawks se dostávali do utkání pomalu a z počátku měli více ze hry Canadiens, pro které to byl druhý zápas ve dvou dnech. Domácí tým ale podržel brankář Mrázek a ještě před přestávkou se pak Chicago dostalo do tempa. V oslabení probral fanoušky v United Center nevyužitým brejkem Blackwell a v situaci dva na nikoho vychytal Primeau Entwistla. Z dorážky měl posléze blízko k prvnímu gólu v utkání Beauvillier, jenže puk zastavil na čáře zadák Montréalu Struble. Blackhawks však neproměněné příležitosti mrzet nemusely, neboť po pěkné přihrávce křížem od Bedarda vypálil přesně zápěstím Ryan Donato a zařídil domácí celku náskok. Ten na začátku druhé třetiny navýšil Jason Dickinson, když ze snadné pozice s klidem zakončil Blackwellovu skvělou individuální akci. Po hříchu to ale bylo z chicagské strany všechno. Brzy šikovnou tečí snížil Stephens a ke konci druhé dvacetiminutovky Habs otočili skóre na svou stranu. Nejprve dostal hodně prostoru Anderson a po příhodném odrazu zametl kotouč do odkryté branky slovenský útočník Juraj Slafkovský, jednička draftu 2022. Ve třetí části se Chicago sice pokoušelo o vyrovnání, jenže snaha to byla jalová a nikam nevedla. V 54. minutě v podstatě rozhodl kapitán hostí Suzuki, když zareagoval pohotově na brankovišti a radoval se ze snadného gólu. Další rychlou trefu sebrali soupeři trenéři Blackhawks úspěšnou výzvou, ale při relativně brzké powerplay pouze uzavřel konečný výsledek 5:2 vyhozením do prázdné brány bek Montréalu Savard. „Dostali se do tlaku a nám se to samé nepovedlo. Dali nám pár gólů a to nás zabrzdilo. Ve třetí třetině jsme nic neměli, nedostali jsme se do pásma, neměli jsme moc střel, nic jsme si nevytvořili. A to je pak těžké vyhrávat, když ztrácíte a hru mají přitom pod kontrolou oni,“ povzdechl si Jason Dickinson, který v utkání vstřelil svůj 10. gól v sezoně. „Myslíme to dobře, chceme dělat správné věci, bojovat a vyhrávat. Ale ve skutečnosti se nám to nedaří. Máme mladý tým, takže to k tomu patří, jenže v určitou chvíli se to prostě musíte naučit. Buď to zvládnete nebo ne a čas ukáže, jestli jsme to tu vzali za správný konec,“ doplnil Nick Foligno. „Můžeme si opakovat do nekonečna, že máme mladý tým, ale tohle je NHL, liga, kterou hrají dospělí chlapi. Každé střídání musíte být připravení. A když někteří z nás, včetně mě, nějaké to střídání nezvládneme, jen se otočíme, nemáme svého hráče a puk je v brance. Je to hned,“ lamentoval obránce Isaak Phillips. Hráči Blackhawks mohou na dnešní duel rychle zapomenout, hned v sobotu se totiž představí u rivalů v St. Louis. Ještě před Novým rokem uvítají doma Winnipeg a pak vyrazí na pětizápasový výjezd.

Na juniorském MS budou mít Blackhawks šest hráčů

Na juniorském šampionátu, který začne v úterý ve švédském Göteborgu, se představí celkem šest zástupců Blackhawks. Čtyři hráči jsou v nominaci USA a dva další pak nastoupí v dresu Slovenska. Adam Gajan získal loni na turnaji ocenění pro nejlepšího brankáře, když se z pozice trojky stal postupně klíčovou postavou svého týmu. V létě si rodáka z Popradu vybralo Chicago ve 2. kole draftu a nyní se očekává, že bude znovu lídrem slovenské reprezentace. „Situácia je síce iná, ale necítim väčší tlak ako pred rokom. Verím si, darí sa mi, vôbec neriešim tlak. Puk je taký istý v lige aj na majstrovstvách sveta, takže si z toho ťažkú hlavu nerobím,“ řekl novinářům SME. Ve své druhé sezoně v Green Bay (USHL) zatím Gajan nastoupil do 20 utkání, ve kterých oslavil 14 výher a chytal s 91,1% úspěšností zákroků a průměrem 3,03 obdrženého gólu. Ve slovenském týmu se znovu potká s útočníkem Martinem Mišiakem, kterého si Hawks rovněž vybrali ve 2. kole posledního draftu. Ve své první sezoně v Erie (OHL) podává rodák z Banské Bystrice slibné výkony a ve 28 zápasech nasbíral 26 bodů (13+13). V americké reprezentaci má Chicago trojici útočníků a jednoho obránce. Zatímco Bedard a Korchinski se turnaje nezúčastní, tři další hráči draftovaní v 1. kole do Göteborgu odcestovali. Olivera Moora si Hawks vybrali jako 19. celkově letos v létě a ten ve své nováčkovské sezoně na University of Minnesota zaznamenal 12 bodů (2+10) v 18 zápasech. Franka Nazara, draftovaného ze 13. příčky před rokem, loni na dlouhou dobu vyřadilo ze hry zranění, už je ale zpátky a v 18 utkáních za University of Michigan nasbíral stejný počet bodů (8+10). Obránce Sam Rinzel hraje s Moorem za University of Minnesota, Chicago si ho vybralo loni z 25. místa a v 18 střetnutích si letos připsal 11 bodů (1+10). Šestici hokejistů uzavírá Gavin Hayes, jediný ze jmenovaných, který už má v kapse podepsanou smlouvu s Blackhawks. Devatenáctiletý křídelník působí třetím rokem ve Flintu (OHL) a letos je s 36 body (19+17) v 27 zápasech nejproduktivnějším hráčem svého týmu. Chicago jej draftovalo loni ve 3. kole.

Solidní výkon k výhře nad Vancouverem nestačil

V neděli večer přivítali Blackhawks na domácím ledě hokejisty Vancouveru a přestože se jim začátek zápasu povedl a v jeho závěru bojovali o vyrovnání, nakonec odešli počtvrté v řadě poraženi. Canucks hráli druhý den po sobě a po cestě z Minnesoty byla na favoritovi utkání únava znát. Poměrně dlouho trvalo než hosté poprvé vystřelili na Mrázkovu branku, po první třetině ale mohli být spokojeni s vyrovnaným stavem 1:1. Chicagu zajistil v 10. minutě náskok Nick Foligno, když na brankovišti usměrnil přihrávku Andersona, jenže ještě před přestávkou se Canucks probudili v dvojnásobné přesilovce, kterou z pohodlné pozice proměnil ranou z voleje Pettersson. Na začátku druhé třetiny se sice podruhé v utkání trefil veterán Foligno, hosté však několika rychlými góly otočili skóre, dostali se do tempa a Chicago k ničemu příliš nepustili. Na Blackhawks byla patrná snaha, stejně jako byla znát celá řada důležitých absencí v sestavě. Obrana se Chicagu nadále rozpadá – kromě Korchinského (osobní důvody) jsou pro zranění mimo hru Jones (nespecifikované potíže v horní polovině těla), Tinordi (otřes mozku) a nově také Vlašić (horní polovina) – a Connor Murphy snad naštěstí rychle setřásl nepříjemnou ránu pukem do kolene, po které se jen těžko odbelhal na střídačku. Naději domácímu celku vystřelil v přesilovce Guttman, následnou aktivitu ale ve vyrovnání Blackhawks přetavit nedokázali. „Promiňte mi, že morální vítězství nesnáším. Ale s tou situací, ve které teď kvůli zraněním jsme… jsem na naše kluky hrdý. To by měl být standard, absolutní minimum, o jakém jsme spolu mluvili. Pak máte šanci zápas vyhrát. Asi jsme dneska hráli proti lepšímu soupeři než je Seattle (porážka ve čtvrtek 1:7), ale byli jsme o hodně lepší, byli jsme v pozici, kdy jsme mohli na konci vyrovnat. V určitých chvílích jsme v utkání dokonce vedli. Tohle bychom si měli uvědomit, že takhle musíme hrát ať je v sestavě kdokoliv. Takhle je potřeba hrát častěji, protože tohle je náš chicagský hokej,“ vyjádřil dvougólový střelec Nick Foligno.

Blackhawks letos poprvé zvítězili dvakrát v řadě

Proti St. Louis se Chicagu podařilo navázat na předchozí výhru v utkání s Anaheimem a poprvé v letošní sezoně zvítězilo dvakrát v řadě za sebou. Klíčem k úspěchu byl jednak znovu vynikající výkon brankáře Petra Mrázka a jednak také ofenzivní příspěvek obránců. Na dvou brankách se podílel Nikita Zaitsev a ze své první trefy v sezoně se radoval Alex Vlašić. Už v 5. minutě si Zaitsev pěkně sjel do nebezpečné pozice pro přihrávku od Guttmana a svou zřejmě nepřesnou ránu otřel o Beauvilliera, který tak mohl oslavit svůj první gól v novém dresu po přestupu z Vancouveru. O několik minut později domácí tým zdvojnásobil své vedení, když Binnington nenašel mezi stínícími hráči střelu Vlašiće od modré čáry. Díky bezchybnému Mrázkovi si Chicago přineslo dvoubrankový náskok až do třetí třetiny, kdy přidal třetí zásah Dickinson. Tentokrát měl na zadní tyčce snadnou úlohu po dokonalé přihrávce Zaitseva, to však nic nemění na tom, že 9. gólem v sezoně vyrovnal své osobní maximum a především ve formaci s Folignem a Andersonem našel vynikající formu. Když pět minut před koncem Schenn minul z dorážky odkrytou branku, zdálo se, že má Mrázek druhé čisté konto v řadě na dosah, jenže při hře Blues bez brankáře fauloval Thomas Foligna a místo toho, aby Hawks v poklidu zápas dohráli, dostali se do potíží. Brejk tři na jednoho proměnil přesnou ranou Sundqvist a zařídil tak, že Blues mají v tuhle chvíli shodnou bilanci gólů vstřelených v přesilovce i v oslabení (7). Kontaktní branku mohl přidal Kyrou, jenže Mrázkovi pomohla tyčka a na finální drama nakonec úplně nedošlo. „Často jsem puk dobře viděl a jak jsem říkal před pár dny, je pak trochu snazší ho chytat. Hned v první minutě první třetiny měli brejk a to člověka nabudí,“ pověděl Mrázek, který se na výhře podílel 38 zákroky. „Už jsem potřebovali doma zabrat, je to pro nás důležité, abychom se tu cítili sebevědomě. Samozřejmě, že brankáři tomu pomáhají, tak jako dneska výborný Petr. A nejen při chytání, ale taky protože sbírá nahozené puky a skvěle je rozehrává, takže soupeř nemůže pořádně napadat,“ chválil českého gólmana kouč Richardson. Doplněno: Urostlý obránce Louis Crevier přihrál na gól Vlašiće a připsal si tak svůj první bod v NHL.

Petr Mrázek vychytal nulu proti Anaheimu

Po čtyřech zápasech se hokejisté Chicaga radovali z výhry a výraznou měrou se pod dobrý výsledek podepsal brankář Petr Mrázek. Na domácím ledě v United Center pochytal všech 37 střel Ducks a poprvé od dubna 2021 udržel čisté konto. Těsné vítězství 1:0 zajistil Blackhawks pěknou ranou v přesilovce Philipp Kurashev a přestože ve třetí třetině zapsalo Chicago do statistik jen jeden střelecký pokus, s nulou vzadu dotáhlo zápas do úspěšného konce. „TJ skvěle našel Connora, tak jsem se jen snažil nabízet, kdyby mě potřeboval. Puk se trochu rozskákal, takže ano, potřeboval mě a střela se mi povedla. Celkově to byl skvělý zápas, ale hlavně v přesilovkách a oslabeních a Petr v bráně. Každé vítězství se počítá, je jedno jak, bereme všechna. Dneska to přesně tak bylo, tak snad to bude pokračovat i příště,“ pověděl Kurashev. „Jo, už je to dávno, ani si nepamatuji kdy naposledy. Mám z toho dobrý pocit. Asi by se dalo říct, že měli dobrý začátek, kdy na mě šlo pár střel a tím se pak člověk dostane do pohody,“ pochvaloval si Mrázek, který se vytáhl třeba na konci druhé třetině při šanci Vatrana během špatného střídání. „To byl důležitý moment, tím skvělým zákrokem nám dal Petr hodně sebevědomí do třetí třetiny. Přitom jsme o tom mluvili, že musíme pořádně nahazovat puky a když to nejde, tak si ve druhé třetině dávat větší pozor na to, jak střídáme. Nejdřív jeden obránce, pak teprve druhý, jinak je to nebezpečné,“ lamentoval trenér Luke Richardson. Doplněno: Connor Bedard si připsal svou 10. asistenci v sezoně a stal se vedle Denise Savarda a Jonathana Toewse teprve třetím hráčem v historii klubu, který během prvních 25 zápasů zvládl jak deset vstřelených branek, tak deset přihrávek.

V Detroitu Blackhawks narazili a prohráli jasně 1:5

Zápas v Detroitu se hokejistům Chicaga nepovedl vůbec podle představ. Hned ve třetí minutě se ozvala stará bolest Blackhawks ve formě bezzubých přesilovek, kterou jen umocnila další obdržená branka. Jenže letošní už čtvrtý gól inkasovaný při vlastní početní výhodě vzápětí smazal Lukas Reichel, když potrestal chybu domácího gólmana Lyona a pohodlně uklidil puk po Bedardově přihrávce do prázdné branky. V tu chvíli si mohli Blackhawks oddechnout a zdálo se, že to půjde, Red Wings však postupně získali kontrolu nad zápasem a již brzy po první přestávce bylo o vítězi tohoto střetnutí jasno. Ještě v 9. minutě parádní individuální akcí zesměšnil Fabbri Kaisera a překonal Mrázka podruhé. V 26. minutě pak Detroit vstřelil další dva góly a po relativně klidném průběhu zapsal do tabulky oba body. Nejprve si sjel pro dorážku na brankoviště obránce Chiarot, čímž potrestal sérii chyb a nedůrazů na straně Blackhawks, a o chvilku později využili Red Wings jednoduchou akcí přesilovku po zbytečném trestu Reichela. Především na Connoru Bedardovi byla znát frustrace z nepříznivého vývoje zápasu, ale celkově tohle prostě nebyl vydařený výkon, od kterého by se Chicago mohlo odrazit do dalších střetnutí. „Měli víc šancí, víc střel a podle všech statistik byli lepším týmem, ale zachránil nás brankář. Včera v New Yorku jsme hráli líp a nezískali ani bod. Dneska nebyl náš výkon nic moc, ale vyhráli jsme,“ nesouhlasí domácí trenér Derek Lalonde. Dojmy hráčů Hawks však shrnul Tyler Johnson jasně: „Nic neděláme správně. Je čest hrát v téhle lize a tohle byla z naší strany ostuda.“